Студопедия — Комерційний кредит, кредити, пов’язані з вексельним обігом.
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Комерційний кредит, кредити, пов’язані з вексельним обігом.






ТЕМА ФІНАНСОВІ ПОСЛУГИ НА РИНКУ КАПІТАЛУ

Послуги на кредитному ринку).

Види та форми кредиту в сучасних умовах

1. Комерційний кредит, кредити, пов’язані з вексельним обігом.

2. Кредити під заставу цінних паперів.

3. Контокорентний кредит.

4. Факторинг як форма кредитування.

5. Форфейтингові операції.

6. Іпотечний кредит. Оцінка об’єктів нерухомості.

7. Споживчий кредит.

8. Інші послуги комерційних банків на фінансовому ринку.

 

Комерційний кредит, кредити, пов’язані з вексельним обігом.

В умовах високорозвинутої ринкової економіки основними видами кредиту, які набули широкого застосування в економічній практиці, є: міжгосподарський, банківський, державний, споживчий кредит. Міжгосподарський кредит — це кредит, який існує між функціонуючими суб'єктами господарювання. Його видами є комерційний кредит, дебіторсько-кредиторська заборгованість, аванси покупців, тимчасова фінансова допомога, лізинг, облігаційні позики підприємств, розміщені серед юридичних осіб. Межі міжгосподарського кредиту визначаються розміром резервних капіталів, які є у розпорядженні суб'єктів господарювання — кредиторів, а також регулярністю припливу грошового капіталу за рахунок реалізації товарів і можливості трансформації наданого міжгосподарського кредиту в банківський або отриманий міжгоспо­дарський. Причому погашення цих кредитів у визначений строк передбачає своєчасне надходження платежів від покупців. У цілому існування міжгосподарського кредиту значною мірою пов'язане з недостатнім розвитком банківського кредиту.

У країнах з розвинутою ринковою економікою в умовах, коли відбувається зрощування промислового капіталу з банківським, більш швидкими темпами порівняно з міжгосподарським зростає банківський кредит. Водночас у зв'язку з пануванням у світовій економіці транснаціональних корпорацій широкого розвитку набув внутрішньокорпораційний кредит як вид міжгосподарського кредиту. Різновидами внутрішньокорпораційного кредиту можуть бути товарні поставки між учасниками корпорації, що здійснюються в кредит (наприклад, передання морально застарілого устаткування філіям), а також надання кредиту у грошовій формі. Часто внутрішньокорпораційний кредит переплітається з банківським, оскільки до складу транснаціональних компаній входять і банки.

Комерційний кредит — це форма руху безпосередньо промислового капіталу і спосіб перетворення товарного капіталу у грошовий шляхом продажу товарів із відстроченням платежу та з поверненням боргу грошима. З одного боку, він прискорює реалізацію товарів продавцям, а з іншого — надає можливість покупцеві користуватись товаром до отримання коштів від реалізації своєї продукції. Таким чином комерційний кредит сприяє безперебійності процесу виробництва і прискоренню кругообігу капіталу у грошовій формі як на окремих підприємствах, так і в цілому у суспільстві. Комерційний кредит виникає за побажанням і згодою сторін — продавця і покупця — і має строго визначений напрям і межі. Кредитор може надати кредит лише своєму покупцеві, а його межі ті ж самі, що й міжгосподарського кредиту взагалі. Як правило, комерційний кредит є короткостроковим, бо обслуговує тільки процес реалізації товарів, стимулюючи і прискорюючи їх збут і зменшуючи час перебування авансованого капіталу в това­рній формі. Терміни та розмір його залежать від ряду факторів: виду і ступеня дефіцитності товару на ринку, величини поставки, ціни кредиту, фінансового стану контрагентів, наявності довіри продавця до покупця, розвитку ринку кредитів тощо. Передання товару в кредит може оформлятись або не оформлятись векселем. Валюта векселя як цінного папера складається з ціни товару і позичкового процента за період користування кредитом, ставка якого визначається існуючою нормою процента на ринку позичкових капіталів, але, як правило, є дещо нижчою від ринкової. Адже при наданні комерційного кредиту продавець (кредитор) має на меті не отримання прибутку, а реалізацію товару. Формалізуючи відносини між боржником і кредитором, вексель є певною гарантією погашення боргу та може бути підставою для кредитування кредитора банком. За допомогою індосаменту векселедержатель може розрахуватись векселем зі своїм контрагентом. У разі несвоєчасного платежу за векселем або відмови боржника від платежу векселедержатель має право на протест векселя.

