Студопедия — E. генокопії
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

E. генокопії






6. У процесі ембріогенезу людини на 6-7-му добу після запліднення починає утворюватися бластоциста, що суттєво відрізняється певними рисами будови від типової бластули ланцетника. Ці відмінні риси полягають у наявності:

A. трофобласта і ембріобласта

B. великої кількості бластомерів

C. первинного рота

D. двох полюсів

E. вторинного рота

7. Наприкінці 2-го тижня вагітності починає утворюватися плацента (дитяче місце), яка забезпечує зв’язок між органами матері, плода та життєзабезпечення останнього. Що приймає участь в її формуванні?

A. Алантоїс

B. Амніон

C. Жовтковий мішок

D. Ембріобласт

E. Хоріон

8. У жінки народилося четверо монозиготних близнят, що є наслідком відокремлення клітин зародка в період дробіння та подальшого їх незалежного розвитку. Цей механізм свідчить, що на початкових стадіях всі клітини зародка:

A. уніпотентні

B. компетентні

C. тотіпотентні

D. детерміновані

E. диференційовані

9. Жінка, яка хворіла на туберкульоз під час вагітності, лікувалась антибіотиками, внаслідок чого порушилася закладка ендодерми ембріону. Вади розвитку якої системи можуть виникнути?

A. Травних залоз

B. Потових залоз

C. Сальних залоз

D. Волосяного покриву

E. Рогового шару шкіри

10. У жінок, які завагітніли під час масового застосування пестицидів у сільський місцевості, порушилася закладка ектодерми ембріону. Природжені вади розвитку якої системи можуть виникнути в новонароджених у цій ситуації?

A. Нервової системи

B. Власне шкіри

C. Печінки

D. Підшлункової залози

E. Скелета

11. У зародка людини почалася закладка комплексу осьових органів. Яку назву отримала ця стадія розвитку?

A. Зиготи

B. Дробіння

C. Бластули

D. Гаструли

E. Нейрули

12. У зародка людини в першій фазі гаструляції утворюється двошаровий ембріон шляхом розшарування клітин. Який це тип гаструляції?

A. Епіболія

B. Імміграція

C. Деламінація

D. Інвагінація

E. Змішаний

13. На стадії пізньої гаструли зародка людини утворюється третій зародковий листок шляхом переміщення групи клітин, що не об’єднані в єдиний пласт. Який це тип гаструляції?

A. Імміграція

B. Епіболія

C. Інвагінація

D. Деламінація

E. Змішаний

14. Первинні статеві клітини виникають тоді, коли статеві залози ще не починали розвиток. Пізніше ці недиференційовані статеві клітини мігрують у гонади та заселяють їх. Який провізорний орган є джерелом цих клітин?

A. Хоріон

B. Алантоїс

C. Плацента

D. Жовтковий мішок

E. Амніон

15. На 3-му тижні ембріогенезу центральна частина клітин епібласту (ектодерми) прогинається та починається процес нейруляції. В якому напрямку диференціюється решта клітин ектодерми?

A. Кишки

B. Шкіри

C. Сомітів

D. Хорди

E. Жовткового мішка

16. На мікропрепараті ембріона людини, взятого з мимовільного викидня, виявлено зародковий щиток, в якому розпізнаються два шари клітин – ендо- та ектодерма. На якому етапі ембріогенезу перебував цей зародок?

A. Прогенезу

B. Гаструляції

C. Нейруляції

D. Гістогенезу

E. Органогенезу

 

Постнатальний період

онтогенезу людини.

 

1. У чоловіка під час активної фізичної праці підвищилася концентрація СО2 в крові. Це призвело до поглиблення та прискорення дихання, внаслідок чого в крові зменшилася концентрація СО2, іонів Н+ тощо. Який механізм забезпечує ці зміни?

A. Гомеостаз

B. Ортобіоз

C. Імунітет

D. Онтогенез

Е. Анабіоз

2. У чоловіка зареєстровано клінічну смерть. Які життєво важливі функції припинилися при цьому?

A. Дихання та серцебиття

B. Самооновлення клітин

C. Процеси обміну речовин

D. Реплікація ДНК

E. Рухливість

3. Які препарати застосовують у медицині з метою пригнічення трансплантаційного імунітету при пересадці серця від однієї людини до іншої для запобігання реакції відторгнення?

A. Імунодепресанти

B. Інфрачервоне

випромінювання

C. Антимутагени

D. Ультразвук

E. Мутагени

4. В останні 40-50 років лікарі відмітили прискорення росту, маси тіла, статевого, психічного дозрівання дітей і підлітків. Яку назву отримав цей процес?

