Студопедия — Шкідливі харчові добавки та їхнє позначення
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Шкідливі харчові добавки та їхнє позначення






Нікому сьогодні, мабуть, не є тайною, що сучасні виробники харчових продуктів нерідко зловживають всілякими добавками, а споживачі не завжди читають етикетки, в кращому випадку, вони лише перевіряють термін придатності. І даремно!

Щорічно зростає кількість випадків харчових отруєнь, алергії, гастритів, гепатитів, онкозахворювань та інших хвороб і вплив складових нашої їжи з назвою, що зашифрована буквою «Е», в цьому випадку не слід применшувати.

Індекс «Е» означає Європа. Понад 50 років тому була прийнята Європейська система маркування харчових добавок, де цифри позначають конкретну речовину. Функції харчових добавок – покращувати органолептичні властивості (смак, колір, запах), а також сприяти більш тривалому їхньому зберіганню без втрати якості.

Реєстр харчових добавок є значним, а тому запам’ятати їх всіх надзвичайно важко. Можна виділити наступні головні групи:

Е 1… - фарбники, що підсилюють колір продукту. Серед заборонених фарбників слід відзначити: Е121 – цитрусовий червоний; Е 123 – червоний ароматний; Е 128 – червоний 2G.

Е 2… – консерванти, що підвищують строк зберігання продуктів, пригноблюючи ріст мікроорганізмів і грибків (плісняви). До заборонених консервантів відносяться: Е 240 – формальдегід; Е 220 – диоксид сірки.

Е 3… – антиокислювачі, що сповільнюють процес окислення, запобігаючи псуванню продукту.

Е 4… – стабілізатори, зберігають консистенцію продукту. До цієї групи відносять всілякі желатини, крохмалі, камеді.

Е 5… – емульгатори. Завдяки їм зберігається структура продукту.

Це лецітин, без якого не обходиться ні одна плитка шоколаду.

Е 6… – підсилювачі смаку та запаху. Ці добавки викликають привикання, оскільки без них їжа здається безсмачною.

Е 7… – інші добавки, наприклад, антибіотики.

Не всі харчові добавки – монстри, що хочуть загубити наше здоров’я. Наприклад, натуральні фарбники (куркумін – Е 100, папріку – Е 160, хлорофіл – Е 140) споживаємо в природному вигляді, тобто як пряність, овочі і зелень, що здоров’ю не шкодять, а навіть навпаки: аскорбінова і лимонна кислоти також мають індекси, але без них не обійтись;

Пектини, зашифровані як Е 440, - кращі у світі натуральні сорбенти – «двірники» для кишковика, що захищають нас від всіляких отрут), в тому числі і від шкідливих «Е».

Зовсім недавно з’явились дивні, на перший погляд, назви: «сирний продукт», «молоковмісний продукт», «кефірний», «сметанний …» та інші. На смак вони нагадують сир, творог, кефір, але дуже підозріло відрізняються за ціною, а також мають і присмак не натуральний. Це ерзац – продукти, що містять низької вартості рослинні олії (пальмову або кокосову), які за допомогою вищезгаданих «Е» доведені до необхідної консистенції та різних добавок, що покращують смак…Немає ніякого обманювання, адже склад цих продуктів дрібним шрифтом вказано на пакованні, а тому слід тільки уважно читати та робити свій вибір.

Купуючи будь-яку продукцію, особливо імпортовану перш за все, необхідно уважно ознайомитись з символами, що нанесені на паковання, які попереджають споживача: «сумнівний», «небезпечний», «дуже небезпечний», «заборонена», «протипоказана», «канцероген». Небезпечні і шкідливі для здоров’я консерванти та інші речовини позначаються на етикетці символом «Е»:

- Шкідливі добавки та фарбники: Е102, Е110, Е120, Е124.

- Канцерогени: Е103, Е 105, Е110, Е121, Е123, Е125, Е126, Е130, Е131, Е142, Е152, Е153, Е210, Е211, Е213-Е217, Е231, Е232, Е240, Е251, Е282, Е321, Е330, Е431, Е447, Е900, Е905, Е907, Е952, Аспартам.

