Студопедия — КОРОТКИЙ ЗМІСТ ЛЕКЦІЙНОГО МАТЕРІАЛУ. Тема. Особливості планування процесу фізичного виховання школярів.
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

КОРОТКИЙ ЗМІСТ ЛЕКЦІЙНОГО МАТЕРІАЛУ. Тема. Особливості планування процесу фізичного виховання школярів.

Тема. Особливості планування процесу фізичного виховання школярів.

 

Діяльність фахівців у сфері фізичної культури характеризується різноманітним і складним змістом. Для досягнення бажаної результативності такий зміст повинен бути певним чином систематизований, підпорядкований чіткій логіці функціонування. У будь-якій цілеспрямованій і раціонально-організованій діяльності можна виокремити такі взаємопов’язані між собою компоненти: планування, реалізація запланованого, контроль і облік результатів. Наявність, єдність і якість функціонування цих компонентів дозволяє доцільно побудувати заняття фізичними вправами, ефективно керувати педагогічним процесом та його результатами.

Раціональне планування навчально-виховної роботи на уроках і в поза навчальний час є важливою умовою ефективності педагогічного процесу шкільного фізичного виховання.

Планування – це складання теоретично і методично обґрунтованої документації, що формує систему навчання і виховання; це проникнення в сутність явищ і закономірностей процесу фізичного виховання.

План – це заздалегідь визначений порядок, послідовність здійснення накресленої на конкретний період програми (роботи) з вказівкою її мети, змісту, об'ємів, методів, матеріальних і фінансових засобів, термінів виконання. Плани дають змогу дивитися далеко вперед, визначати мету і конкретні завдання, передбачати найефективніші засоби та шляхи їх розв’язання.

У процесі складання плану слід дотримуватись певних умов, а саме:

1. відповідність плану нормативним і програмним документам;

2. облік загальних принципів гармонійного фізичного виховання;

3. реальність, конкретність і гнучкість.

Вся робота з фізичного виховання в школі чітко планується. Раціональне планування навчально-виховної роботи на уроках і в поза навчальний час є важливою умовою ефективності педагогічного процесу шкільного фізичного виховання.

Правильно виконане планування повинно відповідати таким вимогам:

1. забезпечувати можливість оперативного внесення коректив;

2. спиратися на загальні і методичні принципи фізичного виховання;

3. бути цілеспрямованим і перспективним;

4. бути реальним, конкретним і наочним.

Функції педагогічного планування полягають у передбаченні очікуваного результату і логічно-формалізованому "проектуванні" того як буде розгортатися процес фізичного виховання в конкретних умовах на основі загальних закономірностей.

Планування завершується підсумковим контролем. Ці дані є вихідними для планування наступного циклу.

Перед початком планування вчителю необхідно зібрати визначену вихідну інформацію. Наступний етап роботи полягає в аналізі отриманої інформації для відбору та упорядкування вихідних даних. На підставі теоретичних положень (вимог до планування) і з урахуванням отриманої інформації складається модель плану. Після цього всі кількісні і якісні параметри моделі повинні бути суворо скоординовані та узгодженні між собою. Виконана таким чином модель оформлюється документально і набуває графічного, текстового або графічно-текстового вигляду.

Залежно від виконуваної роботи розрізняють два види планування: загальне і часткове. У загальному плані звичайно вказуються такі види роботи: організаційна, навчально-методична, навчально-тренувальна, фізкультурно-оздоровча, виховна, лікарський контроль, агітаційно-пропагандистська, господарська. Під час оформлення загального плану, як правило, виділяють такі розділи: зміст роботи, терміни виконання, відповідальні за виконання, відмітка про виконання.

У розвитку тих або інших видів роботи, викладений у загальному плані, розробляються часткові плани (план навчально-виховної роботи в школі на чверть, календарний план спортивно-масових заходів колективу фізичної культури та ін.). у часткових планах майбутня робота визначається детальніше.

Всі документи планування фізичного виховання в школі поділяються на дві групи: державні документи і документи, що складаються самим вчителем.

