Студопедия — А. Полімерія
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

А. Полімерія






В. Епістаз

С. Комплементарна взаємодія

D. Наддомінування

Е. Повне домінування

9. Колір шкіри людини визначається трьома парами незчеплених генів, котрі взаємодіють за типом полімерії. Яким буде колір шкіри жінки з генотипом а1а1а2а2а3а3?

А. Чорним

В. Темно-коричневим

С. Коричневим

D. Світло-коричневим

Е. Білим

10. Різні домінантні неалельні гени можуть впливати на одну й ту ж ознаку, підсилюючи її прояв (полімерні гени). Який приклад цієї ознаки можна навести в людини?

А. Гемофілія

В. Пігментація шкіри

С. Темна емаль зубів

D. Полідактилія

Е. Катаракта

11. При серпоподібно-клітинній анемії має місце одна фенотипова проява гена, вслід за котрою реалізуються ієрархічні ступінчасті прояви, що в сукупності призводять до множинних ефектів – анемії, збільшення селезінки, ураження шкіри, серця, шлунково-кишкового тракту, нирок, головного мозку тощо. Яке генетичне явище спостерігається в цьому випадку?

А. Кодомінування

B. Комплементарна взаємодія

C. Полімерія

D. Плейотропія

E. Епістаз

 

Хромосомна теорія спадковості.

Генетика статі.

 

1. Гіпертрихоз є ознакою, зчепленою з Y-хромосомою. Батько має гіпертрихоз, мати – ні. Чому дорівнюватиме ймовірність народження дитини з гіпертрихозом у цій сімі’ї?

А. 0

В. 0,25

С. 0,5

D. 0,75

Е. 1

2. До медико-генетичного центру звернулася жінка з приводу оцінки ризику захворювання на гемофілію її дітей. Її чоловік страждає на цю хворобу. Під час опитування виявилося, що в родині жінки не було випадків цього захворювання. Яка ймовірність народження хворої дитини в цій сім’ї?

А. 0

В. 25 %

С. 50 %

D. 75 %

Е. 100 %

3. При вивченні розташування генів у першій автосомі встановлено, що відстань між локусами генів резус-фактору та еліптоцитозу становить три морганіди. Який процент перехресту між цими генами?

A. 3 %

B. 6 %

C. 9 %

D. 15 %

E. 30 %

4. Надмірна волосатість вушних раковин обумовлено локалізованим у Y-хромосомі геном. Цю ознаку має чоловік. Яка ймовірність народження в нього сина з цією ознакою?

А. 0

В. 25 %

С. 50 %

D. 75 %

Е. 100 %

5. Темна емаль зубів зумовлена домінантним геном, локалізованим у Х-хромосомі. В матері, її родини нормальна емаль зубів, у батька емаль темна. В кого з дітей буде виявлятися ця аномалія?

А. Усіх дітей

В. Дочок

С. Синів

D. Половини дочок

Е. Половини синів

6. До медико-генетичного центру звернулося подружжя з приводу оцінки ризику захворювання на гемофілію в їх дітей. Чоловік страждає на гемофілію, жінка здорова гомозигота за цією ознакою. Який ризик народження хворої дитини в цій сім’ї?

А. 0

В. 25 %

С. 50 %

D. 75 %

Е. 100 %

7. До медико-генетичного центру звернулося подружжя з приводу того, що в їх сім’ї народився хворий на гемофілію син. Батьки здорові, дідусь за материнською лінією хворий на гемофілію. Які генотипи батьків хворого хлопчика?

А. ♀ ХНХН; ♂ ХНY

В. ♀ ХНХh; ♂ ХНY

С. ♀ ХHХh; ♂ ХhY

D. ♀ ХHХH; ♂ ХhY

Е. ♀ ХhХh; ♂ ХHY

8. Чоловік-дальтонік одружився з жінкою, яка є носієм гена кольорової сліпоти (зчеплена зі статтю рецесивна ознака). Яка ймовірність народження в цій сім’ї здорової дитини?

