Студопедия — ДО ЛІЦЕНЗІЙНОГО ІСПИТУ
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

ДО ЛІЦЕНЗІЙНОГО ІСПИТУ






ТЕСТОВІ ЗАВДАННЯ

З НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ
«МЕДИЧНА БІОЛОГІЯ»

ДО ЛІЦЕНЗІЙНОГО ІСПИТУ

«К Р О К – 1»

М О Д У Л Ь 1

«БІОЛОГІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ ЛЮДИНИ»

 

Морфологія клітини. Структурні компоненти цитоплазми і ядра.

 

1. В органелі методом авторадіографії встановлена наявність власної білоксинтезуючої системи. Який це клітинний органоїд?

A. Комплекс Гольджі

B. Мітохондрія

C. Лізосома

D. Вакуоля

E. ЕПС

2. За допомогою електронного мікроскопу вивчено гепатоцити хворого. Виявлено зниження кількості білка альбуміну. Функцію яких органоїдів клітини порушено?

А. Гладенької ЕПС

В. Рибосом

C. Мітохондрій

D. Комплексу Гольджі

E. Лізосом

3. Під електронним мікроскопом у клітині добре помітна гладенька та шорстка ЕПС, кожна з яких виконує ряд функцій. Яка загальна функція притаманна обом видам цього клітинного органоїду?

А. Синтез білків

В. Синтез моносахаридів

С. Синтез ліпідів

D. Синтез глікогену

Е. Транспорт речовин

4. На електронограмі клітини видно систему каналів, які пронизують клітину, з’єднуючи ядерну та цитоплазматичну мембрани. Який це органоїд?

А. Комплекс Гольджі

В. ЕПС

С. Центросома

D. Мікротрубочки

Е. Мітохондрія

5. Під електронним мікроскопом виявлено клітину щитоподібної залози, в якій на мембранах шорсткої ЕПС розташована велика кількість рибосом (ергастоплазма). Яку функцію виконує ця клітина?

А. Синтезу білків

В. Синтезу ліпідів

С. Транспорту речовин

D. Синтезу вуглеводів

Е. Синтезу нуклеїнових кислот

6. У хворого виявлено доброякісну пухлину ясни. З біопсійного матеріалу виготовили препарат і вивчили його під електронним мікроскопом. У великій кількості виявлено невеличкі сферичні тільця розміром приблизно 20 нм, що складаються з двох неоднакових за розміром частин – субодиниць. Про які структури клітини йдеться?

А. Комплекс Гольджі

В. Гладенька ЕПС

С. Рибосоми

D. Мікротрубочки

Е. Мітохондрії

7. Під час дослідження культури лейкоцитів людини під електронним мікроскопом спостерігали, як із цистерн комплексу Гольджі утворився пухирець. Біохімічний аналіз виявив значний вміст у ньому травних ферментів. Яка клітинна органела утворилася?

А. Центросома

В. Первинна лізосома

С. Гладенька ЕПС

D. Рибосома

Е. Мітохондрія

8. У лейкоцитах крові людини виявлено велику кількість лізосом, які містять різноманітні травні ферменти (протеази, нуклеази, амілази, ліпази тощо). Яка функція цього органоїду клітини?

А. Синтез білків

В. Синтез ліпідів

С. Синтез моносахаридів

D. Синтез глікогену

Е. Перетравлення речовин

9. Після обробки клітини ультрафіолетовим випромінюванням відбувся її автоліз. Які органоїди клітини спричинили це явище?

А. Комплекс Гольджі

В. Лізосоми

С. Шорстка ЕПС

D. Рибосоми

Е. Мітохондрії

10. Унаслідок “хвороби накопичення” в клітинах людини накопичується велика кількість вакуолей, які містять глікоген, що не розщеплюється внаслідок відсутності специфічного ферменту. Порушення функцій яких органоїдів спричинило цей ефект?

А. Мітохондрій

В. Гладенької ЕПС

С. Шорсткої ЕПС

D. Рибосом

Е. Лізосом

11. У клітинах еукаріот виявлено напівавтономні органоїди. В них міститься власна ДНК, є власні рибосоми, синтезуються АТФ і білки для “особистого користування”. Який це органоїд клітини?

