Студопедия — Структура навчального збору.
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Структура навчального збору.






  Назви модулів та тем   Кількість годин
Усього у тому числі
лекції Групові вправи (з ½ взводу) Практичні (семінарські) заняття групові заняття самостійні заняття
             
Розділ 4. Удосконалення навичок командира взводу.
Тема 28.Ознайомлення з повсякденною діяльністю і організацією бойової підготовки військової частини.            
Заняття 1. Знайомство з розташуванням основних об’єктів військової частини.            
Заняття 2.Внутрішній порядок та розташування особового складу в казармі. Ознайомлення з технікою та озброєнням військової частини.            
Заняття 3.Організація бойової підготовки у військовій частині.            
КТЗ №4."Взвод під час ведення десантно-штурмових дій".
Тема 29.Робота командира взводу під час ведення десантно-штурмових дій.            
Заняття 1.Робота командира взводу зорганізації десантування і захоплення (знищення) об’єкту в тилу противника.            
Заняття 2.Управління взводом під час десантування, захоплення (знищення) об’єкту в тилу противника.            
Заняття 3.Робота командира взводу з організації десантно - рейдових дій в тилу противника.            
Заняття 4.Управління взводом під час десантно - рейдових дій в тилу противника.            
Заняття 5.Робота командира взводу з організації розвідувально-диверсійних дій (РДД) в тилу противника.            
Заняття 6. Управління взводом під час ведення розвідувально-диверсійних дій (РДД) в тилу противника.            
Заняття 7.Практичне підривання окремих зарядів електричним та вогневим способом.            
Тема 30.Ротне тактичне навчання.            
Разом за навчальні збори         -  

5. Теми лекцій:

№ з/п   Назва теми Кількість годин
  Тема 1. Заняття 1.ЗСУ в умовах незалежної держави, правова основа їх застосування, етапи створення і реформування, склад і структура управління.  
  Тема 6. Заняття 1.Сучасні засоби збройної боротьби.  
  Тема 7.Бойова і мобілізаційна готовність частин і підрозділів ЗСУ.  
  Тема 9. Заняття 1.Топографічні карти та їх читання.  
  Тема 25. Заняття 1.Поняття збройного конфлікту. Ознаки та ідентифікація озброєних формувань агресора (незаконно утворених антидержавних збройних формувань), іррегулярних військ та кримінальних угруповань, терористичних організацій (груп). Специфіка та правові основи дій у разі участі в стабілізаційних, специфічних діях, спеціальних і міжнародних миротворчих операціях.  
  Тема 27. Заняття 1.Основні форми і методи навчання, що використовуються на тактичній підготовці. Порядок підготовки тактико-стройових, тактичних занять.  
Разом  

6. Теми групових занять:

№ з/п   Назва теми Кількість годин
  Тема 1. Заняття 2. Склад, призначення ВДВ ЗСУ. Організація, озброєння і бойова техніка повітрянодесантної (аеромобільної) бригади (полку). Заняття 3. Організація, озброєння і бойова техніка пдб (аемдб) ЗСУ. Склад і озброєння пдр (аемдр).    
  Тема 2. Заняття 1. Місце, задачі десантника в бою.  
  Тема 6. Заняття 3. Організаційно-штатна структура мпр, мпб умовного противника.  
  Тема 8. Заняття 1. Основи бойових дій підрозділів ВДВ в сучасному загальновійськовому бою. Заняття 3. Основи бойового застосування артилерійських підрозділів і підрозділів ППО в сучасному загальновійськовому бою. Заняття 5. Основи бойового застосування авіації СВ ЗСУ у загальновійськовому бою.      
  Тема 9. Заняття 4.Місцевість та її значення в бою. Вивчення та оцінка місцевості за картою. Способи орієнтування на місцевості.  
  Тема 12. Заняття 1.Підготовка відділення до десантування та виконання бойового завдання. Райони зосередження та очікування, заходи, що в них виконуються. Послідовність та зміст роботи командира відділення з організації десантування та бойових дій. Заняття 2.Відділення при розташуванні на місці та в сторожовій охороні. Дії у патрулі і сторожовому посту.  
  Тема 13. Заняття 1.Дії відділення в наступі при захопленні (знищенні) об’єкта в тилу противника. Послідовність та зміст роботи командира відділення під час наступу.  
  Тема 14. Заняття 1.Дії відділення в обороні, його бойові можливості, місце в бойовому порядку взводу. Послідовність та зміст роботи командира відділення з організації оборонного бою.  
  Тема 16. Заняття 1. Дії взводу на марші і в похідній охороні. Послідовність та зміст роботи командира взводу з організації маршу.  
  Тема 19. Заняття 1.Дії взводу під час десантування як повітряного десанту, збір після приземлення, захоплення (знищення) визначених об’єктів. Послідовність та зміст роботи командира взводу з організації бою в наступі при захоплені (знищенні) об’єкта в тилу противника.  
  Тема 21. Заняття 1.Дії взводу в обороні. Послідовність та зміст роботи командира взводу з організації оборони.  
  Тема 23. Заняття 1. Дії взводу у рейді в тилу противника.  
  Тема 24. Заняття 1.Дії взводу під час ведення десантно – штурмових дій.  
  Тема 25. Заняття 2.Дії взводу під час ведення аеромобільних дій. Заняття 3.Дії взводу у разі участі в стабілізаційних, специфічних діях, спеціальних і міжнародних миротворчих операціях.  
  Тема 26. Заняття 1. Дії взводу у розвідці. Послідовність та зміст роботи командира взводу під час дій у розвідці.  
Разом  