Розширення комерційного кредиту з оформленням векселями, який іманентний ринковій економіці, сприятиме збільшенню в господарському обороті засобів обігу, прискоренню розрахунків і більш оперативному маневруванню капіталом з боку суб'єктів господарювання, зробить дійовішим взаємоконтроль і взаємозалежність між ними. Особливо велике значення це матиме для зміцнення стійкості національної грошової одиниці, бо через механізм рефінансування комерційних банків центральним банком під векселі встановиться більш тісний зв'язок грошової маси з товарною, який в умовах комерціалізації банків був значно втрачений. Адже якщо за радянських часів одним з найважливіших принципів банківського кредитування було забезпечення кредиту товарно-матеріальними цінностями і витратами виробництва, то в сучасних умовах — забезпечення повернення кредиту позичальником. Коли ж передання товару в кредит продавцем покупцеві здій­снюється без оформлення векселем, то покупець не сплачує проценти продавцеві, але в такому разі він може сплатити за товар ціну, вищу від звичайної. Особливо це доводиться робити в Україні, оскільки підприємства не мають права надавати кредити, окрім продажу товарів у кредит з оформленням векселями. Водночас відпуск товару без оформлення векселем є більш ризикованим для продавця, бо затягує процес погашення заборгованості покупцем у разі виникнення в нього фінансових труднощів і відсутності бажання розрахуватись за своїми зобов'язаннями. Розвиток комерційного кредиту має свої закономірності. Рух комерційного кредиту збігається з рухом промислового капіталу: зі зростанням обсягів промислового виробництва цей кредит розширюється, а зі зменшенням — звужується. Особливо обсяги комерційного кредиту падають під час економічної, а ще більше — платіжної кризи.

Кругообіг коштів підприємства в процесі виробництва продукції, товарів і послуг часто супроводжується ситуацією, коли не вистачає фінансових ресурсів – покупець з різних причин не може зразу розрахуватись із постачальником. У цьому випадку виникає необхідність відстрочки платежу, тобто комерційного кредиту, який може бути наданий постачальником товарів споживачу з отриманням від нього боргового зобов’язання - векселя. Суть векселя не лише в тому, щоб гарантувати повернення боргу, але й активно використовувати це боргове зобов’язання для прискорення обороту ресурсів з метою підвищення ефективності комерційної діяльності. Вексель – один із найстаріших і найважливіших фінансових інструментів активної реалізації товарно-грошових відносин та комерційного кредиту.

ЗУ «Про підприємства» у 1991р. передбачив, що підприємства можуть постачати продукцію, виконувати роботи та надавати послуги в кредит із сплатою покупцями відсотків за користування цим кредитом.

Вексель дозволяє пом’якшити платіжну кризу, прискорює залучення в оборот матеріальних ресурсів, стимулює скорочення на підприємствах запасів ТМЦ, прискорює розрахунки в економіці країни.

Функціональне завдання ринку векселів – перерозподіл грошових коштів через короткострокове кредитування. Так як вексель пов’язаний з ризиком несплати, то він приймається як платіжний засіб лише при наявності певної довіри до векселедателя. При цьому партнерами по угоді здійснюється взаємний контроль. Якщо векселедатель контролює якість, вартість, своєчасність та інші умови поставки товарів, то векселедержатель – платоспроможність свого партнера, і не лише на момент отримання векселя, але й його перспективні фінансові можливості до моменту настання строку платежу.

