Студопедия — Морфологічний і функціональний розвиток залоз внутрішньої секреції
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Морфологічний і функціональний розвиток залоз внутрішньої секреції






 

Гіпофіз. Він продукує багато гормонів вже внутрішньоутробно.

У новонародженого його маса досягає 100 – 150 міліграм, у дорослого – 500 – 600 міліграм. Найбільший приріст маси гіпофіза спостерігається в період статевого дозрівання. У новонароджених гормони гіпофіза (ТТГ, АКТГ, ГР) виконують виключно важливу роль, оскільки сприяють адаптації організму і його імунної стійкості. Роль інших гормонів (ФСГ, ЛГ, ПРЛ, АДГ, окситоцина) істотно зростає на пізніших етапах онтогенезу.

Найважливішим гормоном гіпофіза є гормон росту. Плід у великих кількостях продукує цей гормон: на 20 – 32 тиждень концентрація гормону росту в крові в 100 разів вища, ніж у дорослих. Після народження його вміст в крові поступово знижується і досягає «норми» дорослої людини до 3 – 5 років. Недостатня продукція гормону росту приводить до розвитку гіпофізарної карликовості, яка виразно спостерігається після 2 років.

Гормони щитоподібної залози. В онтогенезі щитоподібна залоза з’являється однією з перших: вже на 12 тиждень вона синтезує йодовмісні гормони і підвищує їх продукцію у відповідь на викид ТТГ. У новонароджених її маса складає 1 – 5 г, а максимальна маса (14 – 15 г) спостерігається в 15 – 16 років.

В постнатальному періоді продукція трійодтироніну (Т3) і тироксину (Т4) прогресивно зростає, що забезпечує розумовий, фізичний і статевий розвиток. Недолік продукції цих гормонів (особливо, у 3 – 6-річних дітей) викликає недоумство (кретинізм).

В період статевого дозрівання відбувається вторинний підйом активності щитоподібної залози: іноді це приводить до пубертатного гіпертиреозу, який виявляється підвищеною збудливістю ЦНС і емоційною лабільністю. Зниження активності залози починається в 21 – 30 років.

Паращитоподібні залози. У новонароджених маса 4 залоз досягає 5 міліграм, в 10 років – 40 міліграм, а у дорослих – 75 – 85 міліграм. Максимальна активність залоз спостерігається в перинатальний період і в перші 7 років, особливо, в перші два. Недостатня продукція паратгормона викликає руйнування зубів, випадання волосся, схуднення і тетанію м’язів дітей, а надмірна – підвищене окостеніння, утворення каміння в нирках, відкладення солей кальцію в стінках судин.

Гормони кори надниркових залоз. Кора надниркових залоз розвивається внутрішньоутробно, перед пологами вона продукує всі стероїдні гормони і реагує підвищенням їх продукції у відповідь на АКТГ.

Маса надниркових залоз у новонароджених складає 7 г, а у дорослих – 10 – 16 г. Ріст залози відбувається до 30 років.

З найперших днів життя глюкокортикоїди беруть участь в реалізації стрес-реакцій. Найбільша продукція цих гормонів відбувається в 1 – 3 роки, а також в пубертатному періоді. Після 30 років здатність до секреції глюкокортикоїдів знижується.

Катехоламіни починають синтезуватися з 16 тижня внутрішньоутробного періоду розвитку (переважно, норадреналін). Завдяки катехоламінам регулюється процес глікогеноліза у плоду, що особливо важливе у момент пологів.

До моменту народження, проте, мозковий шар надниркових залоз, який синтезує катехоламіни, розвинений у меншій мірі, ніж кірковий.

Основний ріст мозкового шару спостерігається в 3 – 8 років, а також в пубертатному періоді.

У міру росту організму участь і значення катехоламінів у процесах його адаптації зростає.

Підшлункова залоза. У плоду вона починає функціонувати рано: з 8тижня, секретує глюкагон, а з 12 тижня – інсулін. Проте функція інсуліну в період внутрішньоутробного розвитку не пов’язана з регуляцією входу глюкози в клітини: під його впливом зростає транспорт амінокислот через плаценту.

У новонароджених маса підшлункової залози складає 3 г; «доросла» вага (72 – 76 г) спостерігається в 13 – 14 років. До 6 місяців продукція інсуліну висока, потім вона знижується і до 2-річного віку вона нижча, ніж у дорослих (рівень інсуліну в крові в межах 6 один.; у дорослих – 8 – 9 один.).

Недостатня кількість продукції інсуліну, що приводить до цукрового діабету, – відносно часте явище серед дітей (5 – 10%), що пояснюється надмірним вживанням ними вуглеводів. Звичайно діабет виявляється в 6 – 12-річному віці, а провокуючим моментом є кір, свинка, вітряна віспа і інші дитячі інфекції. Надлишок інсуліну викликає у дітей гіпоглікемію, породжує відчуття голоду, слабкість і запаморочення.

Вилочкова залоза. У новонароджених її маса складає 10 – 14 г, в 11 – 15 років – 37 – 38 г, в подальші роки спостерігається виражена інволюція: в 20 років – 21 г, в 25 років – 18 г, в 40 років – 15 г, в 75 років – 5г.

Припускають, що тимус як головний орган імуногенезу, крім продукції імуномоделюючих гормонів (хімозину тощо), продукує гормональний фактор, який гальмує статевий розвиток, про що свідчить вікова динаміка маси тимуса.

З другого боку, вважається, що статеві гормони, особливо, естроген, викликають атрофію тимуса.

Епіфіз. У новонароджених його маса – 7 міліграм, у дорослих – 200 міліграм. Вважають, що продукований епіфізом мелатонін пригнічує секрецію гонадоліберіна, ФСГ і ЛГ, тобто гальмує статеве дозрівання.

В пубертатному періоді дійсно концентрація цього гормону знижується з 220 нг/мл до 16 нг/мл, а його екскреція з сечею зростає. Зниження гормонопродукуючої функції епіфіза вже спостерігається в 4 – 7 років.

Недостатність продукції мелатоніна приводить до передчасного

 







Дата добавления: 2015-09-07; просмотров: 577. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Прием и регистрация больных Пути госпитализации больных в стационар могут быть различны. В цен­тральное приемное отделение больные могут быть доставлены: 1) машиной скорой медицинской помощи в случае возникновения остро­го или обострения хронического заболевания...

ПУНКЦИЯ И КАТЕТЕРИЗАЦИЯ ПОДКЛЮЧИЧНОЙ ВЕНЫ   Пункцию и катетеризацию подключичной вены обычно производит хирург или анестезиолог, иногда — специально обученный терапевт...

Ситуация 26. ПРОВЕРЕНО МИНЗДРАВОМ   Станислав Свердлов закончил российско-американский факультет менеджмента Томского государственного университета...

Упражнение Джеффа. Это список вопросов или утверждений, отвечая на которые участник может раскрыть свой внутренний мир перед другими участниками и узнать о других участниках больше...

Влияние первой русской революции 1905-1907 гг. на Казахстан. Революция в России (1905-1907 гг.), дала первый толчок политическому пробуждению трудящихся Казахстана, развитию национально-освободительного рабочего движения против гнета. В Казахстане, находившемся далеко от политических центров Российской империи...

Виды сухожильных швов После выделения культи сухожилия и эвакуации гематомы приступают к восстановлению целостности сухожилия...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.009 сек.) русская версия | украинская версия