7. Теми практичних занять:

№ з/п   Назва теми Кількість годин
  Тема 3. Заняття 1. Індивідуальні засоби захисту ЗМУ, їх призначення і загальний устрій. Н-ЗЗМУ- 1,4-7.  
  Тема 9. Заняття 3.Підготовка карти до роботи. Практичне вимірювання відстаней по карті. Визначення координат. Визначення дирекційних кутів і азимутів. Н-ВТ-№1-5,10.  
  Тема 10. Основи військово-медичної підготовки.  
  Тема 11. Заняття 1.Засоби радіозв’язку, їх основні технічні характеристики. Порядок встановлення радіозв’язку та ведення радіообміну. Робота на радіостанціях. Н-ПЗв-№1-7,17-20  
  Тема 14. Заняття 2.Інженерні загородження і їх обладнання. Будова, принцип дії, правила установки мін, тренування в установці одиночних мін нажимної і натяжної дії. Заходи безпеки під час установки і знешкодження мін, мінна безпека.  
  Тема 26. Заняття 3.Вибухові засоби, їх призначення та загальний устрій. Способи підривання окремих вибухових зарядів. Заходи безпеки під час підривних робіт.  
Разом  

8. Теми семінарських занять:

№ з/п   Назва теми Кількість годин
  Тема 18. Дії взводу при розташуванні на місці у ВРД та у сторожовій охороні. Підготовка взводу до десантування і виконання бойового завдання. Послідовність та зміст роботи командира взводу з організації десантування і виконання бойового завдання.  
Разом  

9. Теми групових вправ (практичних занять з піввзводами):

№ з/п Назва теми Кількість годин
  Тема 4. Заняття 1.Прийоми і способи дій десантника на полі бою. Пересування на полі бою. Приготування до стрільбиз різних положень, ведення вогню на ходу. Порядок кидання гранат. Прийоми і способи боротьби з противником у рукопашному бою. Н-ТП-7,8.  
  Тема 5.Дії десантника в різних видах бою. Заняття 1. Дії десантника в обороні. Обладнання одиночних окопів для стрільби. Н-ІП-1,9. Заняття 2.Дії десантника під час захоплення (знищення) різноманітних об’єктів противника та у розвідці. Н-ТП-18-26.    
  Тема 13. Заняття 3. Відділення під час десантування, збір після десантування, порядок дій на майданчику приземлення. Практична робота командира відділення. Н-ТП-№1-6,18,19,22,24. Заняття 4.Відділення у розвідці. Ведення розвідки відділенням у складі розвідувального дозору (РД) та бойового розвідувального дозору (БРД). Практична робота командира відділення.    
  Тема 14. Заняття 5.Відділення в обороні в тилу противника. Практична робота командира відділення. Н-ТП-№29-36, Н-ІП-№9.  
  Тема 17. Заняття 1.Доведення вихідної тактичної обстановки КТЗ№1. З’ясування завдання, оцінка обстановки. Заняття 3. Робота командира взводу з організації маршу взводу, призначеного в похідну охорону. Заняття 5. Комплексне тренування з управління взводом на марші.    
  Тема 20. Заняття 1.Доведення вихідної тактичної обстановки КТЗ№2. З’ясування завдання, оцінка обстановки. Заняття 3.Уточнення рішення командира взводу на організацію дій в наступі при захоплені (знищенні) об’єкта в тилу противника. Організація взаємодії на макеті місцевості (карті, схемі) перед виходом на аеродром. Заняття 5.Комплексне тренування з управління взводом при захоплені (знищенні) об’єкта в тилу противника.      
  Тема 22. Заняття 1.Доведення вихідної тактичної обстановки КТЗ№3. З’ясування завдання, оцінка обстановки. Заняття 3. Уточнення рішення на оборону на місцевості. Проведення рекогносцировки. Заняття 5. Комплексне тренування з управління взводом в обороні в тилу противника.    
  Тема 26. Заняття 4.Радіаційний, хімічний, біологічний (РХБ) захист у взводі. Прилади РХБ розвідки та засоби спеціальної обробки. Робота командира взводу з оцінки РХБ обстановки. Н-ЗЗМУ-№17  
  Тема 27. Заняття 3.Практичне проведення заняття з тактичної підготовки.  
Разом:  

