Студопедия — Загальна характеристика епохи.
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Загальна характеристика епохи.






 

 

Феодальний лад став новим етапом розвитку світової цивілізації і, відповідно – світового мистецтва. Порівняно з античністю:

1. Зростає кількість народів, що водночас приймають участь в створенні середньовічної культури. По мірі зміцнення феодальних стосунків зростають могутні центри культури і мистецтва в Китаї, Індії, Індонезії і Середній Азії, Візантії і Київській Русі, Ірані і країнах Центральної Америки, Західній Європі.

2. Значно поширилась сфера впливу мистецтва, його адресна спрямованість. В добу античності мистецтво не зверталось до рабів, а в середні віки воно стає могутнім засобом дії на свідомість експлуатованих мас.

3. Образний лад мистецтва стає більш складним та емоційним.

Поряд з цими безсумнівними досягненнями з’явились певні втрати, Зокрема, руйнується античне розуміння рівнозначного синтезу мистецтв. В середні віки яскраво відчувається пріоритет архітектури, якій підпорядковуються інші мистецтва. По-друге, втрачається цілісне трактування людської особи: душа і тіло сприймається не в єдності, а як ворожі об’єкти.

Причини перерахованих – як позитивних так і негативних якостей грунтуються в специфічних рисах ідеології феодалізму як нової, більш прогресивної суспільно-економічної формації. Так, наявність обмеженої власності не лише в панівного, а і в експлуатованого прошарку населення призводить до активного розвитку торгівлі і промисловості, що, в свою чергу, обумовлює складнішу структуру політичного, економічного та культурного життя.

Хронологія і конкретні форми феодалізму в різних країнах і куточках землі неоднакові, але можливо визначити певні загальні риси. Так, перехід від рабовласницької доби до нових стосунків припадає на 4-5 століття, становлення феодальних відносин охоплює 8-9 віки, розквіт феодалізму продовжується до 14-15 століть, а криза середньовічного ладу сягає в певних регіонах 17-20 століття. При всіх розбіжностях розвитку феодальних суспільств Європи і Азії їм притаманна загальна риса – стихійна класова боротьба у формі релігійних єресей, що розхитувала цей лад.

Характеризуючи в загальних рисах духовне життя середньовічного суспільства, перш за все слід відзначити його релігійний характер. Релігію і мистецтво цієї доби поєднують складні зв’язки та впливи і слід зупинитись на механізмі їх взаємодії. Ми знаємо, що мистецтво, як емоційно-образний відбиток релігійних ідей займає важливе місце в системі всіх релігій. Проте в античних країнах релігія ще була безпосередньо пов’язана з народним епосом, міфами і власне догматичний аспект був слаборозвинений. Всі світові релігії – релігії феодалізму – були більш активною опорою панівної верхівки. Для буддизму, ісламу, християнства типовими є розвинені системи догматів, прагнення до виключності, зневага до “земного” та ствердження аскетизму.

Оскільки при феодалізмі суспільство визнало експлуатованого своїм членом, виникла потреба до примусовості служіння додати переконання. І в християнстві була стверджена негативна рівність всіх людей перед Господом як грішників, дітей божих, спокутуваних благодаттю та кров’ю Христа. Це безумовний крок вперед, тому що в античні часи не могло бути й мови про рівність вільних і рабів навіть перед трансцендентною силою. Крім цього, стверджується ідея гріховності тілесного буття людини, врятуватись від якої можливо лише в безмежній любові до Бога. Найвищим релігійним ідеалом стає відмова від радощів земного життя, усвідомлення своєї нікчемності перед Богом, смиренність і покора, прагнення бачити сенс земного існування і найвищу насолоду в служінні Богу.

Важко переоцінити роль церкви в ці часи. Вона не лише зміцнювала релігійну ідеологію, але була великою політично-економічною силою. Християнська церква з її реальним землеволодінням в кожній країні (особливо католицька), була реальним зв’язком між різними країнами. Поза тим духівництво в ранньому середньовіччі було єдиним освіченим класом Європи. Церковна догма була вихідним моментом, основою будь-якого мислення. І зміст всіх наук приводився у відповідність з вченням церкви. Незважаючи на цей догматизм, позитивний внесок середньовіччя в культуру великий, він помітний почасти в філософії і наукових знаннях, але особливо в літературі і мистецтві.

Які ж загальні риси характеризують середньовічне мистецтво?

1. Вже відзначений глибокий і складний зв’язок з релігією.

2. В межах цих взаємозв’язків збереження спорідненості з світом реальних людських уявлень, з дійсністю.

Митці прагнули до художнього втілення ідей і настроїв сучасників. Вони передавали пристрасність духовних переживань людини і моральні ідеали епохи. Творці феодального мистецтва були представниками народу і це обумовлює народність, глибоко людяний зміст релігійних сюжетів. Особливість середньовічного мистецтва полягає в тому, що воно вбачало і втілювало духовну красу не лише і не обов’язково в тілесно прекрасній зовнішності, як це притаманно давньогрецькій образотворчій спадщині. Виголошується новий гармонійний ідеал, якого можна досягти шляхом піднесення над буденністю. Тому при переконливості окремих деталей в цілому мистецтво середньовічних часів умовне.

Вражає майстерність і буйність декоративної фантазії і в галузі живопису і скульптури, що підкреслює загальну умовність форм.

Провідним видом мистецтва, як відзначалось була монументальна культова архітектура. В ній не лише втілилась релігійна сторона свідомості, але й виявилась могутність праці великого колективу. Архітектура прагнула захопити людей, підкорити їх почуття і думки. Культові споруди всіх світових релігій вміщували великі натовпи людей і закликали до морального єднання. В архітектурі найповніше втілились прогресивні риси середньовічної культури і візантійські, романські, готичні храми, мечеті Ірану і арабів, пагоди Китаю і ступи Індії належать до скарбів народного мистецтва.

 







Дата добавления: 2015-09-07; просмотров: 458. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Тема: Кинематика поступательного и вращательного движения. 1. Твердое тело начинает вращаться вокруг оси Z с угловой скоростью, проекция которой изменяется со временем 1. Твердое тело начинает вращаться вокруг оси Z с угловой скоростью...

Условия приобретения статуса индивидуального предпринимателя. В соответствии с п. 1 ст. 23 ГК РФ гражданин вправе заниматься предпринимательской деятельностью без образования юридического лица с момента государственной регистрации в качестве индивидуального предпринимателя. Каковы же условия такой регистрации и...

Седалищно-прямокишечная ямка Седалищно-прямокишечная (анальная) ямка, fossa ischiorectalis (ischioanalis) – это парное углубление в области промежности, находящееся по бокам от конечного отдела прямой кишки и седалищных бугров, заполненное жировой клетчаткой, сосудами, нервами и...

Пункты решения командира взвода на организацию боя. уяснение полученной задачи; оценка обстановки; принятие решения; проведение рекогносцировки; отдача боевого приказа; организация взаимодействия...

Что такое пропорции? Это соотношение частей целого между собой. Что может являться частями в образе или в луке...

Растягивание костей и хрящей. Данные способы применимы в случае закрытых зон роста. Врачи-хирурги выяснили...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.008 сек.) русская версия | украинская версия