А. Центросома

В. Мітохондрія

С. Комплекс Гольджі

D. ЕПС

Е. Лізосома

12. У клітинах людини під електронним мікроскопом виявлено органоїди, що мають вигляд маленьких пухирців. В їх складі видно фрагменти мітохондрій, рибосоми, інші зруйновані клітинні органоїди. Про які структури йдеться?

А. Лізосоми

В. Комплекс Гольджі

С. Центросома

D. Гладенька ЕПС

Е. Шорстка ЕПС

13. Методом ультрацентрифугування з культури лейкоцитів людини виділено органоїди, що здатні до поділу. Біохімічний аналіз виявив високий вміст у них ферменту АТФ-синтетази. Які це клітинні органоїди?

А. Комплекс Гольджі

В. Рибосоми

С. Гладенька ЕПС

D. Мікротрубочки

Е. Мітохондрії

14. На електронограмі клітини поблизу ядра виявлено органелу, яка складається з трубочок і цистерн. Відомо, що з неї утворюються первинні лізосоми. Яку назву отримав цей органоїд?

А. Комплекс Гольджі

В. Гладенька ЕПС

С. Шорстка ЕПС

D. Мікротрубочка

Е. Мітохондрія

15. На практичному занятті студенти вивчають забарвлений мазок крові миші з фагоцитованими лейкоцитами бактеріальними клітинами. Які органоїди клітини завершують перетравлення цих бактерій?

A. Рибосоми

B. Мітохондрії

C. Шорстка ЕПС

D. Апарат Гольджі

E. Лізосоми

16. При деяких захворюваннях у клітинах людини змінюється цілісність мембран лізосом. Що відбудеться внаслідок цього?

А. Синтез вуглеводів

B. Синтез ліпідів

C. Синтез білків

D. Автоліз

E. Накопичення речовин

17. У хворої з діагнозом “Гострий панкреатит” виникла загроза автоліза більшості клітин підшлункової залози. З функцією якого органоїду пов’язано цей процес безпосередньо?

A. Лізосом

B. Мітохондрій

C. Рибосом

D. Центріолей

E. Мікротрубочок

18. При ревматизмі в хворої людини спостерігається руйнування та порушення функцій клітин хрящів. Порушенням функції якого клітинного органоїду спричинено цей стан?

A. Лізосома

B. Центросома

C. Мікротрубочки

D. Комплекс Гольджі

E. Рибосома

19. У клітинах печінки здорової людини активно синтезуються глікоген і білки. Які типи органел добре розвинені в цих клітинах?

A. Центросома

B. Гладенька та шорстка ЕПС

C. Лiзосоми

D. Мітохондрії

E. Комплекс Гольджі

20. При біохімічному дослідженні клітинних органел у них виявлено травні ферменти. Які це органоїди?

A. Рибосоми

B. Комплекс Гольджі

C. ЕПС

D. Мітохондрії

E. Лізосоми

21. У клітинах людини є органела, з якою пов’язано формування лізосом, а також біосинтез полісахаридів, ліпідів, утворення зерен жовтка при дозріванні овоцитів тощо. Яка це органела?

A. Комплекс Гольджі

B. ЕПС

C. Лізосоми

D. Мікротрубочки

E. Рибосоми

22. Мукополісахаридози відносять до “хвороб накопичення”. Через відсутність ферментів порушується розщеплення полісахаридів; у хворих спостерігається підвищення виділення їх із сечею та нагромадження в клітинах. В яких клітинних органелах відбувається накопичення речовин?

A. Рибосомах

B. Комплексі Гольджі

C. ЕПС

D. Мітохондріях

E. Лізосомах

23. Біля ядра виявлено органелу, що складається з двох розташованих перпендикулярно один до одного циліндрів, утворених мікротрубочками. З’ясовано, що органела забезпечує формування мітотичного апарату. Яка це органела клітини?

A. ЕПС

B. Рибосома

C. Центросома

D. Мітохондрія

E. Лізосома

24. Для вивчення локалізації біосинтезу білка в клітині мишам увели мічені амінокислоти аланін (Ала) і триптофан (Три). Біля яких органел спостерігається накопичення цих амінокислот?