10. Самостійна робота:

№ з/п   Назва теми Кількість годин
  Тема 1. Заняття 4. ТТХ основних зразків бойової техніки та озброєння підрозділів пдб (аемдб) ЗСУ.  
  Тема 2. Заняття 2.Обов’язки десантника в бою. Обов’язки посадових осіб аеромобільного відділення.  
  Тема 4. Заняття 2.Дії спостерігача в бою. Завдання спостереження, вивчення місцевості та способи визначення відстані до орієнтирів та місцевих предметів.  
  Тема 5. Заняття 3.Порядок дії десантника у складі дозорного відділення.  
  Тема 6. Заняття 2.Основні поняття про ядерну, хімічну і біологічну зброю.Перспективні види звичайної зброї з могутніми вражаючими якостями та способи захисту від них. Заняття 4.Організаційно-штатна структура тр, тб умовного противника    
  Тема 8. Заняття 2.Зміст основних тактичних понять. Загальні назви, скорочення та порядок їх запису в документи. Заняття 4. Основні ТТХ артилерії і засобів ППО ЗСУ. Заняття 6. Основні ТТХ літаків і вертольотів ПС і авіації СВ ЗСУ.  
  Тема 9. Заняття 2.Умовні тактичні знаки.  
  Тема 11. Заняття 2.Польові засоби провідного зв’язку. Основні технічні характеристики. Порядок підготовки до роботи провідних засобів зв’язку.  
  Тема 12. Заняття 3.Сигнали управління вертольотом та вимоги прийому вертольоту на польових майданчиках.  
  Тема 13. Заняття 2.Класифікація об’єктів захоплення. Розвідувальні ознаки та уразливі елементи об’єктів захоплення.  
  Тема 14. Заняття 3.Основні міни армій іноземних держав, їх будова і ТТХ. Заняття 4.Імітаційні і димові засоби, їх призначення та загальний устрій. Заходи безпеки при проведенні імітаційних робіт.    
  Тема 15.Подолання водної перешкоди.  
  Тема 16. Заняття 2. Особливості організації маршу в особливих умовах.  
  Тема 17. Заняття 2. Вивчення тактичного завдання. Нанесення вихідної обстановки на робочу карту. Заняття 3. Складання схеми похідного порядку пдр з птвід., зрвід, ісвід, від.РХБЗ, призначених в ГПЗ.  
  Тема 19. Заняття 2.Особливості підготовки та наступу під час виходу з оточення, на морському узбережжі, з форсуванням водної перешкоди, у місті, у горах, узимку, у лісі та лісисто-болотистій місцевості, вночі, у степовій і пустельній місцевості.  
  Тема 20. Заняття 2. Вивчення тактичного завдання. Нанесення вихідної обстановки на робочу карту. Заняття 4. Підготовка вказівок командира взводу з організації управління та всебічного забезпечення бойових дій взводу в наступі.  
  Тема 21. Заняття 2.Особливості підготовки та ведення оборони при виході з бою і відході, в оточенні, на водній перешкоді, на морському узбережжі, у місті, у горах, взимку, у лісі та лісисто-болотистій місцевості, вночі, у степовій місцевості та пустелі.  
  Тема 22. Заняття 2. Вивчення тактичного завдання. Нанесення вихідної обстановки на робочу карту. Заняття 4.Підготовка вказівок командира взводу з організації управління та всебічного забезпечення бойових дій взводу в обороні в тилу противника.  
  Тема 23. Заняття 2.Особливості роботи командира взводу у рейді в тилу противника.  
  Тема 24. Заняття 2.Особливості роботи командира взводу під час ведення десантно – штурмових дій.  
  Тема 25. Заняття 4.Особливості роботи командира взводу у разі участі у аеромобільних, стабілізаційних, специфічних, спеціальних і міжнародних миротворчих операціях.  
  Тема 26. Заняття 2. Особливості інженерного забезпечення десантних підрозділів. Ведення інженерної розвідки. Водопостачання підрозділів. Заняття 5. Охорона у взводі. Маскування основні вимоги до нього. Заняття 6. Морально-психологічне, матеріально-технічне і медичне забезпечення взводу.  
  Тема 27. Заняття 2. Складання плану проведення заняття з тактичної підготовки.  
Разом  

