Студопедия — Філогенез нервової, сечовидільної та статевої систем хребетних.
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Філогенез нервової, сечовидільної та статевої систем хребетних.






 

1. В умовах експерименту в головному кінці зародка жаби на стадії нейрули було блоковано процеси транскрипції в ядрах нервових клітин. До якої природженої вади розвитку це може призвести?

А. Аненцефалії

В. Грижі головного мозку

С. Спинномозкової грижі

D. Гідроцефалії

Е. Олігогірії

2. Патологоанатом виявив у викидня незамкнений спинний мозок. Ця патологія є онтофілогенетично обумовленою, за клітинними механізмами пов’язана з порушенням міграції (переміщень) клітин. Як називається ця вада розвитку?

A. Прозенцефалія

B. Пахігірія

C. Грижа спинного мозку

D. Олігогірія

E. Аненцефалія

3. У мертвонародженої дитини зареєстровано природжену ваду закладки та розвитку переднього мозку. За оцінкою експерта, вона сформувалася на 4-му тижні ембріогенезу. Вада полягає в порушенні морфогенезу головного мозку, внаслідок чого півкулі переднього мозку лишилися нерозділеними, кора – недорозвиненою. Як називається ця природжена вада розвитку?

A. Прозенцефалія

B. Олігогірія

C. Грижа головного мозку

D. Пахігірія

E. Аненцефалія

4. У трирічного хлопчика виявлено потовщення звивин головного мозку та спрощення їх гістологічної будови. Діагностовано тяжку недоумкуватість (олігофренію), а також порушення більшості умовних і безумовних рефлексів. Що це є?

A. Прозенцефалія

B. Аненцефалія

C. Грижа головного мозку

D. Олігогірія

E. Пахігірія

5. У немовля, який тільки-но народився, відсутні великі півкулі переднього мозку, кістки склепіння та м’які тканини черепа. Замість мозкової речовини було виявлено багату на кровоносні судини сполучну тканину з кістозними порожнинами. Яку назву отримала ця природжена вада розвитку?

A. Прозенцефалія

B. Аненцефалія

C. Агірія

D. Амієлія

E. Мікроцефалія

6. У новонародженого в пологовому залі виявлено випинання головного мозку та його оболонок в ділянці дефекту кісток черепа; його вмістом є спинномозкова рідина. Як називається ця природжена вада розвитку?

A. Аненцефалія

B. Грижа головного мозку

C. Агірія

D. Грижа спинного мозку

Е. Олігогірія

7. У немовля зареєстровано мікроцефалію. Лікарі вважають, що це могло бути обумовлено із застосуванням його матір’ю під час першої третини вагітності антибіотика актиноміцину D. На який зародковий листок подіяв цей препарат в ембріогенезі новонародженої?

A. Ектодерма

B. Ентодерма

C. Дерматом

D. Спланхнотом

E. Склеротом

8. При вивченні вмісту черепа померлого новонародженого з’ясовано, що покрівля переднього мозку тонка, кора вкриває незначні ділянки великих півкуль, смугасті тіла добре розвинені. У якого класу хребетних з’являється головний мозок такого типу?

А. Риб

В. Земноводних

С. Плазунів

D. Птахів

Е. Ссавців

9. Патологоанатом проводить розтин викидня. При дослідженні вмісту його черепної порожнини виявлено головний мозок на стадії трьох мозкових міхурів. Який відділ мозку міг би розвинутися з середнього міхура?

А. Telencephalon

В. Diencephalon

С. Mesencephalon

D. Metencephalon s. cerebellum

Е. Myelencephalon s. medulla

oblongata

10. Вважається науково доведеним, що в сучасної людини великі півкулі переднього мозку є функціонально асиметричними. Яке твердження характеризує цей факт?

А. Ліва півкуля відповідає

за абстрактне мислення

В. Ліва півкуля відповідає

за образне мислення

С. У правій півкулі зосереджено

центри письмової мови

D. У правій півкулі зосереджено

центри усної мови

Е. Ліва та права півкулі

виконують однакові функції

11. У патологоанатомічному музеї студентам продемонстрували головний мозок новонародженого, на великих півкулях котрого відсутні звивини та борозни. Яку назву отримала ця природжена вада розвитку?

