Студопедия — Генетично модифіковані організми
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Генетично модифіковані організми






Перші генетично модифіковані організми (ГМО) з'явилися ще наприкінці 80-х років минулого століття. Відтоді багато часу спливло, але перед вченими і досі постають непрості питання, пов'язані з прогнозуванням можливих наслідків поширення ГМО та безконтрольного вживання ГМ-продуктів.

Чи шкодять вони нашому здоров'ю? На це запитання і досі немає однозначної відповіді. Наприклад, прихильники вирощування на наших полях генетично модифікованих сільськогосподарських культур, насамперед сої, картоплі та рису посилаються на досвід США, Японії, Китаю та країн Латинської Америки. Особливо на Сполучені Штати, мовляв, коли було б доведено, що модифіковані продукти завдають шкоди людському здоров'ю, то прагматичні американці давно б завалили суди позовами до своїх фермерів і компаній — виробників продуктів, що використовують у своїй продукції ГМО. Пев­на логіка в таких твердженнях є, але в тому й вся справа, що лише "певна". Бо ті ж сигарети, як відомо, не подовжують людям віку, але, водночас ніхто не позивається з тютюновими концернами, продукція яких призводить до смерті сотень тисяч людей. Щороку.

На користь того, що генетично модифіковані організми до кінця ще не вивчені, а результати, отримані під час їхніх досліджень, насторожують, може слугувати і той факт, що більшість країн Європейського Союзу обмежують ввезення та використання ГМО. Загалом від генномодифікованої продукції відмовилися понад 100 країн світу.

Переважна більшість українців не володіють відповідною інформацією про ГМО і ставляться до них нейтрально.

До речі, в Україні роботи щодо отримання ГМО почалися ще в 70-ті роки: у колишньому Союзі, як відомо, завжди існувала проблема продовольчого забезпечення населення, і його керманичі, збільшивши за допомогою генної інженерії урожайність на полях, намагалися її позбутися. Та оскільки подібні дослідження вимагали великих коштів, то вирішили їх призупинити.

Сьогодні багато українських учених, представників громадських організацій застерігають, що споживання генетично модифікованих продуктів харчування шкодить нашому здоров'ю, провокуючи різні захворювання, в тому числі й онкологічні.

Деякі прихильники ГМО стверджують, що їхнє використання збільшить обсяги сільгосппродукції та сприятиме розв'язанню проблем, пов'язаних з недоїданням мільйонів людей в усьому світі, насамперед у країнах так званого третього світу. Так, збільшить урожайність. Наприклад, модифікована картопля не боїться колорадського жука, а цукровий буряк і кукурудза стійкі до комах і гербіцидів. А ще — смертність людей. Адже є чимало свідчень, що модифікована продукція не така вже й безпечна, за яку її видають. Про це свідчать результати досліджень, що проводяться в багатьох країнах світу. Незважаючи на те, що однозначної думки вчених щодо ГМО у світі поки що не існує, достеменно відомо, що вони, потрапляючи у кров, кишковик, інші органи людини здатні спровокувати виникнення пухлин, алергію, а також порушувати репродуктивні функції.

Фахівці з радіаційної медицини висловлюють припущення, що українцям, які зазнали і продовжують зазнавати радіаційного опромінення, зумовленого Чорнобильською катастрофою, ГМО можуть завдати значно більшої шкоди, ніж жи­телям інших країн, які не зазнали радіаційного забруднення в таких масштабах.

Ще в 90-ті роки минулого століття британські вчені вивчали їхній вплив на щурах, яких годували ГМ-картоплею. Так ось, у цих тварин майже 70 відсотків потомства загинуло протягом кількох тижнів, а ті, що залишилися, надто повільно росли і зрештою теж загинули. Досліджуючи їхні внутрішні органи, вчені виявили патологічні зміни. Британці також з'ясували, що змінені гени, потрапляючи до кишковика, де виробляються імуноглобіни, що виконують захисні функції в організмі людини, негативно впливають на них, тим самим знижуючи захисні функції.

Подібні дослідження проводилися також і в Німеччині, Франції та інших країнах світу. І практично всі вони засвідчили, що продукти харчування, які містять в собі генетично модифіковані організми, не бажані для споживання. Як людьми, так і тваринами. При цьому вчені зауважують, що наслідки відчуваються не відразу, що, до речі, заспокоює людину. Але коли вона починає відчувати їхній вплив, то зарадити їй дуже важко, а то й неможливо Кажучи іншими словами, захворювання, пов'язане із вживанням ГМО, дещо схоже на рак, коли, за виявлення його на пізній стадії, боротися з ним теж безперспективно. До речі ГМО досить стійкі і до ліків, насамперед до антибіотиків.