11. Методи навчання:

Загальна тактична (далі тактична підготовка) є основною дисципліною навчання. Вона найбільш повно забезпечує підготовку студентів до практичних дій під час сучасного бою та їх високу польову виучку. її головне завдання - навчити студентів основам організації та ведення бою.

Основними методами навчання з тактичної підготовки є: лекції, групові заняття, семінари, групові вправи, практичні заняття, тактико-стройові та тактичні заняття, тактичні навчання, самостійні заняття, самостійна підготовка.

Лекції складають основу теоретичної підготовки студентів. Вони повинні давати студентам фундаментальні знання з тактики, розкрити найбільш складні питання учбового матеріалу з розгорнутим теоретичним розміркуванням, сприяти розвитку мислення студентів, розумінню ними природи сучасного загальновійськового бою та вимог бойових статутів, виключати передумови шаблонності дій та носити, як правило, проблемний характер. Проблемними питаннями можуть бути обґрунтування положень бойового статуту, визначення способів бойового застосування нової зброї та ін. Рівень проблемності лекції має підвищуватися на кожному наступному курсі навчання.

Лекція повинна відповідати вимогам:

· розкривати певну логічну послідовність основних питань теми, без ускладнення її зайвими деталями;

· мати наукове обґрунтування положень статутів та настанов, розкривати способи, прийоми досягнення успіху в бою;

· давати обґрунтуванняпереваг та недоліків озброєння, бойової техніки й тактики дій своїх підрозділів та підрозділів армій вірогідного противника;

· висвітлювати досвід війн та військових навчань;

· виховувати патріотизм, національну гордість, відданість інтересам держави;

· лекція повинна бути ясною, чіткою.

Під час лекції необхідно використовувати таблиці, схеми, діафільми; фрагменти учбових фільмів; застосовувати різні сучасні техні­чні засоби навчання.

Лекція з тактичної підготовки повинна спонукати студентів до вивчення додаткової літератури, періодичних видань, створити умови для самостійного розкриття проблемних питань, знати нове в теорії та практиці.

Лекція на 2 навчальні години розробляється в обсязі приблизно до 25 сторінок машинописного тексту. Вона, як правило, вміщує 2-3 учбових питання і складається з трьох основних частин: вступу, основної частини, висновків. У вступі висвітлюється актуальність (значення теми), її основна ідея, встановлюється зв'язок цієї лекції з попередніми заняттями, вказуються мета і план (основні питання) лекції. Вступ має бути стислим і повинен підготувати студентів до сприйняття суті питань. Обсяг вступу - не більше 2-х сторінок. Основну частину лекції складають навчальні питання, де пояснюються науковий зміст теми, вузлові питання, проводиться система доказів із застосуванням доцільних методичних прийомів. Учбові питання розглядаються в їх діалектичному розвитку, з аналізом та узагальненням умов і факторів, які впливають на їх зміст та зміну. Основна частина лекції подається з урахуванням вимог сучасних досягнень військової науки та принципів військового навчання. Кожне теоретичне положення повинно бути обґрунтоване та доведене, формування і визначення мають бути чіткими, насиченими глибоким змістом. Всі докази та пояснення спрямовані на досягнення поставленої мети, змісту та наукових висновків. Докази необхідно будувати на порівняннях і тактичних розрахунках, підкріплених практикою бойової підготовки військ, навчань, досвідом бойових дій. Кожне учбове питання закінчується стислими, ясними висновками, що логічно підводять до наступного питання. На закінчення робляться висновки, які виходять із загального змісту лекції, визначаються стислі завдання, які постають перед студентами, даються відповіді на питання, визначається завдання на підготовку до наступних занять.

