Студопедия — Підготовка до використання персонального комп’ютера в навчальних закладах.
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Підготовка до використання персонального комп’ютера в навчальних закладах.






Для того, щоб ПК виправдав свою присутність на уроці, необхідно провести велику підготовчу роботу, яка включає наступні етапи:

1. Складання сценарію роботи з комп'ютером. На цьому етапі в словесній формі, у вигляді таблиць або малюнків, визначається послідовність матеріалу, який подається з екрану, варіанти відповідей і можлива реакція комп'ютера па них. Ніяких спеціальних знань для цього не вимагається, а от предмет і методику його викладання потрібно знати добре. Це – сама "науковомістка" частина роботи з підготовки комп'ютерного заняття. Саме тут може розкритися методична майстерність одного вчителя з тим, щоб десятки і сотні колег могли скористатися його досвідом.

2. Реалізація сценарію на конкретному типі комп'ютера. Ця частина роботи вимагає серйозної професійної підготовки прикладного програміста, який повинен добре знати психологічні особливості спілкування людини з ПК. Останнім часом з'явилися розробки, які дозволяють учителям реалізовувати свої сценарії програм за допомогою зручних діалогових засобів. Проте, професійне володіння цими засобами, вміле використання графіки, кольорових і звукових ефектів можливе тільки при наявності знань і навичок практичної роботи з комп'ютером. Належна програма найчастіше є результатом колективної праці педагогів, психологів і програмістів.

3. Підготовка методичної сторони уроку. Необхідні глибокі знання предмету, методики проведення занять. І досвідчений методист повинен визначити мету використання комп'ютера на уроці, заздалегідь визначити педагогічний ефект, який досягається за рахунок застосування комп'ютера. Сюди можна віднести такі моменти: викладання складного матеріалу за допомогою програм-моделей й ілюструючих програм, в тому числі ігрових; моделювання процесів і ситуацій для прийняття учнями правильного варіанту розв'язування; контроль за засвоєнням матеріалу попереднього і поточного уроків; формування практичних навичок за допомогою програм-тренажерів тощо. Слід зазначити, що зовсім не обов'язково планувати використання ПК всі 45 хвилин уроку. Для проведення контролю достатньо 10-15 хв., ілюстрації нового матеріалу – 20-25 хв., але при виконанні складних розрахунків, розв'язуванні комплексних завдань, пов'язаних із перебиранням і вибиранням оптимальних варіантів, можуть бути потрібні і спарені уроки.

4. Практична робота з обчислювальною технікою. Таким чином, програми розроблено, методичні розробки надруковано, плани написано; тепер залишилося провести урок на найвищому рівні. А хто буде включати комп'ютери, завантажувати програми, відповідати на запитання школярів тощо? Добре, певна річ, якщо завідуючий кабінетом інформатики допоможе. А якщо він зайнятий? Тоді необхідно робити все самому, тобто мати практичні навички роботи з ПК, його зовнішніми пристроями.

Більш високі рівні підготовки вимагають і більш тривалого навчання. Передавання знань є складовою людської діяльності, тому застосування новітніх технологій у галузі освіти зумовлене двома чинниками. З одного боку, це необхідність підготувати учня до його майбутнього робочого місця, а з іншого – необхідність більш ефективної передачі знань, тобто максимального поліпшення і полегшення роботи вчителя. Необхідною умовою інформатизації освіти є готовність педагогів до використання нових технологій навчання в процесі передачі знань, що означає постійну, неперервну самоосвіту. Між тим, вибираючи комп'ютер для навчальних цілей, слід добре усвідомлювати цілі, які змінюються з розвитком суспільства. На початку комп'ютеризації головна мета була сформульована так: «Програмування – друга грамотність». З'являються так звані педагогічні програмні засоби, та інша мета: "Комп'ютерна грамотність", що передбачає вивчення основ програмування. Суспільство висунуло такі завдання:

1) інформатизація суспільства – це означає, що у будь-якому навчальному закладі (від школи до вищого закладу освіти III-IV рівня акредитації) педагоги та учні повинні мати доступ до «електронної» інформації з предмету, що вивчається;

2) інформаційна культура – це передбачає, що викладачі володітимуть методами пошуку необхідної інформації, матимуть певний рівень культури для відбору інформації, навчаться її переробляти та пропонувати учням у друкованому вигляді;

3) гуманізація освіти через інформатизацію – такої мети можна досягнути з появою мультимедійних комп'ютерів, за допомогою яких можна представити не тільки текстову, а й графічну, аудіо- та відеоінформацію, а також із розповсюдженням таких програмних продуктів, як комп'ютерні енциклопедії, електронні книжки, довідники з літератури тощо.

