Студопедия — ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА ПІДПРИЄМСТВА
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА ПІДПРИЄМСТВА






Зміст

ВСТУП

РОЗДІЛ 1. ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА ПІДПРИЄМСТВА………….4

РОЗДІЛ 2. АНАЛІЗ ПОТЕНЦІАЛУ ПІДПРИЄМСТВА…..................................

2.1. Аналіз виробничих потужностей підприємства………………………….

2.2. Аналіз трудових ресурсів на підприємстві……………………………….

2.3. Аналіз комерційної діяльності……………………………………………

2.4. Аналіз фінансової діяльності……………………………………………..

РОЗДІЛ 3. Заходи (резерви) підвищення ефективності господарської діяльності………………………………………………………………..

ВИСНОВОК

ВИКОРИСТАНА ЛІТЕРАТУРА

ДОДАТКИ

 

 

Вступ

Перехід до ринкової економіки потребує від підприємства підвищення ефективності виробництва, конкурентноздатності продукції і послуг на основі впровадження досягнень науково-технічного прогресу, ефективних форм господарювання і управління виробництвом, активізації підприємництва і т.п. Важлива роль у реалізації цієї задачі приділяється аналізу господарської діяльності підприємств. З його допомогою виробляються стратегія і тактика розвитку підприємства, обґрунтовуються плани й управлінські рішення, здійснюється контроль за їхнім виконанням, виявляються резерви підвищення ефективності виробництва, оцінюються результати діяльності підприємства, його підрозділів і робітників.

Мета роботи – розробка комплексу заходів для підвищення ефективності господарської діяльності Яруньського СТ.

Для цього нам потрібно провести наступні види аналізів:

1. Аналіз обсягу виробництва та реалізації продукції.

2. Аналіз використання основних засобів.

3. Аналіз використання матеріальних ресурсів.

4. Аналіз праці та зарплати.

5. Аналіз собівартості продукції.

6. Розробка заходів із поліпшення результатів господарську діяльність.

Об'єктом дослідження виступає власне Ярунське СТ, а предметом дослідження - господарська діяльність філії «Рівненський РАД».

Основна частина роботи містить три розділи. Перший розділ присвячений загальний характеристики господарської діяльності Ярунського СТ. У другому розділі проводиться аналіз виробничих потужностей, аналіз трудових ресурсів, аналіз комерційної діяльності та аналіз фінансової діяльності організації. В третьому розділі викладено заходи (резерви) підвищення ефективності господарської діяльності підприємства. Результати дослідження в систематизованому й узагальненому вигляді представлені у заключній частині.

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА ПІДПРИЄМСТВА

ПП «МВМ-13» є одним з найбільших підприємств, яке здійснює будівельну діяльність в центрально-західному регіоні і діє на рику вже більше 10 років.

Повне найменування підприємства: Приватне підприємство «МВМ-13»

Юридична адреса: 30430, Україна, Хмельницька область, с. Судилків, вул. Білокриницька, 4.

Засновником і власником підприємства є Громадянин України Мовсісян Врам Македонович.

Основу майна підприємницьких структур за допомогою якого створюється і функціонує підприємство є статутний фонд який утворюється грошового або майнового внеску Власника і становить сорок сім тисяч сімсот тридцять шість гривень.

Предмет і цілі діяльності підприємтва

Основною метою діяльності Підприємства є здійснення виробничої, науково-дослідницької, комерційної, фінансової, господарської та іншої діяльності, спрямованої на одержання прибутку (доходу) і реалізація на її основі інтересів Власника і трудового колективу Підприємства.

Предметом діяльності Підприємства є:

- будівництво доріг;

- будівництво будівель;

- виробництво асфальтобетону;

- проведення науково - дослідних, експериментальних та впроваджу вальних робіт у галузі комп'ютерних систем, інформаційних технологій та комунікацій;

- розробка, адаптація, супроводження та експлуатація програмних та апаратних засобів обчислювальної техніки, засобів автоматизації, управління і зв'язку;

- програмне забезпечення (програмно-технічні робочі місця):

- проектні роботи;

- будівельне проектування та конструювання;

- здійснення будівельно-монтажних, ремонтно-будівельних та підрядних робіт;

- проектування, будівництво, реконструкція, реставрація, ремонт а також наступна експлуатація об'єктів промислового, агропромислового, громадського, культурно-побутового та іншої о призначення;

- реалізація автотранспортних засобів підприємствам та громадянам, як за готівку так і за безготівковий рахунок.

Управління підприємством

Організаційну структуру ПП «МВМ-13» наведено в додатку А.

Керівництво поточною діяльністю Підприємства здійснює Директор. Директор вирішує всі питання діяльності Підприємства, за винятком тих, що належать до виключної компетенції Власника.