Групові заняття - найбільш розповсюджений вид не лекційних занять. У ході групових занять викладач лекційним методом викладає новий матеріал, дослідно відповідальним методом контролює засвоєння слухачами, курсантами раніш вивченого матеріалу і досягає закріплення знань, методом творчих рекомендацій спрямовує самостійну роботу студентів, курсантів. Групові заняття проводяться з метою вивчення, поглиблення і закріплення теоретичних знань з організації, озброєння і тактики дій підрозділів ЗС Укра­їни, іноземних армій та їх практичного використаним у сучасному бою.

Семінари проводяться з основних та найбільш складних тем або розділів учбової Програми, як правило, з напіввзводами студентів.

Мета семінару - поглибити та закріпити теоретичні знання, отримані на лекціях, групових заняттях та в процесі самостійної роботи над навчальною і науковою літературою, а також прищеплювати студентам навички самостійного пошуку, удосконалення, узагаль­нення та викладу матеріалу в усній формі. На семінари необхідно виносити основні пи­тання теми, які потребують обґрунтування та розуміння. Учбові питання семінару не по­винні дублювати питання лекцій, а теоретично мають поглиблювати тему, спрямовуючи студентів на творчу роботу з рекомендованою літературою, Як правило, на 4-год.не се­мінарське заняття береться не більше, ніж 3-4 важливих (проблемних) питання. Розрахо­вуючи час, доцільно визначити на реферат до 15 хвилин, на виступи - до 10 хвилин. У завданні до семінару подається більша кількість питань, ніж планується розібрати на за­нятті. Воно повинно видаватися студентам не пізніше дня прочитання лекції (циклу лекцій). У завданні відображаються: тема семінару та час, який на нього відводиться; учбові питання, які виносяться на заняття; теми рефератів, список додаткової та основної літера­тури; завдання для самостійної роботи; методичні рекомендації для підготовки до занять.

Під час розробки завдань для семінару викладач повинен запобігати постановці та­ких питань, на які є готові відповіді у статутах і підручниках, Основу методики проведен­ня семінару повинна складати творча дискусія за активною участю всієї навчальної групи, аналіз проблем та пошук шляхів їх вирішення, У вступі, протягом 5-7 хвилин, викладач дає тему та мету заняття, обґрунтовує актуальність, значення теми,доповідає про вимоги основних документів до питань, що вивчаються, оголошує порядок проведення семінару.

Розгляд питань може починатися з заслуховування реферату та його обговорення. Питання, які розглядаються на семінарі ставляться, як правило, перед усіма студентами. Показником методичної майстерності на семінарах є вміння викликати дискусію та керу­вати нею, досягати обґрунтування студентами відповіді, її зв'язку з розв'язуванням прак­тичних завдань, з життям підрозділу, досвідом бойової підготовки. Інтенсифікація занят­тя, творча, активна робота кожного студента забезпечується: уникненням шаблонності методики; постановкою додаткових питань, які дозволяють упевнитися в глибині засвоєн­ня матеріалу, уточненням розуміння студентами зв'язку питань, що вивчаються, з практи­кою; підведенням підсумків виступів у формі, яка викликає діяльне зацікавлення й інтерес студентів і яка спонукає до участі в обговоренні.

Під час семінару повинні створюватися проблемні ситуації, які вирішуються зусил­лями викладача та студентів при їх максимальній самостійності. Під час обговорення слід регламентувати виступи, доцільно пропонувати доповідачам обговорювати не тільки зміст питань, а й методичну майстерність, ораторське мистецтво товаришів. Не слід дозволяти читати доповідь по написаному. На кожне обговорене питання викладач повинен зробити ґрунтовний висновок, використовуючи, якщо доцільно, дошку, звернути увагу на позитив­не та помилки,прагнучи до розуміння питань всіма студентами.

