Студопедия — Виховні аспекти використання Інтернету у навчально-виховному процесі загальноосвітніх навчальних закладів.
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Виховні аспекти використання Інтернету у навчально-виховному процесі загальноосвітніх навчальних закладів.






Лекційне заняття № 9.

Змістовий модуль 2. Методика використання сучасних

Інформаційних технологій навчання.

Тема 5. Особливості використання мережі «Internet»

У навчально-виховному процесі.

План.

1. Виховні аспекти використання Інтернету у навчально-виховному процесі загальноосвітніх навчальних закладів.

2. Використання комп’ютерних мереж у навчальному процесі.

Ключові поняття теми: використання мережі Інтернет, функціонування комп’ютерних мереж.

Базова література до теми: № 2, 3, 4, 9.

Допоміжна література до теми:№ 7, 17, 18.

Зміст лекції:

Виховні аспекти використання Інтернету у навчально-виховному процесі загальноосвітніх навчальних закладів.

Використання Інтернету у навчально-виховному процесі навчальних закладів може здійснюватися за такими напрямами: освітній – дистанційне навчання, участь в олімпіадах, конференціях тощо; виховний; розвивальний і пізнавальний. Унікальність мережі Інтернет полягає в її відкритості, доступності та відсутності прав власності. Тому практично в усіх її проявах відсутні регулювання, цензура та інші методи контролю інформації. Завдяки цьому відкриваються необмежені можливості доступу до будь-якого виду інформації.

Під час проведення уроків з використанням мережі Інтернет перед учителем виникає дуже важлива проблема: не допустити можливості доступу учнів до сайтів, що містять негативну інформацію такого роду, як: зґвалтування, жорстока порнографія, нагота, сексуальні акти, сатанізм і окультизм, наркотики та наркотична культура, фашизм і екстремізм, богохульство, спиртне, сигарети тощо. Крім доступу до сайтів з негативною інформацією, дехто з учнів може використовувати можливості виходу в Інтернет для здійснення несанкціонованого доступу. З ряду причин (наявність великої кількості комп'ютерів у комп'ютерному класі, особливості завантаження інформації з мережі Інтернет тощо) учителеві важко запобігти небажаним діям учнів.

Використання Інтернету в навчальному процесі вимагає проведення серед учнів виховної роботи з дотримання правових норм.

Один з напрямків такої роботи – це вивчення правових норм застосування комп'ютерних технологій у розвинених країнах світу та в Україні для формування в учнів знань про відповідальність за комп'ютерні злочини. Іншим напрямком є обмеження доступу до певних сайтів, що містять інформацію з названих вище тем. Як розпізнати вчителеві, містить сайт фотографії з безневинними напівоголеними дівчатками чи зображення сцен насильства? Один із способів – опублікувати список мережевих адрес із потенційно непристойними матеріалами і проаналізувати Web-сторінки на скорочення, ключові слова та фрази. Проте організатори подібних сайтів не зацікавлені в поширенні такого роду "реклами".

Другий спосіб – це фільтрація доступу до сайтів Інтернет за певними ознаками. Однією з кращих прикладних програм-фільтрів визнана програма Cyber Patrol, (розробник Microsys). На даний момент нею складено список із 164734 "заборонених" сторінок, який щодня обновляється. Програма Cyber Patrol дозволяє обмежити доступ учнів не тільки до непристойних сайтів, але й до Internet Relay Chat, FTP-серверів, груп новин, ігор і різних прикладних програм. Усі обмеження можуть виконуватися вибірково, що надає вчителю широке поле діяльності. Програма дозволяє також обмежувати доступ в Інтернет за часом доби та днями тижня. Категорії обмеження доступу, які можна встановити за допомогою програми Cyber Patrol 4.0.

Існують три опції для категорій обмежень: 1. Full – будь-який сайт може бути доступний. 2. None – жоден сайт не доступний. 3. Filtering – можуть бути доступні лише окремі сайти в групі.

Internet Relay Chat є одним із найбільш небезпечних сервісів в Інтернет-комунікаціях, як з погляду можливості зараження вірусами, так і з погляду можливості одержання зловмисником інформації особистою характеру: прізвища й імені, домашньої адреси, номера телефону; школи, електронної адреси тощо. Щоб запобігти подібній загрозі, у програмі Cyber Patrol передбачена можливість обмеження передачі інформації особистого характеру. Інсталювати програму Cyber Patrol 4.0 можна із сайта http://www.cyberpatrol.com. Там же можна одержати додаткову інформацію про роботу програми. Складність інсталяції та використання програми Cyber Patrol полягає у відсутності російськомовних версій і необхідності виконувати настроювання винятково англійською мовою. Для полегшення роботи з програмою далі дається повний опис вікон, параметрів, опцій та коментарі до неї. Вони містять переклад команд та елементів вікон українською мовою. Команди операційної системи наведено для російськомовної та англомовної (в дужках) версій.

Рекомендується така послідовність дій щодо використання програми-фільтра Cyber Patrol для обмеження доступу до певних сайтів у мережі Інтернет:

1. Завантажити на виконання прикладні програми, виконавши команди Пуск (Start), Програми (Programs), Cyber Patrol, Cyber Patrol HQ. У діалоговому вікні, що відкрилося, вести пароль (Password for Headquarters) і клацнути на кнопці Ок Запам'ятайте пароль! Після цього на екрані з'явиться робоче вікно програми, що складається з Панелі задач (Task bar), кнопки Час роботи (Time Mgmt On/Off), кнопки Категорії (Categories) та Вікна рівнів доступу до Інтернет (Internet Access Level);

2. Клацнути мишею на кнопці Категорії (Cate gories) для вибору тем, що підлягають обмеженню. У відкритому вікні Категорії (Category Restrictions for: Default) позначити категорії, що необхідно обмежити. Після закінчення вибору категорій обмеження натиснути кнопку зберегти мої настройки (Save ту selections).

