Студопедия — Особливості зарубіжної системи менеджменту
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Особливості зарубіжної системи менеджменту






1. Японська система менеджменту.

2. Німецька система менеджменту.

3. Шведська система менеджменту.

У кожній країні формується власна національна сис­тема менеджменту, яку використовують різні організа­ції. Це зумовлено історичними особливостями розвитку нації, культурою, традиціями, суспільно-економічним устроєм держави, менталітетом населення, домінуючи­ми релігіями, територіальним розміщенням тощо. Тому, окремі елементи менеджменту, які є надзвичайно ефек­тивні в одній країні, можуть виявитись зовсім непридатни­ми для застосування в інших країнах.

Нині в усьому світі посилюється увага до японського менеджменту, який вважають одним із чинників стрімко­го економічного розвитку цієї країни. Займаючи 0,2% сві­тової території та налічуючи 2,5% населення Землі, Япо­нія забезпечує 14% світового валового національного продукту, є найпотужнішим світовим виробником легкових автомобілів, домінує у виробництві масових напівпровід­никових мікросхем, визнана найбільш конкурентоспромож­ною країною у світі, посідає провідні позиції щодо забезпечення грамотності, соціальної політики, рівня життя.

Розвиток і специфіка японської системи менеджмен­ту зумовлені впливом національних норм, традицій, домінуючих релігій (синтоїзм та буддизм), особливостями ментальності населення, впливом американської окупації після другої світової війни, необхідністю відбудови держави у повоєнний період. Японія першою у світі визнала пріоритетність трудових ресурсів. У країні активно розвивається менеджмент з «людським обличчям», який передбачає активне залучення працівників до діяльності підприємства, прийняття рішень, формування корпоративного духу. У бідній на природні ресурси країні традиційно культивується принцип «Наше ба­гатство - людські ресурси», що забезпечило створення найоптимальніших умов для ефективного їх використання. Це дало підставу такій авторитетній організації, як Світовий економічний форум, визнати Японію ліде­ром за рівнем розвитку менеджменту.

Засновниками японської системи управління органі­заціями вважаються Масару Ібука (1908-1997), Курата, Коносуке Мацусіта (1894-1989), Акіо Моріта (1921 р.н.), Хонда, Нонака Ікудзіро (1935 р.н.), Каору Ісікава (1915-1989) та ін.

Японський менеджмент постійно використовує най­ефективніші управлінські концепції, методи, механіз­ми, технології, техніку інших країн, пристосовуючи їх до національних особливостей, водночас зберігаючи та зміцнюючи власні цінності, сприяючи формуванню особ­ливого стилю мислення, властивого лише японським ме­неджерам. На цій основі сформувалась японська теорія та практика управління, яка охоплює пов'язані між со­бою соціально-економічний та соціально-психологічний аспекти. Тому всі категорії японського менеджменту про­низані етнопсихологічною специфікою [14, 21, 46].

До закінчення другої світової війни на підприємст­вах Німеччини застосовувався жорстокий авторитарний стиль управління, що було зумовлено абсолютистським військовим устроєм у державі. Головним був принцип «Робити лише те, що наказано»; працівники не мали жодних прав, а лише обов'язки. З поразкою Німеччини у II світовій війні постало питання переорієнтації військових під­приємств, розвитку промисловості, відбудови країни. Все це сприяло зростанню чисельності робочої сили на під­приємствах, посиленню розподілу та спеціалізації пра­ці, підвищенню кваліфікації працівників. Для забезпе­чення ефективної роботи підприємств потрібні були не працівники-виконавці, а кваліфіковані спеціалісти, здат­ні творчо підходити до вирішення проблем і відповідати за свої рішення.

На цих засадах виникла німецька система «смертних гріхів» Вольфганга Хоєра, побудована на принципах відхи­лення неправомірних та неефективних дій. Передусім во­на зобов'язувала керівників уникати таких помилок:

- відмовлятися від особистої відповідальності;

- перешкоджати підвищенню кваліфікації та розвитку талантів підлеглих;

- здійснювати тиск на підлеглих;

- ставати на неправильні позиції;

- забувати про важливість прибутку;

- керувати всіма підлеглими однаково;

- зосереджуватися не на цілях, а на проблемах;

- бути начальником, а не товаришем;

- не дотримуватись загальних правил;

- вичитувати співробітників;

- допускати неувагу;

- високо оцінювати роботу тільки кращих працівників;

- маніпулювати людьми.

