Студопедия — Вікові особливості та основи гігієни будови і функцій системи розмноження
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Вікові особливості та основи гігієни будови і функцій системи розмноження






 

Статеві залози. Статеві залози розвиваються з єдиного зачатка. Диференціювання в чоловічу статеву залозу (яєчко) або в жіночу (яєчник) відбувається на ранніх етапах внутрішньоутробного розвитку (7 – 8 тиждень).

Чоловічі статеві залози. Вже на 11 – 17 тиждень у плоду чоловічої статі рівень андрогенів (тестостерону, дегідроепіандростерону) досягає значень, характерних для дорослих чоловіків (13 нмоль/л).

Завдяки цьому відбувається розвиток статевого члена, калитки, сім’явивідних канатиків, а також диференціювання нейронів гіпоталамуса по чоловічому типу.

Маса яєчка новонародженого – 0,3 г; в 1 рік – 1 г; в 19 років – 20 г. Після народження гормонопродукуюча активність яєчка до початку пубертатного періоду загальмована.

З 12 – 13 років вона поступово зростає (під впливом гонадоліберніну, ФСГ і ЛГ) і до 16 – 17 років досягає рівня дорослих. Свідченням цього є поява полюцій. Полюція – мимовільне виділення сімені, яке виникає з настанням періоду статевого дозрівання. Поява першої полюції свідчить про те, що у хлопчика почали вироблятися статеві клітини. Змішуючись з виділеннями сім’яних міхурців і передміхурової залози, вони у вигляді сімені накопичуються у статевих шляхах і природним шляхом після напруження статевого члена видаляються у вигляді нічних мимовільних вивержень. Це явище цілком нормальне, фізіологічне. Воно спостерігається у кожного юнака або чоловіка, який не живе статевим життям. В середньому полюції з’являються з перервами від 10 до 60 днів. Якщо полюції спостерігаються кожну ніч або навіть кілька разів на ніч, то в цьому разі треба звертатися до лікаря.

Поява полюцій аж ніяк не свідчення того, що юнак дозрів, перетворився на справжнього чоловіка. І хоч у сім’яній рідині підлітка можуть бути уже зрілі сперматозоони, здатні запліднити жіночу яйцеклітину, проте це нітрохи не показник того, що організм підлітка готовий до статевого життя. За допомогою полюцій організм звільняється від надміру сім’яної рідини і статевого напруження. Це дуже доцільна і природна реакція організму, яка створює фізіологічні умови для статевої стриманості.

Щоб полюції не повторювалися дуже часто, юнакам не рекомендується на ніч їсти гострі страви, пити багато рідини, вкриватися теплою ковдрою, спати в плавках або тісних трусиках. Постіль повинна бути не дуже м’якою. Крім того, необхідно тримати в чистоті крайню плоть.

Такий підйом активності викликає пубертатний стрибок росту, появу вторинних статевих ознак (обволосіння лобка, підпахвової впадини, обличчя, зміну тембру голосу, ріст щитоподібного хряща), а також ріст статевого члена, яєчок, а після 15 років – активує сперматогенез. Вік згасання гормональної функції яєчка (чоловічого клімаксу) – вельми індивідуальний, але в середньому він доводиться на 60 – 70 років.

Яєчники. Після диференціювання із статевого зачатка у плоду жіночої статі в яєчнику з 20 тижня відбувається утворення прімордіальних фолікулів. В кінці внутрішньоутробного розвитку частина фолікулів продукує в невеликих кількостях естроген, але вони не впливають на формування статевих органів дівчинки.

До моменту народження маса яєчника складає 5 – 6 г, у дорослої жінки – 6 – 8 г, в постменопаузальном періоді – 2 г.

На постнатальному відрізку онтогенезу виділяють три періоди активності яєчника: нейтральний (від народження до 6 – 7 років), препубертатний (від 8 років до першої менструації) і пубертатний (від моменту першої менструації до менопаузи).

На всіх етапах фолікули продукують естроген, але в різних кількостях. Низький рівень продукції естрогену до 8 років створює можливість для статевого диференціювання нейронів мозку по жіночому типу.

