Студопедия — Функції архівації
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Функції архівації






За допомогою архівації можна вирішити цілий комплекс задач.

Зменьшення об’єму файлів. Ця задача виконується за допомогою різних методів стиснення. Зменьшення файлів актуальне не тільки для економії дискового простору, а і для більш швидкої передачі файлів у сітях.

Резервне копіювання. Для збереження цінної інформації використовують резервне копіювання на зовнішні носії (магнітооптичні диски, диски CD-R й CD-RW, вінчестери). Виконується резервне копіювання за допомогою спеціальних утиліт, наприклад Microsoft Backup, які забезпечують створення компактних архівів.

Архівація при шифруванні даних. Ця операція виконується з метою зменьшення імовірності злому криптосистеми.

 

  1. Архівні формати і архіватори

Для роботи з архівами існують програми – архіватори. Ці програми крім створення архівів, виконують стиснення даних, які підлягають архівації. Значно більш зручною стала робота з архівами в ОС Windows у порівнянні з MS-DOS. Найбільш популярні архівні формати – ZIP, ARJ, LZH, CAB.

Особливо слід відмітити формат RAR і відповідні архіватори, створені програмістом з м. Челябінська Євгеном Рошалем. Windows-версія цього архіватора (WinRAR) дуже зручна у роботі, забезпечує високий ступінь стиснення, дозволяє створювати багатотомні (на декількох дискетах) і саморозпаковуючі архіви (ехе-файли).

Найбільш популярні програми-архіватори WinZIP і WinRAR дозволяють пакувати й розпаковувати файли за допомогою операцій Drag and Drop (перетягування об’єктів), представляти архіви у вигляді звичайних папок, викликати для архівних файлів контекстове меню.

 

  1. Терміни, пов’язані з архівацією

У програмах-архіваторах використовуються спеціальні терміни і фрази. Їх необхідно знати, щоб роз’яснити програмі, які дії треба виконувати.

Add file – додавання файла в архів. Якщо архів ще не існує, то він створюється цією командою.

Extract files – викликання файлів з архіву.

Fresh files – додавання в архів нових версій файлів, існуючих в ньому.

Move files – переміщення файлу в архів.

Multiple volumes – багатотомні архіви, які складаються з декількох файлів (томів). Вони звичайно створюються для запису архівних файлів на окремі дискети.

Ratio – ступінь стиснення файлу, який може визначатися як відношення вихідного об’єму файлу до стисненого ябо навпаки (це залежить від програми-архіватора).

Self-extract (SFX) archive – саморозпаковуючий архів. Це архівний файл з розширенням exe або com.Після запуску такого файлу відбувається автоматичне викликання вмісту архіву.Термін SFX означає буквально “самовикликання”.

Solid archive – неперервний архів, який створюється звичайно з багатьох (десятків й сотен) схожих файлів. Вміст цих файлів сприймається як один суцільний потік даних. Недоліком неперервних архівів є, насамперед, велика ураженність архіву (при ушкодженні архіву не буде відкритий ні один файл). Крім того, такі архіви повільно розпаковуються.

  1. Універсальний архіватор WinRAR

Призначення і запуск WinRAR. WinRAR – це потужна програма-архіватор і менеджер архівів, яка має зручну графічну оболонку й підтримує технологію Drag and Drop. Програма WinRAR дозволяє працювати не тільки з архівними файлами rar, але й з іншими файлами: zip, cab, arj, lzh. Завантажити WinRAR можна за допомогою команд Пуск ® Программы ® WinRAR ® WinRAR (рис. 1).

Рис. 1. Вікно WinRAR, у якому відображений вміст архіву

Перегляд і викликання файлів з архіву. Для перегляду й доступу до файлів архіву за допомогою програми WinRAR потрібно виконати наступні дії:

1 спосіб:

Завантажте програму WinRAR.

Виберіть потрібний диск командою Файл ® Выбрать диск. Після вибору потрібного диска у робочій частині вікна програми з’явиться вміст диска у вигляді списку папок першого рівня.

Перейдіть у папку, яка вміщує архів, двічі клацнувши мишею на піктограмі папки. Для того, щоб перейти у зовнішню папку, можна двічі клацнути на піктограмі папки без назви, яка знаходиться вгорі списку.