Директор діє та укладає угоди без довіреності від імені Підприємств та вирішує всі питання оперативно-господарської діяльності Підприємства, у тому числі:

- забезпечує виконання планів робіт Підприємства;

- затверджує ціни на продукцію та послуги, що реалізуються Підприємством;

- розпоряджається майном Підприємства;

- видає інструкції, накази, розпорядження та інші акти щодо діяльності підприємства, з усіх питань діяльності Підприємства, за винятком тих, що належать до виключної компетенції Власника;

- видає довіреності від імені Підприємства;

- відкриває у банках розрахунковий та інші рахунки Підприємства, має право першого підпису на банківських та інших фінансових документах Підприємства;

- представляє Власнику річний звіт та баланс Підприємства;

- приймає на роботу та звільняє працівників Підприємства;

- приймає рішення про відрядження працівників Підприємства;

- організує бухгалтерський облік та звітність Підприємства.

Безпосередньо директору підпорядковуються головний бухгалтер, заступник директора з маркетингу і збуту, начальник відділу кадрів та головний інженер.

Головний бухгалтер – здійснює організацію бухгалтерського обліку господарсько-фінансової діяльності підприємства й контроль за ощадливим використанням матеріальних, трудових і фінансових ресурсів. Організує облік грошових засобів, що надходять, товарно-матеріальних цінностей і основних засобів, облік витрат виробництва й звертання, виконання робіт, а також фінансових, розрахункових і кредитних операцій.

У підпорядкуванні в головного бухгалтера знаходяться бухгалтера. Вони виконують роботу з різними ділянками бухгалтерського обліку.

Головні функції які покладені на заступника директора з маркетингу і збуту, це:

1. Пошук оголошень про проведення тендерів на будівництво чи ремонт автомобільних доріг;

2. Організація роботи економічного відділу, які займаються підготовкою технічної документації;

3. Оформлення замовлень на поставку різного обладнання, сировини і матеріалів.

Заступнику директора підпорядковують економісти, які займаються безпосередньо підготовкою технічної документації для участі у тендері, тобто в їх обов’язки входить складання кошторису проекту, за допомогою програмного забезпечення «АВК», а також зібрання і подання всіх необхідних документи в комісію, яка проводить тендер.

Начальник відділу кадрів займається формальними питаннями наймання та звільнення людей. Займається оформленням необхідних документів, що стосуються персоналу (довідки, відпустки і т.д.)

В безпосередньому підпорядкуванні начальника відділу кадрів знаходить менеджер з персоналу, який займається пошуком необхідних підприємству працівників, також виконує всі функції щодо забезпечення здійснення ефективної системи управління персоналом.

До обов'язків головного інженера входить: контроль за виробничим процесом асфальтобетонної суміші, систематичний контроль виконання трудового розпорядку виробничого персоналу; контролює запаси сировини й матеріалів; контролює стан автомобільного парку.

Організація аналітичної роботи

Організація аналітичної роботи - це система раціональних координованих дій, спрямованих на комплексне вивчення господарської діяльності аналізованого підприємства і його окремих структурних підрозділів. Вона включає підготовчий, основний (аналітичний) і заключний етапи економічного аналізу.

Організація аналітичної роботи залежить від структури підприємства, яку наведено в додатку Б.

Технологія аналітичного процесу передбачає послідовність виконання певних процедур та аналітичних операцій, що формують відповідні етапи: підготовчий, аналітичної обробки (процедурний),заключний (узагальнюючий).

На підготовчому етапі відбувається вхід інформації до системи та здійснюється комплекс робіт з підготовки інформації до наступної аналітичної обробки.

Процедурами другого етапу аналітичного процесу є різні методичні, технічні та аналітичні розрахунки, за допомогою яких виконують обробку інформації та перетворюють її у придатну для використання при прийнятті управлінських рішень. Етап аналітичної обробки є основним тому, що від нього залежить якість та повнота дослідження і оцінки явищ та факторів, які спричинили певні результати діяльності, а відповідно — обгрунтованість висновків і пропозицій за результатами даного аналізу.

Третій, заключний етап, передбачає узагальнення перетвореної аналітичної інформації та підготовку на їх основі висновків, пропозицій та рекомендацій щодо поліпшення господарської діяльності підприємства, усунення недоліків та використання резервів.

Розглянемо організацію аналітичної роботи по відділах поетапно в таблиці 1.1.1.

Таблиця 1.1.1.

