Студопедия — Акти Кабінету Міністрів України з оперативних, організаційно-розпорядчих та інших по­точних питань, які не мають нормативного характеру, видаються у формі розпоряджень.
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Акти Кабінету Міністрів України з оперативних, організаційно-розпорядчих та інших по­точних питань, які не мають нормативного характеру, видаються у формі розпоряджень.






При цьому, постанови Кабінету Міністрів видаються з питань:

затвердження положення, статуту, порядку, регламенту, пра­вил, методики та в інших випадках, коли суспільні відносини по­требують нормативно-правового врегулювання;

затвердження, прийняття міжнародного договору або приєд­нання до нього.

Розпорядження Кабінету Міністрів видаються з питань:

схвалення програми, плану заходів, концепції, стратегії, основних напрямів реалізації державної політики та інших про­грамних документів концептуального характеру, концепції дер­жавної цільової програми та закону, директив, урядової заяви, листа, звернення, декларації, меморандуму тощо;

утворення та затвердження складу консультативних, дорад­чих, інших допоміжних органів і робочих груп;

виділення коштів резервного фонду державного бюджету;

делегування повноважень Кабінету Міністрів центральним та місцевим органам виконавчої влади;

передачі майна;

кадрових та інших питань організаційно-розпорядчого ха­рактеру.

Проекти актів Кабінету Міністрів готуються за ініціативою: членів Кабінету Міністрів України; центральних органів виконав­чої влади, Ради міністрів Автономної Республіки Крим, обласних, Київської та Севастопольської міських держадміністрацій.

Проекти актів Кабінету Міністрів готуються на підставі та ііп виконання: Конституції України; законів України; указів Президента України; рішень Кабінету Міністрів України, дору­чень Прем'єр-міністра України тощо.

Підготовку проектів актів Кабінету Міністрів здійснюють від­повідно до своєї компетенції міністерства, інші центральні орга- ии виконавчої влади, Рада міністрів Автономної Республіки Крим, обласні, Київська та Севастопольська міські держадміністрації. До розроблення проекту акта Кабінету Міністрів можуть залуча­тися за згодою народні депутати України, науковці та інші фахів­ці, а також представники об'єднань громадян.

Регламент Кабінету Міністрів України передбачає низку вимог щодо проектів актів Кабінету Міністрів:

по-перше, вони підлягають правовій експертизі Міністер­ ством юстиції України та узгодженню із заінтересованими орга­ нами, а в разі потреби -— з іншими органами, установами, ор­ганізаціями. Слід відзначити, що одним із нововведень прийня­ того Регламенту є обов'язковість врахування інтересів регіонів при опрацюванні актів Кабінету Міністрів з питань розвитку адміністративно-територіальних одиниць та з питань, що стосу­ ються функціонування місцевого самоврядування чи інтересів те­риторіальних громад.

Під час проведення правової експертизи проект акта Кабінету Міністрів перевіряється на відповідність Конституції України, ак­там законодавства та чинним міжнародним договорам України, стандартам Ради Європи у сфері демократії, верховенства пра­ва та прав людини, зокрема положенням Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, з урахуванням практики Європейського суду з прав людини, принципу забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків (гендерно-правова експер­тиза), а в разі, коли проект акта належить до пріоритетних сфер адаптації законодавства України до законодавства Європейського Союзу, — на його відповідність ас^иІ8 сошшипаиіаіге;

по-друге, вони підлягають фаховій і юридичній експерти­зі та опрацюванню (внесення поправок для приведення у відпо­відність з правилами нормопроектувальної техніки, редагування) у Секретаріаті Кабінету Міністрів;

по-третє, проект акта Кабінету Міністрів має бути попере­дньо розглянутий урядовим комітетом.

Проте Регламентом Кабінету Міністрів передбачені випадки, коли цих вимог не дотримуються.

Так, у разі необхідності вжиття заходів з метою запобігання виникненню надзвичайних ситуацій, ліквідації наслідків надзви­чайних ситуацій та в інших невідкладних випадках за рішенням Прем'єр-міністра України розпорядження Кабінету Міністрів може бути прийнято лише шляхом опитування членів Кабінету Міністрів.

Відповідно до Регламенту Кабінету Міністрів процедура при­йняття такого розпорядження застосовується у період між за­сіданнями Кабінету Міністрів за рішенням Прем'єр-міністра з власної ініціативи або за пропозицією інших членів Кабінету Міністрів [7].

Якщо більшість посадового складу Кабінету Міністрів висло­вилася проти прийняття розпорядження, протокол опитування подається Прем'єр-міністрові для прийняття рішення щодо по­дальших дій. Розпорядження Кабінету Міністрів вважається при­йнятим з моменту його підписання Прем'єр-міністром.

Інші акти Кабінету Міністрів України набирають чинності з моменту їх прийняття, якщо в них не встановлено більш піз­нього терміну набрання чинності. При цьому, постанови Кабінету Міністрів України, які визначають права та обов'язки громадян, набирають чинності не раніше дня їх опублікування в офіційних друкованих виданнях.

