Студопедия — Конституція України про гілки влади в Україні
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Конституція України про гілки влади в Україні






РОЛЬ РІЗНИХ ГІЛОК ВЛАДИ У ПРОЦЕСІ ДЕРЖАВНОГО УПРАВЛІННЯ

Система органів публічної влади. Законодавча влада в системі державного управління. Поняття, склад і структура парламенту, його повноваження.

Державне управління і виконавча влада: поняття, співвідношення, взаємозв'язок. Роль виконавчої влади в управлінні. Види органів виконавчої влади та питання їх класифікації. Уряд і державне управління.

Судова влада у системі державного управління. Поняття і роль судової влади у суспільстві. Судові системи та судові органи. Здійснення судової влади.

Сутність і види контролю у суспільстві. Контрольна влада у системі управління, її органи та форми діяльності.

Особливості організаційної структури державного управління в зарубіжних країнах.

 

 

Конституція України про гілки влади в Україні

 

Провідною світовою тенденцією початку XXI ст. є пріоритет моделі правової держави і панування теорії природного права. Оскільки основною передумовою зміцнення цієї тенденції є су­часні уявлення про демократію й основні принципи її втілення, особливу важливість набуває вивчення основних засад реалізації такої демократії на практиці, передусім «принципу поділу влади» і «системи стримувань і противаг».

У політико-правовій практиці сучасних демократичних країн доктрина поділу влади реалізована через формування механізмів стримувань і противаг та балансу владних повноважень гілок вла­ди. Саме ця система механізмів забезпечує демократичний, право­вий характер держави та ефективність її функціонування.

Реалізація системи стримувань і противаг пов'язується з необ­хідністю не лише запобігти надмірній концентрації влади, а й за­безпечити стабільність і сталість діяльності державних інститутів, слугувати ліпшій їх організації та злагодженості діяльності, подо­ланню можливого протистояння всередині державного механізму.

Попри те, що в конституційних засадах реалізації державної влади в Україні закріплено і принцип єдності, і принцип поділу влади, модифікована форма правління в країні не запровадила дієвого механізму вирішення протиріч і розбіжностей між окре­мими гілками влади, механізмів їх узгодженого функціонування.

Отож, виникає необхідність теоретичного обґрунтування шля­ хів забезпечення у нових умовах самостійності гілок влади і шля­ хів їх співробітництва, ліквідації дисбалансів, що виникають у середині державного механізму, запобігання претензій будь- якої з гілок влади на пріоритет у відносинах із іншими гілками. Актуальним є теоретичне обґрунтування нової системи рівноваги всередині державної влади, зміни ролі політичних партій у систе­мі поділу влади, що пов'язано із виробленням нових підходів до розуміння традиційних державно-правових інститутів.

Система стримувань і противаг між гілками влади є комп­лексним, багатоаспектним і багатофункціональним державно- правовим феноменом. Вплив стримувань і противаг на держав­ну владу здійснюється у різних напрямах: встановлення та під­тримання рівноваги між гілками; забезпечення їх взаємодії на базі конструктивної співпраці; здійснення виховно-стимулюючого впливу на гілки влади; перешкоджання трансформації політико- правових конфліктів між ними та кризи, що загрожують консти­туційному ладу; забезпечення спадкоємності влади і усталеності політичної системи. Система стримувань і противаг є основою са­морегуляції державної влади.

Поділ засобів, які забезпечують взаєморівновагу та взаємо- стримування гілок влади, на стримування і противаги, є досить умовним. Противаги часто фактично схожі зі стримуваннями як по характеру, так і за умовами застосування. Водночас їх розмеж­ування є у деяких випадках доцільним. Головну роль в урівнова­женні гілок влади відіграють стримування, тобто, техніко-правові засоби, що дозволяють кожній гілці впливати на сферу функціо­нального призначення інших гілок. Противаги, у свою чергу, по­кликані забезпечити максимально рівну значущість гілок у різ­них сферах відправлення державної влади [17].

Інститути, що охоплюються системою стримувань і противаг, є самостійними структурними або функціональними елементами державної влади, оформленими у правовому або організаційному відношенні, і спрямованими на забезпечення функціонування цієї системи. їх основними ознаками є відносна відокремленість, мож­ливість самостійного застосування і, водночас, єдність із іншими елементами цієї системи, наявність стійких зв'язків із демокра­тичними принципами.

Розвиток демократії в Україні зумовлює необхідність створен­ня системи державної влади, яка б здійснювала якісне управлін­ня країною під контролем народу та в його інтересах.

Влада у демократичній державі у вигляді її трьох гілок (зако­нодавчої, виконавчої, судової) є політичною формою вираження влади народу. Будучи «поділеною», влада у державі повинна за­лишатися цілісною, єдиною, тому що йдеться про поділ не влади, а функцій здійснення цієї влади. І не лише про поділ, але й про взаємодію даних функцій.

Юридичний прояв єдності і гармонійності влади полягає у тому, що:

органи державної влади в сукупності мають компетенцію, необхідну для здійснення функцій і виконання завдань держави;

різні органи держави не можуть приписувати тим самим суб'єктам за тих самих обставин взаємовиключні правила пове­дінки.

Поділ влади треба сприймати як загальний принцип, а не як жорсткий регулятор у процесі реформування державної влади України.

