Студопедия — Естонія
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Естонія






Слід відзначити, що останнім часом Уряд Естонії, керуючись директивами ЄК, почав приділяти особливу увагу питанням розвитку кластерів.

Фондом сприяння розвитку підприємництва „Enterprise Estonia”, за допомогою ЄС, розроблено Програму розвитку кластерів, цілями якої є підвищення доданої вартості підприємств та сприяння виробництву нових товарів та послуг, розвиток співробітництва між секторами економіки, а також між підприємствами та науковими установами. Бюджет Програми на період 2007-2013 років складає 100 млн. естонських крон (близько 10 млн. дол. США). Фінансування відбувається за рахунок коштів Фонду регіонального розвитку ЄС. Відповідно до вимог зазначеної програми, клопотання щодо отримання державної підтримки з питань утворення кластеру може здійснювати тільки зареєстроване в Естонії комерційне об’єднання, яке входить до консорціуму, що планує створити відповідний кластер, а також неприбуткова організація або цільова державна установа. Максимальний розмір державної підтримки на попередньому етапі створення кластеру складає 400 тис. естонських крон.

Станом на 25 травня 2009 року клопотання щодо надання державної підтримки зі створення кластерів подані від двох об’єднань підприємств, що працюють у галузі машинобудування та обробки лісу.

 

Кіпр

Головними відомствами, які є відповідальними за реалізацію кластерної політики на національному рівні, визначено Міністерство торгівлі, промисловості і туризму Республіки Кіпр, а також Кіпрський дослідницький фонд (КДФ). На міжнародному рівні діяльність щодо розвитку кластерів на Кіпрі підтримується міжурядовою ініціативою EUREKA (Європейське агентство з координації наукових досліджень).

Перші спроби впровадження кластерної політики було зроблено Урядом Кіпру в контексті проведення дослідження UNDP (Програма розвитку ООН) та UNIDO (Організація ООН з промислового розвитку) щодо промислової стратегії Кіпру (1987-1989 років). Так, Урядом було підтримано ініціативу щодо створення меблевого кластеру.

Відповідно до інформації Міністерства торгівлі, промисловості і туризму Республіки Кіпр, сьогодні на Кіпрі успішно впроваджується кластерна програма створення нових підприємств високих технологій і інновацій. Прикладом цієї роботи є створення «бізнес-інкубатору» у м. Нікосія.

Також слід зазначити, що ще одна кластерна ініціатива має бути реалізована на Кіпрі найближчим часом. Мова йде про створення наукового технологічного парку у м. Лімассол.

Литва

У 2002 році на державному рівні в країні було здійснено офіційне дослідження з питань кластеризації економіки Литви та розроблено відповідну державну концепцію, в якій було дано визначення поняття “кластер”, державні пільги, які отримують підприємства, що входять до складу галузевих кластерів.

Зокрема, було визначено, що до складу галузевого кластеру мають входити не менше 5 підприємств, об’єднаних єдиним інтересом та можливостями у здійсненні відповідного роду діяльності. Крім того, до складу кластера має входити щонайменше один науково-дослідний або навчальний заклад, який повинен займатися науковими дослідженнями з питань діяльності кластеру та запровадження інновацій у відповідну галузь.

До державних пільг, які отримують підприємства, що входять до складу галузевих кластерів, відносяться пільги з оренди земельних ділянок, виробничих площ і приміщень, пільгових державних кредитів і фінансової допомоги із структурних фондів ЄС. У зв’язку з цим слід зазначити, що із загального обсягу фінансової допомоги, яку Литва має отримати протягом 2007-2013 років із структурних фондів ЄС, 10% відводиться на запровадження інноваційних технологій та кластеризацію економіки країни.

Діяльність щодо реалізації проектів з утворення нових кластерів на території Литви координує Литовський державний інноваційний центр сприяння розвитку кластерів. Згаданим Центром було засновано цільовий інтернет-сайт www.kkt.lt, на якому можна знайти повну інформацію щодо умов створення та діяльності кластерів на території Литви. В країні також діє програма з розвитку кластерів, яка включає в себе два напрями технологічного розвитку згаданих структур: LT (“м’які” технології) – маркетинг, наукові розробки, курси підвищення кваліфікації, проведення наукових заходів (семінари, конференції тощо); LT+ (“жорсткі” технології) – система інвестицій, розбудова виробничих та технологічних інфраструктур.

На сьогодні на території Литви функціонує 7 транскордонних кластерів, а саме:

1. Три транскордонні кластери у галузі туризму, до яких входять підприємства Калінінградської області РФ, Польщі та Литви (Клайпеда, Паланга, Куршська коса).

2. Два транскордонні кластери з питань охорони здоров’я, розвитку рекреаційних зон та зон відпочинку за участю регіонів Польщі та Литви (Друскінінкай та Бірштонас).

3. Два транскордонні кластери з питань виробництва меблів та виробів з деревини за участю регіонів Польщі, Німеччини та Литви (Алітус, Клайпеда).

4. Кластер лазерних технологій із центром у Вільнюсі і філіалами у Каунасі та Паневежюсі, до складу якого входять 4 виробничі підприємства, Литовський фізичний інститут та Литовський Державний Університет ім. Гядемінаса.

5. Два кластери з питань інформаційно-коммунікаційних технологій у Каунасі та Вільнюсі.

6. Кластер у сфері харчової промисловості у Каунасі (за участю підприємств Польщі та Німеччини).

7. Кластер інженерних технологій з центром у Вільнюсі і його філіалами у Каунасі та Паневежюсі (Асоціація LIMPRA).

Найближчим часом у Литві розпочнуть свою діяльність наступні кластери:

1. Кластер з питань виробництва одягу та текстилю у Каунасі за участю підприємств Польщі та Німеччини.

2. Кластер з питань мистецтва та відпочинку із центром у Вільнюсі і філіалами у Каунасі, Клайпеді, Шяуляї та Паневежюсі.

Крім того, на території країни на сьогодні створено 27 так званих “технологічних платформ”, які за структурою поки не відповідають вимогам кластерів, але є по суті справжніми транскордонними кластерними ініціативами.

 







Дата добавления: 2015-09-06; просмотров: 377. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Тема: Составление цепи питания Цель: расширить знания о биотических факторах среды. Оборудование:гербарные растения...

В эволюции растений и животных. Цель: выявить ароморфозы и идиоадаптации у растений Цель: выявить ароморфозы и идиоадаптации у растений. Оборудование: гербарные растения, чучела хордовых (рыб, земноводных, птиц, пресмыкающихся, млекопитающих), коллекции насекомых, влажные препараты паразитических червей, мох, хвощ, папоротник...

Типовые примеры и методы их решения. Пример 2.5.1. На вклад начисляются сложные проценты: а) ежегодно; б) ежеквартально; в) ежемесячно Пример 2.5.1. На вклад начисляются сложные проценты: а) ежегодно; б) ежеквартально; в) ежемесячно. Какова должна быть годовая номинальная процентная ставка...

Постинъекционные осложнения, оказать необходимую помощь пациенту I.ОСЛОЖНЕНИЕ: Инфильтрат (уплотнение). II.ПРИЗНАКИ ОСЛОЖНЕНИЯ: Уплотнение...

Приготовление дезинфицирующего рабочего раствора хлорамина Задача: рассчитать необходимое количество порошка хлорамина для приготовления 5-ти литров 3% раствора...

Дезинфекция предметов ухода, инструментов однократного и многократного использования   Дезинфекция изделий медицинского назначения проводится с целью уничтожения патогенных и условно-патогенных микроорганизмов - вирусов (в т...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.009 сек.) русская версия | украинская версия