A. Лізосом

B. Гладенької ЕПС

C. Центросом

D. Рибосом

E. Комплексу Гольджі

25. При обстеженні хворого на гепатоцеребральну дегенерацію виявлено порушення синтезу білка церулоплазміну. З якими з перелічених клітинних органел пов’язано цей дефект?

A. Шорстка ЕПС

B. Гладенька ЕПС

C. Мітохондрії

D. Комплекс Гольджі

E. Лізосоми

26. У м’язових клітинах людини відбувається інтенсивний аеробний процес утворення та накопичення енергії у вигляді макроергічних зв’язків АТФ. В якому органоїді відбувається цей процес?

А. Гладенькій ЕПС

B. Лізосомі

C. Мітохондрії

D. Комплексі Гольджі

E. Центросомі

27. Рибосоми є немембранними органоїдами, які беруть безпосередню участь у процесі синтезу поліпептидів на етапі трансляції. Кількість рибосом у клітинах різних органів неоднакова, що залежить від їх функцій. В яких клітинах кількість цих органел є найбільшою?

A. Епітелію сечового міхура

B. Верхнього шару клітин

епідермісу шкіри

C. Секреторні клітини

підшлункової залози

D. Епітелію тонкої кишки

E. Епітелію ниркових канальців

28. Унаслідок порушення цитокінезу одна з двох дочірніх клітин отримала набагато меншу кількість мітохондрій, ніж друга. До якого наслідку це призведе в “дефектній” клітині?

A. Розпаду субодиниць рибосом

B. Руйнування цитоскелету

C. Нестачі АТФ

D. Руйнування мікротрубочок

E. Втрати центросоми

29. У гепатоцитах здорової жінки активно синтезуються білки та глікоген. Які клітинні органели в неї добре розвинуті?

A. Центросоми

B. ЕПС

C. Мітохондрії

D. Лізосоми

E. Пероксисоми

30. У клітину проник вірус грипу, що призвело до реорганізації механізму біосинтезу білка. Де почав здійснюватися синтез вірусного білка?

А. В ядрі

B. У лізосомах

C. На полірибосомах

D. У пероксисомах

E. У центросомі

31. В ядрі клітини є непостійні структури, які зникають на початку поділу клітини та знову з’являються наприкінці його. Вони містять білок і РНК, беруть участь у формуванні субодиниць рибосом. Яку назву отримали ці клітинні структури?

А. Мікротрубочки

B. Мікрофібрили

C. Полісоми

D. Нуклеосоми

E. Ядерця

32. Тривалий вплив на організм токсичних речовин призвів до значного зниження синтезу білків у клітинах печінки – гепатоцитах. Які клітинні органели постраждали від інтоксикації найбільш усього?

А. Мікротрубочки

В. Лізосоми

С. Гранулярна ЕПС

D. Комплекс Гольджі

Е. Мітохондрії

33. У 50-річної жінки на місці видаленого зуба регенерувала нова тканина. Які органели клітин, виходячи з їх функції, є найбільш активними при поновленні тканини в цієї жінки?

А. Центросоми

В. Рибосоми

С. Лізосоми

D. Гладенька ЕПС

Е. Мікротрубочки

34. Клітину лабораторної тварини піддали надмірному рентгенівському опроміненню, внаслідок чого в цитоплазмі утворилися білкові фрагменти. Які органели клітини візьмуть участь у їх утилізації?

А. Лізосоми

В. Комплекс Гольджі

С. Гладенька ЕПС

D. Рибосоми

Е. Центросоми

35. У студента 18-ти років виявлено збільшення щитоподібної залози. При цьому було підвищено обмін речовин і збільшення частоти пульсу. Ці ознаки спостерігаються при гіперсекреції гормону тироксину. Які органели клітин цієї залози беруть участь у секреції та виділенні гормонів?