В препубертатний період продукція естрогену вже достатня для індукції пубертатного стрибка, тобто значного зростання кісток в довжину (до 10 см в рік проти 2 – 5 звичного), а також для розвитку вторинних статевих ознак (обволосіння лобка, підпахвової впадини, ріст молочних залоз, тазових кісток, розвиток підшкірно-жирового шару).

Поступове зростання продукції естрогену приводить до менархе, а в подальшому – до становлення регулярного менструального циклу, що створює можливість для зачаття і виношування плоду.

Нормальним вважається початок менструації не раніше 11...12 років і не пізніше 17...18 років. Продовжуються менструації до 45...54 років, тобто до клімактеричного віку.

Нервові зворушення, сильний фізичний біль, переїзд із півночі на південь, з низини в гори можуть порушити менструальний цикл. Тривала, виснажлива робота, сильна перевтома, різка втрата ваги можуть спричинити припинення менструації. Все це свідчить про те, що менструація – не місцевий процес, а один із проявів статевого циклу, який координується центральною нервовою системою.

Поява першої менструації свідчить тільки про початок статевої зрілості. І хоч дівчинка може уже завагітніти, статеві органи її, весь організм ще не дозріли для нормального статевого життя.

Менструація в середньому триває від 2 до 5 днів. За цей період виділяється близько 50 – 1500см3 крові. Якщо менструації встановилися, то вони повторюються приблизно через кожні 24 – 28 днів. Цикл вважається нормальним, коли менструації настають через однакові проміжки часу, продовжуються однакову кількість днів і з однаковою інтенсивністю. Спочатку менструації можуть тривати 7 – 8 днів, зникати на кілька місяців, на рік і більше. Найчастіше більш-менш правильна періодичність менструального циклу встановлюється після деяких коливань протягом року.

Перша менструація часом супроводжується поганим загальним станом, слабкістю, болем або значною втратою крові. Інколи можуть бути також слабке підвищення температури, блювання, пронос або запор, запаморочення.

Під час менструації не обов’язково лежати. При доброму самопочутті необхідно вести звичайний спосіб життя, продовжувати займатися ранковою гімнастикою – нескладними фізичними вправами. Забороняються на цей час вправи, пов’язані із стрибками, їзда на велосипеді, підняття важких речей. Не рекомендується кататися на ковзанах, лижах, здійснювати тривалі піші переходи, приймати ванни, купатися, загоряти.

Якщо менструації дуже болісні, сильні, треба звернутися до лікаря. При менструаціях, які супроводжуються погіршенням загального стану організму, дівчата звільняються від занять або роботи. Під час менструацій дівчина повинна оберігати себе, особливо ноги і нижню частину живота, від охолодження. Не можна сідати на холодне каміння та інші охолоджені предмети.

Із харчового раціону під час менструації треба виключити такі дуже збудливі речовини, як оцет, гірчиця, перець, хрін. Не можна пити пиво, вино та інші алкогольні напої, бо внаслідок посилення кровообігу це може привести до менструальних кровотеч. Особливо треба стежити за своєчасним випорожненням сечового міхура і кишок, бо переповнення їх приводить до зміщення матки, що може бути причиною болю, затримання виділень. Дівчина повинна особливо ретельно стежити за чистотою свого тіла під час менструації, бо внутрішня поверхня матки при цьому кровоточить, перетворюється на своєрідну ранову поверхню, де мікроби знаходять сприятливе поживне середовище.

Оцінку статевого розвитку підлітка, як правило, проводять по вторинних статевих ознаках, а її результати виражають у вигляді формули. Для хлопчиків вона має вигляд – Р1,Ах1,F1,V1,L1, а для дівчаток – Р1,Ах1,Ма1,Ме1. Ця абревіатура означає таке.

