Студопедия — Кредитно-трансферна система
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Кредитно-трансферна система






організації навчального процесу

м. Миколаїв 2014

ЗАГАЛЬНА ТАКТИКА. Робоча програма навчальної дисципліни для студентів за напрямом підготовки ВІЙСЬКОВІ НАУКИ,

спеціальністю БОЙОВЕ ЗАСТОСУВАННЯ АЕРОМОБІЛЬНИХ (ПОВІТРЯНОДЕСАНТНИХ), ГІРСЬКО – ПІХОТНИХ І МОРСЬКОЇ ПІХОТИ З’ЄДНАНЬ, ВІЙСЬКОВИХ ЧАСТИН, ПІДРОЗДІЛІВ

______ _________________________ 2014. 42 стор.

 

Розробники:

1. Викладач предметно-методичної комісії № 2 підполковник (запасу)

Кучирина С.М.

2. Викладач предметно-методичної комісії № 2 підполковник (запасу)

Малюта В.П.

 

Робоча програма затверджена на засіданні кафедри військової підготовки

Протокол від "___" _________________2013 року № ___.

 

Завідувач кафедри військової підготовки

 

__________________ (А.М.Бахтін)

(підпис) (прізвище та ініціали)

 

 

"___" _________________2014 року.

 

Схвалено методичною комісією вищого навчального закладу за напрямом підготовки (спеціальністю)

______________________________________________________________________________________________________________________________________

 

Протокол від "___" _________________2014 року № ___.

 

"___" ______________2014 року Голова _____________ _______________

(підпис) (прізвище та ініціали)

 

1. Опис навчальної дисципліни

Найменування показників Галузь знань, напрям підготовки, освітньо-кваліфікаційний рівень Характеристика навчальної дисципліни
денна форма навчання заочна форма навчання
Кількість кредитів — 10 Галузь знань Нормативна  
Напрям підготовки 16.01 Військові науки
Модулів — 1 Військово-облікова спеціальність: «Бойове застосування аеромобільних (повітрянодесантних), гірсько – піхотних і морської піхоти з’єднань, військових частин, підрозділів» Рік підготовки
Змістовних модулів — 3 1-2-й  
Загальна кількість годин —300 Семестр
1-4-й  
Тижневих годин для денної форми навчання: аудиторних —160 самостійної роботи студента —140 Освітньо- кваліфікаційний рівень: бакалавр Лекції
14 год.  
Групові заняття
46 год.  
Практичні, семінарські
16 год.  
Групові вправи (практичні з піввзводами)
86 год.  
Самостійна робота
140 год.  
Вид контролю: Іспит — 4-й семестр

 

2. Мета та завдання навчальної дисципліни

Мета:

Військова підготовка студентів по спеціальності «Бойове застосування аеромобільних (повітрянодесантних), гірсько – піхотних і морської піхоти з’єднань, військових частин, підрозділів».

Завдання навчальної дисципліни:

1. Підготувати офіцера запасу, який володіє глибокими військо­вими знаннями, особливо з основ теорії та практики бойового застосування десантних* підрозділів в сучасному загальновійськовому бою; зі сформованими у них високими організаторськими здібностями, здатністю підтримувати високу боєздатність підрозділу; що має тактичне мислення творчого застосовування основних положень бойових статутів при організації і веденні бою, тверду командирську волю, ініціативу та самостійність; знає основи організації та ведення бою ротою, а також організацію, озброєння, тактику дій підрозділів армії іноземних держав; який вміє організовувати та методично правильно проводити заняття з тактичної підготовки зі взводом.

2.В результаті вивчення дисципліни студенти повинні:

ЗНАТИ:

n Основні положення воєнної доктрини України, основи загальновійськового бою, порядок десантування і ведення десантно-штурмових і аеромобільних дій, засоби і способи збройної боротьби, структуру Збройних Сил України.

n Організацію, озброєння і бойову техніку десантних підрозділів Збройних Сил України, їх призначення, завдання, бойові можливості і основні принципи бойового застосування.

n Організацію, озброєння та бойову техніку, бойові можливості і тактику дій підрозділів армій іноземних держав до батальйону включно.

n Зміст роботи командира взводу з організації підготовки до десантування і ведення бойових дій в тилу противника, управління підрозділами в умовах постійної зміни бойової обстановки.

n Вимоги з прийому вертольотів на польовий майданчик приземлення і сигнали управління вертольотом.

n Порядок орієнтування на місцевості і її оцінки, правила підготовки і ведення робочої карти.