Про те, що продукти з полиць магазинів і ринкових лотків містять генетично модифіковані організми, вже чули багато хто. При цьому ні у кого з нас немає вибору - їсти їх чи не їсти: ознак, за якими можливо визначити продукти — мутанти, немає. Питання про їхнє маркування спеціальним знаком піднімалися на самому високому рівні, однак вирішення його було відкладено до кращих часів, щоб детальніше і ретельніше подумати, і якщо варто, то як, оскільки до цих пір існують ряд проблем. По-перше, для того, щоб дослідити продукт на наявність мутанту, необхідно тестувати кожну партію продукту(товару). Адже, скажемо, наприклад, в партії ковбаси під №3 могли використати модифіковану сою, а в партії №4 - вона відсутня. А це задоволення не із дешевих: тест одного найменування коштує більше 400 грн, а якщо підприємство щоденно випускає одну партію декількох продуктів, то за місяць набігає суттєва сума. По-друге, в Україні таке тестування на цьому етапі технічно нереально. За словами вчених Національного університету харчових технологій, для забезпечення необхідної для постійного маркування кількості досліджень країні необхідно як мінімум десяток крупних лабораторій для харчових продуктів. А зараз їх існує тільки чотири. І, по-третє, за інформацією спеціалістів Науково-дослідного центру випробувань продукції «Укрметртестстандарт», в Україні вміст ГМО в продуктах до останнього часу не було нормовано. Наприклад, в Євросоюзі, де генномодифіковані продукти давно маркуються, якщо в продукті кількість ГМО не перевищує 0,9 %, виробник може його не маркувати. Вважається, що така концентрація може бути випадковим попаданням мутантів у продукт. Якщо більше - зобов'язаний маркувати, оскільки це вже розглядається як виробнича технологія.

Генномодифіковані утворення одержуються таким чином: у геном (набір всіх генів) рослини, тварини або мікроорганізму підсаджується фрагмент генів з любого іншого організму. Це проводиться для того, щоб одержати продукти з новими, покращеними якостями. Наприклад, ген криси придає салату підвищений рівень вмісту вітаміну С, а ген молі придає яблукам стійкість до хвороб. В лабораторіях компаній, що розробляють і розповсюджують трансгенну продукцію, в тому числі в Україну, сполучають гени абсолютно чужих організмів: помідора і камбали, скорпіона і картоплі, створючи генетичних мутантів.

На думку доктора біологічних наук, професора, завідувача відділу генної інженерії Інституту кліткової біології і генної інженерії Національної академії наук України Миколи Кучука біотехнології, зокрема, генетична модифікація рослин – один з двигунів науково-технічного прогресу. Вони дозволяють вивести нові сорти, стійкі до шкідників, що мають покращений склад білків і жирів. На здоров'я людини вони впливають не більше, ніж немодифіковані продукти – їхні співродичі. Звичайна картопля також може бути шкідливою. Кожна хазяйка знає, що якщо вона зелена, то її споживати не можна. Те ж саме можна сказати про трансгенну картоплю. Якщо хтось з учених береться стверджувати, що ГМО шкідливі, то він повинен спиратися на авторитетні дослідження. Як зазначає вчений, на даний момент досліджень, які показали б, що трансгенні продукти наносять шкоду людині і її здоров'ю, немає ні в Україні, ні за кордоном. Не можна виключати, що такі дані коли-небуть можуть з'явитись, але при цьому дуже важливим розуміти, в якій кількості ГМО мають негативний вплив. Адже і кухонна сіль у підвищених дозах шкідлива, а забороняти її ніхто не збирається.

А через те, якщо знати дози, в яких той або інший продукт безпечний, то його можна сміло споживати. Ще необхідно розуміти, що введення обов'язкового маркування може бути вигідним виробникам не модифікованих продуктів, оскільки може підвищити їхню вартість, на чому вони будуть непогано заробляти.

Що стосується зниження кількості бджолиних сімей і інших комах, в чому інколи звинувачують генних інженерів противники ГМО, то ніякого зв'язку цього з трансгенними рослинами немає: вони цвітуть і плодоносять не гірше своїх незмінених аналогів. У всьому світі ГМ — технології з успіхом застосовуються у сільському господарстві, і ніколи не приходить думка подавати на тих, хто ними користується, до суду. Тому, на думку вченого, українцям пора виходити з «кам'яного віку» і починати користуватися останніми науковими дослідженнями.

Таким чином значна кількість науковців і виробників вважають, що вирощування трансгенних рослин, в ДНК яких вбудовують гени інших живих організмів з метою покращення корисних споживчих властивостей, розглядає як один із способів уникнути голоду світового масштабу.