А. Мітохондрії

В. Комплекс Гольджі

С. Рибосоми

D. Центросоми

Е. Лізосоми

36. Вивчаючи електронні мікрофотографії клітин печінки щура, студенти побачили на одній із них двомембранні структури овальної форми, внутрішня мембрана яких утворює кристи. Які клітинні органели виявили студенти?

А. Лізосоми

В. Шорстку та гладеньку ЕПС

С. Рибосоми

D. Пероксисоми

Е. Мітохондрії

37. Клітину лабораторної тварини піддали надмірному рентгенівському опроміненню, внаслідок чого в цитоплазмі утворилися білкові фрагменти. Яка клітинна органела братиме участь в їх утилізації?

А. Комплекс Гольджі

В. Гладенька та шорстка ЕПС

С. Клітинний центр

D. Рибосома

Е. Лізосома

38. У процесі обміну речовин беруть участь органели, що мають кулясту форму, розміри від 0,2 до 1,0 мкм. Їх утворення пов’язано з комплексом Гольджі. Вони відіграють суттєву роль в індивідуальному розвитку організму. Їх поділяють на групи залежно від вмісту і функцій. Пошкодження цих органел дуже шкідливе для клітини. Які це клітинні органоїди?

А. Рибосоми

В. Гладенька та шорстка ЕПС

С. Лізосоми

D. Мітохондрії

Е. Центросоми

39. При вивченні під електронним мікроскопом клітин підшлункової залози знайдено структури, які поділяють клітину на велику кількість комірок, каналів, цистерн і поєднані з плазмалемою. Які це органели?

А. Комплекс Гольджі

В. ЕПС

С. Центросоми

D. Рибосоми

Е. Мітохондрії

40. При деяких захворюваннях у клітинах виникають зміни, що супроводжуються порушенням цілісності мембран лізосом. Які зміни відбудуться в цих клітинах?

А. Порушення мітозу

В. Накопичення речовин

С. Порушення транскрипції

D. Автоліз

Е. Порушення трансляції

41. При електронно мікроскопічному дослідженні клітини виявлено кулясті пухирці, що обмежені мембраною та містять різноманітні гідролітичні ферменти. Відомо, що ці органели забезпечують внутрішньоклітинне травлення та захисні реакції клітини. Що це за клітинні органоїди?

А. Центросоми

В. Шорстка та гладенька ЕПС

С. Лізосоми

D. Мітохондрії

Е. Рибосоми

42. У культурі клітин хворого на лізосомну хворобу визначили накопичення значної кількості ліпідів у лізосомах. Яка це хвороба?

А.Фенілкетонурія

В. Подагра

С. Вільсона-Коновалова

D. Галактоземія

Е. Тея-Сакса

43. Студенти під мікроскопом вивчають особливості морфології рослинних клітин, клітини тварин і лейкоцити людини, які відрізняються від прокаріотичних клітин. Яка відмінна риса будови цих клітин?

А. Є кільцева молекула ДНК

В. Відсутні хромосоми

С. Мають ядерну оболонку

D. Не мають ЕПС

Е. Не містять мітохондрій

44. Під електронним мікроскопом пластинчастий комплекс Гольджі являє собою мембранні структури – цистерни, канали, маленькі пухирці тощо. Які органоїди формуються з мембран цього комплексу?

А. Гладенька ЕПС

В. Рибосоми

С. Первинні лізосоми

D. Центросоми

Е. Мітохондрії

45. За допомогою мікроманіпулятора з клітини вилучили одну з двох центріолей центросоми. Який процес буде порушено в клітині?

А. Біосинтез білків

В. Енергетичний обмін

С. Пластичний обмін

D. Поділ клітини

Е. Біосинтез ліпідів

46. При проведенні наукового експерименту дослідних зруйнував структуру клітини. Після чого порушилась здатність клітини до поділу. Яку структуру клітини було зруйновано?

А. Центросому

В. Мітохондрію

С. Комплекс Гольджі

D. Мікрофібрили

Е. Глікокалікс

47. У гепатоцитах здорової жінки активно синтезуються білки та глікоген. Які клітинні органели в неї добре розвинуті?

A. Центросоми

B. ЕПС

C. Мітохондрії

D. Лізосоми

E. Пероксисоми

48. У клітину проник вірус грипу, що призвело до реорганізації механізму біосинтезу білка. Де почав здійснюватися синтез вірусного білка?