А. Полігірія

В. Пахігірія

С. Олігогірія

D. Мікрогірія

Е. Агірія

12. У викидня, крім інших природжених вад розвитку, виявлено ovotestis – гонаду з ознаками сім’яника і яєчника. У тварин якого класу хребетних подібна будова гонади зустрічається в нормі?

A. Круглороті

B. Риби

C. Земноводні

D. Плазуни

E. Птахи

13. При ультразвуковій діагностиці жінці 49 років встановлено діагноз природженої вади розвитку – “Подвійна матка”. Ця вада утворилася внаслідок незрощення мюллерового каналу. В яких ссавців цей тип матки зустрічається в нормі?

A. Хижаків

B. Парнокопитних

C. Китоподібних

D. Гризунів

E. Комахоїдних

14. При пальпації передміхурової залози чоловіка 50 років уролог виявив утворення, що є рудиментом мюллерового каналу. Яку назву воно отримало?

A. Придаток сім’яника

B. Чоловіча маточка

C. Залишок первинної нирки

D. Сечовід переднирки

E. Сечовід мезонефроса

15. 25-річній жінці встановлено діагноз “Карцинома придатка яєчника”. Порушення редукції якої структури відбулося в ембріогенезі цієї жінки?

A. Мезонефрального каналу

B. Парамезонефральної протоки

C. Парамезонефрального каналу

D. Мезонефральної протоки

E. Сечоводу переднирки

 

 

Екологія людини.

Пристосування до умов довкілля.

Адаптація, стрес.

 

1. Екологія людини є комплексною наукою. Що вона вивчає?

A. Організм людини в цілому

B. Геологічні оболонки Землі

C. Взаємовідношення між

організмом людини і

довкіллям

D. Соціально-економічні

аспекти

E. Природно-історичні аспекти

2. Екологія людини є складовим розділом загальної екології. Що вона вивчає?

A. Геологічні оболонки Землі

B. Організм людини

C. Питання народонаселення

D. Соціально-економічні

аспекти

E. Природно-історичні аспекти

3. Організм деяких людей здатний стабільно витримувати тривалі монотонні навантаження; процеси відновлення у них стійкі. До якого конституційного типу відноситься ця група людей?

A. Спринтер

B. Стайєр

С. Мікст

D. Нормостенік

E. Астенік

4. Чоловік 30-ти років, який є слабо пристосованим до сильних, проте, короткочасних навантажень, переселився в екстремальні умови БАМа. Наприкінці другого року життя в нових умовах він акліматизувався, відбулася адаптація до тривалих і монотонних фізіологічних навантажень. До якого типу конституції відноситься цей чоловік?

A. Спринтер

B. Стайєр

С. Мікст

D. Нормостенік

E. Астенік

5. Серед людей, які переселилися з України до БАМа, була група молодих чоловіків зі здатністю переносити сильні, проте, короткочасні навантаження в екстремальних умовах, але поганою пристосованістю до довготривалих навантажень. Через півтора роки вони не витримали нових умов і залишили БАМ. До якого конституційного типу відноситься ця група чоловіків?

A. Спринтер

B. Стайєр

С. Мікст

D. Нормостенік

E. Астенік

6. При запальному процесі в плазмі крові людини збільшилася кількість лейкоцитів. Проявом якого процесу є це явище?

A. Регенерації

B. Репарації

C. Адаптації

D. Трансплантації

E. Дегенерації

7. У представників людської популяції тіло подовжене, широка варіабельність зросту, знижений об’єм м’язової маси, збільшена довжина кінцівок, зменшений розмір і об’єм грудної клітини, підвищене потовиділення, знижені показники основного обміну та синтезу ліпідів. Представниками якого адаптивного екотипу є особи цієї популяції?

A. Арктичного

B. Тропічного

C. Зони помірного клімату

D. Високогірного

E. Пустельного

8. Для альпіністів, які штурмують найвищі гори на планеті, існує суворе обмеження в часі перебування без кисневих балонів на висоті понад 5000 м над рівнем моря. Який чинник є життєво лімітуючим у цьому випадку?