n Мету та завдання інженерного забезпечення, порядок інженерного обладнання позицій, влаштування інженерних загороджень, установки мін, які є на озброєнні Збройних Сил України, правила мінної безпеки.

n Мету та завдання захисту від зброї масового ураження, вражаючі фактори ядерної, хімічної зброї, біологічних засобів противника, їх дію на особовий склад підрозділів, засоби захисту від них, порядок користування індивідуальними засобами захисту.

n Види і засоби зв’язку, порядок користування ними, їх основні технічні характеристики, правила підготовки до роботи, встановлення зв’язку та ведення переговорів, особливості організації зв’язку в різних видах бою.

n Порядок користування індивідуальними медичними засобами, основні правила надання першої медичної допомоги, прийоми та способи перенесення поранених.

n Організацію та методику тактичної підготовки десантних підрозділів, основні положення заходів безпеки при проведенні занять.

ВМІТИ:

n Застосовувати принципи ведення бойових дій десантними підрозділами, положення бойових статутів і настанов, досвід військового мистецтва, сучасних збройних конфліктів з урахуванням норм міжнародного гуманітарного права під час виконання бойових завдань.

n Організовувати заходи щодо підтримання озброєння і бойової техніки десантного підрозділу в постійній бойовій готовності, вміти приводити його в готовність до виконання завдань за призначенням.

n Організовувати та здійснювати марш, рейдові дії, приховано розташовувати десантний підрозділ під час розташування його на місці, забезпечувати охорону та самооборону в районі зосередження (очікування), пунктах збору в умовах постійної загрози застосування противником зброї масового ураження, ударів його авіації, повітряних десантів і диверсійно-розвідувальних груп.

n Організовувати і практично готувати особовий склад, озброєння і техніку до десантування і бойових дій, керувати виходом десантного підрозділу на аеродром (посадочний майданчик), завантаженням бойової техніки (вантажів) і посадкою особового складу в літаки (вертольоти).

n Організовувати бойові дії (бій) в складних умовах обстановки, на різноманітній місцевості у взаємодії з підрозділами інших родів військ, проводити тактичні розрахунки (в тому числі за допомогою ПЕОМ), застосовуючи базові знання організації, бойових можливостей, тактики дій підрозділів армій іноземних держав, десантних підрозділів, приданих і підтримуючих підрозділів під час виконання завдань за призначенням.

n Здійснювати десантування десантного підрозділу різними способами в складних умовах обстановки, проводити його збір після десантування, керувати ним у ході наступу під час захоплення (знищення) визначених об’єктів.

n Організовувати і практично керувати обороною десантного підрозділу.

n Організовувати і практично керувати десантним підрозділом під час рейдових дій (рейду), розвідувально – диверсійних, десантно – штурмових дій в тилу противника, керувати десантним підрозділом під час підготовки і в ході виконання цих завдань.

n Організовувати і практично керувати десантним підрозділом під час аеромобільних, стабілізаційних, специфічних дій, у разі участі у спеціальних і міжнародних миротворчих операціях, керувати десантним підрозділом під час підготовки і в ході виконання цих завдань.

n Орієнтуватись на незнайомій місцевості без карти і за картою; готувати топографічну карту до роботи, читати її, виконувати вимірювання по карті, визначати прямокутні і географічні координати, вести робочу карту, працювати з приладами для виміру відстаней та кутів на місцевості, готувати дані для руху за азимутами; проводити рекогносцировку на місцевості, здійснювати топографічне і тактичне орієнтування при постановці бойових завдань підлеглим.

n Організовувати і практично керувати десантним підрозділом у розвідувальному і бойовому розвідувальному дозорі, у засідці, при проведенні нальоту, пошуку; організовувати спостереження у всіх видах бою.

n Організовувати в підрозділі заходи захисту від зброї масового ураження, ведення радіаційної і хімічної розвідки; дозиметричного контролю; спеціальної і санітарної обробки особового складу і техніки; застосування димів і аерозолів; вміти використовувати засоби індивідуального і колективного захисту.

n Організовувати інженерне обладнання позицій; влаштовування інженерних загороджень; обладнання пунктів водопостачання; виконання заходів з відновлення і дезактивації позицій; розвідку інженерних загороджень противника, пророблення в них проходів; подолання водних перешкод; виведення з ладу (руйнування) об'єктів противника, вміти обладнувати одиночні окопи для стрільби, влаштовувати інженерні загородження, встановлювати міни, підривати окремі заряди електричним та вогневим способом.

n Організовувати маскування особового складу і техніки, позицій підрозділу, їх охорону, щодо захисту в усіх видах бойових дій (бою).

