Студопедия — Словник нових термінів і понять. 1. ВНП-розрив – різниця, або розрив, між потенційним і реальним ВНП.
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Словник нових термінів і понять. 1. ВНП-розрив – різниця, або розрив, між потенційним і реальним ВНП.






1. ВНП-розрив – різниця, або розрив, між потенційним і реальним ВНП.

2. Використовуваний дохід (ВД) – фактичний заробіток (за вирахуванням податків) або та частина сукупного національного доходу, що залишається сім'ям та індивідам для споживання та заощадження. Точніше, ВД дорівнює ВНП мінус всі податки, заощадження корпорацій, і амортизація плюс всі урядові та інші трансфертні платежі та урядові виплати процентів.

3. Гранична схильність до заощадження (ГСЗ) – та частина кожної додаткової одиниці використовуваного доходу, яка заощаджується. Зауважте, що (гранична схильність до споживання) + (гранична схильність до заощадження) = 1.

4. Гранична схильність до споживання (ГСС) – та додаткова сума, яку люди споживають, коли одержують додаткову одиницю використовуваного доходу. Не можна ототожнювати з середньою схильністю до споживання. Остання є відношенням сукупного обсягу споживання до сукупного використовуваного доходу.

5. Гранична схильність до імпорту – в макроекономіці - збільшення імпорту, що випливає зі збільшення ВНП на одну одиницю.

6. Модель мультиплікатора – макроекономічна теорія, що розвинута Дж. М. Кейнсом, яка підкреслює важливість змін в автономних видатках (особливо інвестиціях, урядових видатках і чистому експорті) для визначення змін в обсягах виробництва та зайнятості. Див. також мультиплікатор.

7. Мультиплікатор – термін, що застосовується у макроекономіці, щоб позначити зміни, які відбуваються у таких змінних, як ВНП, пропозиція грошей, на одиницю зміни у зовнішніх змінних, таких як урядові видатки або банківські резерви. Видатковий мультиплікатор належить до кінцевого збільшення ВНП внаслідок впливу кожної одиниці збільшення видатків (скажімо, на інвестиції).

8. Парадокс ощадливості – парадокс, шо вперше був помічений Кейнсом. Рішення суспільства заощаджувати більше може мати наслідком зменшення реальних заощаджень. Збільшення заощаджень означає зменшення видатків на споживчі товари, що може зменшити сукупний попит і ВНП. Це, в свою чергу, може призвести до зменшення інвестицій, нижчих доходів і, зрештою, зменшення заощаджень.

9. Потенційний ВНП – максимальний рівень ВНП, що може підтримуватися за даної техніки і чисельності населення без прискорення інфляції. Сьогодні як потенційний обсяг виробництва розглядається такий рівень ВНП, який відповідає природному рівню безробіття.

10. Рівновага (макроекономічна) – рівень ВНП, за якого сукупний попит дорівнює сукупній пропозиції. При рівновазі баланс – споживання (С), урядові видатки (У), інвестиції (І) і чистий експорт (X) дорівнюють тій величині, яку фірми бажають продавати за певним рівнем цін.

Контрольні питання

1. Що від­бу­ва­єть­ся зі змі­ною за­па­сів за умов, як­що: а) ін­ве­с­ти­ції перевищу­ють за­оща­джен­ня; б) ін­ве­с­ти­ції ме­н­ші за за­оща­джен­ня. Чо­му тільки при рі­в­но­сті за­оща­джень та ін­ве­с­ти­цій спо­сте­рі­га­єть­ся рівноважний об­сяг ви­ро­б­ни­ц­т­ва?

2. При­пу­с­ти­мо, що у про­стій мо­де­лі му­ль­ти­плі­ка­то­ра ін­ве­с­ти­ції завжди до­рі­в­ню­ють ну­лю. По­ка­жіть, що рі­в­но­ва­ж­ний об­сяг ви­ро­б­ни­ц­т­ва в цьому спе­ци­фі­ч­но­му ви­па­д­ку пе­ре­бу­ва­ти­ме в то­ч­ці ну­льо­во­го за­оща­джен­ня фун­к­ції спо­жи­ван­ня.