Нині необхідність використання сучасних комп'ютерних засобів у навчальному процесі є незаперечним фактом. Звичайно, у кожного педагога є апробована методика викладання; він витрачає не так багато часу на підготовку до занять. Раптом, у нових умовах, від нього вимагають змінити стиль роботи, почати працювати на комп'ютері.

Отже, якщо вчитель вирішить залучити комп'ютер до навчального процесу, він буде змушений витрачати значно більше часу на підготовку до занять, причому не вдома, у комфортній обстановці, а в навчальному закладі, за допомогою спеціаліста з інформатики. Узагальнюючи вищезгадані проблеми, можна зробити висновки, що будь-який технічний засіб навчання, у тому числі і комп'ютер, може давати вагомі результати в навчанні лише тоді, коли з'являються покоління педагогів, які готові і бажають використовувати комп'ютери, а також тоді, коли з'являються методисти, здатні розробити методику застосування їх в навчальному процесі, тобто скласти досить значну кількість прикладів, на основі яких навіть так званий пересічний вчитель зможе користуватися комп'ютером.

Мультимедійні проектори використовуються в загальноосвітніх школах при викладанні всіх навчальних дисциплін і при проведенні різних форм позакласної і позашкільної роботи. При цьому можна використовувати такі види відеоінформації:

1. Навчальні кінофільми, записані на кінострічку. За допомогою кінопроектора, відеокамери і телевізора відеоінформація подається на мультимедійний проектор, а звідти – на екран.

2. Навчальні кінофільми, які записані на відеомагнітну стрічку, відеоролик, комп’ютерний диск, флеш-диск. Кінофільми подаються на проектор за допомогою відеомагнітофона, DVD-програвача і комп’ютера, а з нього демонструються на екран.

3. Навчальні телевізійні фільми, які зняті за допомогою відеокамери і записані на відеомагнітну стрічку, DVD-відеодиск, оптичний диск, жорсткий диск (вінчестер), флеш-диск. Використовуючи відповідно відеомагнітофон, DVD-плеєр і комп’ютер, надсилаємо телеінформацію на проектор, а потім – на екран.

4. Навчальні телевізійні передачі безпосередньо з телевізора або записані на відеомагнітну стрічку, оптичний диск відеоформату, жорсткий диск (вінчестер), флеш-диск. Як і при демонструванні телефільмів, відеоінформація надходить з телевізора, відеомагнітофона, DVD-плеєра, комп’ютера на проектор, а звідти – на екран.

5. Телевізійні передачі художнього, технічного, природничого, математичного, фізичного, історичного, гуманітарного, мовно-літературного, музичного, політичного та виховного напрямків і змісту, які йдуть у прямому ефірі або записані на відповідні носії інформації. Їх схематичний перегляд значно доповнить, розширить і поглибить знання, вміння та навички учнів, отриманих в процесі урочної діяльності, сприятиме національному вихованню та розвитку учнівської молоді. Джерелами цих передач є телевізор, відеомагнітофон, комп’ютер, DVD-плеєр, відеокамера.

6. Прямі телевізійні передачі з місця подій та їх перегляд на великому екрані за допомогою мультимедійного проектора. До таких передач можна віднести такі: засідання сесії Верховної Ради та уряду України, сесій обласних та міських Рад; урочистості з нагоди державних свят, відзначення ювілейних дат держави і видатних державних діячів; паради, демонстрації, мітинги, зібрання громадян для вирішення різних питань; вибори до Верховної Ради України та місцевих рад, з’їзди політичних партій та об’єднань; збори Академії наук та галузевих академій України, академічних та науково – дослідницьких інститутів, наукових установ, наукові та науково – практичні конференції; робота підприємств, установ, організацій, сільськогосподарських об’єднань; зустрічі з керівниками держави, Верховної Ради та уряду України, депутатами всіх рівнів, керівниками обласних, міських і районних владних структур, видатними політичними діячами, вченими, космонавтами, кращими людьми України; олімпійські ігри, першість світу, континентів, регіонів, держав, України з різних видів спорту; виступи мистецьких колективів, індивідуальних виконавців, колективів художньої самодіяльності на концертах, конкурсах, змаганнях; дослідження та освоєння Всесвіту, небесних тіл, космічного простору, польоти космічних апаратів; незвичайні небесні явища: землетруси і виверження вулканів, повені, урагани, буревії, пожежі, аварійні ситуації у космосі, повітрі, на землі та на воді; інтерв’ю з видатними вченими, політичними діячами, цікавими людьми, керівниками різного рівня; телевізійні репортажі з музеїв, виставок, конкурсів, змагань, презентацій, концертів, різних масових заходів.