Комерційний кредит дуже тісно пов’язаний з банківським і переходить в останній через операції по обліку та заставі векселів, тобто на основі комерційного кредиту виникає непрямий банківський кредит. Відбувається перетворення однієї форми кредиту в іншу. Клієнт банку фактично не отримує кредит, а продає вексель, тобто здійснюється угода купівлі-продажу векселя і клієнт банку отримує гроші за проданий товар – вексель. Шляхом здійснення індосамента вексель при цьому переходить у власність банку.

Облік або дисконт векселя - це операція, при якій банк видає суму векселя його пред’явнику до строку настання платежу, утримуючи на свою користь процент від суми векселя з урахуванням строку до погашення. Пред’явник векселя стає боржником по дисконтованому векселю, а банк – кредитором і векселедержателем. Клієнт, надаючи вексель для обліку, позбавляється проблем, пов’язаних з поверненням банку отриманих по обліку сум, так як банк отримує їх безпосередньо від векселедателей і лише за умови поганого фінансового стану векселедателя (якщо він не в змозі оплатити вексель), банк звертається до пред’явника векселя.

Умовою прийняття векселів до обліку в КБ є висока ліквідність перших. Перевага надається товарним векселям, в основі яких лежать реальні товарні угоди. Ліквідність векселя визначається надійністю платника по векселю, а також залежить від строку погашення боргового зобов’язання. Оскільки вексель здебільшого виставляється строком на 90 днів, то обліковий банківський кредит є короткостроковим.

Різниця між сумою, яку банк сплатив, купивши вексель, і сумою, яку він отримав по цьому векселю в день платежу, називається дисконтом (знижкою). Розрахунок суми дисконту (С) здійснюється за формулою:

С= ,

де Н – номінал векселя,

П – період у днях від дня обліку векселя до дня платежу;

О - облікова ставка.

Сума дисконту утримується банком одночасно з обліком векселя, тобто наперед. Для своєчасного отримання платежу за дисконтова ними векселями банк веде спостереження за строками платежів, що є однією з найважливіших банківських функцій. Це пов’язано з тим, що пропуск періоду погашення і пропуск встановленого строку подачі векселя до опротестування призводить до втрати юридичної сили векселя.

Позики під заставу векселів найчастіше використовуються тими підприємствами, які активно застосовують векселі в якості засобу платежу. Такі позики надаються із спеціального позичкового рахунку, а також можуть видаватись клієнту шляхом видачі клієнту чекової книжки. В якості застави векселі приймаються не в повній вартості, а на 60-90% їх номіналу. Частка банківського кредиту в номінальній вартості векселів визначається банком по кожному конкретному клієнту і залежить від рівня його кредитоздатності і надійності пред’явлених векселів. Заборгованість за спеціальним позичковим рахунком, що утворюється в зв’язку із кредитуванням під вексель, погашає позичальник (боржник), після чого йому із забезпечення повертаються векселі на суму, що відповідає внесеній у погашення боргу. Якщо від самого позичальника кошти не надходять, то на погашення позики направляються суми, що надходять на оплату векселя.

У випадку, якщо в процесі кредитування під заставу векселів у складі забезпечення банк виявляє опротестовані векселі, він сповіщає про це пре5д’явника та пропонує йому викупити такі векселі або замінити їх в тижневий строк іншими векселями. Невиконання цієї умови призводить до закриття кредиту.

При проведенні операцій з векселями КБ можуть накопичувати їх значну кількість. При правильному проведенні цих операцій вексельний портфель є для банку більш безпечною статтею активів, ніж такі ЦП як акції. Ще одна перевага векселів – точно встановлена їх ліквідність за строками. Дисконтні та заставні операції КБ з векселями дають банкам можливість з меншим ризиком порушення ліквідності вкладати в ці операції найменш стійкі депозити (кошти на поточних, розрахункових рахунках тощо). У випадку неочікуваного вилучення таких коштів КБ з метою збереження своєї ліквідності можуть рефінансуватись в ЦБ або в інших КБ у формі переобліку та перезастави векселів.