- Мутагенні та геннотоксичні: Е104, Е124, Е128, Е230-Е233, Аспартам.

- Алергени: Е131, Е132, Е160, Е210, Е214, Е217, Е230, Е231, Е232, Е239, Е311-Е313, Аспартам.

- Небажано астматикам: Е102, Е107, Е122-Е124, Е155, Е211-Е214, Е217, Е221-Е227.

- Впливають на печінку і нирки: Е171-Е173, Е220, Е302, Е320-Е322, Е510, Е218.

- Порушення функції щитовидної залози: Е127.

- Призводять до захворювання шкіри: Е230-Е233.

- Подразнення кишковика: Е220-Е224.

- Розлад травлення їжі: Е338-Е341, Е407, Е450, Е451, Е463, Е465, Е466.

- Неправильний розвиток плоду: Е233.

- Заборонено грудним, небажано маленьким дітям: Е249, Е262, Е310-Е312, Е320, Е514, Е623, Е626-Е635.

- Руйнують вітаміни в організмі: B1-E220, B12-E222-E227, D-E320, E-E925.

Так, на пакованні голландського масла «Corana» можна зустріти символи Е-160А(«небезпечний»), Е-330(«канцероген»). Відомо, що одна і та ж компанія може випускати три категорії одного і того ж продукту:

- для внутрішнього споживача(в індустріально розвинених країнах);

- для експорту в інші розвинені країни;

- з найгіршими параметрами якості для вивозу в країни, що розвиваються, в тому числі в Україну та колишні республіки СРСР.

До цієї категорії відносяться продукти харчування, сигарети, напої, а також медикаменти. На таких продуктах наноситься спеціальне маркування, яке вказує на те, що товар виготовлений з застосуванням небезпечних для здоров’я людини консервантів. Слід зазначити, що продукція з символами на пакованні Е-330, наприклад, заборонена до використання в розвинених країнах. Тобто, виробник, попереджаючи споживача, якби наголошує на тому, щоб він сам вирішив: купити цей товар, який коштує дешево, або віддати перевагу товару бездоганної якості, але який коштує дорожче. Товари без маркування та інструкції на українській або російській мовах, за попередженням «Укрметртестстандарт», ввезені в країну контрабандою і без проходження будь-яких перевірок. Як стверджують спеціалісти, більшість споживаних нами продуктів містять добру половину хімічних елементів таблиці Менделєєва.

Розглянемо декілька груп харчових продуктів і чим вони небезпечні для нашого здоров’я. Заморожені, що продаються в пакованні і готові до використання, продукти з подовженим терміном зберігання, а також крекери, чіпси, батончики мюслі і фаст-фуд містять штучний антиокислювач третинний бутилгідрохінон (Е319) для збереження їхньої свіжості.

Допустима добова норма споживання третинного бутилгідрохінона становить 0,2мг/кг ваги тіла в день тимчасово. Науковці дослідили, що третинний бутилгідрохінон в значних дозах викликає утворення злоякісних пухлин шлунка та ушкодження ДНК. Тому ця речовина не дозволена до споживання, як антиоксидант в багатьох країнах, в тому числі в країнах Євросоюзу.

М’ясний фарш, сосиски, ковбаси, деякі делікатесні м’ясні консерви містять нітрат і нітрит калію та натрію (азотистокислий калій і натрій Е-249, Е-250; азотнокислий калій Е-251, Е-252), а також сульфіт натрію. Ці речовини гальмують розвиток бактерій у м’ясі і стабілізують колір, роблячи його «природно» розовим, як і належить свіжому м’ясу.

Науковці зазначають, що нітрит натрію NaNO2 утворює в організмі людини канцерогенні сполуки, так звані нітрозоаміни, а також лишає гемоглобін, що міститься в крові, здатності доставляти кисень до тканин організму. Застосування такого продукту може викликати не прогнозовані стрибки артеріального тиску. Сульфіт натрію Na2SO3 руйнує вітамін В і є канцерогеном.

