Студопедия — Поняття, склад і структура виробничих інвестицій
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Поняття, склад і структура виробничих інвестицій






Інвестиції, які забезпечують підприємству зміцнення і розви­ток його матеріально-технічної бази, упровадження нових техноло­гій виробництва, зростання потужностей, називають виробничими або капітальними вкладеннями.

Під капітальними вкладеннями розуміється сукупність одноразо­вих витрат, що спрямовуються на просте і розширене відтворення ос­новних фондів та об'єктів соціальної інфраструктури підприємства. До капіталовкладень входять витрати на будівництво, реконст­рукцію, розширення, технічне переозброєння і підтримку потужнос­тей діючих підприємств, а також на придбання обладнання, транс­портних засобів та інших об'єктів основних засобів виробничого і невиробничого призначення.

З метою планування, обліку і контролю капітальні вкладення кла­сифікують за такими ознаками: відтворювальною, технологічною структурою, призначенням, галузевою належністю, способом вико­нання робіт, джерелами фінансування, формами власності.

Відтворювальна структура капітальних вкладень відображує співвідношення довготермінових витрат підприємства на нове буді­вництво, розширення, реконструкцію, технічне переозброєння і під­тримку потужностей діючих підприємств.

До нового будівництва належить спорудження на нових майданчи­ках об'єктів основного, допоміжного і невиробничого призначення новостворюваних підприємств, а також філіалів і окремих вироб­ництв, які здійснюються з метою створення нової виробничої потуж­ності і які після введення в експлуатацію перебуватимуть на само­стійному балансі.

Розширення діючих підприємств передбачає будівництво додат­кових виробництв на діючому підприємстві, а також будівництво нових і розширення існуючих окремих виробничих цехів та об'єк­тів основних фондів на території діючих підприємств і прилеглих до них площах. Розширенням є також будівництво філій і вироб­ництв, які після введення в експлуатацію не перебуватимуть на са­мостійному балансі.

Під реконструкцією діючих підприємств розуміють перебудову існуючих цехів і об'єктів основних фондів, що пов'язано з удоскона­ленням виробництва і підвищенням його техніко-економічного рівня на основі досягнень науки і техніки.

Технічне переозброєння діючих підприємств -- це комплекс заходів з підвищення техніко-економічного рівня окремих виробництв, цехів і дільниць на основі впровадження передової техніки та технології, механізації та автоматизації виробництва, модернізації і заміни за­старілого й фізично зношеного устаткування на нове, більш продук­тивніше.

Підтримання потужностей діючого підприємства передбачає ви­конання робіт, пов'язаних з відновленням основних фондів, що вибу­вають у процесі виробничої діяльності.

За технологічною структурою капіталовкладення поділяють на витрати, пов'язані з будівельними, монтажними роботами, придбан­ням усіх видів устаткування, інструменту та інвентарю, іншими капі­тальними роботами та послугами.

До будівельних належать роботи, пов'язані із спорудженням, пере­будовою, розширенням і відновленням існуючих будівель та споруд або їх окремих частин і роботи з монтажу збірних залізобетонних, металевих, дерев'яних та інших будівельних конструкцій, що входять до складу будівель і споруд, а також спеціальні (електромонтажні, сантехнічні, меліоративні тощо) та інші роботи, пов'язані з будів­ництвом будівель і споруд.

Монтажними називають роботи, пов'язані із збиранням і вста­новленням технологічного, енергетичного, підйомно-транспортного та іншого устаткування, що може експлуатуватись лише після його встановлення на фундамент.

До витрат на обладнання, інструмент, інвентар входить вартість технологічного, енергетичного, підйомно-транспортного та інших видів устаткування (верстатів, пресів, двигунів, генераторів, насосів тощо), транспортних засобів, технологічно пов'язаних з процесом ви­робництва (борошно- та панелевозів, електрокарів тощо), обладнання для лабораторій, майстерень, дослідницьких установок тощо, вироб­ничого інструменту та інвентарю, у тому числі малоцінного і швидко­зношуваного, яке включається до кошторисів на будівництво як пер­ший комплект для підприємств і об'єктів, що будуються.

До інших капітальних робіт і витрат включають проектно-вишукувальні роботи, що здійснюються за рахунок капіталовкладень, а також витрати на утримання дирекції підприємств, що будуються, витрати, пов'язані з формуванням штату працівників, інші роботи і витрати, передбачені в кошторисі будівництва.

За призначенням капітальні вкладення розподіляються на такі, що спрямовані для виробничого і невиробничого використання.

До капіталовкладень виробничого призначення включають вкла­дення капіталу в об'єкти, які після завершення їх будівництва функціонуватимуть у сфері матеріального та нематеріального виробництва: промисловості, сільському господарстві, будівництві, на транспорті, зв'язку тощо.

До капіталовкладень невиробничого призначення належать вкла­дення капіталу в об'єкти житлового та комунального господарства, установи охорони здоров'я, фізичної культури, соціального забезпе­чення, освіти тощо.

За галузевою належністю капіталовкладення поділяють на такі, що здійснюються у промисловості, сільському господарстві, транс­порті, будівництві та інших галузях народного господарства.