А. В ядрі

B. У лізосомах

C. На полірибосомах

D. У пероксисомах

E. У центросомі

49. В ядрі клітини є непостійні структури, які зникають на початку поділу клітини та знову з’являються наприкінці його. Вони містять білок і РНК, беруть участь у формуванні субодиниць рибосом. Яку назву отримали ці клітинні структури?

А. Мікротрубочки

B. Мікрофібрили

C. Полісоми

D. Нуклеосоми

E. Ядерця

50. Тривалий вплив на організм токсичних речовин призвів до значного зниження синтезу білків у клітинах печінки – гепатоцитах. Які клітинні органели постраждали від інтоксикації найбільш усього?

А. Мікротрубочки

В. Лізосоми

С. Гранулярна ЕПС

D. Комплекс Гольджі

Е. Мітохондрії

51. У 50-річної жінки на місці видаленого зуба регенерувала нова тканина. Які органели клітин, виходячи з їх функції, є найбільш активними при поновленні тканини в цієї жінки?

А. Центросоми

В. Рибосоми

С. Лізосоми

D. Гладенька ЕПС

Е. Мікротрубочки

52. Студенти під мікроскопом вивчають особливості морфології рослинних клітин, клітини тварин і лейкоцити людини, які відрізняються від прокаріотичних клітин. Яка відмінна риса будови цих клітин?

А. Є кільцева молекула ДНК

В. Відсутні хромосоми

С. Мають ядерну оболонку

D. Не мають ЕПС

Е. Не містять мітохондрій

53. Під електронним мікроскопом пластинчастий комплекс Гольджі являє собою мембранні структури – цистерни, канали, маленькі пухирці тощо. Які органоїди формуються з мембран цього комплексу?

А. Гладенька ЕПС

В. Рибосоми

С. Первинні лізосоми

D. Центросоми

Е. Мітохондрії

54. За допомогою мікроманіпулятора з клітини вилучили одну з двох центріолей центросоми. Який процес буде порушено в клітині?

А. Біосинтез білків

В. Енергетичний обмін

С. Пластичний обмін

D. Поділ клітини

Е. Біосинтез ліпідів

55. При проведенні наукового експерименту дослідних зруйнував структуру клітини. Після чого порушилась здатність клітини до поділу. Яку структуру клітини було зруйновано?

А. Центросому

В. Мітохондрію

С. Комплекс Гольджі

D. Мікрофібрили

Е. Глікокалікс

 

Клітині мембрани. Транспорт

речовин через плазмалему.

 

1. В експерименті до культури лейкоцитів додали стафілококи. У препараті, що виготовили з цієї культури, видно нейтрофільні лейкоцити, які містять велику кількість бактеріальних клітин, частина з яких уже напівперетравлена. Яку назву отримав цей процес?

А. Піноцитоз

В. Дифузія

С. Полегшена дифузія

D. Фагоцитоз

Е. Екзоцитоз

2. У деяких одноклітинних організмів, наприклад, прісноводних амеб, живлення здійснюється шляхом фагоцитозу. В яких клітинах організму людини таке явище не є способом живлення, а здійснює захист макроорганізму від чужорідного?

А. Еритроцитах

B. Лейкоцитах

C. Епітелію травної системи

D. Епітелію дихальної системи

E. Епітелію видільної системи

3. Під електронним мікроскопом виявлено секреторні клітини підшлункової залози, в яких є добре розвинутий пластинчастий комплекс Гольджі. Накопичені в ньому білки утворили гранули, частина з яких виведена через цитоплазматичну мембрану за межі клітини. Яку назву отримав цей процес?

А. Дифузія

B. Фагоцитоз

C. Екзоцитоз

D. Активний транспорт

Е. Осмос

4. Речовини виводяться з клітини внаслідок з’єднання мембранної структури апарату Гольджі з плазмалемою. Вміст такої структури викидається за межі клітини. Яку назву отримав цей процес?