A. Гетерозису

B. Прогерії

C. Акселерації

D. Геріатрії

E. Геронтології

5. Заключним етапом постнатального періоду онтогенезу є смерть організму, що не є одномоментним процесом. Яка наука вивчає цей процес?

A. Санологія

B. Геронтологія

C. Геріатрія

D. Танатологія

E. Валеологія

6. При вмиранні у чоловіка 75-ти років, який переніс гострий інфаркт міокарда, припинилися процеси самовідновлення, відбувся аутоліз клітин та їхнє розщеплення. На якому етапі вмирання знаходиться цей чоловік?

A. Передагонії

B. Агонії

C. Клінічної смерті

D. Біологічної смерті

7. У хворого, який втратив свідомість, припинилася робота серця, відсутнє дихання, проте, в нього вдалося відновити діяльність серця та дихання за допомогою проведення прямого масажу серця, а також використання апаратів штучного дихання та кровообігу. Яка наука вивчає ці процеси?

A. Геронтологія

B. Геріатрія

C. Санологія

D. Реаніматологія

E. Валеологія

8. У процесі старіння в організмі людини відбуваються зміни на всіх рівнях організації життя – від молекулярно-генетичного до організмового. Яка наука вивчає механізми цих процесів?

A. Геріатрія

B. Геронтологія

C. Танатологія

D. Валеологія

E. Санологія

9. На сьогодні відомо більше 300 теорій, які пояснюють причини та механізми процесу старіння. Більшість із них не пройшли перевірку часом. Які найбільш імовірні механізми, які на сучасному рівні пояснюють ці зміни?

А. Генні мутації

B. Перенесені захворювання

C. Хромосомні аберації

D. Генетично запрограмовані

E. Генетична програма та генні мутації

10. У старечому віці частота захворювань значно зростає. Хвороби людей цього віку вивчає спеціальна наука. Як називається ця наука?

A. Танатологія

B. Геронтологія

C. Санологія

D. Валеологія

E. Геріатрія

11. У клітинах організму людини зменшився вміст води в цитоплазмі, знизився рівень окислювальних процесів, АТФ, інтенсивність синтезу нуклеїнових кислот, порушено синтез необхідних білків, інших речовин, мітотична активність незначна. Якому періоду онтогенезу, ймовірніше за все, відповідають ці зміни?

A. Новонародженості

B. Підлітковому

C. Юнацькому

D. Першої зрілості

E. Старості

12. З віком у людини відбулися такі зміни: зменшилася життєва ємність легенів, збільшився артеріальний тиск, розвився атеросклероз, деформувався скелет. Якому періоду онтогенезу, ймовірніше за все, відповідають ці зміни?

A. Новонародженості

B. Юнацькому

C. Другої зрілості

D. Похилому

E. Старості

13. Унаслідок руху Землі навколо своєї вісі протягом 24 годин виникають геофізичні біоритми. На протязі еволюції в результаті адаптації живих організмів до цих біоритмів сформувалися кількісно-якісні зміни біологічних процесів на всіх рівнях організації живого. Яка наука вивчає ці процеси?

A. Хронобіологія

B. Геронтологія

C. Геріатрія

D. Екологія

E. Хрономедицина

14. Статистичні дані свідчать, що всі сторони життя людини синхронізовані з геофізичними та космічними факторами. Так, спостерігається певна частота народжуваності та смертності в різні часи протягом доби. Як називаються ці біоритми?

A. Циркадні

B. Циркадіанні

C. Місяцеві

D. Сезонні

E. Річні

 







Дата добавления: 2015-09-07; просмотров: 992. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Менадиона натрия бисульфит (Викасол) Групповая принадлежность •Синтетический аналог витамина K, жирорастворимый, коагулянт...

Разновидности сальников для насосов и правильный уход за ними   Сальники, используемые в насосном оборудовании, служат для герметизации пространства образованного кожухом и рабочим валом, выходящим через корпус наружу...

Дренирование желчных протоков Показаниями к дренированию желчных протоков являются декомпрессия на фоне внутрипротоковой гипертензии, интраоперационная холангиография, контроль за динамикой восстановления пассажа желчи в 12-перстную кишку...

Особенности массовой коммуникации Развитие средств связи и информации привело к возникновению явления массовой коммуникации...

Тема: Изучение приспособленности организмов к среде обитания Цель:выяснить механизм образования приспособлений к среде обитания и их относительный характер, сделать вывод о том, что приспособленность – результат действия естественного отбора...

Тема: Изучение фенотипов местных сортов растений Цель: расширить знания о задачах современной селекции. Оборудование:пакетики семян различных сортов томатов...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.012 сек.) русская версия | украинская версия