У раціонально влаштованій державі влада здійснюється за до­помогою спеціальних органів. Звідси різні галузі влади: законо­давча, виконавчо-розпорядча і судова. Для того, щоб запобігти зловживанню владою і виникненню авторитарної, абсолютної вла­ди, не зв'язаної правом, ці гілки не повинні поєднуватися в руках одного органу, тобто повинні бути розділені. Розподіл влад, таким чином, є структуроутворюючим і функціональним принципом ра­ціональної організації і контролю.

Разом з тим, як стверджується у Щорічному посланні Прези­дента України Віктора Януковича (ганьба) до Верховної Ради України, упродовж попередніх років усі конституційні зміни взаємовідно­син між гілками влади узалежнювалися чинником владної пер- соналізації. Головними рушіями конституційних ініціатив були прагнення тих чи інших політичних сил до розширення повно­важень президента або їх звуження на користь уряду чи парла­менту — щоразу залежно від політичних симпатій чи антипатій до глави держави. І щоразу розробники конституційних проек­тів нехтували суспільною потребою у встановленні системи стри­мувань і противаг та становленні ефективного механізму держав­ного управління. У підсумку сталося найнебезпечніше, що може бути на етапі розбудови держави — розмивання її правових основ.

Основний Закон став полем політичної боротьби, нові зміни характеризувалися недосконалістю, суперечливістю, неузгодже­ністю положень. Наслідком такого законотворення стали перма­нентні політичні кризи, стрімке зниження ефективності влади в цілому, практика прямого нехтування конституційними норма­ми. Результатом такого шляху утвердження конституалізму ста­ла слабкість Основного Закону.

На сьогодні конституційні норми містять низку суттєвих не­доліків: нечіткість принципу народовладдя, зокрема права народу змінювати та встановлювати конституційний лад; недосконалий спосіб формування та відповідальності уряду; закріплення неефек­тивної системи центральних органі виконавчої влади; відсутність реальних гарантій незалежності судів та прокуратури; невідповід­ність адміністративно-територіального устрою принципам органі­зації ефективної системи влади та управління тощо.

Недосконалість Основного Закону створює суттєві перешкоди для здійснення необхідних реформ, адаптації країни до викликів посткризового світу, підриває довіру громадян до державних ін­ституцій та нівелює цінність державного суверенітету.

Тому Президент як гарант дотримання Конституції України підтримав ініціативу щодо створення Конституційної Асамблеї, завданням якої є вироблення узгоджених пропозицій до зміни Основного Закону нашої держави.

Конституційна Асамблея має стати мозковим центром, що об'єднає незалежних експертів, визнаних фахівців з конституцій­ного права, досвідчених політиків, представників вітчизняних, іноземних та міжнародних правозахисних організацій. Робота Асамблеї будуватиметься на принципах конструктивного діалогу, свободи дебатів і компромісного ухвалення рішень. Конституційна Асамблея має бути відкритою та відповідальною перед громадя­нами України.

Пропозиції Конституційної Асамблеї обговорюватимуться та схвалюватимуться Верховною Радою з подальшим можливим ви­несенням їх на всеукраїнський референдум. Запропонований ал­горитм прийняття Конституції дозволить подолати вади попере­днього конституційного транзиту, зокрема монополію політиків на конституційні зміни, сформує у громадян відчуття причетнос­ті до творення нової країни, закладе підвалини нових демократич­них традицій в Україні, сприятиме підвищенню довіри до влади та консолідації суспільства.

 







Дата добавления: 2015-09-07; просмотров: 1898. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Теория усилителей. Схема Основная масса современных аналоговых и аналого-цифровых электронных устройств выполняется на специализированных микросхемах...

Типовые ситуационные задачи. Задача 1. Больной К., 38 лет, шахтер по профессии, во время планового медицинского осмотра предъявил жалобы на появление одышки при значительной физической   Задача 1. Больной К., 38 лет, шахтер по профессии, во время планового медицинского осмотра предъявил жалобы на появление одышки при значительной физической нагрузке. Из медицинской книжки установлено, что он страдает врожденным пороком сердца....

Типовые ситуационные задачи. Задача 1.У больного А., 20 лет, с детства отмечается повышенное АД, уровень которого в настоящее время составляет 180-200/110-120 мм рт Задача 1.У больного А., 20 лет, с детства отмечается повышенное АД, уровень которого в настоящее время составляет 180-200/110-120 мм рт. ст. Влияние психоэмоциональных факторов отсутствует. Колебаний АД практически нет. Головной боли нет. Нормализовать...

Эндоскопическая диагностика язвенной болезни желудка, гастрита, опухоли Хронический гастрит - понятие клинико-анатомическое, характеризующееся определенными патоморфологическими изменениями слизистой оболочки желудка - неспецифическим воспалительным процессом...

Шов первичный, первично отсроченный, вторичный (показания) В зависимости от времени и условий наложения выделяют швы: 1) первичные...

Предпосылки, условия и движущие силы психического развития Предпосылки –это факторы. Факторы психического развития –это ведущие детерминанты развития чел. К ним относят: среду...

Анализ микросреды предприятия Анализ микросреды направлен на анализ состояния тех со­ставляющих внешней среды, с которыми предприятие нахо­дится в непосредственном взаимодействии...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.008 сек.) русская версия | украинская версия