До державних документів планування фізичного виховання відносяться:

1. навчальний план (що зумовлює кількість годин, відведених на предмет "фізична культура".)

2. навчальна програма (базові, регіональні, авторські).

Комплексна базова навчальна програма вміщує навчальний матеріал, який учні можуть засвоїти впродовж навчального року, а також контрольні нормативи, покликані оцінити ступінь засвоєння матеріалу. Вони подаються у наступних розділах: теоретико-методичні відомості; навички, вміння, розвиток рухових якостей; навчальні нормативи для засвоєння навичок і вмінь, розвитку рухових якостей.

Згідно діючої державної програми з фізичного виховання школярів обов'язковими для вчителя є календарний план на півріччя та план-конспект уроку.

До документів планування, які складаються вчителем відносять:

1. річний графік навчально-виховної роботи – перспективне планування.

2. робочий план на чверть – етапне планування.

3. план-конспект уроку – оперативне планування.

4. Допоміжні документи планування: сітка розподілу годин на рік, програми навчання рухових дій

Початком планування є вивчення “Умовної сітки розподілу навчальних годин за елементами програмного матеріалу”, яка подана у "Пояснювальній записці" державної програми і має назву "умовна" через те, що вона подається як зразок у програмі. Враховуючи умови школи, кліматичну зону, об'єктивну необхідність учитель може змінити об'єм годин на окремі види вправ, але не виключаючи їх. Відкоректована "сітка" стає вихідним документом для реального планування.

Графік розподілу і проходження навчального матеріалу складається на навчальний рік, де визначається послідовність проходження окремих розділів програми – легкої атлетики, гімнастики, спортивних ігор та інше, виходячи із загальної кількості годин і відкоректованої "сітки" годин на окремі розділи. Перевага у складанні навчального плану надається графічній формі.

Його функція – рівномірно, доцільно розподілити навчальний матеріал і систематизувати навчально-виховну роботу на рік. При цьому передбачаються результати, які належать здобути до кінця року, проводяться визначення опорних вправ і аналізується час необхідний для їх вивчення. Розрахунок часу необхідно для засвоєння опорних вправ проводиться на підставі "програм вивчення", які студент повинен нагромаджувати, вивчаючи спортивно-педагогічні дисципліни.

Відомо три способи планування вивчення розділів шкільної програми – паралельне, послідовне і змішане.

При паралельному проходженні розділів матеріалу в уроки водночас включають матеріал із різних розділів.

Послідовне проходження розділів програми частіше практикується в старших класах і передбачає почергове вивчення вправ гімнастики, легкої атлетики, тощо.

Змішане планування – комбінація першого і другого способів, тобто деякі розділи вивчаються паралельно, інші окремо.

Робочий план. На основі графіку розподілу і проходження навчального матеріалу складається "Робочий план" на рік (за четвертями навчального року). В ньому конкретизуються навчально-виховні завдання кожної чверті і деталізуються засоби фізичної культури, визначається послідовність запровадження і поєднання їх при проведенні уроків. У цих планах докладніше ніж у річних (графічних) визначається вивчення фізичних вправ за "системою уроків", підбираються підготовчі та підвідні вправи. Основа розподілу програмного матеріалу за "системами уроків" полягає у передбачені необхідної кількості уроків на засвоєння техніки вправи.

При плануванні систем уроків обов'язково враховується реалізація дидактичних принципів навчання (послідовність, доступність, систематичність).

Організація уроків за системами сприяє більш ефективній підготовці вчителя до кожного уроку, дає йому змогу конкретизувати завдання, визначити засоби та методи, що найефективніше сприятимуть формуванню та вдосконаленню рухових навичок.

У "робочому плані" учитель розподіляє матеріал для розвитку рухливих якостей, рухливі ігри, домашні завдання. Необхідно спланувати, коли (на якому уроці) будуть прийматися контрольні нормативи.

