Студопедия — Основні закони аеродинаміки.
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Основні закони аеродинаміки.






Аеродинаміка - наука про рух газу. Під час руху газу (повітря) в ньому окрім статичного з’являється ще й динамічний тиск, який проявляється при зустрічі потоком на своєму шляху якого-небудь тіла. Динамічний тиск, так як і статичний тиск, діє за нормаллю до поверхні тіла. Повний тиск в потоці рп дорівнює сумі статичного рс, і динамічного рдин тисків:

(2.1)

З розмірності тиску [p]=н/м2 = н∙м/м3 вибігає, що тиск характеризує енергію одиниці об’єму повітря. Статичний тиск в атмосфері кар’єру характеризує потенційну енергію повітря, що дорівнює роботі, яку здійснив би одиничний об’єм повітря при його необмеженому розширенні до .

Динамічний тиск визначається за формулою:

(2.2)

де u – швидкість руху повітря в кар’єрі. Визначити рдин, використовуючи для цього густину повітря ρ з даних розділу 1. Основні закони аеростатики (стор. 15) практичної роботи № 2. Швидкість руху повітря вважати в розрахунках як (0,5+0,1N), м/сек, де N - номер студента за списком в групі.

Динамічний тиск характеризує кінетичну енергію повітря кар’єру.

Розрахувати повний тиск в потоці рп, використовуючи результати розрахунку статичного тиску за формулою (1.4, стор.) для адіабатного і політропного процесів окремо.

Існує два режими руху повітря в кар’єрі: ламінарний і турбулентний. При ламінарному режимі повітря рухається паралельними шарами, змішування яких має молекулярний характер. Ламінарний рух зазвичай буває за малих швидкостей руху повітря. При турбулентному режимі в кар’єрі окремі об’єми повітря не мають правильних траєкторій і рухаються хаотично. Це забезпечує інтенсивне перемішування окремих шарів потоку. Частково, при турбулентному русі відбувається швидке розсіювання шкідливостей, які надходять в потік (гази пил). Для турбулентного руху характерна наявність в кожній точці як постійної (усередненої за часом) складової швидкості повітря, так і змінної, що пульсує. Їх відношення називається інтенсивністю турбулентності і визначає ступінь турбулізації потоку.

Критерієм режиму руху повітря є число Рейнольдса:

Re = uL/ (2.3)

де L – характерний лінійний параметр потоку (діаметр труби, діаметр тіла, що омивається, довжина пластини і таке інше), м; ν – кінематичний коефіцієнт в’язкості повітря, м2/с. (при 0°С = 14,15 м2

Розрахувати Re, використовуючи значення и за розрахунків формули (2.2). L – діаметр умовного потоку (труби) = (2+0,1N), м, де N – номер студента.

Ламінарний тиск виникає за малих чисел Re, а при великих чисел більш вірогідний турбулентний тиск. Зробити висновок щодо величини числа Re, яке отримано з розрахунку і визначити відповідний режим руху повітря в кар’єрі за відповідного висновку.

Основними законами аеродинаміки є закон зберігання маси, закон зберігання енергії і закон кількості руху.

Закон зберігання маси говорить, що маса любого об’єму повітря при його русі залишається постійною. Для умов повітря, що рухається, цей закон можна виразити рівнянням нерозривності:

(2.4)

де u, v, w – компоненти швидкості руху повітря відповідно за осями Ox, Oy і Oz; t – час.

Якщо рух стаціонарно встановлений ( і густина повітря в просторі змінюється незначно, то рівняння (2.4) прийме вигляд:

(2.5)

З рівняння (2.5) вибігає, що при зростанні швидкості в одному напрямі повинно відбуватися її зменшення в іншому. Частково, при розширенні потоку внаслідок переходу від руху на пласкою земною поверхнею до руху над кар’єром його поздовжня швидкість и зменшується через появу бічної складової v (мал. 4, и2 ˂ и1).

 

v1 = w1 = 0

u1

 


w2 = 0 u2

v2

 


Мал. 4. Схема зміни швидкості повітря

при розширенні плаского потоку (w = 0).

Для двох довільних перетинів любого повітропроводу маємо М1 = М2, або де М і Q – відповідно масова і об’ємна витрати повітря; індекс «1» відноситься до першого перетину, індекс «2» - до другого. При ρ = const Q1 = Q2 або Q = const, тобто об’ємна витрата повітря в трубопроводі постійна.

Оскільки:

Q = uS, (2.6)

де u – середня швидкість повітря в перетині повітропроводу; S – площа перетину, то з (2.6) вибігає, що:

uS = const, (2.7)

тобто за збільшення перетину швидкість в ньому зменшується, при зменшенні – збільшується.

Розрахувати об’ємну витрату повітря Q в трубопроводі, якщо u = 2 м/с, а перетин трубопроводу S = 0,5 м2. Кожен наступний варіант має u = 2 +0,1n і S = 0,5+0,01n, де n – порядковий номер студента за списком в групі.

Закон зберігання енергії для повітря, яке рухається, складається в тому, що зміна енергії довільного об’єму повітря за деякий проміжок часу при його русі дорівнює сумі кількості теплової енергії, що надається йому і роботі прикладених до нього зовнішніх сил за той же час:

+ (2.8)

де - зміна внутрішньої енергії об’єму повітря, що розглядається, яке визначається зміною енергії руху і взаємодії молекул; ∆ зміна потенційної енергії об’єму, що визначається зміною статичного тиску та переміщенням об’єму за вертикаллю, яке визначається; – зміни кінетичної енергії об’єму; І – механічний еквівалент теплоти; зміна кількості теплоти в об’ємі, що розглядається; ∆ А – робота зовнішніх сил, що прикладені до об’єму.

