Студопедия — Взаємовідносини підприємства з ринковою інфраструктурою
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Взаємовідносини підприємства з ринковою інфраструктурою






 

Радянська держава завжди пишалася своєю текстильною промисловістю. За кількістю зайнятих у ній (1,6 млн. чоловік) вона посідала друге місце, поступаючись лише машинобудуванню. 1985 року було випущено 12 млрд. квадратних метрів тканин, або в переліку на одного жителя СРСР — 42 квадратних метра. А три українських бавовняних комбінати (БК) випускали, в переліку на одного жителя нашої республіки, 79 квадратних метрів тканини на рік.

Хто ці гіганти? Херсонський ордена Леніна бавовняний комбінат, побудований 1954 року. Донецький бавовняний комбінат імені ХХV з’їзду КПРС, що спорудив свої корпуси 1972-го. І Тернопільський бавовняний комбінат імені 60-річчя Великого Жовтня, який уперше дав продукцію 1982 року.

Настали нові часи, і внаслідок розпаду Союзу порушилися, а то й зовсім обірвалися міцні економічні зв’язки. Якщо відкинути «загальні проблеми», які тяжіють практично над усіма виробниками (податковий прес, дефіцит оборотних коштів і дешевих кредитних ресурсів) і вичленити специфічні, властиві текстильній галузі, то на першому місці опиниться проблема отримання сировини.

Бавовна, як відомо, у промислових масштабах в Україні не росте, її треба закуповувати за кордоном, добре б — у безпосередніх виробників. Не вийшло. Комбінати мусили закуповувати її через посередників, тобто переходити на так звану «давальницьку сировину». Причому договори з «давальниками» інколи укладалися на грабіжницьких умовах — треба було хоч якось завантажити підприємство роботою. Але й це не допомогло. Виробництво українських тканин рік у рік падало. Цифри невеселі: 2000 року випуск вітчизняних тканин, порівняно з тим-таки 1985 роком, зменшився у 26 разів.

Проте тканина — як хліб, як найнеобхідніше — потрібна завжди. Приміром, 2002 року на українському ринку було реалізовано майже 200 млн. квадратних метрів бавовняних тканин. Чия це продукція? В основному російська. Щорічно Росія завозить у нашу країну 150—160 млн. погонних метрів [7].

Тканина надходить не лише з Росії. Від українського виробника вимагають дотримання встановлених Держстандартів, сертифікат якості. Тим часом несертифікована продукція, завезена з Туреччини, Китаю та інших країн, найчастіше на своїх бирках містить неправдиву інформацію про склад продукту. Приміром, на тканині з поліефірних ниток виготовлювачі безсоромно пишуть «100% бавовна» (котон), хоча навіть на дотик можна зрозуміти, що тканина синтетична. Не доводиться говорити про такі «секрети» несертифікованої китайської чи турецької продукції, як незакріплена знизу оздоблювальна нитка чи резинка, які потім розмотуються кілометрами. Або — наростання в геометричній прогресії здатності тканини линяти від прання до прання.

І все-таки головним постачальником бавовняних тканин залишається Росія — у неї величезні переваги через досить низьку ціну. Чому російська тканина дешевша за українську? Та тому, що в Росії дешевші енергоносії, потужніша матеріально-технічна база для виробництва текстилю, утворено великі концерни, в які об’єдналися виробники тканин та підприємства, що мають розвинені структури збуту. У таких концернах керованість ціни, її формування і контроль здійснюються на всіх етапах господарської діяльності. Та найголовніше — російські виробники мають істотні податкові пільги (бавовняні тканини включено до списку товарів, дозволених для вільної торгівлі) плюс заниження інвойсних цін імпортерами і, як наслідок, зменшення витрат на мита і ПДВ...

Здавалося б, українським БК шансів не залишається. Та на прикладі Тернопільського БК, або, як його тепер називають, ВАТ «Текстерно», видно, що й у цій дуже складній ситуації можна не лише зберегти підприємство й колектив, не тільки піднятися з колін, а й здійснити істотний і якісний ривок уперед, довести свою технологічну спроможність та конкурентоздатність.