А. 0

В. 25 %

С. 50 %

D. 75 %

Е. 100 %

9. У фенотипово здорових батьків народився хворий на гемофілію син. Яка ймовірність народження другої дитини здоровою?

А. 0

В. 25 %

С. 50 %

D. 75 %

Е. 100 %

10. У людини рецесивні гени гемофілії та дальтонізму локалізовано в Х-хромосомі на відстані 9,8 морганід. Який процент перехресту між цими генами?

А. 3,4 %

В. 4,9 %

С. 9,8 %

D. 19,6 %

Е. 90,2 %

11. У кожній хромосомі локалізовано багато генів, які успадковуються разом і отримали назву групи зчеплення. Яка їх кількість у жінки?

А. 2

В. 23

С. 24

D. 46

Е. 48

12. Генотип особини АВ || аb. Домінантні гени А і В розташовано в одній хромосомі, вони зчеплені між собою абсолютно (тобто кросинговер між ними не відбувається). Яке співвідношення різних типів гамет?

А. АB: аb = 50 %: 50 %

В. Аb: аВ = 50 %: 50 %

С. АВ: Аb: аВ: аb = 25 %: 25 %: 25 %: 25 %

D. АВ: Аb: аВ: аb = 40 %: 10 %: 10 %: 40 %

Е. АВ = 100 %

13. Генотип особини ВС || bс. Домінантні гени В і С розташовано в одній хромосомі, відстань між ними складає 20 морганід. Під час профази І мейотичного поділу відбувся кросинговер, тобто перехрест хромосом і взаємний обмін генами. Яке співвідношення різних типів гамет у цьому випадку?

А. ВС: Вс: bС: bс = 40 %: 10 %: 10 %: 40 %

В. ВС: Вс: bС: bс = 10 %: 40 %: 40 %: 10 %

С. ВС: Вс: bС: bс = 25 %: 25 %: 25 %: 25 %

D. ВС: bс = 50 %: 50 %

Е. bc = 100 %

 

Мінливість, її форми та прояви.

 

1. Після впливу колхіцину в метафазній пластинці людини виявлено на 46 хромосом більше норми. Який це тип мутації?







Дата добавления: 2015-09-07; просмотров: 1001. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Шрифт зодчего Шрифт зодчего состоит из прописных (заглавных), строчных букв и цифр...

Картограммы и картодиаграммы Картограммы и картодиаграммы применяются для изображения географической характеристики изучаемых явлений...

Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Примеры задач для самостоятельного решения. 1.Спрос и предложение на обеды в студенческой столовой описываются уравнениями: QD = 2400 – 100P; QS = 1000 + 250P   1.Спрос и предложение на обеды в студенческой столовой описываются уравнениями: QD = 2400 – 100P; QS = 1000 + 250P...

Дизартрии у детей Выделение клинических форм дизартрии у детей является в большой степени условным, так как у них крайне редко бывают локальные поражения мозга, с которыми связаны четко определенные синдромы двигательных нарушений...

Педагогическая структура процесса социализации Характеризуя социализацию как педагогический процессе, следует рассмотреть ее основные компоненты: цель, содержание, средства, функции субъекта и объекта...

Растягивание костей и хрящей. Данные способы применимы в случае закрытых зон роста. Врачи-хирурги выяснили...

ФАКТОРЫ, ВЛИЯЮЩИЕ НА ИЗНОС ДЕТАЛЕЙ, И МЕТОДЫ СНИЖЕНИИ СКОРОСТИ ИЗНАШИВАНИЯ Кроме названных причин разрушений и износов, знание которых можно использовать в системе технического обслуживания и ремонта машин для повышения их долговечности, немаловажное значение имеют знания о причинах разрушения деталей в результате старения...

Различие эмпиризма и рационализма Родоначальником эмпиризма стал английский философ Ф. Бэкон. Основной тезис эмпиризма гласит: в разуме нет ничего такого...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.012 сек.) русская версия | украинская версия