Студопедия — Прийняття управлінського рішення в спортивній організації
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Прийняття управлінського рішення в спортивній організації






1. Постановка управлінської проблеми.

2. Поняття та види управлінських рішень у ФКС.

3. Класифікація управлінських рішень.

У найзагальнішому вигляді рішення - це результат розумової діяльності людини, що приводить до будь-якого висновку або до необхідних дій (наприклад, повна бездіяльність; розробка дії; вибір дії з набору існуючих варіантів і його реалізація).

Рішення може ухвалюватися відносно трьох основних сфер - неживої природи (технічних систем), живої природи (біологічних систем) і соціального життя (соціальних систем). Специфіка названих систем впливає на можливості вироблення рішень: набір рішень стосовно технічної системи обмежений, а наслідки рішень зазвичай зумовлені; набір рішень стосовно біологічної системи, не дивлячись на значні обмеження, різноманітніший, ніж до технічної системи, пов'язаний з розробкою декількох варіантів і вибором кращого з них, а наслідки рішень часто виявляються непередбачуваними; набір рішень стосовно соціальної системи характеризується найбільшою різноманітністю, з'ясованою тією обставиною, що основним об'єктом управління в цій системі є людина, як особа з високими темпами зміни свідомості, проявом різних нюансів в реакції на однакові або однотипні ситуації.

Сказане дозволяє констатувати, що проблема розробки, ухвалення і реалізації рішень носить фундаментальний характер і належить до міждисциплінарних.

Як синтез різних компонентів рішення виступають як з’єднуюча ланка, системний інструмент постійної дії підсистеми (суб'єкта управління), що управляє, на керовану підсистему (об'єкт управління).

Серед численних типів рішень виділяють управлінські рішення.

Управлінським рішенням є творчий акт суб'єкта управління (керівника, колегіального органу управління і так далі), що визначає програму діяльності фізкультурно-спортивної організації (галузі) з ефективного вирішення проблеми, що виникла, на основі знання об'єктивних, законів функціонування об'єкту управління й аналізу інформації про його стан. Іншими словами, основне завдання управлінського рішення полягає у визначенні оптимального способу дій для досягнення поставленої перед фізкультурно-спортивною організацією (галуззю) мети.

Менеджерам спортивної організації при виконанні функцій управління (планування, організація, мотивація, координація і контроль) доводиться приймати велику кількість рішень, направлених на усунення назрілих проблем.

Ухвалені управлінські рішення стосуються різних сторін фізичної культури і спорту, і тому від правильності і своєчасності ухвалення рішень залежить ефективність роботи будь-якої фізкультурно-спортивної організації. У зв'язку з цим важливо, щоб кожен фахівець фізичної культури і спорту оволодів теоретичними знаннями і технологією розробки управлінських рішень.

Процес ухвалення управлінських рішень носить циклічний характер: починається з виявлення невідповідності параметрів керованого об'єкту поставленим цілям або плановим завданням, тобто виявлення проблеми, далі слідує ухвалення рішення, направленого на усунення виявленої проблеми, і, нарешті, організація виконання вирішеного.

Таким чином, процесом управління є сукупність циклічних дій, направлених на виявлення проблеми, пошук її оптимального рішення й організацію ефективного виконання вирішеного, підсумок якого - ліквідація проблеми.

Управлінська проблема полягає в невідповідності параметрів фактичного стану керованого об'єкту запланованим або заданим параметрам. Джерелом проблемної ситуації в організації можуть бути:

• відхилення від заданих станів, що відзначаються в певний момент часу або прогнозовані на майбутнє;

• зміна цілей або запланованих результатів;

• дія на об'єкт зовнішніх або внутрішніх чинників.

Сукупність чинників і умов, що викликають появу в організації тієї або іншої проблеми, називається в менеджменті управлінською ситуацією. Розгляд проблеми з урахуванням дії на неї внутрішніх і зовнішніх ситуаційних чинників дозволяє виявити і зробити опис в організації проблемної ситуації. Виконана робота дозволяє почати пошук управлінського вирішення проблеми.