A. Температура

B. Сила земного тяжіння

С. Вологість

D. Ультрафіолетове опромінення

E. Концентрація кисню в повітрі

9. До районної лікарні восени масово почали надходити мешканці кількох сусідніх сіл. У людей спостерігалися клінічні ознаки отруєння пестицидами, що їх застосовували ще навесні задля обробки сільгоспугідь від шкідників. Жоден із пацієнтів прямо не контактував із пестицидами, не відвідував поля відразу після їх обробки. Як отрута могла потрапити в організм цих людей?

A. Через ґрунтові води

B. Через повітря

С. Через молоко корів

D. З кислотними дощами

E. З механічними

переносниками

10. Посіви лікарських рослин не обробляли засобами хімічного захисту від шкідників через небезпеку потрапляння отрути в рослини. Проте, в одній партії рослинної сировини виявлено високу концентрацію нелеткого пестициду, що має велику молекулярну масу та дуже довгий період напіврозпаду. Як отрута могла потрапити в ці рослини?

A. Завдяки редуцентам

B. З кислотними дощами

С. Через трофічні ланцюги

D. Через ґрунтові води

E. Через літаючих комах

11. Екологічною нішею називають сукупність параметрів середовища, що визначають місце виду в екологічній системі. Деякі види тварин мають дуже вузьку трофічну нішу через свою призвичаєність до одного певного харчового ресурсу. Який це вид тварин?

A. Тарган рудий

B. Дятел

С. Куниця

D. Саламандра

E. Малярійний плазмодій

12. Через постійні відвідування людей і хімічне забруднення мальовнича лучна екологічна система перетворилася на антропогенну. Що стало наслідком цього перетворення?

A. Зміна співвідношення видів

B. Збільшення

біопродуктивності

С. Поширення шкідників, бур’янів

D. Зміщення термінів цвітіння

E. Заміна одного виду іншим

13. Чоловік тривалий час проживав в умовах високогір’я. Які зміни крові виявлять у нього?

A. Збільшення концентрації

гемоглобіну

B. Збільшення кількості

лейкоцитів

C. Зниження кількості

лейкоцитів

D. Зниження частоти пульсу

E. Збільшення діаметру судин

14. Як називається новий стан біосфери, при якому визначальним чинником розвитку стає розумова діяльність людини?

A. Ноосфера

B. Тропосфера

C. Атмосфера

D. Літосфера

E. Гідросфера

15. Який рівень організації живої матерії становлять елементарні екологічні системи, в яких відбувається речовинно-енергетичний кругообіг, що обумовлено життєдіяльністю багатьох організмів?

A. Екосистемний

B. Біосферний

C. Популяційний

D. Видовий

E. Організмовий

16. Людям, які проживають в умовах арктичного клімату, незалежно від расової належності, притаманні риси пристосування до умов існування, які постійно змінюються. Які ознаки характерні для представників арктичного адаптивного типу порівняно з корінними жителями Центральної Африки?

A. Підвищений шар підшкірного жиру

B. Підсилене потовиділення

C. Менша потреба в жирах

D. Худорляве тіло

E. Більша довжина нижніх кінцівок,

ніж довжина верхніх кінцівок

 

Тестові ситуаційні завдання

до тем СРС

 

1. Студент, який прибув із Лівану, звернувся до лікаря зі скаргами на біль унизу живота, в ділянці сечового міхура та при акті сечовипускання. При мікроскопії осаду сечі виявлено еритроцити, порівняно великі яйця жовтуватого кольору, овальної форми, розміром 140х80 мкм, на одному з полюсів котрих міститься шип. На який трематодоз захворів цей юнак?

A. Фасціольоз

B. Парагонімоз

C. Опісторхоз

D. Шистосомоз (більгарціоз)

E. Дікроцеліоз

2. Студентка, яка прибула з Йемену після літніх канікул, скаржиться на біль унизу живота. Раніше, за розповіддю хворої, в неї відмічалися свербіж і висипка на шкірі, головний біль, загальна слабкість, зниження апетиту. В місцевості, де вона тимчасово проживала, знаходиться ставок, де мешканці постійно купалися, іноді прали білизну. Який трематодоз можна передбачити в цієї дівчини?