Організація аналітичної роботи на ПП «МВМ-13»

Назва відділу Підготовчий етап Аналітичний етап Заключний етап
         
Економічний відділ Метою є підготовка-технічної документації. Подає директору готовий кошторис. Коли директор приймає рішення про участь підприємства у тендері він повідомляє про це економістів які займаються складанням кошторисів. Складання проводить в комп’ютерній програмі «АВК». Проводять аналіз постачальників та цін на сировину матеріали Розробять при необхідності рекомендації щодо зміни постачальників сировини і матеріалів.  
Бухгалтерія     Проводить аналіз стану бухгалтерського обліку. Інформацію отримує з відділу маркетингу і збуту та опертивно-виробничого відділу, економічного відділу. Один раз на рік подає директору такі документи, як баланс та звіт про фінансові результати.     Вся отримана вхідна інформація групується систематизується та використовується при складанні звітів. Бухгалтерія використовує автоматизовану систему обробки облікових документів із використання комп'ютерної програми бухгалтерського обліку 1С: Бухгалтерія 7.0. Всі первинні операції вводять щоденно після їх здійснення (зокрема, купівля, списання на виробництво, продаж) в спеціальні журнали обліку операцій, які в кінці місяця закриваються, роздруковуються і зведені результати посилаються в головну книгу. Господарські операції відображаються в облікових регістрах на основі первинних документів у тому Розробляє заходи щодо покращення фінансового стану підприємства, його платоспроможності і організації облікової роботи.      
      звітному періоді, в якому вони були здійснені і здані в бухгалтерію. Також складає звіт кожного року для державної служби статистики про використання паливно-мастильних матеріалів, обсяги виробництва      
Відділ кадрів Займається аналізом персоналу підприємства. Інформацію отримує від менеджера з персоналу (про кількість звільнених, прийнятих, дані про відпрацьований час, прогули). В кінці поточного року начальник відділу кадрів подає директору звіт з праці. Збирає і перевіряє вхідну інформацію. Проводить аналіз і систематизацію показників використання робочого часу, складу фонду оплати праці, проводить структурно-динамічний аналіз. Обробка інформації здійснюється комп’ютерною обробкою Досліджує мотиви і причини плинності кадрів, розробляє заходи щодо підвищення їх кваліфікації і забезпечення підприємства робочою силою.  
Відділ маркетингу і збуту Проводять аналіз державних замовлення на виконання будівельних робіт. Отримавши інформацію про проведення тендеру інформують про це директора, який вирішує чи прийматиме підприємство в ньому участь. Після цього передає інформацію економічному відділу для підготовки технічної документації. Аналізує інформацію про ринкову ситуацію в галузі будівництва автомобільних доріг, вивчає тенденції розвитку ринку, визначає якість виконаних робіт, прогнозує обсяги реалізації. Заступник директора з маркетингу та збуту проводить аналіз цін на техніку, обладнання, змін ціни на паливо, електроенергію, сировину і матеріали. Проводить регулярні замовлення на сировину і матеріали та паливно-мастильні матеріали. Дослідивши ціни на техніку, паливно-мастильні матеріали,сировину і матеріали у різних підприємств, заступник директора з маркетингу та збуту розробляє рекомендації щодо виробу постачальника.    
Оперативно –виробничий відділ Аналізує стан виробництва на підприємстві. А також повідомляє заступника директора з маркетингу та збуту про закінчення будь-яких матеріалів. Подає дані про обсяги виробництва до бухгалтерії щомісячно. Займається групуванням інформації щодо обсягів виробництва, слідкує за витратами всіх видів матеріалів. Веде облік транспортних перевезень та транспортних витрат. Розробляє рекомендації щодо покращення технології виробництва асфальту з метою зменшення витрат та щодо зберігання матеріалів.  

 

Отже аналітичною роботою на підприємстві займаються всі наявні відділи. Їх роботу контролює директор, отримуючи звіти про функціонування підприємства та аналізуючи їх. Щорічно він розглядає запропоновані рекомендацій щодо діяльності кожного з відділів, і відповідно вони або реалізовуються або відхиляються.

 







Дата добавления: 2015-09-07; просмотров: 2059. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Дезинфекция предметов ухода, инструментов однократного и многократного использования   Дезинфекция изделий медицинского назначения проводится с целью уничтожения патогенных и условно-патогенных микроорганизмов - вирусов (в т...

Машины и механизмы для нарезки овощей В зависимости от назначения овощерезательные машины подразделяются на две группы: машины для нарезки сырых и вареных овощей...

Классификация и основные элементы конструкций теплового оборудования Многообразие способов тепловой обработки продуктов предопределяет широкую номенклатуру тепловых аппаратов...

Понятие массовых мероприятий, их виды Под массовыми мероприятиями следует понимать совокупность действий или явлений социальной жизни с участием большого количества граждан...

Тактика действий нарядов полиции по предупреждению и пресечению правонарушений при проведении массовых мероприятий К особенностям проведения массовых мероприятий и факторам, влияющим на охрану общественного порядка и обеспечение общественной безопасности, можно отнести значительное количество субъектов, принимающих участие в их подготовке и проведении...

Тактические действия нарядов полиции по предупреждению и пресечению групповых нарушений общественного порядка и массовых беспорядков В целях предупреждения разрастания групповых нарушений общественного порядка (далееГНОП) в массовые беспорядки подразделения (наряды) полиции осуществляют следующие мероприятия...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.009 сек.) русская версия | украинская версия