Паралельно під керівництвом Р. Хена в Академії управлінських кадрів у Бад-Гарцбурзі розроблялась мо­дель управління - «модель Гарцбурzа». Її запроваджен­ня на підприємствах Німеччини дало високі результати. Згідно з цією моделлю головним завданням у плану­ванні є визначення цілей та встановлення конкретних завдань працівникам підприємства. Цю функцію покла­дали на керівників підприємств або консультаційні ра­ди. Особливу роль відводилося в «моделі Гарцбурга» орга­нізації, під час якого формувались високі вимоги до працівників підприємств, які фіксувались у посадових інструкціях. Згідно з принципами моделі кожен праців­ник повинен діяти самостійно в межах своїх повнова­жень, які відповідають посадовим обов'язкам та функ­ціям.

«Модель Гарцбурга» передбачає формування і реа­лізацію в організаціях механізму колегіального співро­бітництва, що визначає засади взаємодії працівників, які пов'язані між собою завданнями та повноваження­ми, але без взаємопідпорядкування. При цьому кожен працівник за власною ініціативою інформує своїх колег та зацікавлених працівників підприємства про всі завдання, що виконуються на його ділянці роботи. Така модель базується в основному на горизонтальних інформаційних завданнях відповідно до своєї посади.

«Модель Гарцбурга» відіграє важливу мотиваційну роль, яка знаходить свій вияв у таких аспектах:

1. Можливість самореалізації та забезпечення само­стійності працівників на певних робочих місцях під час виконання конкретних робіт.

2. Оцінювання індивідуального внеску кожного праців­ника (чим кращі результати працівника, тим більші його шанси на просування, отримання фінансової винагороди).

3. Свобода у прийнятті рішень відповідно до наданих повноважень, можливості творчого розвитку.

4. Застосування консультаційного механізму, завдя­ки якому працівники беруть участь у прийнятті рішень, що дає їм змогу виявити власні знання, досвід, навички і на цій основі підвищує самооцінку та самоповагу.

5. Застосування колегіального співробітництва, що задовольняє потреби працівників у повазі, спілкуванні, взає­модопомозі та причетності тощо.

У другій половині ХХ ст. жодна країна не знала тако­го високого середнього темпу зростання валового націо­нального продукту (ВНП) на душу населення, як Швеція. Причинами бурхливого економічного розвитку країни є:

- політика нейтралітету, тобто принципова відмова від участі у будь-яких військових діях та їх підтримці, внаслідок чого фінансові ресурси спрямовуються на роз­виток промисловості, забезпечується стабільність соціаль­но-економічної сфери, можливість нарощення економічного потенціалу;

- здоровий прагматизм і практицизм працівників шведських підприємств;

- ефективно діюча державна система забезпечення високої зайнятості (рівень безробіття в Швеції становить 1,8%-2,2%, що в багатьох країнах є показником пов­ної зайнятості);

- надійність соціальних гарантій;

- продумана податкова політика, яка забезпечує вирівнювання доходів громадян, стабільність державного бюджету, половина якого спрямовується на трансфертні платежі (пенсії, субсидії, допомоги), а решта - на осві­ту, охорону здоров'я, транспорт, соціальні послуги, охо­рону довкілля, культуру тощо;

- вміле використання приватної власності на засоби виробництва для соціалізації сфер споживання і розпо­ділу товарів і послуг;

- послідовне дотримування теоретичних концепцій та законів.

Усе це дало змогу Швеції досягнути високої ефектив­ності виробничо-господарської діяльності і, як резуль­тат, - одного з найвищих рівнів життя у світі. В середи­ні 90-х років ХХ ст. у промислово розвинутих країнах показник валового національного продукту на душу населення становив 12 тис. дол. США, а в Швеції - понад 16 тис. дол. США. Поява «шведської моделі», наприкінці 60-х років зумо­вила значне економічне піднесення в країні, яке відбу­валося шляхом послідовних реформ та соціальної безкон­фліктності.