3. У вікні Рівень доступу до Інтернет (Internet Access Level) для кожної групи Інтернет-послуг вибрати опцію Відфільтровані за Cyber Not списком (Filtered per Cyber Not List).

4. Клацнувши мишею по кнопці IRC, у відкритому вікні Internet Relay Chat заповнити два списки з обмеженнями на слова, що трапляються в Chat. Програма Cyber Patrol відмовляє в доступі до груп Chat згідно зі списком "Rejekt" і санкціонує доступ згідно зі списком "Approved Chat Graps". Клацнувши кнопкою Зберегти зміни (Save Changes), вийти в головне меню. Після заповнення таблиці клацнути мишею на кнопці Зберегти зміни (Save Changes) і вийти в головне меню.

5. Клацнувши клавішею миші на кнопці ChatGard, у відкритому вікні Контроль фільтрування чата (Chat Filtering Control for: Default) заповнити поля, які небезпечно передавати під час комунікаційного спілкування (прізвище та ім'я, домашня адреса, номер телефону і т.д.). ChatGard стежить за словами, що вводяться з клавіатури. Щоб ChatGard фільтрував інформацію, її потрібно вводити точно (наприклад, телефонний номер повинен включати всі цифри). У правій колонці задати інші слова для фільтрації. Після заповнення таблиці, клацнувши мишею на кнопці Зберегти зміни (Save Changes), вийти в головне меню.

6. Клацнути клавішею миші на кнопці WWW, FIT та інші сайти (WWW, FTP & Other [Site Control for: Default]). У відкритому вікні заповнити два списки – Додаткові заборони (Additional Restrictions) та Додаткові дозволи (Additional Approvals). Вибрати в меню Вибір Cyber-списку (CyberLIST Selection) одну з опцій: Заборонений список (CyberNOT List); Дозволений список (CyberYES List). Після заповнення таблиці клацнути мишею на кнопці Зберегги зміни (Save Changes) і вийти в головне меню.

7. Клацнути клавішею миші по кнопці Групи новин (News Groups). У вікні, що відкрилося, заповнити списки Додаткові заборони (Additional Restrictions) та Додаткові дозволи (Additional Approvals) і вибрати опцію Заборонений список (CyberNOT List). Після заповнення таблиці клацнути мишею на кнопці Зберегти зміни (Save Changes) і вийти в головне меню.

8. Клацнути клавішею миші по кнопці Ігри і прикладні програми (Games & Applications). У вікні Games & Applications, що відкрилося, заповнити Список обмежень (Restriction List), занісши до нього певні прикладні програми Windows, виявити які можна за допомогою кнопки Пошуку нових прикладних програм (Browse for new App's). У цьому ж вікні можна встановити заборону на використання послідовних портів Com 1 – Com 4 за допомогою меню Використання прикладних програм (Highlighted application uses). Після заповнення таблиці слід клацнути мишею на кнопці Зберегти зміни (Save Changes) і вийти в головне меню.

Для перевірки правильності установок можна під'єднатися до мережі Інтернет і зайти на сайт http://www.reaS-best.com або за іншою вибраною адресою. Якщо установки виконано правильно, Cyber Patrol не дозволить здійснити з'єднання і видасть повідомлення. Контрольна точка Cyber-списку! (CyberLTST Check point!). Для установки та використання програми Cyber Patrol потрібні такі обладнання та програмне забезпечення: ШМ-сумісні персональні комп'ютери (Pentium IT та вище); операційна система Windows 95, 98, NT; інсталяційна програма Cyber Patrol 4.0; під'єднання до мережі Інтернет.







Дата добавления: 2015-09-07; просмотров: 440. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Теория усилителей. Схема Основная масса современных аналоговых и аналого-цифровых электронных устройств выполняется на специализированных микросхемах...

Понятие метода в психологии. Классификация методов психологии и их характеристика Метод – это путь, способ познания, посредством которого познается предмет науки (С...

ЛЕКАРСТВЕННЫЕ ФОРМЫ ДЛЯ ИНЪЕКЦИЙ К лекарственным формам для инъекций относятся водные, спиртовые и масляные растворы, суспензии, эмульсии, ново­галеновые препараты, жидкие органопрепараты и жидкие экс­тракты, а также порошки и таблетки для имплантации...

Тема 5. Организационная структура управления гостиницей 1. Виды организационно – управленческих структур. 2. Организационно – управленческая структура современного ТГК...

Меры безопасности при обращении с оружием и боеприпасами 64. Получение (сдача) оружия и боеприпасов для проведения стрельб осуществляется в установленном порядке[1]. 65. Безопасность при проведении стрельб обеспечивается...

Весы настольные циферблатные Весы настольные циферблатные РН-10Ц13 (рис.3.1) выпускаются с наибольшими пределами взвешивания 2...

Хронометражно-табличная методика определения суточного расхода энергии студента Цель: познакомиться с хронометражно-табличным методом опреде­ления суточного расхода энергии...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.013 сек.) русская версия | украинская версия