Студопедия — Міжнародний договір як основне джерело міжнародного права.
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Міжнародний договір як основне джерело міжнародного права.






В одному з найважливіших міжнародно-правових доку­ментів сучасності — Статуті ООН — особливо вирізняєть­ся міжнародний договір як джерело міжнародного права. У преамбулі Статуту ООН ідеться про рішучість народів Об'єднаних Націй «створити умови, за яких можна до­держуватися справедливості і поваги до зобов'язань, що випливають з договорів та інших джерел міжнародного права...».

У науці існують два типи принципового ставлення до ролі міжнародних договорів як джерела міжнародного права: а) визнання договору основним і головним дже­релом міжнародного права (І. 1. Лукашук, Г. 1. Тункін, Ф. І. Кожевніков, Є. О. Коровій, П. І. Лукін, С Б. Крилов, В. М. Дурденевський, В. М. Шуршалов та ін.); б) визнан­ня договору «другим важливим» джерелом міжнародного права (Д. Анцилотті, Дж. Старк, Дж. Сель, Г. Кельзен, П. Гугенхейм, Б. Палліері, К. Вольфке, А. Д'Амато та ін.). Прихильники примату договору як джерела міжнародно­го права називають його ще «першорядним джерелом», «універсальним джерелом». На жаль, основним аргумен­том для таких визначень їхні автори часто вказують лише кількість чинних міжнародних договорів. Ті, хто визнає договір другим джерелом міжнародного права, як прави­ло, обґрунтовують своє бачення тривалою історією ви­знання світовим співтовариством першості за міжнарод­ним звичаєм як джерелом міжнародного права.

 

Міжнародний договір є універсальним джерелом між­народного права, бо його юридична сила випливає із за­гального міжнародного права, а не з конкретного, спе­ціального джерела, яким є, наприклад, статут для право-суб'єктності міжнародної організації.

 

Прихильники превалюючої ролі міжнародного догово­ру як джерела сучасного міжнародного права виводять його першорядність із таких висновків:

1. Після Другої світової війни кількість міжнародних договорів різко зросла і вже давно подолала першу сотню тисяч. Питома вага міжнародних договірних норм явно перевищує норми, що випливають з інших джерел міжна­родного права.

2. Міжнародний договір має переваги перед іншими джерелами права в тому, що він є чітко висловленою зго­дою держав, зручним засобом формулювання норм, вза­ємних прав і зобов'язань. Наявність як самого міжнарод­ного договору, так і його норм і, що не менш важливо, їх зміст досить легко встановити.

3. Міжнародний договір дає змогу оперативно врегу­лювати міжнародні проблеми, що виникли. Швидкі зміни в міждержавних відносинах вивели міжнародний договір на перше місце щодо можливостей внесення відповідних змін, конкретизації, розвитку або створення нових норм міжнародного права з метою врегулювання цих відносин.

Переважаючої ролі міжнародний договір набув у другій половині XX ст., коли цілі інститути (прав люди­ни, роззброєння і контролю за його здійсненням, міжна­родної боротьби зі злочинністю тощо) і навіть галузі між- народного права (міжнародне ядерне право, міжнародне космічне право, міжнародне договірне право, міжнародне посольське і консульське право, міжнародне морське пра­во, міжнародне економічне право та ін.) або набули дого­вірного оформлення, або почали розвиватися здебільшо­го через укладення відповідних міжнародних договорів.

5. Форма викладу норм міжнародного договору дає можливість здійснювати чіткий контроль за його вико­нанням як міждержавними і внутрішньодержавними ін-ституційними механізмами, так і неурядовими організа­ціями, широкою громадськістю.

6. Глобальні та інші подібні проблеми сучасного між­народного життя поставили перед державами та міжна­родними організаціями вимогу здійснювати свідомий, уз­годжений вплив на міжнародні відносини, шо є можли­вим лише через міжнародний договір.

7. Лише через міжнародний договір можна програму­вати міжнародні відносини, викликати до життя нові від­носини або сприяти їх виникненню. Отже, договір є най­більш відповідним засобом внесення цілеспрямованих змін у міжнародні відносини.