Проте, Президент України може зупинити дію актів Кабінету Міністрів з мотивів невідповідності Конституції з одночасним зверненням до Конституційного Суду України щодо їх консти- туційності. Акт Кабінету

Міністрів України у повному обсязі або його окремі положення, визнані Конституційним Судом Укра­їни неконституційними, втрачають чинність з дня прийняття Конституційним Судом України рішень про їх неконституційність.

Наприкінці, коротко розглянемо інші аспекти діяльності Кабінету Міністрів. Серед них, зокрема, вимоги до консультацій з громадськістю у випадках, коли проекти документів мають зна­чні наслідки для населення.

Так, Регламент Кабінету Міністрів установлює, що головний розробник організовує громадське обговорення проектів актів Кабінету Міністрів, які мають важливе суспільне значення, сто­суються прав та обов'язків громадян.

Громадське обговорення проектів актів Кабінету Міністрів здійснюється згідно з Порядком проведення консультацій з гро­мадськістю з питань формування та реалізації державної полі­тики, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 15 жовтня 2004 р. № 1378.

На практиці проведення оцінок впливу та консультацій з гро­мадянським суспільством здійснюється нерівномірно. Є випадки, коли проводиться всеосяжний аналіз, наприклад якщо мова йде про національні програми. Міністерства, схоже, усвідомлюють по­требу в аналізі та консультаціях і їхні переваги, але здатність мі­ністерств проводити аналіз та консультації обмежена внаслідок недостатньої кваліфікації та дефіциту часу.

Крім цього, відповідно до Регламенту Кабінету Міністрів для вирішення питань суспільно-економічного життя, які потребують визначення концептуальних засад реалізації державної політики, пріоритетів та стратегічних напрямів соціально-економічного роз­витку, послідовності дій, вибору оптимальних шляхів, механізму і засобів розв'язання проблеми, проведення реформ, розробляють­ся пропозиції щодо реалізації державної політики (далі — полі­тична пропозиція), які подаються на розгляд Кабінету Міністрів у формі доповідної записки. Політична пропозиція береться за основу під час підготовки планів заходів, проектів законів та ін­ших актів законодавства.

За результатами розгляду політичної пропозиції Кабінет Міністрів приймає розпорядження про схвалення концепції, стра­тегії, основних напрямів реалізації державної політики, інших програмних документів концептуального характеру, концепції державної цільової програми та закону.

Проте, на практиці в Україні законопроектний процес домінує над процесом формування політики. Стадію розробки концепції міністерства (або Мін'юст) часто обходять і розробляють проекти, не розглядаючи інші політичні варіанти. Таким чином, міжвідом­ча координація та консультації зводяться до координації розробки проектів правових документів, які представляють лише один по­літичний варіант, втілений у правовому тексті. Як наслідок, дис­кусії міністрів на засіданнях Кабінету Міністрів, як правило, зо­середжені на правових формулюваннях, а не на політичних варі­антах і наслідках.

Певним свідченням цього є наступна статистика. За чотири­річний термін роботи парламенту п'ятого скликання Президент подав близько 200

законопроектів, Кабінет Міністрів — близь­ко 1000, а депутати Верховної Ради — близько 3800. 76% зако­нопроектів Президента були прийняті, тоді як із законопроектів Кабінету Міністрів було прийнято близько 40 %, а із законопро­ектів депутатів Верховної Ради — близько 15%. Отже, з приблиз­но 1200 прийнятих законів близько 150 надійшли від Президента, близько 450 — від Кабінету Міністрів і близько 600 — від самої Верховної Ради [13].







Дата добавления: 2015-09-07; просмотров: 482. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Теория усилителей. Схема Основная масса современных аналоговых и аналого-цифровых электронных устройств выполняется на специализированных микросхемах...

РЕВМАТИЧЕСКИЕ БОЛЕЗНИ Ревматические болезни(или диффузные болезни соединительно ткани(ДБСТ))— это группа заболеваний, характеризующихся первичным системным поражением соединительной ткани в связи с нарушением иммунного гомеостаза...

Решение Постоянные издержки (FC) не зависят от изменения объёма производства, существуют постоянно...

ТРАНСПОРТНАЯ ИММОБИЛИЗАЦИЯ   Под транспортной иммобилизацией понимают мероприятия, направленные на обеспечение покоя в поврежденном участке тела и близлежащих к нему суставах на период перевозки пострадавшего в лечебное учреждение...

ПРОФЕССИОНАЛЬНОЕ САМОВОСПИТАНИЕ И САМООБРАЗОВАНИЕ ПЕДАГОГА Воспитывать сегодня подрастающее поколение на со­временном уровне требований общества нельзя без по­стоянного обновления и обогащения своего профессио­нального педагогического потенциала...

Эффективность управления. Общие понятия о сущности и критериях эффективности. Эффективность управления – это экономическая категория, отражающая вклад управленческой деятельности в конечный результат работы организации...

Мотивационная сфера личности, ее структура. Потребности и мотивы. Потребности и мотивы, их роль в организации деятельности...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.009 сек.) русская версия | украинская версия