A. Парагонімоз

B. Шистосомоз (більгарціоз)

C. Опісторхоз

D. Дікроцеліоз

E. Фасціольоз

3. Студент, який прибув із Сирії, звернувся до лікаря зі скаргами на біль унизу живота. При мікроскопії фекалій було знайдено яйця овальної форми, розміром приблизно 145х90 мкм із шипом збоку. Який діагноз поставить лікар?

A. Сечостатевий шистосомоз

B. Парагонімоз

C. Японський шистосомоз

D. Дікроцеліоз

E. Кишковий шистосомоз

4. Сечостатевий шистосомоз (більгарціоз) широко розповсюджений у Китаї, В’єтнамі, Ірані, інших країнах внаслідок того, що місцеве населення вирощує рис, на плантаціях котрого створилися сприятливі умови для розвитку молюсків роду Bullinus. Яка інвазійна для людини стадія збудника цього захворювання?

A. Церкарія

B. Редія

C. Спороциста

D. Метацеркарія

E. Адолескарія

5. Чоловік, який прибув до України з Австралії, звернувся до уролога зі скаргами на біль під час акту сечовипускання. В осаду сечі, взятій на мікроскопічне дослідження в денний час, виявлено яйця з термінально розташованим шипом. Який трематодоз має припустити лікар?

A. Кишковий шистосомоз

B. Дікроцеліоз

C. Сечостатевий шистосомоз

D. Опісторхоз

E. Японський шистосомоз

6. Під час обстеження чоловіка, який нещодавно повернувся з однієї з африканської країни, було діагностовано кишковий шистосомоз. Як збудник хвороби міг потрапити в організм цього чоловіка?

A. При укусах комарів

B. Під час вживання свинини

C. Під час вживання риби

D. Через брудні руки

E. При купанні в річці

7. Чоловікові встановлено попередній діагноз “Урогенітальний шистосомоз”. Який біологічний матеріал було використано для лабораторної мікроскопічної діагностики цієї хвороби?

A. Фекалії

B. Сечу

C. Виділення зі статевих шляхів

D. Кров

E. Дуоденальний вміст

8. Хворий знаходився у відрядженні до Йемену. Через 2 тижні після повернення в Україну поступив до лікарні зі скаргами на біль і набряклість правої ступні. При огляді ступні під шкірою виявлено шнуроподібний утвір, що нагадує варикозно розширену вену, на кінці котрого є міхурець діаметром приблизно 1 см. У місцевості, де тимчасово проживав чоловік, не було централізованого водопостачання, він пив некип’ячену воду та купався у відкритій водоймі. Діагноз якого нематодозу поставить лікар?

A. Вухереріозу

B. Анкілостомозу

C. Трихінельозу

D. Трихоцефальозу

E. Дракункульозу

9. У тридцятирічної жінки внаслідок закупорки лімфатичних судин порушився відтік лімфи, виникли запальні процеси в судинах лівої нижньої кінцівки, що з часом призвело до розвитку елефантіазу (слоновості). Яка нематода могла спричинити описаний стан у цієї хворої?

A. Ришта

B. Лоа лоа

C. Трихінела

D. Анкілостома

E. Вухерерія (нитчатка)

Банкрофта

10. Дорослі філярії паразитують у лімфатичній системі людини. Личинки (мікрофілярії) відроджуються самками в кров уночі, що обумовлено особливостями життєвого циклу специфічних переносників – самок комарів. Діагноз встановлюють, дослідивши кров саме вночі. Про цикл розвитку якої нематоди йдеться?

A. Онхоцерка

B. Ришти

C. Вухерерії (нитчатки)

Банкрофта

D. Лоа лоа

E. Трихінели

11. У Старій Бухарі (територія теперішнього Узбекистану) в минулому люди досить-таки часто хворіли на дракункульоз. Місто не було обладнане централізованим водопостачанням, населення вживало воду з тимчасово виритих водойм – ариків, хаузів тощо. При вживанні яких тварин відбувалося зараження людин на цю хворобу?

A. Крабів

B. Раків

C. Прісноводної риби

D. Дафній

E. Циклопів

12. У сорокавосьмирічної хворої на шкірі було знайдено папіломатозні вирости, висипку, трофічні виразки, а також елефантіаз (слоновість) нижніх кінцівок, зовнішніх статевих органів, шкіри обличчя, верхніх кінцівок. Який нематодоз запідозрить лікар у цієї пацієнтки?