В технології виробництва копченого м’яса, ковбаси, риби для прискорення процесу та скорочення витрат, виробники часто застосовують рідинне копчення: продукт перед сушінням занурюють у витяжку хімічних компонентів і коптильного диму. Копчений аромат з прямим відтінком на 66% викликаний присутністю фенолу і на 14% — карбонильних сполук.

Фенол C6H5OH є надто токсичною канцерогенною речовиною, оскільки формальдегід HCOOH, що входить до складу карбонильних сполук, негативно впливає на центральну нервову систему, може викликати онкологічні захворювання.

Топлене масло, кондитерські жири, наливні маргарини, майонези, супові суміші, плавлені сири, сиркові маси містять у своєму складі пальмову олію, яку використовують також для виготовлення невисокої вартості йогуртів, сиру, морозива та іншої продукції, що претендує на звання молочної (пальмова олія є значно дешевшою від молока).

Температура плавлення цього масла є вищою, ніж інших, і організму необхідно затратити більше енергії для його переварювання. Насичені жирні кислоти підвищують рівень холестерину в крові, сприяють розвитку атеросклерозу, а за надмірного їхнього споживання зростає ризик розвитку серцевих захворювань.

В більшості продуктів пальмова олія нормується, що повинно зазначатись в їхньому складі. Однак, зазвичай виробники маскують застосування пальмової олії такими фразами, як наприклад, «Продукт молочний»». Зазвичай такі продукти взагалі не містять молока, а весь молочний жир замінений жиром рослинного походження з пальмової олії.

Дієтичний шоколад містить підсолоджуючу речовину — лактин (Е-966), який може викликати розлад шлунку. Сухе печиво містить стабілізатор і натрійідифосфат (Е-450), який, за підозрою вчених, знижує здатність до концентрації уваги в дітей та викликає у них гіперактивність.

Зернові пластівці, хрумкі хлібці, бісквіти, крекери містять в значній кількості акриламід, який вважається канцерогенною і мутагенною речовиною.

Сухарики, чіпси, сухі супи, бульйонні кубики, деякі види ковбас містять глутамат натрію, який інколи позначають, як підсилювач смаку», або Е-621. Він відновлює смак продуктів, які втратили його через значний термін зберігання, придає смак речовинам, які його не мають, наприклад, сої.

Вчені стверджують, що глутамат натрію може викликати харчову залежність, подібно наркотичній, організму перестає подобатися їжа з натуральних продуктів, і людина просто не може обходитись без глутамату натрію. В деяких людей зникають смакові відчуття, оскільки смакові рецептори атрофуються. Зловживання цією речовиною може викликати алергію, бронхіальну астму і ниркову недостатність.

Допоки вчені не дійшли остаточних висновків щодо того, чи шкодять ГМО здоров'ю людей, останні мають достеменно знати, яку продукцію вони споживають: з ГМО чи без ГМО, — вважають науковці лабораторії молекулярно-генетичних досліджень державного підприємства «Всеукраїнський державний науково-ви­робничий центр стандартизації, метрології, сертифікації та захисту прав споживачів.

Для цього вони мають жорстко питати з виробників тієї ж, наприклад, м’ясної продукції за порушення вимог щодо відповідного маркування своєї продукції. Потрібно, щоб кожен пересічний громадянин України мав змогу перевірити у відповідних лабораторіях придбану продукцію щодо наявності генетично модифікованих організмів. Тобто ми повинні знати, що споживаємо. Адже йдеться про наше здоров'я, а то й життя.

І все ж таки першою позитивною дією стосовно трансгенної їжи стала Постанова Кабінету Міністрів України №468 від 13 травня 2009 р. про обов'язкове маркування харчових продуктів, що мають у своєму складі генетично модифіковані організми. Вже з 1 липня 2009 р. ветеринарна міліція повинна контролювати виконання постанови, оскільки вона вимагає, щоб продукти з ГМО і без маркування були вилучені з продажу. Постанова зобов'язує всіх виробників інформувати споживачів, тобто нас з вами, чи є у їхній продукції ГМО. І якщо є, то в якій кількості, як це прийнято в країнах Західної Європи і США.