Почнемо з того, що тернопільцям дуже пощастило — новим власником бавовняного комбінату в жовтні 2002 року стала компанія «Лоджистик сервіс», яка купила блокуючий пакет акцій підприємства. І яка отримала «як навантаження» колишні «гріхи» комбінату: заборгованість перед бюджетом, Пенсійним фондом, із заробітної плати, за спожиті енергоносії... До честі нових господарів, вони розрахувалися з енергопостачальниками, погасили бюджетний борг і борги попередніх керівників комбінату із зарплати працівникам. Людям десять років зарплату платили лише тканиною, а сьогодні середньомісячна зарплата на «Текстерно» становить понад 500 гривень (а середньомісячна по регіону — всього 116 гривень). Зарплати комбінатівських ІТП — від 700 до 1200 гривень.

Сьогодні з повним правом можна заявити: у комбінату відкрилося друге дихання і він знову є одним зі зразкових платників податків в області. Підприємство стало на шлях економічного зростання. Тому не випадково його назва — «Текстерно» — постійно на слуху, газети й журнали регулярно пишуть про «текстильну революцію в Тернополі», про «ситцеве весілля в «Текстерно». Причому пов’язано все це не з рекламною акцією, а з реальними виробничими успіхами.

І справді, після укладення прямих контрактів із виробниками бавовни та запровадження розрахунків «живими» грошима вартість сировини і, як наслідок, собівартість продукції знизилися. Та головний упор нове керівництво зробило на відновлення цехів, на повну реконструкцію й модернізацію всього виробництва, на впровадження новітніх технологій. Комбінат перейшов на барвники тканин нового покоління, що їх виробляють відомі у світі фірми. Створено дизайн-студію, оснащену новітньою цифровою технікою. На модернізацію та реконструкцію комбінату вже пішло 16 млн. гривень.

Великою подією стала установка нової високотехнологічної лінії, що дозволить обробляти на місяць близько 2 млн. погонних метрів тканини завширшки до 190 см. Причому тепер тканина фарбується втричі швидше й відразу десятьма барвниками, а сама її якість відповідає найвищим світовим вимогам.

До кінця серпня монтаж цієї унікальної лінії, поставленої тернопільцям австрійською компанією «Циммер», буде завершено і розпочнеться виробництво нової тканини, аналога якої не випускає жоден комбінат країн СНД. До речі, керівництво «Циммера» визнало, що, починаючи з 1988 року, компанія поставляла в СРСР, а потім у країни СНД в основному устаткування, що вже було в роботі (верстати, які пропрацювали 10 років, дешевші за нові на 20—30%), і вперше за 15 років поставила новітню лінію саме «Текстерно». Проте на цьому модернізація комбінату не закінчується. До кінця року буде додатково придбано устаткування, що дасть можливість якісно обробляти тканини завширшки до 240 см — такий формат у Європі вважається «елітним».

Міжнародний стандарт ISO 9001 вимагає, щоб тканина витримувала 30-разове прання без зміни кольору, але тернопільська продукція, як запевняють керівники «Текстерно», вже сьогодні витримує 35-разове прання і не втрачає кольору. Саме якість тканини дасть можливість тернопільцам завоювати свій сегмент не лише на українському ринку, а й на європейському. Для цього начебто вже існують усі передумови. Тим паче що в «Текстерно» є свій «коник»: комбінат випускає лише чистий котон — стовідсоткову бавовну. І це дуже добре. Оскільки європейський ринок потребує саме котону, без домішок, тоді як Китай, Гонконг, Таїланд поставляють до Європи котон у комбінації з поліестером та віскозою.

Чи означає це, що в «Текстерно» немає проблем? Аж ніяк. Доводилося кілька разів зупиняти комбінат через затоварення — на складах накопичилося понад 7 млн. метрів тканин (при місткості складів 3 млн.), продукцією було забито всі коридори, проходи, підсобні приміщення. Проблема збуту стоїть дуже гостро. Потрібно створювати дилерську оптову ланку, здатну сформувати замовлення (з огляду на дослідження споживчого попиту) і розподілити продукцію на організації роздрібної торгівлі.