Практичні заняття проводяться з метою вивчення та практичного засвоєння видів озброєння, бойової техніки, приладів, засобів зв'язку, удосконалення набутих студентами навичок та вмінь в управлінні підрозділами, отримання ними практики проведення занять з особовим складом підрозділів. Вони проводяться, як правило, методом тренувань. Головним їх змістом є індивідуально - практична робота кожного студента.

Практичні заняття з методики тактичної підготовки проводяться для прищеплення студентам міцних навичок в організації проведення тактико-стройових, тактичних занять з відділенням і взводом і плануються після відпрацювання відповідних тем.

Практичні заняття по управлінню взводом це основа відпрацювання у студентів практичних навичок з організації бою і управління підрозділами. Вони проводяться на місцевості з використанням матеріальної частини.

На практичних заняттях по управлінню взводом учбові питання відпрацьовуються в суворій послідовності, відповідно до загального задуму і створеної тактичної обстановки в темпі, який відповідає характеру виду бою, який вивчається. Якщо потрібно, дії за окре­мими учбовими питаннями можуть повторюватися. Заміна студентів, які виконують обов'язки командирів, проводиться, як правило, після відпрацювання одного-двох питань.

Тренування з тактичної підготовки студентів проводяться з метою удосконалення в них практичних навичок, усвідомлення даних обстановки, прийняття рішення, видачі бойового наказу, розпоряджень, команд та доповіді старшому командиру (начальнику) про результати виконання бойового завдання. Вони проводяться після виконання відповідних тем та занять.

Тренування здійснюються на місцевості, на макеті місцевості або у класі управління боєм з використанням засобів зв'язку, які знаходяться на озброєнні механізованих підрозділів. Для організації тренувань складається план-графік проведення тренувань з управління підрозділами в бою на весь період навчання студентів. Під час тренувань доцільно використовувати прилади імітації шумового та світового ефекту бою. З метою якісної організації тренувань на кафедрі військової підготовки розробляються методичні розробки. Вони складаються із загальних організаційно-методичних вказівок до підготовки та проведення тренувань з певного курсу, змісту та матеріалу. Для кожного тренування у методичній розробці подається його тема, навчальна та виховна мета, матеріальне забезпечення, розрахунок часу, загальна тактична обстановка та зміст ввідних. Як додаток розробляється карта (схема) тактичних дій.

Групові вправи проводяться з метою прищеплення студентам практич­них навичок, необхідних для організації бою, його забезпечення та управління підрозділами.

Вони проводяться на місцевості, макеті місцевості, в класах управління боєм. Під час групових вправ студенти діють на однаковій посаді та виконують функції певної поса­дової особи. Викладач при цьому діє в якості старшого командира (начальника). Групові вправи в класах управління боєм проводяться під час розгляду тактичних задач з метою навчити студентів оцінювати місцевість, приймати рішення, графічному його оформленню. На цих заняттях заслуховуються та аналізуються прийняті студентами рішення під час самопідготовки та їх обґрунтування. В ході занять викладач заслуховує два-три студенти з кожного учбового питання, після цього робить розбір, вказує на недоліки в змісті та допо­віді, а в разі необхідності виконує зразкове формулювання доповіді. Аналіз змісту прийн­ятого рішення треба проводити після заслуховування всіх варіантів, які пропонуються, з особливою увагою, слід ставитися до нестандартних, сміливих рішень, заохочувати ініціа­тиву, творчість, самостійність студентів.

Групові вправи на місцевості проводяться під час відпрацювання завдань з організації бою. Заняття починаються з уточнення прийнятого рішення на місцевості та проведення рекогносцировки.

Розробку питань доцільно проводити по частинам. Після прослуховування двох-трьох студентів викладач проводить стислий розбір, в якому вказує на недоліки та позитивні сторони в роботі студентів. Після розбору викладач призначає студентів, які будуть діяти на посаді командирів підрозділів. Особлива увага звертається на чіткість та стислість доповідей, розпоряджень, команд.

Викладач, з метою закріплення практичних навичок після кожного розглянутого питання може провести фронтальне тренування за допомогою учбово-тренувальних карт.

У кінці заняття проводиться загальний розбір, де викладач називає тему, мету за­няття, нагадує тактичну обстановку, на фоні якої розглядались питання та дії, яких вона вимагала від студентів, аналізує роботу їх, вказує на недоліки та переваги їхніх дій, підтверджуючи аналіз прикладами з досвіду бойової підготовки військ. На закінчення розбору студентам оголошуються оцінки й завдання для усунення недоліків.

