Студопедия — Поняття про М початкову Ш.
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Поняття про М початкову Ш.






М початкова Ш характеризується одним компонентом паралелі класів з наповненням учнів нижче санітарно-гігієнічних норм (один 1-й, 2-й, 3-й,4-й клас) або неповним комплектом паралелі класів (наприклад, один 1-й, 3-й, 4-й клас). Кількість учнів в них може коливатись від 3 до 30 учнів.

Особливою відзнакою такого типу шкіл є те, що в одному навчальному приміщенні під керівництвом одного вчителя одночасно займаються учні двох і навіть трьох класів.

Умови навчально-виховної роботи у мало комплектній школі нестандартні, складні як для вчителя, так і для учнів і вимагають особливої уваги до організації навчально-виховного процесу, до вибору методів, форм навчання, які тут мають свою специфіку і відзначаються від таких у початкових класах ЗО школи.

 

Організаційні форми навчання у МШ.

Урок.

Одночасне навчання учнів 1-2, часто 3-4 (2-3) класів під керівництвом одного вчителя визначає структуру уроку, організацію навчальної діяльності. (Уроки).

В початковій школі в 1(2) кл. школярі знайомляться з навколишнім світом (1 год. на тиждень), а в 3(4) класах вивчають предмет „Природознавство” (1 раз на тиждень), тому в умовах МШ уроки ознайомлення з навколишнім світом можна поєднувати з уроками природознавства на протязі всього навчального року, хоча теми в 2-3 класах не співпадають.

На заняттях по цим предметам учні виконують однакові види роботи: підводять підсумки фенологічних спостережень за тиждень. Тому на кожному уроці можна відводити спеціальний час для цієї роботи, в котрій можуть прийняти участь учні всіх класів. Останній час уроку вчитель планує в залежності від вивчаємих тем по класах.

Також уроки природознавства можна поєднувати з уроками читання та розвитку мовлення, особливо коли вивчаються пори року.

Уроки природознавства у МШ мають кілька особливостей:

1. Необхідне щоурочне проведення с/р учнів кожного з класів, яка виконується без безпосередньої участі вчителя, але по його завданню в спеціально відведений час. Результати с/р школярів повинні бути виражені у зовнішньо контролюємих вчителем формах (малюнок, модель, таблиця, письмова відповідь на питання і т.ін), що потрібно для керування с/р.

С/р можуть бути різноманітні: з натуральними об’єктами, моделями, муляжами, підручником, щоденником спостережень, таблицями, малюнками і т.ін.

Організація с/р учнів у МШ така: в той час, коли учні одного класу (або двох-трьох) самостійно виконують завдання, вчитель займається з учнями іншого класу, пояснює новий матеріал, опитує, пояснює наступне завдання. І навпаки. Таким чином, с/р учнів одного з класів є умовою нормальної діяльності учнів іншого (інших) класу і обов’язковим компонентом уроку.

 

2. Необхідність чергування с/р учнів з роботою під безпосереднім керівництвом вчителя.

Таким чином, урок природознавства буде складатися із сукупності завершених етапів:

- робота з вчителем;

- самостійна діяльність школярів;

- робота з вчителем;

Кількість таких етапів буде залежати від кількості завдань для с/р. Оптимальна кількість завдань для с/р – два чи три.

 

3. Час, що виділяється на с/р одного з класів, прямо залежить від часу, необхідного для безпосередньої роботи вчителя з іншим класом. Тому вчитель повинен суворо дозувати об’єм завдань для с/р з урахуванням знань, умінь і навичок школярів даних класів і змісту діяльності з іншим класом. Вчитель повинен враховувати характер завдань, міру їх важкості, ефективність, інтерес школярів.

На кожному уроці ознайомлення... і природознавства необхідне вивчення нового матеріалу, його закріплення, перевірка знань, умінь та навичок, тому с/р триває від 15 до 30 хвилин.

Організація і проведення с/р на сумісних уроках вимагають від вчителя більш відповідального відношення до праці. Перш за все, дітей (треба) необхідно навчити основним прийомам с/р з книгою, таблицями, натуральними об’єктами, картою. Необхідно дати чіткий інструктаж при організації роботи учнів не тільки на початку, а й на всьому протязі, підвести її ітоги.

Для самостійних робіт слід використовувати матеріал підручника (стаття, питання, завдання, ілюстрації, картини, колекції, роздавальні картки по природознавству).

Самостійні роботи повинні відповідати слідуючим вимогам:

1) завдання повинні бути лаконічними (краткость + четкость), мати закінчену логічну думку;

2) в завданнях необхідно вказати (підручник, назву статті, № сторінки, ілюстрації і т.і.);

3) в завданнях слід рекомендувати шляхи виконання роботи і ставити кінцеву мету (скласти розповідь, обміркувати відповіді на поставлені питання, знайти об’єкти на фізичній карті, нанести їх на контурну карту і т.ін.).







Дата добавления: 2015-09-07; просмотров: 387. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Характерные черты немецкой классической философии 1. Особое понимание роли философии в истории человечества, в развитии мировой культуры. Классические немецкие философы полагали, что философия призвана быть критической совестью культуры, «душой» культуры. 2. Исследовались не только человеческая...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит...

Кран машиниста усл. № 394 – назначение и устройство Кран машиниста условный номер 394 предназначен для управления тормозами поезда...

Тема 2: Анатомо-топографическое строение полостей зубов верхней и нижней челюстей. Полость зуба — это сложная система разветвлений, имеющая разнообразную конфигурацию...

Виды и жанры театрализованных представлений   Проживание бронируется и оплачивается слушателями самостоятельно...

Что происходит при встрече с близнецовым пламенем   Если встреча с родственной душой может произойти достаточно спокойно – то встреча с близнецовым пламенем всегда подобна вспышке...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.014 сек.) русская версия | украинская версия