А. Осмос

В. Ендоцитоз

С. Полегшена дифузія

D. Екзоцитоз

Е. Проста дифузія

5. На занятті студенти помістили еритроцити в поживне середовище, в якому концентрація солей нижча, ніж у клітині. Вода надходила ззовні всередину клітини, внаслідок чого об’єм еритроциту збільшився, він лопнув, тобто відбувся “гіпотонічний шок”. Який механізм транспорту має місце в цьому випадку?

А. Електродифузія іонів

В. Екзоцитоз

С. Осмос

D. Фагоцитоз

Е. Полегшена дифузія

6. Карета швидкої медичної допомоги доставила до хірургічного відділення хворого на гострий апендицит. Його було прооперовано під ефірним наркозом. Який механізм проникнення цієї наркотичної речовини через мембрани клітин головного мозку пацієнта?

А. Електродифузія іонів

B. Осмос

C. Дифузія через біліпідний шар

D. Дифузія через білки-переносники

E. Фагоцитоз

7. Водій автомобіля в степу виявив нестачу бензину. Заправляючи авто з каністри, він випадково проковтнув незначну кількість бензину, внаслідок чого в нього з’явилися першіння в горлі, головний біль, нудота, запаморочення тощо. Який механізм проникнення цієї речовини через клітинні мембрани?

А. Електродифузія іонів

B. Осмос

C. Дифузія через біліпідний шар

D. Дифузія через білки-

переносники

E. Фагоцитоз

8. У хлопчика 2,5 років порушився нормальний розвиток скелету. Педіатр встановив діагноз “Вітамінозалежний рахіт”, призначивши хворому прийом жиророзчинного вітаміну D3. Який механізм проникнення цього вітаміну через клітинні мембрани?

А. Активний транспорт

B. Осмос

C. Дифузія через біліпідний шар

D. Дифузія через білки-

переносники

E. Фагоцитоз

9. В епітеліальній клітині людини внаслідок впливу ультрафіолетових променів пошкоджено цілісність плазмалеми. За рахунок яких органоїдів клітини може відбутися синтез структурних компонентів і поновлення цієї біологічної мембрани?

А. Лізосом

B. Мітохондрій

C. Комплексу Гольджі

D. ЕПС

E. Центросом

10. На електронній мікрофотографії клітини дослідник виявив надмолекулярну структуру – глікозильні групи глікокаліксу, що мають вигляд коротких нерозгалужених ланцюжків вуглеводів, щільно зв’язаних із мембранними білками та ліпідами. Яку основну функцію відіграють ці структури в цитоплазматичній мембрані клітини?

А. Бар’єрну

B. Структурну

C. Пасивного транспорту

D. Рецепторну

E. Ферментативну

11. На практичному занятті студенти вивчають забарвлений мазок крові миші з бактеріями, які фагоцитовано лейкоцитами. Які органели клітини завершують перетравлення цих мікроорганізмів?

А. Лізосоми

B. Мітохондрії

C. Апарат Гольджі

D. Гранулярна ЕПС

E. Рибосоми







Дата добавления: 2015-09-07; просмотров: 2001. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Уравнение волны. Уравнение плоской гармонической волны. Волновое уравнение. Уравнение сферической волны Уравнением упругой волны называют функцию , которая определяет смещение любой частицы среды с координатами относительно своего положения равновесия в произвольный момент времени t...

Медицинская документация родильного дома Учетные формы родильного дома № 111/у Индивидуальная карта беременной и родильницы № 113/у Обменная карта родильного дома...

Основные разделы работы участкового врача-педиатра Ведущей фигурой в организации внебольничной помощи детям является участковый врач-педиатр детской городской поликлиники...

Шов первичный, первично отсроченный, вторичный (показания) В зависимости от времени и условий наложения выделяют швы: 1) первичные...

Предпосылки, условия и движущие силы психического развития Предпосылки –это факторы. Факторы психического развития –это ведущие детерминанты развития чел. К ним относят: среду...

Анализ микросреды предприятия Анализ микросреды направлен на анализ состояния тех со­ставляющих внешней среды, с которыми предприятие нахо­дится в непосредственном взаимодействии...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.008 сек.) русская версия | украинская версия