У відкритій папці двічі клацніть на піктограмі архівного файлу. При цьому у вікні WinRAR буде показаний список архіву (рис. 1).

Виберіть із списку архіву потрібний файл. Двічі клацніть на ньому. При цьому указаний файл відкриється.

2 спосіб:

Знайдіть у вікні програми Проводник потрібний архівний файл типу rar і двічі клацніть на його піктограмі лівою кнопкою миші. В результаті буде завантажений WinRAR і в його вікні одразу буде відображено вміст архіву.

Далі виконайте п. 5 попереднього способу.

Для викликання файлу з архіву:

Виконайте пункти 1-4, як при перегляді архіву.

Виділіть потрібний файл із списку архіву.

Натисніть кнопку Извлечь в на панелі інструментів, або виконайте команду Команды ® Извлечь в указанную папку, або натисніть комбінацію клавіш Alt+E.

У вікні діалогу Путь и параметры извлечения (рис. 2) вкажіть цільову папку і натисніть кнопку ОК. На екрані розміщується вікно діалогу, яке демонструє процес викликання файлів. Відмінити викликання файлів з архіву можна клацанням на кнопці Отмена.

Рис. 2. Вікно діалогу для завдання цільової папки

Архівація файлів. Послідовність архівації файлів у програмі WinRAR складається з наступних дій:

Завантажте програму WinRAR і перейдіть у папку, де розташовані файли, які підлягають архівації.

Виділіть об’єкти для архівації за допомогою клавіш Ctrl або Shift.

Клацніть на кнопці Добавить на панелі інструментів, після чого на екрані з’явиться вікно діалогу Имя и параметры архива (рис. 3). Це вікно можна викликати також за допомогою команди Команды ® Добавить файлы в архив або натисненням комбінації клавіш Alt+A. Введіть ім’я архіву або підтвердіть ім’я, запропоноване за замовченням.

Виберіть формат нового архіву (RAR або ZIP). Вкажіть метод стиснення і розмір тому, задайте інші параметри.

Клацніть на кнопці ОК.

Процес архівації буде відображений у вікні діалогу. Відмінити процес можна клацанням на кнопці Отмена.

Додавання файлів в архів. Процес додавання нових об’єктів (файлів) в існуючий архів аналогічний процесу архівації файлів в новий архів.

Виділіть у вікні WinRAR об’єкти, які необхідно додати в архів, і клацніть на кнопці Добавить на панелі інструментів. У вікні діалогу (рис. 3), в поле Имя архива уведіть ім’я архіву, у який потрібно додати об’єкти (для цього можна використати кнопку Обзор і наступне вікно діалогу). Клацніть на кнопці ОК вікна діалогу, після чого у список архіву будуть додані нові об’єкти.

Рис. 3. Вікно діалогу Имя и параметры архива

 

Багатотомні, саморозпаковуючі і неперервні архіви. При створенні засобами WinRAR багатотомного архіву необхідно пам’ятати, що перший том має розширення rar, а наступні зазначаються r00, r01, r02 і т.д. Щоб створити багатотомний архів дотримуйтесь послідовності дій, описаних в попередньому пункті, з однією різницею: у вікні діалогу Имя и параметры архива в поле Размер тома виберіть опцію 1 457 500 (для дискети) або Автоопределение (для накопичувачів іншого формату).

Багатотомний архів не можна змінювати, наприклад, додавати або викликати файли. Будь-які зміни потребують повторного створення багатотомного архіву. Зручність архіватору WinRAR при створенні багатотомного архіву полягає у тому, що архівні файли, розбиті на “томи”, можна створити спочатку на жорсткому дискі. Потім ці файли в будь-який момент можна скопіювати на дискету (WinZip цієї можливості не надає).

Для створення саморозпаковуючого архіву дійте за схемою, описаною у пункті “ Архівація файлів ”, але у вікні діалогу Имя и параметры архива встановіть прапорець Создать SFX-архив і далі клацніть на кнопці ОК.

Програма WinRAR дозволяє також створювати неперервні архіви. Для цього у вікні діалогу Имя и параметры архива слід встановити прапорець Создать непрерывный архив.

 

Завдання

Ознайомтеся з теоретичними відомостями до лабораторної роботи. Дайте письмові відповіді на контрольні запитання.

Увімкніть ПК.

Створіть на робочому столі папку на ім’я Test, а в ній – підкаталоги Texts і Pictures.