Щоб виявити проблему і чинники, що зумовили її, потрібно мати відповідну інформацію. Управлінська інформація в спортивному менеджменті - це сукупність переданих по каналах зв'язку повідомлень, що об'єктивно відображають розвиток спортивної організації.

Управлінське рішення в спортивному менеджменті є нормативним творчим актом суб'єкта управління (індивідуального або групового), який визначає програму діяльності фізкультурно-спортивної організації з ефективного вирішення проблеми. Для того, щоб управління було реальним і не було набором розпоряджень, які неможливо виконати, рішення слід ухвалювати на основі знання об'єктивних закономірностей функціонування фізичної культури і спорту в сучасних ринкових умовах при дотриманні певної технології.

Управлінські рішення в області фізичної культури і спорту ухвалюються в різноманітних формах. Тому уточнимо зміст назв і зміст найбільш часто ухвалюваних управлінських рішень в області фізичної культури і спорту.

Наказ - нормативний правовий акт, що видається керівником фізкультурно-спортивної організації або його заступником, і діє на основі єдиноначальності з метою вирішення основних і оперативних завдань.

Розпорядження - правовий акт, що видається керівником організації, головним чином колегіальним органом управління, з метою вирішення оперативних питань. Як правило, має обмежений термін дії і стосується вузького кола посадових осіб.

Постанова - нормативний акт, що приймається колегіально правлінням спортивного клубу, колегією спорткомітету, президією спортивної федерації або ради ФСТ. Ухвалою є цільове вирішення актуальної проблеми з вказівкою мети, шляхів і ресурсів, встановленням термінів, виконавців і способів організації контролю виконання.

Організаційний план - це комплекс завдань, об'єднаних спільною метою, які необхідно виконати в певному порядку, послідовності і у встановлені терміни.

Планом є результат планування, головний інструмент координації зусиль персоналу організації для досягнення поставлених цілей.

Календарем (календарний план) змагань є плановий документ, що визначає перелік запланованих у майбутньому періоді спортивних заходів, їх види, терміни і місця проведення, склад організацій, що беруть участь, учасників і суддів, а також передбачувану вартість проведення цих змагань.

Регламент змагань - комплекс рекомендацій, регулюючих порядок проведення змагань, включаючи їх розклад.

Договір - рішення про проведення спільних робіт з вказівкою взаємних прав і зобов'язань в комерційних фізкультурно-спортивних організаціях. Наприклад, договір про спонсорство, договір про постачання спортивного інвентарю і тому подібне.

Цільова комплексна програма – нормативний документ, що містить вичерпний комплекс взаємозв'язаних завдань, здійснення яких забезпечує ефективне досягнення поставлених організацією цілей у встановлені терміни. Цільова комплексна програма включає заходи програмно-методичного, організаційного і соціально-економічного характеру

Бізнес-план - це документ, в якому дається комплексний опис основних аспектів запланованого майбутнього спортивної організації, аналізуються проблеми, що виникають у процесі роботи в фізкультуро-спортивній організації, і визначаються фінансові ресурси, необхідні для їх вирішення.

Для того, щоб орієнтуватися у різноманітті управлінських рішень, їх прийнято класифікувати.

Управлінські рішення по фізичній культурі і спорту можна згрупувати за декількома ознаками.

1. Рішення ухвалює який-небудь суб'єкт (орган) управління, колегіальний орган або окремий керівник. По суб'єктах й ієрархічних рівнях управління, що визначають масштабність дії управлінських рішень, вони підрозділяються на рішення: державних органів загальної компетентності, державних органів спеціальної компетентності, рішення відомчих і місцевих органів державного управління і, нарешті, рішення громадських об'єднань і комерційних організацій фізкультурно-спортивної спрямованості.

2. По об'єктах управління: для кого призначено дане рішення - спорткомітету, спортивній федерації, спортклубу, спортивній споруді, спортивній школі і тому подібне.