3. Гра­фік за­оща­джен­ня та ін­ве­с­ти­цій та гра­фік з лі­ні­єю 450 і кри­ва C+I є дво­ма рі­з­ни­ми ме­то­да­ми ви­зна­чен­ня рі­в­но­ва­ж­но­го об­ся­гу ви­ро­б­ни­ц­т­ва в мо­де­лі му­ль­ти­плі­ка­то­ра. Опи­шіть ко­ж­ний з цих ме­то­дів. По­ка­жіть їх рів­но­зна­ч­ність.

4. За до­по­мо­гою мо­де­лі «за­о­ща­джен­ня - ін­ве­с­ти­ці­ї» про­ілю­с­т­руйте гра­фі­ч­но ефект му­льтип­лі­ка­ці­ї.

5. В чо­му по­ля­гає ефект ак­се­ле­ра­ції?

6. Яким чи­ном дер­жа­ва мо­же впли­ва­ти на рі­вень за­оща­джень і рі­вень інвес­ти­цій в кра­ї­ні?

7. Ча­с­то бі­д­ні­ші кра­ї­ни за­оща­джу­ють ме­н­ше, ніж ба­га­т­ші краї­ни. В бідніших кра­ї­нах ча­с­т­ка лю­дей мо­ло­д­шо­го ві­ку в на­се­лен­ні ви­ща, ніж у багат­ших. За­сто­суй­те те­о­рію спо­жи­ван­ня про­тя­гом жит­тє­во­го ци­к­лу, щоб по­яс­ни­ти цей факт.

Задачі

1. За на­ве­де­ни­ми да­ни­ми (в грн.) роз­ра­хуй­те ма­к­ро­еко­но­мі­ч­ні по­ка­з­ни­ки та за­не­сіть їх у таб­ли­цю 8.

С = 200 + 0,75Y, I = 200, Е = 125, Z = 25, Т = 200,

де С – спо­жи­в­чі ви­тра­ти;

I – ін­ве­с­ти­ції;

Е – екс­порт;

Z – ім­порт;

Т – по­да­т­ки.

Таблиця 8







Дата добавления: 2015-09-07; просмотров: 481. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Принципы и методы управления в таможенных органах Под принципами управления понимаются идеи, правила, основные положения и нормы поведения, которыми руководствуются общие, частные и организационно-технологические принципы...

ПРОФЕССИОНАЛЬНОЕ САМОВОСПИТАНИЕ И САМООБРАЗОВАНИЕ ПЕДАГОГА Воспитывать сегодня подрастающее поколение на со­временном уровне требований общества нельзя без по­стоянного обновления и обогащения своего профессио­нального педагогического потенциала...

Эффективность управления. Общие понятия о сущности и критериях эффективности. Эффективность управления – это экономическая категория, отражающая вклад управленческой деятельности в конечный результат работы организации...

Словарная работа в детском саду Словарная работа в детском саду — это планомерное расширение активного словаря детей за счет незнакомых или трудных слов, которое идет одновременно с ознакомлением с окружающей действительностью, воспитанием правильного отношения к окружающему...

Правила наложения мягкой бинтовой повязки 1. Во время наложения повязки больному (раненому) следует придать удобное положение: он должен удобно сидеть или лежать...

ТЕХНИКА ПОСЕВА, МЕТОДЫ ВЫДЕЛЕНИЯ ЧИСТЫХ КУЛЬТУР И КУЛЬТУРАЛЬНЫЕ СВОЙСТВА МИКРООРГАНИЗМОВ. ОПРЕДЕЛЕНИЕ КОЛИЧЕСТВА БАКТЕРИЙ Цель занятия. Освоить технику посева микроорганизмов на плотные и жидкие питательные среды и методы выделения чис­тых бактериальных культур. Ознакомить студентов с основными культуральными характеристиками микроорганизмов и методами определения...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.008 сек.) русская версия | украинская версия