За способом здійснення будівельно-монтажних робіт капітало­вкладення поділяють на такі, що виконуються підрядним і госпо­дарським способами.

Підрядний спосіб ведення будівельно-монтажних робіт передбачає їх виконання постійно діючими спеціалізованими підрядними буді­вельно-монтажними організаціями. Підприємства, для яких створю­ються основні фонди і які здійснюють для цього певні вкладення ка­піталу, називаються забудовниками.

При господарському способі будівництво здійснює безпосередньо підприємство-забудовник. При цьому роботи на об'єкті будівництва підприємство виконує власними силами і засобами поряд з основною виробничою діяльністю.

При будь-якому способі виконання будівельно-монтажних робіт визначають кошторисну вартість будівництва згідно з встановлени­ми цінами, тарифами і розцінками на будівельно-монтажні роботи, яка й є вартістю на спорудження об'єкта.

За формою власності розрізняють державні та приватні капі­тальні вкладення. Державні капіталовкладення здійснюються за ра­хунок державних коштів і призначені для виконання державних про­грам розвитку окремих галузей і підприємств. Приватні капіталовкладення фінансуються за рахунок як власних коштів підприємств, організацій, так і з залученням зовнішніх джерел (позики, кредити). Мета здійснення приватних капіталовкладень полягає у зміцненні підприємствами власної позиції на ринку.

 

3. Загальні принципи та етапи планування виробничих інвестицій на під­приємствах

Плануючи інвестиції, підприємство повинно враховувати най­важливіші фактори, що можуть вплинути на очікуваний результат прийнятого інвестиційного рішення. Ці фактори розподіляють на за­гальноекономічні, галузеві й такі, що виникають безпосередньо нарівні підприємства.

До загальноекономічних факторів належать фінансово-кредитна політика уряду, рівень інфляції у країні, державне стимулювання ін­вестиційної діяльності підприємств, грошовий обіг у країні, рівень активності іноземних інвестицій, економічні зв'язки з іншими держа­вами, чинне податкове законодавство тощо.

Галузеві фактори характеризуються такими показниками, як рі­вень науково-технічного розвитку галузі, енерго-, науко- та капіта­ломісткість виробництва, забезпеченість трудовим потенціалом, си­ровинними та енергоресурсами, зв'язки з іншими галузями народно­го господарства, тип галузі (розвивається швидко або повільно), територіальне розташування підприємств галузі тощо.

До факторів, що діють на рівні конкретного підприємства, нале­жать його виробничий потенціал та забезпеченість виробничими ре­сурсами, фінансовий стан, зв'язки зі споживачами продукції, відноси­ни з конкурентами тощо.

За дією зазначеного комплексу факторів і стадії життєвого циклу, в якій перебуває підприємство, його керівництво може вибрати за ос­нову для розробки інвестиційної стратегії організації одну з таких базових стратегій:

- виживання (це захисна стратегія, яку використовують у разі кри­зи економічної діяльності підприємства);

- стабілізації (ця стратегія спрямована на усунення нестабільності (коливання) обсягів продажу виробленої продукції (надання по­слуг, виконання робіт) і отримуваних доходів);

- зростання (це найефективніша стратегія, що спрямована на досяг­нення стабільного збільшення обсягів продажу, прибутку, капіталу).

Відповідність сформованої інвестиційної стратегії підприємства його загальній економічній стратегії визначається вибраним крите­рієм (показником) ефективності вкладення капіталу. Таким крите­рієм може бути певна норма прибутку на вкладений капітал, відсоткове збільшення частки ринку, підвищення продуктивності праці тощо.

Процес планування капітальних вкладень на підприємстві склада­ється з двох послідовних етапів. На першому етапі передбачається обчислення необхідного обсягу реальних інвестицій на певний розра­хунковий період (рік або кілька років), на другому — визначення конкретних джерел фінансування інвестицій.

 







Дата добавления: 2015-09-07; просмотров: 404. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Теория усилителей. Схема Основная масса современных аналоговых и аналого-цифровых электронных устройств выполняется на специализированных микросхемах...

Предпосылки, условия и движущие силы психического развития Предпосылки –это факторы. Факторы психического развития –это ведущие детерминанты развития чел. К ним относят: среду...

Анализ микросреды предприятия Анализ микросреды направлен на анализ состояния тех со­ставляющих внешней среды, с которыми предприятие нахо­дится в непосредственном взаимодействии...

Типы конфликтных личностей (Дж. Скотт) Дж. Г. Скотт опирается на типологию Р. М. Брансом, но дополняет её. Они убеждены в своей абсолютной правоте и хотят, чтобы...

Тема: Изучение фенотипов местных сортов растений Цель: расширить знания о задачах современной селекции. Оборудование:пакетики семян различных сортов томатов...

Тема: Составление цепи питания Цель: расширить знания о биотических факторах среды. Оборудование:гербарные растения...

В эволюции растений и животных. Цель: выявить ароморфозы и идиоадаптации у растений Цель: выявить ароморфозы и идиоадаптации у растений. Оборудование: гербарные растения, чучела хордовых (рыб, земноводных, птиц, пресмыкающихся, млекопитающих), коллекции насекомых, влажные препараты паразитических червей, мох, хвощ, папоротник...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.008 сек.) русская версия | украинская версия