Скопіюйте у папку Texts не менш 8 довільних файлів з розширенням doc, а в папку Pictures – не менш 5 файлів з розширенням bmp. Файли скопіюйте з папки Мои документы. Якщо там не буде такої кількості файлів, скористайтесь засобами пошуку (Пуск ® Найти ® Файлы и папки…).

Перегляньте розміри каталогів Test, Texts та Pictures і занотуйте їх у зошит.

За допомогою програми WinRAR створіть на робочому столі архів TextArchive.rar, який містить архівні копії усіх файлів з розширенням doc з папки Test.

Перегляньте розмір архіву TextArchive.rar і занотуйте його у зошит.

За допомогою програми WinRAR створіть на робочому столі архів PictureArchive.rar, який містить архівні копії усіх файлів рисунків з папки Test.

Перегляньте розмір архіву PictureArchive.rar і занотуйте його у зошит.

Прегляньте файли з архіву PictureArсhive.rar, не викликаючи їх.

Викличте з архіву PictureArсhive.rar усі файли на робочий стіл.

Вилучте викликані файли в папку Корзина.

Створіть архів TextAndPict.rar на робочому столі, переміщуючи в нього усі вихідні файли з папки Test.

Перегляньте розмір архіву TextAndPict.rar і занотуйте його у зошит.

Вилучте з архіву TextAndPict.rar усі файли з розширенням bmp.

Створіть на робочому столі саморозпаковуючий архів TextAndPict.ехе.

Перегляньте розмір архіву TextAndPict.ехе і занотуйте його у зошит.

Створіть багатотомний архів ManyVolume.rar з розміром тому 10 Кб, який містить архівні копії усіх текстових і графічних файлів з папки Test.

Продемонструйте створені архіви викладачеві.

Вилучіть усі створені папки і архіви з робочого столу в папку Корзина.

Завершіть роботу з ПК.

контрольні запитання

Що таке архівація і стиснення даних?

Коли використовують архівацію даних?

Назвіть відомі вам архівні формати.

Назвіть функції архівації.

Які програми-архіватори ви знаєте?

Назвіть основні терміни, пов’язані з архівацією.

Що таке багатотомний архів?

Що таке саморозпаковуючий архів? Яке розширення він має?

Як завантажити програму WinRAR?

Як викликати файли з архіву RAR?

Яким чином створюється архів у WinRAR?

Як додати файл в архів?

Як виконати перегляд файлів архіву в програмі WinRAR?

Як створюються багатотомні, саморозпаковуючі або неперервні архіви у програмі WinRAR?

 







Дата добавления: 2015-09-07; просмотров: 2257. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Влияние первой русской революции 1905-1907 гг. на Казахстан. Революция в России (1905-1907 гг.), дала первый толчок политическому пробуждению трудящихся Казахстана, развитию национально-освободительного рабочего движения против гнета. В Казахстане, находившемся далеко от политических центров Российской империи...

Виды сухожильных швов После выделения культи сухожилия и эвакуации гематомы приступают к восстановлению целостности сухожилия...

КОНСТРУКЦИЯ КОЛЕСНОЙ ПАРЫ ВАГОНА Тип колёсной пары определяется типом оси и диаметром колес. Согласно ГОСТ 4835-2006* устанавливаются типы колесных пар для грузовых вагонов с осями РУ1Ш и РВ2Ш и колесами диаметром по кругу катания 957 мм. Номинальный диаметр колеса – 950 мм...

Неисправности автосцепки, с которыми запрещается постановка вагонов в поезд. Причины саморасцепов ЗАПРЕЩАЕТСЯ: постановка в поезда и следование в них вагонов, у которых автосцепное устройство имеет хотя бы одну из следующих неисправностей: - трещину в корпусе автосцепки, излом деталей механизма...

Понятие метода в психологии. Классификация методов психологии и их характеристика Метод – это путь, способ познания, посредством которого познается предмет науки (С...

ЛЕКАРСТВЕННЫЕ ФОРМЫ ДЛЯ ИНЪЕКЦИЙ К лекарственным формам для инъекций относятся водные, спиртовые и масляные растворы, суспензии, эмульсии, ново­галеновые препараты, жидкие органопрепараты и жидкие экс­тракты, а также порошки и таблетки для имплантации...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.013 сек.) русская версия | украинская версия