«Текстерно» також планує вже до кінця нинішнього року відкрити власне швейне виробництво — закуповується техніка, підбираються фахівці. Шитимуть чоловічі труси. Виявляється, Близький Схід і Європа (крім Скандинавії) «відчувають велику потребу в елементарних чоловічих трусах, а зовсім не в плавках і натільному трикотажі» — це висновок зі спеціального англійського журналу «Котон».

Або, скажімо, європейці люблять спати на простирадлах, витканих під «вафельний рушник». Щоправда, сьогодні комбінат, навіть маючи лінію з виготовлення тканини завширшки 240 см, не може робити «вафлю» для Європи. Річ у тім, що усадка після виварювання західної «вафлі» становить 5%, а нашої — 7—10%. Потрібно змінювати технологію, дотягувати якість, і лише тоді можливий вихід на європейський ринок. Одне слово, роботи ще дуже й дуже багато.

На тернопільському комбінаті ВАТ «ТО «Текстерно», який на вітчизняному ринку представляє ТМ «Текстерно» і є єдиним у Європі підприємством з повним виробничим циклом і новітніми технологічними лініями, розпочато другий етап повної модернізації виробництва — від переробки бавовноволокна до готової продукції. Свою виробничо-торгiвельну дiяльнiсть ВАТ "Текстерно"проводить в бавовнянiй галузi текстильної промисловостi. Зi сторони держави розвитку текстильної промисловостi не придiляється належної уваги нi в iнвестицiйнiй, нi в податковiй полiтицi.Тому текстильнi пiдприємства України i досi не можуть вийти з кризи i не можуть конкурувати своєю продукцiєю як на зовнiшньому, так частково i на внутрiшньому ринку.Основна причина неконкурентноспроможностi бавовняних тканин - висока цiна, в порiвняннi з такою ж продукцiєю виробництва пiдприємств Росiї i Середньої Азiї. У 2002-му роцi ВАТ "Текстерно" наростило обсяги виробництва, являючись практично єдиним виробником бавовняних тканин в Українi.З приходом на пiдприємство власника, ним у пiдприємство були вкладенi значнi кошти на закупку запасних частин, хiмматерiалiв, барвникiв та допомiжних матерiалiв.Бiльша увага стала придiлятись колористичному оформленню тканин. Закупленi пом'якшувачi та барвники Швейцарської фiрми "Безема" та "Кларiант", що зробило тканини ВАТ "Текстерно" бiльш яскравими та колоритними. Сезонних робiт не має i вони на хiд виробництва не впливають.

У жовтні 2002 р. відбувся запуск перших новітніх технологічних ліній для поліпшення заключної обробки тканин. Новий власник ВАТ «ТО «Текстерно» — ТОВ «Лоджистік сервіс» — інвестував у реконструкцію виробництва понад EUR35 млн. Кошти були спрямовані насамперед на закупівлю нового устаткування провідних світових фірм — Goller та Trutzshler (Німеччина), Zimmer (Австрія), Ramish-GUARNERY (Італія), Ekermak (Туреччина).

 

Починаючи з минулого року усе придбане обладнання було завезено на комбінат і розпочато встановлення цих нових ліній представниками фірм разом зі спеціалістами комбінату. І вже із січня 2005 р комбінат вже спроможний виробляти бавовняні тканини завширшки 220-240 см — такий формат у країнах ЄС прийнято вважати елітним.

 