n Організовувати матеріально-технічне забезпечення в підрозділі; зберігання і підтримання матеріально-технічних засобів у стані, який забезпечує своєчасне приведення їх у готовність до використання за призначенням; їх відновлення при пошкодженнях (несправностях); своєчасне поповнення замість втрачених і витрачених до встановлених норм, проявляти постійну турботу про харчування особового складу, його лазне - пральне обслуговування.

n Організовувати медичне забезпечення у взводі в бойовій обстановці з метою розшуку поранених і хворих на полі бою (у районах ураження) і своєчасного надання їм першої медичної допомоги, збору, вивезення (винесення) з поля бою і підготовки до евакуації, а також із метою попередження виникнення і розповсюдження захворювань, вміти надавати першу медичну допомогу з використанням табельних і підручних засобів.

n Застосовувати базові знання щодо підготовки і практичної роботи на технічних засобах зв’язку, ведення переговорів за допомогою таблиць позивних, сигналів бойового управління і скритого управління військами, управління підрозділами заздалегідь установленими зоровими, світловими і звуковими сигналами за допомогою сигнальних засобів.

n Володіти методикою тактичної підготовки, вміти проводити заняття з тактичної підготовки.

n Правильно використовувати на заняттях, навчаннях імітаційні засоби, дотримуватися заходів безпеки під час поводження з ними.

БУТИ ОЗНАЙОМЛЕНИМ:

n З основами організації та ведення бою десантної роти;

n З основами бойового застосування підрозділів артилерії, ППО та авіації СВ ЗС України;

n З новітніми засобами збройної боротьби.

 

3. Програма навчальної дисципліни

1 рік навчання 1 семестр

Змістовий модуль 1. Підготовка поодинокого солдата.

Кредит № 1.

Тема 1. ЗСУ в умовах незалежної держави, правова основа їх застосування. Склад, призначення ВДВ ЗСУ.

Заняття 1. (лекція – 2 год.) ЗСУ в умовах незалежної держави, правова основа їх застосування, етапи створення і реформування, склад і структура управління.

1. ЗС України - етапи створення, розвиток і перспективи, правова основа їх застосування.

2. Склад і структура управління ЗС України.

Заняття 2. (групове заняття – 2 год.) Склад, призначення ВДВ ЗСУ. Організація, озброєння і бойова техніка повітрянодесантної (аеромобільної) бригади (полку).

1. Склад, призначення ВДВ ЗСУ, етапи створення, розвиток і перспективи.

2. Склад, призначення, озброєння і бойова техніка повітрянодесантної (аеромобільної) бригади (полку).

Заняття 3. (групове заняття – 2 год.) Організація, озброєння і бойова техніка пдб (аемдб) ЗСУ. Склад і озброєння парашутно-десантної (аеромобільної) роти.

1. Склад, призначення, озброєння і бойова техніка пдб (аемдб).

2. Склад і озброєння парашутно-десантної (аеромобільної) роти.

Заняття 4. (самостійна робота – 4 год.) ТТХ основних зразків бойової техніки та озброєння підрозділів пдб (аемдб) ЗСУ.

1. ТТХ основних зразків бойової техніки та озброєння підрозділів пдб (аемдб): БМД-1(БМД-2), БТР-Д, 2С9"Нона", ПТРК "Фагот", ПЗРК "Ігла", СПГ-9 "Копье", АГС-17"Пламя", 12,7мм кулемети НСВ"Утес" і ДШКМ.

Тема 2. Місце, задачі десантника в бою.

Заняття 1. (групове заняття – 2 год.) Місце, задачі десантника в бою.

1. Місце, задачі десантника в бою.

2. Екіпіровка десантника в бою.

Заняття 2. (самостійна робота – 4 год.) Обов’язки десантника в бою. Обов’язки посадових осіб відділення.

1. Обов’язки десантника в бою.

2. Обов’язки посадових осіб відділення.

Тема 3. (практичне заняття – 2 год.) Індивідуальні засоби захисту ЗМУ, їх призначення і загальний устрій. Н-ЗЗМУ-1,4-7.

1. Індивідуальні засоби захисту – протигаз ПМК, ЗЗК їх призначення і загальний устрій, правила користування ними.

2. Практичне виконання Н-ЗЗМУ- №1,4-7.

Тема 4. Прийоми і способи дій десантника на полі бою.