A. Аскаридоз

B. Трихінельоз

C. Дракункульоз

D. Лоаоз

E. Вухереріоз

13. Мешканців одного з київських хмарочосів почали непокоїти укуси досі їм невідомих дрібних павукоподібних. На терасах будинку є клітки з папугами, на горищі гніздяться голуби, інші птахи, в підвалі працівники районної санепідемстанції нещодавно виявили щурів. Які павукоподібні кусали людей?

A. Гамазові кліщі

B. Аргасові кліщі

C. Іксодові кліщі

D. Коростяні свербуни

E. Залозниці вугрові

14. У 2001 р. в Одесі було зареєстровано тропічну малярію в студента–іноземного громадянина. Які двокрилі комахи могли спричинити розповсюдження цієї протозойної хвороби?

А. Комарі роду Anopheles

В. Комарі роду Aёdes

С. Комарі роду Culex

D. Мокреці роду Ceratopogonidae

Е. Ґедзі роду Tabanidae

15. У бочці зі стоячою водою з’явились яйця, личинки та лялечки комарів. До якого виду належать вказані стадії розвитку цих комах?

А. Anopheles aegypti

В. Anopheles maculipennis

С. Anopheles superpictus

D. Culex pipiens molestus

Е. Aёdes sp. L.

16. Проведеними в Одесі епідеміологічними обстеженнями виявлено, що встановлені в місті фонтани створюють сприятливі умови для існування та розмноження комарів роду Aёdes. Яке їх епідеміологічне значення?

А. Переносники збудників

жовтої лихоманки

B. Остаточні хазяї малярійних

плазмодіїв

C. Проміжні хазяї вухерерій

(нитчаток) Банкрофта

D. Збудники сибірки

E. Переносники лейшманій

17. В українських річках зі швидкою течією виплоджуються мошки родини Simuliidae. Яке їх епідеміологічне значення?

А. Ектопаразити, кровососи

B. Збудники тканинних міазів

C. Специфічні переносники

збудників хвороби Чагаса

D. Механічні переносники цист

найпростіших, яєць

гельмінтів

E. Збудники туляремії

18. У 1930 р. із однієї західноафриканської країни на міноносці французького військово-морського флоту до Бразилії (Південна Америка) було завезено комарів Anopheles gambiae. До створення осередку якого захворювання це незабаром призвело?

A. Малярії

B. Західноафриканського

трипаносомозу

C. Південноамериканського

трипаносомозу

D. Жовтої лихоманки

E. Вісцерального лейшманіозу

19. На будівництві Панамського каналу в 1880-1888 рр. виникла епідемія малярії. Хворих госпіталізували до лікарень, де ніжки ліжок стояли в посудинах із водою, аби пацієнтів не турбували комахи, котрі повзають. Ці ємності виявилися досить-таки сприятливими для розмноження комарів Aёdes aegypti. На яку хворобу заразилися пацієнти додатково до малярії?

A. Вухереріоз

B. Південноамериканський

трипаносомоз (Чагаса)

C. Весняно-літній енцефаліт

D. Туляремію

E. Жовту лихоманку

20. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, в 2003 р. на Землі на малярію захворіло приблизно 150 млн. людей, які мешкали переважно в країнах тропічних і субтропічних регіонів. Із ареалами розповсюдження яких двокрилих комах збігалися місця поширення цієї протозойної хвороби?

A. Комарів роду Culex

B. Комарів роду Aёdes

C. Комарів роду Anopheles

D. Синантропних мух

E. Москітів

21. У деяких регіонах світу значно поширилися випадки захворювання людей на тропічну малярію. Які комахи є остаточними хазяями та специфічними переносниками збудників цієї протозойної хвороби?

A. Мошки

B. Москіти

C. Комарі

D. Мухи

E. Блохи

22. В одному індійському штаті задля поліпшення плодючості ґрунтів почали висушувати болота шляхом створення штучних дренажів, тобто проводити боніфікаційні роботи. Внаслідок цього було знищено місця виплоду нешкідливих для людини синантропних видів комарів, проте, значно збільшилася чисельність комарів Anopheles listoni, личинки котрих розвиваються в дренажних канавах із повільною течією води. Яку хворобу почали реєструвати лікарі в цьому штаті?