8. Процедура укладення міжнародного договору по­рівняно проста. Період його створення значно коротший за період створення міжнародного звичаю або іншого джерела міжнародного права.

9. Норми міжнародного договору не ведуть до супе­речливого тлумачення або специфічного, особливого ро­зуміння.

 

10. Механізм реалізації міжнародних договорів ефек­тивніший за механізм реалізації міжнародного звичаю або іншого джерела міжнародного права.

11. Міжнародний договір можна використовувати для регулювання будь-якої сфери міждержавних відносин. У сучасних міжнародних відносинах з'явилися цілі галузі міждержавних стосунків, які взагалі не можуть бути вре­гульовані без міжнародного договору або регулюються виключно договором (роззброєння, співробітництво в атомній промисловості, міжнародна безпека, економічна, науково-технічна та інші види спеціалізованої співпраці).

Зрозуміло, що таке значення міжнародного договору як джерела сучасного міжнародного права об'єктивно ви­суває до нього певні вимоги. Отже, він має:

• бути об'єктивно правомірним;

• бути укладеним відповідно до: а) принципів та норм сучасного міжнародного права; б) норм права міжна­родних договорів; в) законодавства держав у частині, що стосується процедури укладення міжнародних до­говорів;

• реалізовуватися відповідно до принципів та норм між­народного права і положень самого договору;

• надавати право покладати обов'язки на суб'єктів міжна­родного права;

• регулювати відносини, що підпадають під об'єкт міжна­родно-правового регулювання, тощо.

З урахуванням цих та інших вимог до міжнародного договору як до джерела міжнародного права тривалий час (більш як століття) розвивається думка про існування дого­ворів — джерел міжнародного права і договорів, які таки­ми бути не можуть. Перші називають «правотворчими до­говорами» (Г. Єллінек, С Бергбом, X. Трігшель, Дж. Старк, А. Ульоа, Е. Хіменес де Аречага та ін.), «конститутивни­ми договорами» (М. Коркунов), «договорами-законами» (Ш. Руссо, Г. Даам, П. Фошіль, П. Гугенхейм, Ш. Вішер та ін.), «нормотворчими договорами» (А. Фердросс, К. Сак-сена, Г. Лаутерпахт, Г. Уоддок та ін.). Договори, які не можуть бути джерелом міжнародного права, ще назива­ють «договорами-правочинами», «індивідуальними дого­ворами», «договорами — юридичними фактами», «парти­кулярними конвенціями». Такий поділ підтримують і су­часні теоретики міжнародного права. Але як раніше, так і сьогодні щораз більше наголошується на його умовності (Ш. Руссо), «практичній зручності, але теоретичній не­спроможності» (Л. Оппенгейм, Г. Лаутерпахт). Критерієм такого поділу може бути лише бажання домогтися чіт­кішого тлумачення змісту договорів, а не їх юридичної природи (П. Гугенхейм).

У радянській науці міжнародного права, за незначни­ми винятками, панувала думка, що всі міжнародні дого­вори є джерелами міжнародного права (В. М. Корецький, 1.1. Лукашук, Ф. 1. Кожевніков, В. М. Шуршалов, Є. О. Ко­ровій, Г. і. Тункін та ін.).

На відміну від внутрішньодержавного права джере­ла міжнародного права не мають чіткого підпорядку­вання.

Водночас і міжнародному праву не чужа властивість пріоритетів джерел права. Так, Статут ООН є сьогодні найавторитетнішим утіленням основних загальновизнаних принципів міжнародного права, які мають імперативний (jus cogens) характер. Усі договори, що суперечать йому, є недійсними. Договори, які вміщують імперативні норми міжнародного права, мають перевагу перед міжнародни­ми договорами, що формулюють диспозитивні норми.

Визнається пріоритет міждержавних договорів перед міжурядовими, міжурядових — перед міжвідомчими. Уні­версальні договори мають перевагу перед регіональними, регіональні — перед локальними і партикулярними. За­значені критерії не є стійкими, визнаними в міжнародно­му праві у договірному порядку. Вони можуть сприйма­тися тільки як спроба теоретичної класифікації джерел міжнародного права, а не як стала класифікація їх за юри­дичною силою.

