Студопедия — Біологічні особливості репродукції людини. Гаметогенез, запліднення.
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Біологічні особливості репродукції людини. Гаметогенез, запліднення.






 

1. При експериментальному вивченні розмноження гідри спостерігали, як на її тілі з’явився горбик, котрий пізніше відокремився від материнського організму, перетворившись на окрему самостійну гідру. Який саме спосіб розмноження описано?

А. Ендомітоз

В. Шизогонія

С. Брунькування

D. Мітоз

Е. Ендогонія

2. Під час вивчення розмноження броненосців спостерігали, що зародок розділився на декілька частин. Із кожної частини розвивається самостійний повноцінний організм. Який спосіб розмноження описано?

А. Політенію

В. Ендогонію

С. Брунькування

D. Поліембріонію

Е. Шизогонію

3. У деяких організмів (бджіл, мурашок, дафній, ящірок тощо), розмноження іноді відбувається без запліднення. Яку назву отримало це явище?

А. Кон’югації

В. Шизогонії

С. Політенії

D. Партеногенезу

Е. Ендогонії

4. Коли починається процес овогенезу в жінок?

А. 2-3 місяць ембріогенезу

В. 2-3 рік

С. 6-7 рік

D. 12-13 рік

Е. 19-20 рік

5. Первинні овоцити починають і закінчують утворюватися ще в ембріогенезі. Скільки (приблизно) триває процес утворення яйцеклітини?

А. 28-30 діб

В. 65-72 діб

С. 6-7 років

D. 11-12 років

Е. 13-50 років

6. На зрізі яєчника ембріона кішки видно доволі великі клітини, в котрих гомологічні хромосоми з’єднані попарно, утворюючи біваленти, в деяких із них відбувається обмін алельними генами. Якому періоду відповідає описана картина?

А. Розмноження

В. Росту

С. Дозрівання

D. Формування

7. Досліджено яєчник ембріону кішки. На зрізі яєчника виявлено зону, в котрій є клітини, що діляться мітотично. Вони мають однаковий диплоїдний (2n) набір хромосом. Якому періоду овогенезу відповідає описане?

А. Розмноження

В. Росту

С. Дозрівання

D. Формування

8. На зрізі яєчника дорослої кішки виявлено фолікули з овоцитами, в котрих накопичилася значна кількість жовтка, інших поживних речовин. Якому періоду овогенезу відповідає описана картина?

А. Розмноження

В. Росту

С. Дозрівання

9. Гаметогенез у жінок і чоловіків починається в різні періоди індивідуального розвитку. Коли (приблизно) починається цей процес у чоловіків?

А. 2-3 місяць ембріогенезу

В. 2-3 рік

С. 6-7 рік

D. 12-13 рік

Е. 19-20 рік

10. На зрізі сім’яника статевозрілого щура видно зону, в котрій клітини поділилися мейотично. Якому періоду сперматогенезу відповідає описане?

А. Розмноження

В. Росту

С. Дозрівання

D. Формування

11. На зрізі сім’яних канальців статевозрілого щура виявлено зону, в центральній частині якої сперматиди перетворюються на сперматозоїди. Якій стадії сперматогенезу відповідає описана картина?

А. Розмноження

В. Росту

С. Дозрівання

D. Формування

12. У чоловіків сперматогенез починається тільки під час статевого дозрівання. Скільки (приблизно) триває в них процес утворення сперматозоїда?

А. 6-7 діб

В. 30-35 діб

С. 65-72 доби

D. 6-7 місяців

Е. 1-2 роки

13. На препараті поперечного зрізу сім’яного канальця кота в деяких його клітинах видно фігури мітозу. Яку назву отримали ці клітини?

А. Сперматогоній

В. Первинних сперматоцитів

С. Вторинних сперматоцитів

D. Сперматид

Е. Сперматозоїдів

14. Сперматогенез у чоловіка має багато рис подібності з овогенезом, проте, кожен із цих процесів має і суттєві відмінності. Яка головна відмінна риса цього процесу в чоловіків?

А. Утворюється 1 гамета

В. Утворюються 4 гамети

С. Усі гамети диплоїдні

D. Період формування відсутній

Е. Відбувається реплікація

 

Особливості пренатального періоду онтогенезу та передумови виникнення природжених вад розвитку людини.

 

1. Експериментально в головному кінці зародка жаби на стадії нейрули блоковано процеси транскрипції в ядрах нейронів. До якої природженої вади розвитку може призвести цей вплив?

A. Незарощення піднебіння

B. Спинномозкова грижа

C. Деформація хордомезодерми

D. Незарощення верхньої губи

E. Аненцефалія

2. На стадії бластоцисти зареєстровано початок імплантації зародка людини в стінку матки. В який термін ембріогенезу відбувається цей процес?

A. 3-4 добу

B. 6-7 добу

C. 13-14 добу

D. 24-26 добу

E. 28-30 добу

3. На певному етапі онтогенезу людини між кровоносними системами матері та плоду встановлюється фізіологічний зв’язок. Який провізорний орган виконує цю функцію?

A. Жовтковий мішок

B. Амніон

C. Плацента

D. Хоріон

E. Алантоіс

4. У немовля виявлено мікроцефалію. Лікарі вважають, що це пов’язано з прийомом жінкою під час вагітності антибіотику актиноміцину D. На які зародкові листки подіяв цей тератоген?

A. Ектодерма

B. Ентодерма

C. Мезодерма

D. Ентодерма та мезодерма

E. Усі зародкові листки

5. У жінок, які перенесли вірусну краснуху в першій третині вагітності, народжувалися діти з природженими вадами серця, глухонімотою, катарактою тощо. Виникнення цієї патології під впливом хвороби вагітної є прикладом:







Дата добавления: 2015-09-07; просмотров: 1795. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Принципы, критерии и методы оценки и аттестации персонала   Аттестация персонала является одной их важнейших функций управления персоналом...

Пункты решения командира взвода на организацию боя. уяснение полученной задачи; оценка обстановки; принятие решения; проведение рекогносцировки; отдача боевого приказа; организация взаимодействия...

Что такое пропорции? Это соотношение частей целого между собой. Что может являться частями в образе или в луке...

Метод архитекторов Этот метод является наиболее часто используемым и может применяться в трех модификациях: способ с двумя точками схода, способ с одной точкой схода, способ вертикальной плоскости и опущенного плана...

Примеры задач для самостоятельного решения. 1.Спрос и предложение на обеды в студенческой столовой описываются уравнениями: QD = 2400 – 100P; QS = 1000 + 250P   1.Спрос и предложение на обеды в студенческой столовой описываются уравнениями: QD = 2400 – 100P; QS = 1000 + 250P...

Дизартрии у детей Выделение клинических форм дизартрии у детей является в большой степени условным, так как у них крайне редко бывают локальные поражения мозга, с которыми связаны четко определенные синдромы двигательных нарушений...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.013 сек.) русская версия | украинская версия