А. Сибірку

В. Міаз

С. Чагаса

D. Малярію

Е. Чуму

23. Токсичні продукти зміїної отрути мають різні властивості. Яку з них використовують із лікарською метою?

А. Цитотоксичну

В. Гемолітичну

С. Нейротоксичну

D. Коагуляційну

Е. Кардіотоксичну

24. Тридцятирічного мешканця Середньої Азії вкусила змія. Чоловік відчув нестерпний біль, місто укусу набрякло, виникли крововиливи. Через деякий час серцева діяльність ослабла, артеріальний тиск знизився, відбувся гемоліз еритроцитів. Наприкінці третього дня після укусу чоловік помер від масивних крововиливів у внутрішні органи. Яка змія, ймовірніше за все, вкусила цього чоловіка?

А. Королівська

В. Індійська очкова

С. Сіра туркменська

D. Гримуча

Е. Єгипетська

25. Господиня зробила пюре з картоплі, що довгий час зберігалася та позеленіла. При вживані цієї страви в усіх членів її родини спостерігалися розлади травлення у вигляді блювоти і проносу, задишка, збільшення частоти серцевих скорочень. Який алкалоїд спричинив ці симптоми?

А. Амигдалін

В. Соланін

С. Стрихнін

D. Нікотин

Е. Папаїн

26. Про тваринне походження людини свідчить наявність у неї рудиментарних органів. Цей факт використано як доказ походження людини від нижчих хребетних. Яка структура відноситься до їх числа?

A. Багатососковість

B. Універсальний гіпертрихоз

C. Третя повіка

D. Відкрита боталова протока

E. Діафрагмальна грижа

27. Про тваринне походження людини свідчить наявність у неї рудиментарних органів. Цей факт використано як доказ походження людини від нижчих хребетних. Яка структура відноситься до їх числа?

A. Куприкові хребці

B. Багатососковість

C. Овальний отвір між передсердями

D. Отвір у міжшлуночковій перетинці

E. Збереження правої дуги аорти

28. Про тваринне походження людини свідчить наявність у неї атавістичних органів. Цей факт використано як доказ походження людини від нижчих хребетних. Яка структура відноситься до їх числа?

A. Чоловіча маточка

B. Підшкірний м’яз шиї

C. Куприкові хребці

D. Сухожильний апоневроз черепа

E. Багатососковість

29. Про тваринне походження людини свідчить наявність у неї атавістичних органів. Цей факт використано як доказ походження людини від нижчих хребетних. Яка структура відноситься до їх числа?

A. М’язи волосся

B. Надчерепна мускулатура

C. Незрощення боталової протоки

D. Морганієві шлуночки гортані

E. Рудименти мезонефроса







Дата добавления: 2015-09-07; просмотров: 1298. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

ТЕОРИЯ ЗАЩИТНЫХ МЕХАНИЗМОВ ЛИЧНОСТИ В современной психологической литературе встречаются различные термины, касающиеся феноменов защиты...

Этические проблемы проведения экспериментов на человеке и животных В настоящее время четко определены новые подходы и требования к биомедицинским исследованиям...

Классификация потерь населения в очагах поражения в военное время Ядерное, химическое и бактериологическое (биологическое) оружие является оружием массового поражения...

Объект, субъект, предмет, цели и задачи управления персоналом Социальная система организации делится на две основные подсистемы: управляющую и управляемую...

Законы Генри, Дальтона, Сеченова. Применение этих законов при лечении кессонной болезни, лечении в барокамере и исследовании электролитного состава крови Закон Генри: Количество газа, растворенного при данной температуре в определенном объеме жидкости, при равновесии прямо пропорциональны давлению газа...

Ганглиоблокаторы. Классификация. Механизм действия. Фармакодинамика. Применение.Побочные эфффекты Никотинчувствительные холинорецепторы (н-холинорецепторы) в основном локализованы на постсинаптических мембранах в синапсах скелетной мускулатуры...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.011 сек.) русская версия | украинская версия