Пріоритетність міжнародних договорів залежить від:

простору дії (Статут ООН, універсальні договори ма­ють перевагу в силу того, що вони покладають зобов'я­зання і наділяють правами переважну більшість суб'єктів права, діють на всьому просторі земної кулі);

часу дії (трактати до XX ст., а пакти в першій поло­вині XX ст. вважалися найважливішими міжнародними договорами; сьогодні перші практично не укладаються, а пакти не можуть суперечити Статуту ООН);

часу укладення договору (принцип lex posterior derogat priori властивий і міжнародному праву);

характеру норм (імперативні норми мають перевагу перед диспозитивними);

змісту норм (норми категоричні мають перевагу перед рекомендаційними);

відповідності чинним принципам і нормам міжнарод­ного права (обов'язки держави за партикулярними зобо­в'язаннями поступаються перед обов'язками, що випли­вають із принципів міжнародного права та універсальних норм);

раніше взятих зобов'язань (наприклад, не вступати в блоки, нейтралітету, неприєднання тощо);

форми міжнародного договору (вважається, що усний договір є повноцінним джерелом міжнародного права, але коли одні й ті самі відносини регулюються усним догово- ром і письмовою угодою, в разі суперечності між ними перевага визнаватиметься за письмовою угодою);

від суб'єктів як сторін міжнародної угоди (угоди між­державних організацій є джерелом другого порядку, во­ни укладаються і виконуються в межах норм, установ­лених міждержавними договорами, насамперед статута­ми) та ін.

Наголошуючи на перевагах міжнародного договору як джерела міжнародного права, не слід забувати й про його недоліки. Більшість договорів є результатом компромісу, якого вдалося досягти в результаті переговорів. Але часто це досягається за рахунок чіткості, ясності формулюван­ня. Значна більшість принципів та універсальних норм міжнародного права навіть у найавторитетніших міжна­родних угодах формулюється дещо звужено (на відміну від того, як вони функціонують століттями у звичаєвому між­народному праві). Багато таких угод за кількістю її сторін часто поступаються відповідним міжнародним звичаям, які визнають сучасні суб'єкти міжнародного права. Надто оптимістичними є твердження про можливість оператив­ного врегулювання міжнародних відносин тільки завдяки міжнародному договору. Практика свідчить, що для підго­товки і переговорів з метою укладення деяких багатосто­ронніх договорів були потрібні роки й десятиріччя. Особ­ливо це є характерним для відносин роззброєння, конт­ролю над озброєнням, заборони зброї масового знищен­ня тощо.

Ці та інші недоліки міжнародного договору суттєво продовжують впливати на авторитет міжнародного звичаю як джерела міжнародного права.

Отже, міжнародний договір - угода двох або кількох держав про встановлення, зміну або припинення прав і обов'язків у різних відносинах між ними.







Дата добавления: 2015-09-07; просмотров: 3219. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Стресс-лимитирующие факторы Поскольку в каждом реализующем факторе общего адаптацион­ного синдрома при бесконтрольном его развитии заложена потенци­альная опасность появления патогенных преобразований...

ТЕОРИЯ ЗАЩИТНЫХ МЕХАНИЗМОВ ЛИЧНОСТИ В современной психологической литературе встречаются различные термины, касающиеся феноменов защиты...

Этические проблемы проведения экспериментов на человеке и животных В настоящее время четко определены новые подходы и требования к биомедицинским исследованиям...

Понятие массовых мероприятий, их виды Под массовыми мероприятиями следует понимать совокупность действий или явлений социальной жизни с участием большого количества граждан...

Тактика действий нарядов полиции по предупреждению и пресечению правонарушений при проведении массовых мероприятий К особенностям проведения массовых мероприятий и факторам, влияющим на охрану общественного порядка и обеспечение общественной безопасности, можно отнести значительное количество субъектов, принимающих участие в их подготовке и проведении...

Тактические действия нарядов полиции по предупреждению и пресечению групповых нарушений общественного порядка и массовых беспорядков В целях предупреждения разрастания групповых нарушений общественного порядка (далееГНОП) в массовые беспорядки подразделения (наряды) полиции осуществляют следующие мероприятия...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.009 сек.) русская версия | украинская версия