Студопедия — Особливості застосування проекційної техніки в навчальному процесі.
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Особливості застосування проекційної техніки в навчальному процесі.






Лекційне заняття № 5.

Змістовий модуль 2. Методика використання сучасних

Інформаційних технологій навчання.

Тема 1. Персональний комп’ютер і сучасна проекційна техніка.

План.

1. Особливості застосування проекційної техніки в навчальному процесі.

2. Види сучасної проекційної техніки.

3. Специфіка використання інтерактивних дошок.

4. Техніка безпеки при роботі з персональним комп’ютером.

Ключові поняття теми:проекційна техніка, проекційні рідкокристалічні (РК) панелі, електронні (мультимедійні) проектори, проекційні дисплеї, інтерактивна дошка.

Базова література до теми: № 2, 3, 4, 8.

Допоміжна література до теми: № 1, 4, 5, 8, 9, 14.

Зміст лекції:

Особливості застосування проекційної техніки в навчальному процесі.

Людство завжди прагнуло використовувати всю наявну досконалу технологію для навчання підростаючого покоління. Останніми роками в нашій освітній практиці з'явилося безліч нових форм і методик організації навчального процесу. Очевидно, що без удосконалення технічних засобів навчання застосування цих методик на практиці стає досить складною справою. Показ різнокольорових ілюстрацій, карт, таблиць, діаграм, графіків, демонстрування навчальних фільмів можливий за допомогою проекційної техніки. Підготувати інформацію на комп'ютері можна в будь-якому графічному чи текстовому редакторі. Використання проектора в навчальному процесі сприяє максимальному засвоєнню інформації та економить час та зусилля, а також надає безліч інших переваг:

– Зображення на екрані добре проглядається з будь-якого місця в аудиторії. Часто інформацію, яку написано на дошці, практично неможливо прочитати з останньої парти через велику відстань підсвічування дошки. Використання проектора дасть змогу усунути цей недолік.

– З'являється можливість швидкого перегляду матеріалу, що вивчався протягом уроку або лекції; готовий матеріал періодично поповнюється та доповнюється новими слайдами, тому можна використовувати лекцію протягом багатьох років.

– Використовуючи проектор, вчитель або викладач весь час знаходиться обличчям до аудиторії і краще контролює те, що відбувається в ній.

– Особливо зручно використовувати для відображення графічної інформації – карт, таблиць, схем тощо. Лекції, що містять графіки та ілюстрації, краще запам'ятовуються. Важливо також, що проектор не чинить шкідливого впливу на очі та легені людини.

Проекційне обладнання – це пристрої, які дозволяють транслювати зображення на великий екран. За технологією проектування, проектори можна розділити на трьохтрубочні (CRT), рідкокристалічні (LCD) та мікродзеркальні (DLP / DMD).

CRT технологія в проекційному обладнанні історично з’явилася першою. У кожній з трьох електронно-променевих трубок (червона, синя і зелена) на фосфорному шарі формується зображення. Таким чином, мультимедійний проектор проектує три растри, які, накладаючись на екрані один на одного, створюють повнокольорне зображення. Так як в проекційних трубках використовується той самий фосфор, що і в телевізійних кінескопах, кольоровість зображення цих проекторів дуже близька до звичної телевізійної. Однак, ці проектори мають значні габарити і вагу, у зв’язку з чим вони використовуються в комплексах домашнього театру hi-end рівня.

У мультимедійних проекторах LCD зображення формують три рідкокристалічні панелі для червоного, зеленого і синього кольорів (RGB). Світло проекційної лампи проходить крізь дзеркала і потрапляє на панелі, що формують зображення з основних кольорів. Світлові потоки, що пройшли на панелі, об’єднуються і вже повноколірний потік через проекційний об’єктив потрапляє на екран.

DLP проектори, на відміну від LCD проекторів, працюють на віддзеркалення, а не на просвіт. У проекційному обладнанні DLP, у формуванні зображення беруть участь DMD мікродзеркальний чіп (в більш дорогих моделях 3 DMD чіпа) і колірний фільтр. Дзеркала такого проектора реалізуються як невід’ємна частина інтегральної схеми, і електричний сигнал, що подається на дзеркало, нахиляє його. В одному положенні дзеркало направляє світло через оптичну систему в проекційний об’єктив і потім – на екран; в іншому – світло направляється в пастку і не потрапляє в об’єктив, вимикаючи цим піксель. Вага DLP проекторів менша, а картинка більш однорідна і природна – проміжки між пікселями менші ніж у LCD проекторів.

