Студопедия — Вікові особливості та основи гігієни будови і функцій шкіри. Терморегуляція
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Вікові особливості та основи гігієни будови і функцій шкіри. Терморегуляція






Лекційне заняття 3, 4.

 

Тема. Вікові особливості будови і функцій систем загального покриву тіла, опори і руху. Основи гігієни.

 

1. Вікові особливості та основи гігієни будови і функцій шкіри. Терморегуляція.

2. Вікові особливості та основи гігієни будови і функцій системи скелету.

3. Вікові особливості та основи гігієни будови і функцій системи м’язів.

 

Основна література до лекції:

1. Хрипкова А.Г., Антропова М.В., Фарбер Д.А. Возрастная физиология и школьная гигиена: Пособие для студентов педагогических институтов. – М.: Просвещение, 1990. – С. 144 – 167, 254 – 267.

2. Хріпкова А.Г. Вікова фізіологія. – К.: Вища школа, 1982. – С. 137 – 160.

3. Леонтьева Н.Н., Маринова К.В. Анатомия и физиология детского организма (основы учения о клетке и развитии организма, нервная система, опорно-двигательный аппарат): Учебное пособие. – М.: Просвещение, 1986. – С. 273 – 285.

4. Леонтьева Н.Н., Маринова К.В. Анатомия и физиология детского организма (внутренние органы): Учебное пособие. – М.: Просвещение, 1976. – С. 235 – 236.

Додаткова література до лекції:

1. Агаджанян Н.А., Тель Л.З., Циркин В.И., Чеснокова С.А. Физиология человека. – М.: Медицинская книга, Н. Новгород: Изд-во НГМА, 2001. – С. 459 – 462, 477 – 478, 479.

2. Ріст і розвиток людини / В.С. Тарасюк, Г.Г. Титаренко, І.В. Паламар, Н.В. Титаренко / Під ред. В.С. Тарасюка. – К.: Здоров’я, 2002. – С. 202 – 223, 240 – 252.

3. Хрипкова А.Г., Колесов Д.В. Гигиена и здоровье школьника. – М.: Просвещение, 1988. – С. 26 – 64, 148 – 167.

 

Вікові особливості та основи гігієни будови і функцій шкіри. Терморегуляція

 

Шкіра – один із головних бар’єрних систем організму, яка має морфологічні та фізіологічні особливості в різні вікові періоди. Шкіра відображає стан внутрішніх органів та інших систем здорової і хворої людини.

Площа шкіри з розрахунку на кг маси у новонароджених дітей більше, ніж у дорослих (704 проти 221 см2/кг маси). Тому у дітей вища тепловіддача, ніж у дорослих.

Епідерміс і роговий шар шкіри у дитини досягає «зрілості» в 7 років.

Число потових залоз у людини не міняється, але густина їх розташування – зменшується у зв’язку із збільшенням площі поверхні шкіри (у дітей вона вища, ніж у дорослих в 10 разів). Морфологічної зрілості потові залози досягають в 7 років. Потовиділення в підпахвовій області починається з 7 років, а в пахових областях, на шкірі статевих органів і промежини – з 14 – 16 років. Активність сальних залоз істотно зростає у плодів напередодні пологів, а в постнатальному періоді – під час статевого дозрівання.

У дітей має місце слабкість захисної функції шкіри, за рахунок поганого розвитку рогового шару шкіри, що містить меланін, який захищає шкіру від ультрафіолетових променів.

Тонкий роговий шар та розвинута сітка кровоносних судинних капілярів зумовлюють підвищену всмоктувальну функцію шкіри, недостатній розвиток видільної функції та краще виражену дихальну функцію. Тому слід пам’ятати про обережне застосування кремів, мазів, косметичних засобів та необхідність чистоти шкіри дітей, що покращує самопочуття дитини за рахунок залучення її до процесів газообміну. Крім того, роговий шар шкіри синтезує антирахітичний вітамін D.

Висока кількість рецепторів обумовлюють чутливість шкіри.

 

Плід не потребує механізмів терморегуляції, оскільки він розвивається в умовах материнського «термостата».

У новонароджених дітей температура тіла вища, ніж у дорослих (наприклад, ректальна температура складає 37,7 – 38,2°С), а добова температурна крива має зламаний характер.

Через 1–1,5 години після годування температура тіла зростає на 0,1 – 0,4°С, після дефекації вона, навпаки, знижується.