На виконання настанови Кабінету Міністрів про етикетування продукції на базі Державної випробувальної лабораторії ДП «Харківстандартметрологія» за дорученням Держспоживінспекції України створено відділення молекулярно-генетичних випробувань, оснащене сучасним обладнанням та тест-системами, що дає можливість визначати якість та кількісний вміст ГМО методом полімеразної ланцюгової реакції в реальному часі.

Державна випробувальна лабораторія акредитована на компетентність за міжнародним стандартом ISO/IEC 17025 відповідно до сучасних вимог, що значною мірою підвищує надійність та достовірність результатів випробувань, має всі підстави стати незалежною регіональною експертно-арбітражною організацією з контролю якості та безпечності харчової продукції та сільськогосподарської сировини.

На виконання Постанови №468 був розроблений Держспоживінспекцією України. Порядок етикетування харчових продуктів, які містять ГМО або виготовлені з їхнім використанням і вводяться в обіг.

Порядок враховує положення та норми Регламенту ЄС № 1829/2003 «Про генетично модифіковані харчові продукти та корми», яким встановлено вимоги до маркування такої продукції і передбачає, що виробник або постачальник повинен проставити спеціальну позначку «генетично модифікований» або «містить генетично модифікований організм або виготовлений з його використанням» із зазначенням такого організму після кожного складника харчового продукту на етикетці, якщо таке дійсно має місце. Позначка друкується таким самим шрифтом, що і перелік складників.

Для харчових продуктів, які містять один складник, така позначка із зазначенням найменування організму проставляється після загальної назви харчового продукту. Якщо харчові продукти реалізуються без паковання або в пакованні, найбільша площа поверхні якого становить менш як 10 см2, то позначка проставляється на ярликах поряд з назвою харчового продукту таким самим шрифтом, як і назва. Етикетування харчових продуктів, які не містять ГМО або вміст яких становить менш як 0,1 %, може бути здійснено проставлянням позначки «без генетично модифікованих організмів». Але така інформація підлягає перевірці в установленому Держспоживінспекцією порядку. Порядок передбачає вилучення з ринку харчових продуктів, які містять ГМО або виготовлені з їхнім використанням і введені в обіг в Україні, але не мають на етикетці зазначених вище позначок.







Дата добавления: 2015-09-07; просмотров: 676. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Теория усилителей. Схема Основная масса современных аналоговых и аналого-цифровых электронных устройств выполняется на специализированных микросхемах...

Логические цифровые микросхемы Более сложные элементы цифровой схемотехники (триггеры, мультиплексоры, декодеры и т.д.) не имеют...

Тема: Изучение приспособленности организмов к среде обитания Цель:выяснить механизм образования приспособлений к среде обитания и их относительный характер, сделать вывод о том, что приспособленность – результат действия естественного отбора...

Тема: Изучение фенотипов местных сортов растений Цель: расширить знания о задачах современной селекции. Оборудование:пакетики семян различных сортов томатов...

Тема: Составление цепи питания Цель: расширить знания о биотических факторах среды. Оборудование:гербарные растения...

Лечебно-охранительный режим, его элементы и значение.   Терапевтическое воздействие на пациента подразумевает не только использование всех видов лечения, но и применение лечебно-охранительного режима – соблюдение условий поведения, способствующих выздоровлению...

Тема: Кинематика поступательного и вращательного движения. 1. Твердое тело начинает вращаться вокруг оси Z с угловой скоростью, проекция которой изменяется со временем 1. Твердое тело начинает вращаться вокруг оси Z с угловой скоростью...

Условия приобретения статуса индивидуального предпринимателя. В соответствии с п. 1 ст. 23 ГК РФ гражданин вправе заниматься предпринимательской деятельностью без образования юридического лица с момента государственной регистрации в качестве индивидуального предпринимателя. Каковы же условия такой регистрации и...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.008 сек.) русская версия | украинская версия