Розрахунок з варіантами.

Визначити механічний еквівалент теплоти в об’ємі, що розглядається І, якщо:

варіанти розрахунку – 150 кДж + (10кДж ∙ а);

200 кДж; варіанти розрахунку – 200 кДж +(10кДж ∙ а);

; варіанти розрахунку – 300 кДж + (10 кДж ∙ а);

400 кДж; варіанти розрахунку – 400 кДж + (10 кДж ∙ а);

варіанти розрахунку – 100 кДж + (10 кДж ∙ а).

При адіабатичному стаціонарному русі повітря . В цьому випадку закон зберігання енергії для одиниці об’єму повітря в елементарному струмені описується рівнянням Бернуллі (мал. 5):

Малюнок 5. Схема до рівняння Бернуллі. Площина порівняння 0-0.

(, (2.9)

де р – тиск, н/м2, - відстань центру тяжіння перетину струменю за вертикаллю від умовної горизонтальної площини порівняння, м; швидкість руху повітря, м/с; робота зовнішніх сил, віднесена до одиниці об’єму повітря, [дж/м3] або [кг/с2∙м] або [н/м2] або [Па].

Індекси «1» і «2» означають початковий і кінцевий перетин струменю.

Перший і другий доданок в рівнянні (2.9) визначають зміну потенційної енергії одиниці об’єму повітря, третє – зміну його кінетичної енергії.

Робота зовнішніх сил може бути представлена як силами опору, що зменшують енергію потоку (наприклад, силами тертя) [ в правій частині (2.9) позитивне], так і силами, що збільшують її (наприклад, подача енергії від вентилятору) [ в правій частині (2.9) негативне].

Розрахунок за варіантами закону зберігання енергії для одиниці об’єму повітря в кар’єрі відповідно рівняння Бернуллі (2.9).

Визначити роботу зовнішніх сил, віднесених до одиниці об’єму повітря , якщо, Па:

проводити в Па.

прискорення вільного падіння, 9,81 м/с2;

використовувати з даних, наведених на стор. 15 відповідно до варіанту;

Закон кількості руху, або другий закон Ньютона, дозволяє отримати рівняння, яке пов’язує основні характеристики потоку. Воно називається рівнянням руху і його проекції на осі координат для випадку турбулентного руху мають вигляд:

=

= (2.10)

=

 

де – динамічний коефіцієнт в’язкості повітря, Па∙с, або або

проекції пульсації швидкості на осі координат;

∆ = оператор Лапласа.

Якщо ліву і праву частини рівнянь (2.10) розділити на густину повітря ρ, то сума всіх доданків в лівій частині рівнянь буде повним прискоренням частинки повітря в точці з координатами x, y, z; перший доданок в правій частині буде прискоренням від об’ємних сил; другий – прискоренням від сил тиску; сума решти доданків в правій частині – прискоренням від сил в’язкості.

Значення рівнянь (2.10) складається в тому, що, виконав їх інтегрування, можна визначити поле швидкостей потоку як функцію сил тертя, об’ємних сил, тиску і властивостей повітря.

Риска в рівняннях (2.10) означає усереднення миттєвих значень даної величини в часі.

Типи повітряних потоків. Всіх повітряні потоки поділяються на два основних типи: обмежені, що рухаються вздовж твердих границь (потоки в трубах, підземних виробках і таке інше), і вільні потоки, або вільні струмені, що не мають твердих границь і такі, що розповсюджуються в повітряному середовищі. Вільні струмені утворюються під час зриву повітряного потоку з верхньої брівки і розповсюдження в просторі кар’єру, штучної вентиляції при застосуванні вентиляційних установок, виході повітря з трубопроводу.

Проаналізувати отримані результати розрахунків і оформити їх в табличному вигляді.

Побудувати графічні залежності, в тому числі здвоєні, потроєні графіки. Для побудування графічних залежностей необхідно використовувати результати розрахунків всієї групи.

Зробити певні висновки з аналітичних і графічних залежностей. Намагатися надавати необхідних рекомендацій щодо покращення результатів розрахунків, оптимізації параметрів фізичних величин, застосування відповідного виробничого обладнання і таке інше.

При перевірці виконання практичної роботи студент повинен впевнено володіти теоретичним матеріалом, в т.ч. і довідковим.







Дата добавления: 2015-09-07; просмотров: 1874. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Тема: Кинематика поступательного и вращательного движения. 1. Твердое тело начинает вращаться вокруг оси Z с угловой скоростью, проекция которой изменяется со временем 1. Твердое тело начинает вращаться вокруг оси Z с угловой скоростью...

Условия приобретения статуса индивидуального предпринимателя. В соответствии с п. 1 ст. 23 ГК РФ гражданин вправе заниматься предпринимательской деятельностью без образования юридического лица с момента государственной регистрации в качестве индивидуального предпринимателя. Каковы же условия такой регистрации и...

Седалищно-прямокишечная ямка Седалищно-прямокишечная (анальная) ямка, fossa ischiorectalis (ischioanalis) – это парное углубление в области промежности, находящееся по бокам от конечного отдела прямой кишки и седалищных бугров, заполненное жировой клетчаткой, сосудами, нервами и...

Дезинфекция предметов ухода, инструментов однократного и многократного использования   Дезинфекция изделий медицинского назначения проводится с целью уничтожения патогенных и условно-патогенных микроорганизмов - вирусов (в т...

Машины и механизмы для нарезки овощей В зависимости от назначения овощерезательные машины подразделяются на две группы: машины для нарезки сырых и вареных овощей...

Классификация и основные элементы конструкций теплового оборудования Многообразие способов тепловой обработки продуктов предопределяет широкую номенклатуру тепловых аппаратов...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.009 сек.) русская версия | украинская версия