Тактико-стройові заняття проводяться з метою прищеплення студентам вмінь та практичних навичок у виконанні обов'язків за посадовим призначенням, а також тактичних прийомів та дій з основних вадах бою. Основний метод навчання - вправа (тренування). Заняття проводяться в пішому порядку або на матеріальній частині

Тактичні заняття є основною формою тактичної підготовки. Вони мають за мету відпрацювати прийоми та способи дій у складі підрозділів, дати практику студентам - майбутнім офіцерам запасу в управлінні підрозділами у всіх видах бою.

До змісту тактичних занять входять такі питання, як прийняття рішення, проведення рекогносцировки, постановка завдань підлеглим, організація взаємодії та бойового забезпечення.

Тактичні навчання є найвищою формою польової виучки. Вони прово­дяться на кінцевому етапі учбового збору з метою вироблення в студентів практичних навичок виконання обов'язків командирів під час організації та ведення бойових дій вдень і вночі, в складних умовах, а також удосконалення знань та навичок, набутих під час вивчення інших дисциплін. Тактичні навчання проводяться з комплексних тем, які включають різні види бойових дій.

План ротного тактичного навчання розробляється начальником учбового збору за до­помогою офіцерів військової кафедри та затверджується командиром військової частини, на базі якої проводяться збори. Ротні тактичні навчання проводить начальник учбового збору.

Курсова робота виконується відповідно до навчального плану і має на меті закріпити й узагальнити знання, навчити студентів, самостійно застосовувати їх для комплексного вирішення конкретних практичних завдань, виробити навички проектування, виконання розрахунків, самостійного проведення наукових досліджень і обґрунтування прийнятих рішень. До курсової роботи кафедра розробляє завдання; для керівництва роботою студентів призначаються керівники з числа викладацького складу кафедри, нау­кових працівників і керівного складу кафедри.

Курсові роботи виконуються у формі рефератів, методичних розробок. Обсяг курсової роботи 15-20 сторінок, надрукованих на машинці або набраних на ПЕОМ.

Кількість тем курсових робіт розробляється на 5-10 більше чисельності студентів, які навчаються і 80 % тем курсових робіт повинні відноситися до тактичної підготовки. Решта до інших військових дисциплін.

Тематика курсових робіт розробляється кафедрою військової підготовки та повинна відображати такі питання:

· обґрунтування тактичних нормативів, розрахунків;

· узагальнення досвіду бойових дій;

· обґрунтування тактики дій взводу в особливих умовах тощо.

Завдання на виконання курсової роботи видається студенту за 2-3 місяця. У ньому визначені: тема курсової роботи, питання та їх зміст, форма виконання, строк готовності.

Захист курсової роботи здійснюється перед спеціальною комісією кафедри за без­посередньою участю керівника роботи. За результатами захисту виставляється залік з оці­нкою. У разі отримання незадовільної оцінки студенти виконують роботу з нової теми або переробляють попередню в термін, який встановлено начальником кафедри військової підготовки.

Консультація є однією з форм керівництва роботою студентів і надання їм допомоги в самостійному вивченні навчального матеріалу. Консультації проводяться ре­гулярно під час самостійної роботи і носять переважно індивідуальний характер. У разі поглиблення і закріплення знань, вироблення в студентів навичок збору, аналізу та уза­гальнення інформаційного матеріалу, підготовки доповідей і повідомлень, придбання і вдосконалення навичок публічнихвиступів, ведення наукових дискусій, консультації здій­снюються науковими працівниками та керівним складом кафедри.

Самостійні заняття та самостійна підготовка є додатковим методом ви­вчення учбового матеріалу та призначені для цілеспрямованої підготовки студентів до май­бутньої практичної діяльності. Вони повинні бути спрямовані на вдосконалення знань студентів, розвивати в них здатність самостійно осмислювати нові способи ведення бою, формувати навички аналізу, пошуку методів вирішення завдань, розвивати тактичне мислення, сприяти розвитку таких якостей командира, як організованість, старанність, напо­легливість, цілеспрямованість.

Самостійні заняття проводяться під керівництвом викладача, як і самостійна підго­товка.

Для проведення всіх видів занять з тактичної підготовки розробляються лекції, пла­ни семінарів, плани самостійних занять, методичні розробки, плани проведення занять.

Методичні розробки затверджуються начальником кафедри.