Однак, на думку багатьох учених України, вводити маркування не заважає: нехай ті люди, які в нашому неблагополучному середовищі звикли «дути на холодне», будуть спокійні, що їм нічого не загрожує. В кінці кінців, вони зобов'язані знати, що їдять в продуктах, згідно з законом про права споживача.

Серед вчених є також і інші погляди на зазначену проблему. Так, Михайло Курик, доктор фізико-математичних наук, професор, директор Українського інституту екології людини вважає експерименти з ГМО дуже небезпечними, посилаючись на досліди, проведені у 2006 році в Інституті вищої нервової діяльності Російської академії наук. Вони показали, що вже в першому поколінні криси, які годувались ГМ-соєю, не давали повноцінного потомства, значна частина крисят загинула, а самки, що вижили, не давали потомства; ставали безплідними. Не складно побачити аналогічні ситуації, що стали частішими серед людей в останні роки. До 30 % сімей у Європі не можуть мати дітей вже сьогодні. І нехай поки що не в силах визначити внесок саме трансгенів до темпу зниження населення в Україні, але те, що цей внесок існує - це без всякого сумніву.

Трансгенні технології несуть в собі і інші загрози. По-перше, стрімко набирає оберти проблемазникнення бджолиних сімей (в США і Європі їх зникло до 90 %). «Без бджіл людство зможе проіснувати лише чотири роки, після чого людина зникає» - зазначав свого часу Альберт Енштейн, і до його слів необхідно прислухатись. І хоча деякі дослідження стверджують, що проблемою є мобільні телефони і станції їхнього зв’язку, але відкидати вплив трансгенних технологій також не можна. По-друге, всі продукти, отримані з ГМО, забруднені не тільки генетично, але і інфекційно. Адже кожний змінений атом і молекула випромінюють у простір модифіковану інформацію про себе, а це призводить до дестабілізації у вищому ступені налагодженого енергообміну на рівні біополів між мікробами, рослинами і тваринами з центрами вищого порядку.

Біологічна небезпека трансгенів лежить в основі технології плазмідів, які частіше всього використовуються під час їхнього створення. Плазміди - це невеликі кільцеві ДНК, які несуть в собі всього декілька генів, які зберігають свої властивості під час термічного оброблення продуктів харчування, легко проникають в клітини і здатні прижитись в генах хазяїна. ДНК – дезоксирибонуклеїнова кислота знаходиться переважно в ядрах всіх клітин, в хромосомах, відіграє значну роль в передачі спадкової інформації клітин, тканин і систем в організмах.

Плазміди були вже знайдені в слюні, в мікрофлорі кишковика людини, в мозку, в молоці корів, яких годували ГМ-кормами, в міокарді і навіть в шкірі внутрішньоутробних плодів. Це значить, що гени плазмідів, які знаходяться в продуктах харчування, мають всі шанси попасти в гени організму, що зростає ще в утробі матері.

Підтвердження цьому - випадок, що зафіксований у США — на батьківщині ГМО. У американського хлопчика, що народився і який себе погано почував з дня народження, в геномі було знайдено ген картоплі, який, вірогідніше всього, попав в організм матері разом з чіпсами, які зазвичай виготовляють саме з ГМ-картоплі. Плазміди проникли через плаценту і потім вбудувались (впровадились) в геном плоду. Це неймовірно шкідливий випадок, який свідчить: генетичний бумеранг, випущений людиною, повертається –– таку думку має Едуард Кавун кандидат біологічних наук, екопсихолог, керівник Інституту персонального простору і часу.

Надто прискіпливої уваги до продуктів, що містять ГМО, слід очікувати і в Європі після опублікування результатів дослідження французьких учених, які шокували багатьох фахівців Європи: кукурудза з ГМО виявилася смертельно небезпечною. Про результати дослідження повідомила британська газета Dailly Mail. Йдеться про те, що протягом двох років науковці з Університету Кан на північному заході Франції (Нижня Нормандія) проводили експерименти над лабораторними щурами: тварин годували переважно такою модифікованою кукурудзою. Наслідок цього — тварини захворіли раком і в їхніх тілах утворилися гігантські для їхніх розмірів пухлини розміром з м’ячик для пінг-понгу.

В 2012 році, за інформацією з різних джерел, посіви ГМО-культур у світі зросли на 6 %, до 170,3 млн. га, що складає 13 % всіх орних земель. До трійки лідерів за обсягом площ з посівами ГМО-рослин входять США, Бразилія і Аргентина, а лідерами з розповсюдження ГМО-культур є Китай, Індія,Бразилія, Аргентина та Південна Африка.