Установи ЦБ здійснюють такі операції, як правило, за дотримання таких умов:

· пред’явлені векселі повинні мати не менше 2-х підписів, не рахуючи підпису того КБ, який пред’явив ці векселі;

· переказні векселі (тратти) повинні мати акцепт платника;

· за наявності ліміту кредитування. До переобліку приймаються лише вже дисконтова ні векселі, а до перезастави – як дисконтова ні, та кі заставлені векселі.

З вексельним обігом пов’язане надання акцептного кредиту. Акцептний кредит – це кредит, який надається у формі акцепту переказного векселя

(трати), що виставляється, здебільшого експортерами на банки. Це одна з форм кредитування зовнішньої торгівлі, суть якої полягає в наступному: експортер домовляється з імпортером, що платіж за товар буде проведено через обслуговуючий імпортера банк (або банк третьої сторони) шляхом акцепту ним виставлених експортером тратт. Імпортер доручає банку-акцептанту відкрити безвідзивний акредитив на користь експортера з моменту пред’явлення ним товарних документів. Експортер, відправляючи товар, виписує тратту на банк імпортера та враховує (дисконтує) її в банку своєї країни, отримуючи готівкові гроші. Банк експортера пересилає тратту разом з товарними документами експортера в банк імпортера для акцепту. Товарні документи передаються імпортеру. Перед настанням строку платежу по тратті імпортер вносить відповідну суму банку-акцептанту, який оплачує тратту. Якщо експортер вимагає платіж готівкою, то банк-ремітент акцептує тратту, враховуючи її на ринку позичкових капіталів і сплачує експортеру готівкові гроші.

Банк-акцептант не вкладає в цю операцію свої кошти, однак, оскільки він дає зобов’язання оплатити тратту в строк, то він несе ризик: у випадку неповернення імпортером необхідної суми напередодні оплати тратти банк-акцептант зобов’язаний оплатити цей вексель за рахунок власних коштів.

 

 







Дата добавления: 2015-09-07; просмотров: 949. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Шрифт зодчего Шрифт зодчего состоит из прописных (заглавных), строчных букв и цифр...

Картограммы и картодиаграммы Картограммы и картодиаграммы применяются для изображения географической характеристики изучаемых явлений...

Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Факторы, влияющие на степень электролитической диссоциации Степень диссоциации зависит от природы электролита и растворителя, концентрации раствора, температуры, присутствия одноименного иона и других факторов...

Йодометрия. Характеристика метода Метод йодометрии основан на ОВ-реакциях, связанных с превращением I2 в ионы I- и обратно...

Броматометрия и бромометрия Броматометрический метод основан на окислении вос­становителей броматом калия в кислой среде...

Педагогическая структура процесса социализации Характеризуя социализацию как педагогический процессе, следует рассмотреть ее основные компоненты: цель, содержание, средства, функции субъекта и объекта...

Типовые ситуационные задачи. Задача 1. Больной К., 38 лет, шахтер по профессии, во время планового медицинского осмотра предъявил жалобы на появление одышки при значительной физической   Задача 1. Больной К., 38 лет, шахтер по профессии, во время планового медицинского осмотра предъявил жалобы на появление одышки при значительной физической нагрузке. Из медицинской книжки установлено, что он страдает врожденным пороком сердца....

Типовые ситуационные задачи. Задача 1.У больного А., 20 лет, с детства отмечается повышенное АД, уровень которого в настоящее время составляет 180-200/110-120 мм рт Задача 1.У больного А., 20 лет, с детства отмечается повышенное АД, уровень которого в настоящее время составляет 180-200/110-120 мм рт. ст. Влияние психоэмоциональных факторов отсутствует. Колебаний АД практически нет. Головной боли нет. Нормализовать...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.012 сек.) русская версия | украинская версия