Для складання можна рекомендувати форми: графічна і поурочна, об'ємна. Враховуючи те, що державною програмою рекомендовано складати план-конспект на групу або "систему уроків", то виникає потреба при складанні "робочого плану" використовувати поурочну форму його написання.

Слід зауважити, що багато вчителів-практиків починають у своїй роботі використовувати "Навчаючі програми рухової дії або план конспект на систему уроків". Послідовність її розробки: назва вправи; кількість (серія) уроків; техніка виконання вправи; вихідне і кінцеве положення; частини, елементи техніки; підготовчі вправи для розвитку рухових якостей за принципом "допоміжної дії"; підвідні вправи (фонові дії) схожі за технікою виконання; послідовність навчання, вміння учня оцінювати свої дії (критерії); оцінка вчителя (критерії); навчальні завдання на кожен урок серії, методика організації учнів.

У системі планування робочий план виконує функцію методичного забезпечення. Об'єктом планування є не тільки основні вправи, передбачені навчальною програмою, а і відповідні підготовчі, підвідні і контрольні вправи та допоміжні завдання. Виняткова увага приділяється так званим наскрізним вправам \використовуються в усіх класах.

В робочому плані знаходять своє відображення етап навчання, його тривалість в системі уроків, періоди повторень, точний термін контрольних перевірок, місце домашніх завдань.

В практиці роботи вчителів використовуються наступні форми цього основного документу: об'ємний робочий план, поурочний (календарний) робочий план, робочий план-графік. Робочий план також складається для паралелі класів.

План-конспект уроку – найбільш конкретний план роботи вчителя, відноситься до оперативного планування. Він завершує систему планування і виконує в ній організаційну функцію. Конспект розробляється на основі безпосередньої підготовки вчителя до уроків. Він містить конкретні завдання, які повинен вчитель розв'язати на даному уроці з врахуванням рівня підготовленості учнів, в ньому послідовно записуються вправи, що підлягають вивченню на уроці, теоретичні відомості і навчання. В конспекті знаходять відображення дозування фізичних вправ, методи і прийоми роботи вчителя, шляхи взаємодії педагога і учнів та інші питання.

Державна програма фізичного виховання школярів потребує наявності у навчально-виховних закладах документів планування позакласних занять фізичною культурою і спортом: загальношкільний річний план фізкультурно-оздоровчих та спортивних заходів календар спортивно-масових заходів; положення про внутрішньо-шкільні змагання.

 




<== предыдущая лекция | следующая лекция ==>
 | КОРОТКИЙ ЗМІСТ ЛЕКЦІЙНОГО МАТЕРІАЛУ. Тема. Методика розвитку рухових якостей у дітей шкільного віку.

Дата добавления: 2015-09-07; просмотров: 383. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Шрифт зодчего Шрифт зодчего состоит из прописных (заглавных), строчных букв и цифр...

Картограммы и картодиаграммы Картограммы и картодиаграммы применяются для изображения географической характеристики изучаемых явлений...

Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Гносеологический оптимизм, скептицизм, агностицизм.разновидности агностицизма Позицию Агностицизм защищает и критический реализм. Один из главных представителей этого направления...

Функциональные обязанности медсестры отделения реанимации · Медсестра отделения реанимации обязана осуществлять лечебно-профилактический и гигиенический уход за пациентами...

Определение трудоемкости работ и затрат машинного времени На основании ведомости объемов работ по объекту и норм времени ГЭСН составляется ведомость подсчёта трудоёмкости, затрат машинного времени, потребности в конструкциях, изделиях и материалах (табл...

Мотивационная сфера личности, ее структура. Потребности и мотивы. Потребности и мотивы, их роль в организации деятельности...

Классификация ИС по признаку структурированности задач Так как основное назначение ИС – автоматизировать информационные процессы для решения определенных задач, то одна из основных классификаций – это классификация ИС по степени структурированности задач...

Внешняя политика России 1894- 1917 гг. Внешнюю политику Николая II и первый период его царствования определяли, по меньшей мере три важных фактора...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.01 сек.) русская версия | украинская версия