Нині свої тканини ТМ «Текстерно» реалізує на внутрішньому ринку, створивши свою розвинену дилерську структуру і магазини у Тернополі й Києві. Постiйними споживачами є комерцiйнi структури, торговi заклади, бази, швейнi фабрики.Тканина, в основному, ситець набивний, бязь вiдбiлена арт 258, тканина вафельна рушникова вiдвантажується згiдно контрактiв i розпоряджень ТОВ "Альтаiр" в рiзнi регiони держави. Також товариством створенi дiлерськi точки в мiстах Iвано-Франкiвську, Луганську, Луцьку, Кривому Розi, якi займаються рекламою i продажем готової продукцiї об'єднання по регiонах. Активно працюють створенi точки в м.Луганську - торгово-виробнича фiрма "Дiонiс", в м.Кривий Рiг - товариство з обмеженою вiдповiдальнiстю "Елегант".Проводиться робота по розширенню сiтки дiлерських точок в iнших областях. Продукція Тернопільського комбінату конкурентоспроможна і за ціною, і за якістю, що дає право виробникам представляти себе як найкращого вітчизняного виробника бавовняних тканин. Головними конкурентами в Україні є Херсонський і Донецький бавовняні комбінати. Зростаючий попит споживачів підтверджує думку про те, що тернопільські тканини поступово витісняють неякісну продукцію з Китаю, Туреччини, Росії та інших імпортерів. Завершивши модернізацію виробництва, менеджмент комбінату сподівається, що зможе відвоювати в імпортерів значну частину ринку в цьому сегменті текстильної промисловості.

У планах ВАТ «ТО «Текстерно» також відродження власного швейного виробництва.

Тканина виробництва "Текстерно" залишається конкурентноспроможною i користується значним попитом на внутрiшньому ринку держави i за її межами. Впродовж своєї дiяльностi об'єднання поставляло продукцiю в Польщу, Угорщину, Румунiю, Iталiю, Канаду, Сiнгапур, Саудiвську Аравiю, Англiю. Конкуренцiю нашим тканинам складають росiйськi, молдавськi, бiлоруськi тканини, незважаючи на якiсть, ширину, щiльнiсть; на державному рiвнi-Херсонський та Донецький бавовнянi комбiнати.

ВАТ «Текстерно» має рахунки в таких банківських установах: Тернопiльська фiлiя КБ "Приватбанк", Тернопiльська фiлiя АКБ "Надра", Тернопільська філія КБ «Аваль». Основна частина розрахунків проводиться через «Приватбанк».

З врахуванням аналізу маркетингових досліджень проводиться робота по впуску тканин більших ширин, налагоджено роботу, заключні контракти з Головним Управлінням Міноборони на поставку ГРУ МОУ тканини, швейних виробів, спецодягу.

Налагоджено випуск тканин з медичною символікою для потреб медичних закладів системи Мінздраву України, швейною фабрикою освоєно випуск бинтів для потреб лікарень області і за її межами.

В стадії активації робота з Мінзалізниці по поставці білизни, спецодягу, рушників.

Значним попитом у споживачів продукції підприємства користується тканина бязь біла ширина 1,5м, ситець білизняного призначення, рушникова вафельна, репс діагональ для пошиття робочого спецодягу.

Певна зацікавленість представляє тканина сурова, поставка якої планується в Німеччину, Чехію.

Товариство має непогашений довгостроковий товарний кредит по лiнiї PL - 480 в сумi 19800 тис.грн. одержаний на 25 рокiв пiд гарантiю уряду.







Дата добавления: 2015-09-07; просмотров: 548. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Теория усилителей. Схема Основная масса современных аналоговых и аналого-цифровых электронных устройств выполняется на специализированных микросхемах...

Логические цифровые микросхемы Более сложные элементы цифровой схемотехники (триггеры, мультиплексоры, декодеры и т.д.) не имеют...

Механизм действия гормонов а) Цитозольный механизм действия гормонов. По цитозольному механизму действуют гормоны 1 группы...

Алгоритм выполнения манипуляции Приемы наружного акушерского исследования. Приемы Леопольда – Левицкого. Цель...

ИГРЫ НА ТАКТИЛЬНОЕ ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ Методические рекомендации по проведению игр на тактильное взаимодействие...

Методика исследования периферических лимфатических узлов. Исследование периферических лимфатических узлов производится с помощью осмотра и пальпации...

Роль органов чувств в ориентировке слепых Процесс ориентации протекает на основе совместной, интегративной деятельности сохранных анализаторов, каждый из которых при определенных объективных условиях может выступать как ведущий...

Лечебно-охранительный режим, его элементы и значение.   Терапевтическое воздействие на пациента подразумевает не только использование всех видов лечения, но и применение лечебно-охранительного режима – соблюдение условий поведения, способствующих выздоровлению...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.009 сек.) русская версия | украинская версия