У 2011р. рішення щодо вирощування ГМО-культур прийняли Куба та Південний Судан, при цьому три країни, що раніше вирощували ГМО-культури, – Швеція, Німеччина і Польща їх уже не вирощують. Таким чином, на сьогоднішній день лише п’ять європейських країн – Іспанія, Чехія, Словакія, Румунія і Португалія – вирощують ГМО-культури. У Євросоюзі продовжують вести політику стримування нарощування площ під ГМО-культури.

Яка ситуація із генетично модифікованими організмами в Україні? Чи потрапляють вони до наших шлунків?

Так,потрапляють, засвідчують в науково-дослідному центрі випробувань продукції Всеукраїнського центру стандартизації, метрології, сертифікації та захисту прав споживачів. Їх виявляють в м'ясній, кондитерській продукції, а також у хлібі й овочах. Найбільше ГМО в ковбасних виробах, оскільки лідером серед генетично модифікованих культур є соя, яку часто використовують у їхньому виробництві. А також в газованій воді, яку ми так полюбляємо, майонезах і йогуртах, соусах та кетчупах, різних жирах, консервах, напівфабрикатах, рафінованій олії. Трапляється, що є вони і в дитячому харчуванні, правда, дуже рідко. За даними Держспоживінспекції, в Україні 6% продуктів харчування містять ГМО. На думку експертів, фактично всі модифіковані продукти на сьогоднішній день нелегальні, адже, згідно з законом про біобезпеку 2005 року, легальними можуть бути тільки зареєстровані ГМО, а таких в країні поки немає. За неофіційними даними, із загального обсягу посівів сої генетично-модифікованими в Україні є до 70%, кукурудзи — 10-20%, соняшнику — понад 10%, під ГМО культурами зайнято понад 1 млн. га або 3% усіх сільськогосподарських угідь країни.

Для зниження дії ГМО на організм людини лікарі пропонують: термічно обробляти овочі, пити більше рідини (зокрема, клюквових морсів - вони видаляють з печінки і крові токсини), їсти частіше, не вживати продукти, що викликають здуття, раз в тиждень робити розвантажувальні дні.

В 2013р. Міністерство аграрної політики України ініціювало внесення змін до законодавства, які дозволять вирощувати та продавати сою з генетично модифікованого насіння. Слід зазначити, що не дивлячись на заборону, біля третини кукурудзи і 70 % сої в країні є ГМО. За реалізації подібного рішення Україна протягом п’яти-семи років зможе стати ключовим виробником ГМО-продукції на європейському континенті, що, в свою чергу, дозволить значно підвищити обсяги експорту агропродукції, в першу чергу кукурудзи. За висновками Всесвітньої організації охорони здоров’я споживання ГМО-продукції несе потенційні ризики для здоров’я та безпеки життя людини.







Дата добавления: 2015-09-07; просмотров: 827. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Шрифт зодчего Шрифт зодчего состоит из прописных (заглавных), строчных букв и цифр...

Картограммы и картодиаграммы Картограммы и картодиаграммы применяются для изображения географической характеристики изучаемых явлений...

Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Растягивание костей и хрящей. Данные способы применимы в случае закрытых зон роста. Врачи-хирурги выяснили...

ФАКТОРЫ, ВЛИЯЮЩИЕ НА ИЗНОС ДЕТАЛЕЙ, И МЕТОДЫ СНИЖЕНИИ СКОРОСТИ ИЗНАШИВАНИЯ Кроме названных причин разрушений и износов, знание которых можно использовать в системе технического обслуживания и ремонта машин для повышения их долговечности, немаловажное значение имеют знания о причинах разрушения деталей в результате старения...

Различие эмпиризма и рационализма Родоначальником эмпиризма стал английский философ Ф. Бэкон. Основной тезис эмпиризма гласит: в разуме нет ничего такого...

Разновидности сальников для насосов и правильный уход за ними   Сальники, используемые в насосном оборудовании, служат для герметизации пространства образованного кожухом и рабочим валом, выходящим через корпус наружу...

Дренирование желчных протоков Показаниями к дренированию желчных протоков являются декомпрессия на фоне внутрипротоковой гипертензии, интраоперационная холангиография, контроль за динамикой восстановления пассажа желчи в 12-перстную кишку...

Деятельность сестер милосердия общин Красного Креста ярко проявилась в период Тритоны – интервалы, в которых содержится три тона. К тритонам относятся увеличенная кварта (ув.4) и уменьшенная квинта (ум.5). Их можно построить на ступенях натурального и гармонического мажора и минора.  ...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.013 сек.) русская версия | украинская версия