Розвиток волосся на лобку: Р0 – відсутність; Р1 – поодиноке волосся; Р2 – довге, рідке волосся в центрі лобка; Р3 – густе волосся, при цьому, у хлопчиків – пряме, у дівчаток – в’юнке, по всій поверхні лобка; Р4 – густе, в’юнке, розташоване рівномірно у вигляді трикутника; Р5 – теж і розповсюдження на стегна і до пупка.

Розвиток обволосіння в підпахвовій впадині: Ах0 – відсутність волосся; Ах1 – поодиноке волосся; Ах2 – рідке волосся в центрі впадини; Ах3 – густе волосся, при цьому у хлопчиків – пряме, по всій впадині, у дівчат – довге, в’юнке; Ах4 – густе, в’юнке, по всій впадині.

Обволосіння обличчя у хлопчиків і хлопців: F0 – відсутність обволосіння; F1 – перші волосинки над верхньою губою; F2 – жорстке волосся над верхньою губою, перше волосся на підборідді, F3 – поширене волосся над верхньою губою і на підборідді, початок росту
бакенбард; F4 – злиття росту волосся над губою і в області підборіддя, виражений ріст бакенбард; F5 – злиття всіх зон об волосіння/

Зміна тембру голосу у хлопчиків і хлопців: V0 – дитячий голос; V1 – мутація
або ломка голосу; V2 – чоловічий тембр голосу.

Розвиток щитоподібного хряща у хлопців: L0 – відсутність ознак росту; L1 – початок випинання кадика; L2 – виразне випинання кадика.

Розвиток молочної залози у дівчат: Ма0 – залози не видаються над поверхнею
грудної клітки; Ма1 – навколососковий кружок разом з соском утворюють єдиний конус;
Ма2 – залози значно видаються разом з соском і навколососковим кружком і мають
форму конуса; Ма3 – тіло залози приймає округлу форму, соски підводяться над
навколососковим кружком.

Менструальна функція у дівчат: Ме0 – відсутність менструацій; Ме1 – 1 – 2 менструації до моменту огляду; Ме2 – нерегулярні менструації; Ме3 – регулярні менструації.

У середньому, для школярів характерні такі темпи розвитку:

у дівчат перші ознаки початку пубертату (Ма11) – близько 9 років; середній вік Ма3 – 13 років; Ах3 – 15 років; перша менструація – в 12 років 8 міс. (коливання – 1 рік);

у хлопців – перші ознаки пубертату (V1, P1) – в 10 років; середній вік мутації голосу – 12 років; середній вік Р3 – 13 років.

 

 







Дата добавления: 2015-09-07; просмотров: 432. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Картограммы и картодиаграммы Картограммы и картодиаграммы применяются для изображения географической характеристики изучаемых явлений...

Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Этапы и алгоритм решения педагогической задачи Технология решения педагогической задачи, так же как и любая другая педагогическая технология должна соответствовать критериям концептуальности, системности, эффективности и воспроизводимости...

Понятие и структура педагогической техники Педагогическая техника представляет собой важнейший инструмент педагогической технологии, поскольку обеспечивает учителю и воспитателю возможность добиться гармонии между содержанием профессиональной деятельности и ее внешним проявлением...

Репродуктивное здоровье, как составляющая часть здоровья человека и общества   Репродуктивное здоровье – это состояние полного физического, умственного и социального благополучия при отсутствии заболеваний репродуктивной системы на всех этапах жизни человека...

Условия, необходимые для появления жизни История жизни и история Земли неотделимы друг от друга, так как именно в процессах развития нашей планеты как космического тела закладывались определенные физические и химические условия, необходимые для появления и развития жизни...

Метод архитекторов Этот метод является наиболее часто используемым и может применяться в трех модификациях: способ с двумя точками схода, способ с одной точкой схода, способ вертикальной плоскости и опущенного плана...

Примеры задач для самостоятельного решения. 1.Спрос и предложение на обеды в студенческой столовой описываются уравнениями: QD = 2400 – 100P; QS = 1000 + 250P   1.Спрос и предложение на обеды в студенческой столовой описываются уравнениями: QD = 2400 – 100P; QS = 1000 + 250P...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.009 сек.) русская версия | украинская версия