Заняття 1. (практичне заняття з піввзводами – 6 год.) Прийоми і способи дій десантника на полі бою. Пересування на полі бою. Приготування до стрільби з різних положень, ведення вогню на ходу. Порядок кидання гранат. Прийоми і способи боротьби у рукопашному бою. Н-ТП-№7,8.

1. Прийоми і способи дій солдата на полі бою. Пересування на полі бою.

2. Приготування до стрільбиз різних положень, ведення вогню на ходу. Порядок кидання гранат. Прийоми і способи боротьби у рукопашному бою.

3. Практичне виконання Н-ТП-7,8.

Заняття 2. (самостійна робота – 6 год.) Дії спостерігача в бою. Завдання спостереження, вивчення місцевості та способи визначення відстані до орієнтирів та місцевих предметів.

1. Завдання спостереження. Дії спостерігача в бою.

2. Вивчення місцевості, визначення відстані до орієнтирів і місцевих предметів.

Кредит № 2.

Тема 5. Дії десантника в різних видах бою.

Заняття 1. (практичне заняття з піввзводами – 6 год.) Дії десантника в обороні. Обладнання одиночних окопів для стрільби. Н-ІП-1.

1. Дії десантника в обороні.

2. Вибір місця розташування окопів для особового складу і техніки.

3. Обладнання одиночних окопів для стрільби. Н-ІП-1.

Заняття 2. (практичне заняття з піввзводами – 6 год.) Дії десантника під час захоплення (знищення) різноманітних об’єктів противника. Н-ТП-18-26.

1. Дії десантника під час захоплення (знищення) об’єктів противника.

2. Дії десантника на майданчику приземлення, виконання Н-ТП-18-26.

Заняття 3. (самостійна робота – 4 год.) Дії десантника у складі дозорного відділення.

1. Порядок дії десантника у складі дозорного відділення.

2. Порядок огляду об’єкту при виконанні обов’язків дозорного.

Тема 6. Організація підрозділів умовного противника, ТТХ основних зразків бойової техніки і озброєння.

Заняття 1. (лекція – 2 год.) Сучасні засоби збройної боротьби.

1. Сучасні засоби збройної боротьби армій іноземних держав.

2. Застосування новітніх технологій у збройній боротьбі у сучасних війнах.

3. Проблеми міжнародного тероризму, як засобу збройної боротьби у міжнародних конфліктах.

Заняття 2. (самостійна робота – 6 год.) Основні поняття про ядерну, хімічну і біологічну зброю. Перспективні види звичайної зброї з могутніми вражаючими можливостями та способи захисту від них.

1. Основні поняття про ядерну, хімічну і біологічну зброю.

2. Вражаючі фактори ядерної зброї.

3. Класифікація отруйних речовин.

4. Класифікація біологічної зброї.

Заняття 3. (групове заняття – 2 год.) Організаційно-штатна структура мпр, мпб умовного противника.

1. Організаційно-штатна структура мпр, мпб умовного противника.

2. ТТХ основних зразків бойової техніки і озброєння мпр, мпб.

Заняття 4. (самостійна робота – 4 год.) Організаційно-штатна структура тр, тб умовного противника.

1. Організація тр, тб умовного противника.

2. ТТХ основних зразків бойової техніки і озброєння тб.

1 рік навчання 2 семестр

Змістовий модуль 2. Підготовка командира відділення.







Дата добавления: 2015-09-07; просмотров: 535. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Теория усилителей. Схема Основная масса современных аналоговых и аналого-цифровых электронных устройств выполняется на специализированных микросхемах...

Плейотропное действие генов. Примеры. Плейотропное действие генов - это зависимость нескольких признаков от одного гена, то есть множественное действие одного гена...

Методика обучения письму и письменной речи на иностранном языке в средней школе. Различают письмо и письменную речь. Письмо – объект овладения графической и орфографической системами иностранного языка для фиксации языкового и речевого материала...

Классификация холодных блюд и закусок. Урок №2 Тема: Холодные блюда и закуски. Значение холодных блюд и закусок. Классификация холодных блюд и закусок. Кулинарная обработка продуктов...

ОСНОВНЫЕ ТИПЫ МОЗГА ПОЗВОНОЧНЫХ Ихтиопсидный тип мозга характерен для низших позвоночных - рыб и амфибий...

Принципы, критерии и методы оценки и аттестации персонала   Аттестация персонала является одной их важнейших функций управления персоналом...

Пункты решения командира взвода на организацию боя. уяснение полученной задачи; оценка обстановки; принятие решения; проведение рекогносцировки; отдача боевого приказа; организация взаимодействия...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.011 сек.) русская версия | украинская версия