Тепловіддача у дітей вища (наприклад, у новонароджених – в 2,2 рази), ніж у дорослих. Це пов’язано з тим, що у них площа шкірних покривів з розрахунку на кг маси тіла вища (наприклад, у новонародженого – 704 см2/кг, у 5-річних дітей – 456 см2/кг, у дорослого – 221 см2/кг), з вищою інтенсивністю шкірного кровообігу, з меншою товщиною шкіри, з підвищеною інтенсивністю невідчутної перспірації, з підвищеною віддачею тепла через легені.

Важливу роль в тепловіддачі у новонароджених і грудних дітей виконує віддача тепла шляхом випаровування з верхніх дихальних шляхів, а також процес потовиділення (кількість потових залоз з розрахунку на одиницю площі поверхні шкіри у них вища, ніж у дорослих).

Проте механізми фізичної терморегуляції у дітей першого року життя багато в чому невивчені. Наприклад, у них відсутня реакція судин шкіри на холодову дію.

Фонова теплопродукція у дітей, особливо в грудному віці, теж вище, ніж у дорослих (наприклад, у новонароджених і грудних дітей – в 1,4 рази), хоча здатність підвищити теплопродукцію, наприклад, при охолоджуванні, виражена у меншій мірі, ніж у дорослих (так, у грудних дітей вона зростає в 2 рази, а у дорослих – в 3 – 4 рази).

Основним механізмом теплопродукції є не скоротливий термогенез, в якому особлива роль у малюків належить бурому жиру.

В цілому у новонароджених в грудних дітей хімічна терморегуляція теж невивчена. Тому так важливий правильний підбір одягу для малюків залежно від температури середовища.

У дітей перших років життя недостатньо розвинений свідомий контроль температури тіла: навіть в 2 – 3 роки вони не можуть відчути переохолодження або перегрів.

У процесі онтогенезу зростають можливості теплопродукції, знижується інтенсивність тепловіддачі, удосконалюються механізми терморегуляції, зокрема швидкість реагування адренергічної системи і щитовидної залози, посилюються і швидшають вазомоторні реакції, знижується поріг і зростає об’єм потовиділення, формується механізм м’язового термогенезу (тонус терморегуляції, тремтіння).

«Дорослий» рівень терморегуляції досягається до 15 – 17 років.

 

Гігієна шкірних покривив вимагає чистоти, що не тільки обумовлює нормальне функціонування шкіри а й забезпечує профілактику шкірних захворювань. Крім того, необхідно враховувати склад і якість тканин, вільний крій, сезонність як верхнього, так і нижнього одягу. Розмір, фасон та жорсткість підошви дитячого взуття не повинні перешкоджати розвиткові стопи і також відповідати вимогам якості та сезонності.

 







Дата добавления: 2015-09-07; просмотров: 4026. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Индекс гингивита (PMA) (Schour, Massler, 1948) Для оценки тяжести гингивита (а в последующем и ре­гистрации динамики процесса) используют папиллярно-маргинально-альвеолярный индекс (РМА)...

Методика исследования периферических лимфатических узлов. Исследование периферических лимфатических узлов производится с помощью осмотра и пальпации...

Роль органов чувств в ориентировке слепых Процесс ориентации протекает на основе совместной, интегративной деятельности сохранных анализаторов, каждый из которых при определенных объективных условиях может выступать как ведущий...

Словарная работа в детском саду Словарная работа в детском саду — это планомерное расширение активного словаря детей за счет незнакомых или трудных слов, которое идет одновременно с ознакомлением с окружающей действительностью, воспитанием правильного отношения к окружающему...

Правила наложения мягкой бинтовой повязки 1. Во время наложения повязки больному (раненому) следует придать удобное положение: он должен удобно сидеть или лежать...

ТЕХНИКА ПОСЕВА, МЕТОДЫ ВЫДЕЛЕНИЯ ЧИСТЫХ КУЛЬТУР И КУЛЬТУРАЛЬНЫЕ СВОЙСТВА МИКРООРГАНИЗМОВ. ОПРЕДЕЛЕНИЕ КОЛИЧЕСТВА БАКТЕРИЙ Цель занятия. Освоить технику посева микроорганизмов на плотные и жидкие питательные среды и методы выделения чис­тых бактериальных культур. Ознакомить студентов с основными культуральными характеристиками микроорганизмов и методами определения...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.012 сек.) русская версия | украинская версия