Загалом шведську систему менеджменту характери­зують такі особливості:

1. Шведський менеджмент є похідним системи змі­шаної соціально спрямованої економіки.

2. «Шведська модель» акцентує значну увагу на не­перервному підвищенні кваліфікації та професійних на­вичок представників керуючої і керованої систем орга­нізації. Для цього на державному рівні та на підприємст­вах створені відповідні умови.

3. Мотивування персоналу в організації розглядаєть­ся як необхідна умова досягнення її цілей. При цьому увага зосереджується не лише на задоволенні первин­них потреб. Значна роль відводиться задоволенню вто­ринних потреб через участь в управлінні, визнання ролі працівника, підвищення його соціального статусу.

4. Основою системи мотивації є тарифікація робіт; високий рівень заробітної плати працівників, використан­ня доплат, надбавок, премій, різноманітної допомоги, пенсійного забезпечення.

5. Продумана державна політика розвитку інфраструк­тури сприяє активній підтримці приватних підприємств та кооперативів як основних форм бізнесу.

6. Шведські менеджери всіх рівнів управління ха­рактеризуються високою дисциплінованістю, кваліфі­кацією, надійністю в ділових стосунках, чітким дотри­муванням ділового етикету, володінням іноземними мо­вами.

7. Активна роль профспілок позитивно впливає на прийняття управлінських рішень і сприяє зниженню кон­фліктності на підприємствах [1,18].

Питання до модуля №3:

1. Визначення понять „менеджмент”, „спортивний менеджмент”, „спортивний менеджер”, „об’єкт та предмет спортивного менеджменту”.

2. Фізична культура та спорт як галузь та об’єкт менеджменту.

3. Предмет менеджменту в галузі фізичної культури і спорту.

4. Менеджмент як функція роботи діяльності фізкультурно-спортивних організацій.

5. Менеджмент в діяльності фахівця.

6. Зарубіжні системи менеджменту - японська система менеджменту та західноєвропейська модель менеджменту.

7. Основні методи менеджменту фізичної культури.

Перелік використаної літератури:

1. Кузьмін О.Є., Мельник О.Г. Основи менеджменту: Підручник. – К.: „Академвидав”, 2003. – С. 11-12.

2. Переверзин И.И. Исскуство спортивного менеджмента. – М.: Совествкий спорт, 2004. – 416с.

3. Переверзин И.И. Менеджмент спортивной организации: Учебное пособие. – 3-е изд., перераб. и. доп. – М.: «Физкультура и спорт», 2006. – 464с.

 







Дата добавления: 2015-09-07; просмотров: 2285. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Шрифт зодчего Шрифт зодчего состоит из прописных (заглавных), строчных букв и цифр...

Картограммы и картодиаграммы Картограммы и картодиаграммы применяются для изображения географической характеристики изучаемых явлений...

Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Машины и механизмы для нарезки овощей В зависимости от назначения овощерезательные машины подразделяются на две группы: машины для нарезки сырых и вареных овощей...

Классификация и основные элементы конструкций теплового оборудования Многообразие способов тепловой обработки продуктов предопределяет широкую номенклатуру тепловых аппаратов...

Именные части речи, их общие и отличительные признаки Именные части речи в русском языке — это имя существительное, имя прилагательное, имя числительное, местоимение...

Уравнение волны. Уравнение плоской гармонической волны. Волновое уравнение. Уравнение сферической волны Уравнением упругой волны называют функцию , которая определяет смещение любой частицы среды с координатами относительно своего положения равновесия в произвольный момент времени t...

Медицинская документация родильного дома Учетные формы родильного дома № 111/у Индивидуальная карта беременной и родильницы № 113/у Обменная карта родильного дома...

Основные разделы работы участкового врача-педиатра Ведущей фигурой в организации внебольничной помощи детям является участковый врач-педиатр детской городской поликлиники...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.012 сек.) русская версия | украинская версия