Для отримання на великому екрані за допомогою мультимедійного проектора прямих телевізійних передач з місця подій використовуються відеокамери та телевізори. При наявності можливості прямі телепередачі можна записати на відеомагнітну стрічку, оптичний диск (відеоформату), жорсткий диск (вінчестер), флеш-диски, а потім через відеомагнітофон6, DVD-плеєр, комп’ютер за допомогою проектора відтворити на екрані. При викладанні загальноосвітніх і спеціальних навчальних дисциплін, враховуючи їх зміст, в навчальний і позанавчальний час за допомогою мультимедійного проектора можна демонструвати на екрані відеоінформацію із звуковим супроводом, яка характерна для кожної із них. При цьому вона повинна бути записана на відповідні носії інформації. В окремих випадках її можна переглядати у прямому ефірі.

Вчитель, який використовує мультимедійний проектор, повинен добре до цього підготуватися. Ще до початку навчального року він зобов’язаний провести таку роботу:

1. Перевірити, чи працює проектор. Для цього слід увімкнути його і отримати на екрані добре освітлений прямокутник.

2. Здійснити перевірку всіх апаратів, до яких буде під’єднуватись проектор під час його використання, а саме: комп’ютер, телевізор, відеомагнітофон, DVD – плеєр, відеокамера, цифровий фотоапарат, мобільний телефон. Слід увімкнути їх і переконатись, що всі вони бездоганно працюють.

3. Підготувати відповідні носії відео та аудіоінформації: жорсткі комп’ютерні диски (вінчестери), дискети, оптичні диски (DVD, CD та інших форматів), відеокасети, флеш – диски, відеозаписи у цифровому фотоапараті та у мобільному телефоні. У разі необхідності потрібнол виконати записи екранної та звукової інформації.

4. Зібрати відповідні установки за схемами, які ми розглядали вище: комп’ютер і проектор; телевізор і проектор; відеомагнітофон і проектор; відеомагнітофон, телевізор і проектор; DVD-плеєр і проектор; відеокамера і проектор; відеокамера, телевізор і проектор; цифровий фотоапарат і проектор; мобільний телефон і проектор.

Зібравши, слід продемонструвати на екрані із звуковим супроводом відповідну інформацію. При цьому слід остаточно переконатись, що мультимедійний проектор, апарати та носії інформації до використання готові.







Дата добавления: 2015-09-07; просмотров: 854. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Картограммы и картодиаграммы Картограммы и картодиаграммы применяются для изображения географической характеристики изучаемых явлений...

Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Объект, субъект, предмет, цели и задачи управления персоналом Социальная система организации делится на две основные подсистемы: управляющую и управляемую...

Законы Генри, Дальтона, Сеченова. Применение этих законов при лечении кессонной болезни, лечении в барокамере и исследовании электролитного состава крови Закон Генри: Количество газа, растворенного при данной температуре в определенном объеме жидкости, при равновесии прямо пропорциональны давлению газа...

Ганглиоблокаторы. Классификация. Механизм действия. Фармакодинамика. Применение.Побочные эфффекты Никотинчувствительные холинорецепторы (н-холинорецепторы) в основном локализованы на постсинаптических мембранах в синапсах скелетной мускулатуры...

Пункты решения командира взвода на организацию боя. уяснение полученной задачи; оценка обстановки; принятие решения; проведение рекогносцировки; отдача боевого приказа; организация взаимодействия...

Что такое пропорции? Это соотношение частей целого между собой. Что может являться частями в образе или в луке...

Растягивание костей и хрящей. Данные способы применимы в случае закрытых зон роста. Врачи-хирурги выяснили...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.013 сек.) русская версия | украинская версия