Переваги мультимедійних проекторів DLP- та LCD-технологій перед CRT виражаються в більшому світловому потоці, в легкості налаштування проектора при установці і, як правило, в менших габаритах і вазі. Однак на відміну від CRT, кількість елементів зображення на екрані у них обмежене структурою матриці і не може бути збільшено. Крім того, матрична структура зображення може бути помітною на екрані.

В той же час, CRT проектори, поступаючись в яскравості мультимедійним проекторам LCD і DLP, забезпечують більш високий контраст зображення, більш природну передачу кольору і менш помітну структуру растра на екрані. Тому проекційне обладнання CRT знаходить широке застосування в домашніх кінотеатрах та інших проекційних системах для демонстрації відео. Матричні (LCD та DLP) проектори широко використовуються для демонстрації комп’ютерних матеріалів (для презентацій, навчання і т.д.), а також під час шоу та інших масових заходів.

Пряма і зворотна проекція. Можливі два варіанти розташування проектора щодо екрану (більшість мультимедійних проекторів підтримують обидва методи проекції).

Пряма проекція, при якій мультимедійний проектор (проекційне обладнання) розташовується на стороні спостерігача щодо екрана. У цьому випадку, зображення сприймається за рахунок відбиття світла від екрану. Це – найбільш часто використовувана схема проекції, яка володіє істотним недоліком: фонове світло в приміщенні істотно зменшує видимий контраст зображення. Тому для отримання високоякісного зображення необхідно затемнення приміщення.

Зворотна проекція, при якій мультимедійний проектор і глядач розташовуються по різні боки екрану. У цьому випадку застосовуються просвітні екрани. З одного боку, вони підсилюють світло, що проходить через них, з іншого – поглинають фонове світло, що падає на лицьову поверхню. Якість зображення при зворотній проекції менш чутлива до освітленості в приміщенні і зовнішньої засвіченості екрану, ніж при прямій проекції. Іншими словами, при одній і тій же величині світлового потоку, якість зображення (насамперед контраст) буде краща при зворотної проекції. Недолік цієї схеми проекції – необхідність мати проекційне приміщення.

Отож, використовувати проекційну техніку варто тільки тоді, коли це доцільно: для впровадження інформації; подання статистичної інформації у вигляді таблиць і графіків; порівняння інформації, прогнозів, тенденцій; подання графічної інформації – малюнків, географічних карт; ознайомлення з об'єктами, які завеликі або замалі для приміщення, в якому проводиться заняття. Області застосування проекційного обладнання: домашній кінотеатр; конференції; презентації; події та шоу.







Дата добавления: 2015-09-07; просмотров: 1120. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Методика обучения письму и письменной речи на иностранном языке в средней школе. Различают письмо и письменную речь. Письмо – объект овладения графической и орфографической системами иностранного языка для фиксации языкового и речевого материала...

Классификация холодных блюд и закусок. Урок №2 Тема: Холодные блюда и закуски. Значение холодных блюд и закусок. Классификация холодных блюд и закусок. Кулинарная обработка продуктов...

ТЕРМОДИНАМИКА БИОЛОГИЧЕСКИХ СИСТЕМ. 1. Особенности термодинамического метода изучения биологических систем. Основные понятия термодинамики. Термодинамикой называется раздел физики...

Постинъекционные осложнения, оказать необходимую помощь пациенту I.ОСЛОЖНЕНИЕ: Инфильтрат (уплотнение). II.ПРИЗНАКИ ОСЛОЖНЕНИЯ: Уплотнение...

Приготовление дезинфицирующего рабочего раствора хлорамина Задача: рассчитать необходимое количество порошка хлорамина для приготовления 5-ти литров 3% раствора...

Дезинфекция предметов ухода, инструментов однократного и многократного использования   Дезинфекция изделий медицинского назначения проводится с целью уничтожения патогенных и условно-патогенных микроорганизмов - вирусов (в т...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.008 сек.) русская версия | украинская версия