На всіх заняттях з тактичної підготовки у ВЗО учбові взводи озброюються згідно штату аеромобільних підрозділів. Студенти виходять у поле в спеціальному одязі з засобами індивідуального захисту, шанцевим інструментом, приладами для спостережен­ня, топографічними картами району місцевості, засобами зв'язку та іншим майном, необ­хідним для якісного відпрацювання тем з тактичної підготовки.

Комплексна тактична задача (КТЗ) є узагальненим етапом на­вчання студентів з тактичної підготовки. Це - система групових вправ, тактичних занять, які проводяться у визначеній послідовності і об'єднанні загальним тактичним задумом, який дозволяє відпрацьовувати весь зміст, визначений учбовою програмою.

Тактична обстановка подається студентам двома способами: як тактичного завдання в усній формі та у вигляді розпоряджень по радіо, доповідей студентів, які виступають на посаді командирів засобів підсилення, сусідніх та розвідувальних підрозділів. Дії противника можуть позначатися за допомогою технічних та імітаційних засобів.

Відпрацювання тем з тактичної підготовки, які входять у комплексну задачу, прово­диться за такою схемою: лекція, самостійні заняття, групові вправи на картах (макетах місцевості), групова вправа на місцевості (в класі управління боєм), практичне та тренування з управління підрозділом.

Кожне заняття має свій план і є частиною єдиної комплексної тактичної задачі. При цьому кожне наступне заняття є продовженням попереднього шляхом розвитку та погли­блення: тактичної обстановки.

Для проведення комплексної тактичної задачі складається методична розробка, до якої входять: план проведення комплексної задачі і пояснювальна записка до неї; тактич­не завдання з картою (схемою) вихідної обстановки; учбово-методичні матеріали для ко­жного заняття; довідковий матеріал для викладачів; карта динаміки тактичних дій (план нарощування обстановки); план позначення дій противника та імітації.

План проведення ЄКТЗ розробляється на карті та включає:

· тему задачі;

· навчальну та виховну мету;

· тактичний задум;

· основні показники дій (фронт, глибина бойових завдань, тактична щільність та можливі співвідношення сил та засобів, темп наступу, довжина і швидкість маршу та ін;

· розрахунок годин по заняттям;

· довідкові дані;

Пояснювальна записка розробляється текстуально, в ній зазначаються:

· бойовий склад сторін;

· можливий розподіл засобів підсилення;

· обстановка до початку дій;

· загальний характер бойових дій сторін;

· довідкові дані.

Тактичне завдання та карта (схема) вихідної обстановки до нього містить данні загальної та часткової обстановки; довідкові дані; завдання студентам на кожне заняття.

У навчально-методичних матеріалах на кожне заняття подається тема, учбова та ви­ховна мета заняття, питання та час на їх розгляд, методичні рекомендації до розгляду цих питань, порядок роботи викладача та студентів під час с







Дата добавления: 2015-09-07; просмотров: 551. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Дизартрии у детей Выделение клинических форм дизартрии у детей является в большой степени условным, так как у них крайне редко бывают локальные поражения мозга, с которыми связаны четко определенные синдромы двигательных нарушений...

Педагогическая структура процесса социализации Характеризуя социализацию как педагогический процессе, следует рассмотреть ее основные компоненты: цель, содержание, средства, функции субъекта и объекта...

Типовые ситуационные задачи. Задача 1. Больной К., 38 лет, шахтер по профессии, во время планового медицинского осмотра предъявил жалобы на появление одышки при значительной физической   Задача 1. Больной К., 38 лет, шахтер по профессии, во время планового медицинского осмотра предъявил жалобы на появление одышки при значительной физической нагрузке. Из медицинской книжки установлено, что он страдает врожденным пороком сердца....

Анализ микросреды предприятия Анализ микросреды направлен на анализ состояния тех со­ставляющих внешней среды, с которыми предприятие нахо­дится в непосредственном взаимодействии...

Типы конфликтных личностей (Дж. Скотт) Дж. Г. Скотт опирается на типологию Р. М. Брансом, но дополняет её. Они убеждены в своей абсолютной правоте и хотят, чтобы...

Гносеологический оптимизм, скептицизм, агностицизм.разновидности агностицизма Позицию Агностицизм защищает и критический реализм. Один из главных представителей этого направления...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.01 сек.) русская версия | украинская версия