3. За формою існування рішення можуть бути усними або письмовими. Останні, у свою чергу, підрозділяють на ухвали, накази, розпорядження, інструктивно-методичні документи, закони, укази Президента, державні освітні стандарти, програми, плани, нормативи, контракти і тому подібне.

4. За організацією ухвалення управлінські рішення підрозділяються на колегіальні і колективні.

5. За соціальною значущістю рішення є початковими, визначаючими.

6. За часом дії рішення можна розділити на оперативні, перспективні, стратегічні. Оперативні рішення частіше зустрічаються в роботі керівників низових організацій. Стратегічні рішення приймають в основному державні органи управління.

7. Підрозділяють рішення також за об'ємом і спрямованістю змісту. Одні управлінські рішення містять загальну концепцію розвитку фізичної культури і спорту в країні в цілому, інші - більш конкретизовані і стосуються однієї або декількох організацій фізкультурно-спортивної спрямованості.

Управлінські рішення повинні ухвалюватися в рамках повноважень, що існують у суб'єкта управління, що має права і обов'язки спортивного керівника. Різні види управлінських рішень визначають і різні способи їх розробки і ухвалення, джерела і зміст використаної інформації, а також особливості реалізації їх вирішення.

Питання до модуля №9:

1. Поняття та види управлінських рішень у ФКС.

2. Класифікація управлінських рішень.

3. Форми управлінських рішень.

4. Технологія прийняття управлінського рішення з ФКС.

5. Правила підготовки управлінського рішення.

6. Типова структура управлінського рішення та вимоги до нього.

Перелік використаної літератури:

1. Менеджмент: Учебник для вузов / М.М. Максимцов, А.В. Игнатьева, М.А. Комаров и др.; - М.: Банки и биржи, ЮНИТИ, 1998. – 343с.

2. Мудрік В.І. Організаційно-управлінська практика студентів – Харків: 2007 – 2004с.

3. Основы менеджмента: Учебное пособие для вузов. Научный редактор А.А. Радугин. – М.: Центр, 1998. – С. 48-49, 66 – 76.

 







Дата добавления: 2015-09-07; просмотров: 1132. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

КОНСТРУКЦИЯ КОЛЕСНОЙ ПАРЫ ВАГОНА Тип колёсной пары определяется типом оси и диаметром колес. Согласно ГОСТ 4835-2006* устанавливаются типы колесных пар для грузовых вагонов с осями РУ1Ш и РВ2Ш и колесами диаметром по кругу катания 957 мм. Номинальный диаметр колеса – 950 мм...

Философские школы эпохи эллинизма (неоплатонизм, эпикуреизм, стоицизм, скептицизм). Эпоха эллинизма со времени походов Александра Македонского, в результате которых была образована гигантская империя от Индии на востоке до Греции и Македонии на западе...

Демографияда "Демографиялық жарылыс" дегеніміз не? Демография (грекше демос — халық) — халықтың құрылымын...

Словарная работа в детском саду Словарная работа в детском саду — это планомерное расширение активного словаря детей за счет незнакомых или трудных слов, которое идет одновременно с ознакомлением с окружающей действительностью, воспитанием правильного отношения к окружающему...

Правила наложения мягкой бинтовой повязки 1. Во время наложения повязки больному (раненому) следует придать удобное положение: он должен удобно сидеть или лежать...

ТЕХНИКА ПОСЕВА, МЕТОДЫ ВЫДЕЛЕНИЯ ЧИСТЫХ КУЛЬТУР И КУЛЬТУРАЛЬНЫЕ СВОЙСТВА МИКРООРГАНИЗМОВ. ОПРЕДЕЛЕНИЕ КОЛИЧЕСТВА БАКТЕРИЙ Цель занятия. Освоить технику посева микроорганизмов на плотные и жидкие питательные среды и методы выделения чис­тых бактериальных культур. Ознакомить студентов с основными культуральными характеристиками микроорганизмов и методами определения...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.012 сек.) русская версия | украинская версия