Студопедия — Текстові тести 8 страница
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Текстові тести 8 страница






A. Первинний tbc-комплекс

B. Гостра казеозна пневмонія

C. Інфільтративний

D. Сирниста бронхопневмонія

E. Гострий осередковий tbc

ANSWER: E

 

В верхівках легень виявлено в І та ІІ сегментах симетрично розташовані вогнища до 5 мм діаметром. Одночасно спостерігаються крупні осередки з ознаками петрифікації – вогнища Ашоф-Пуля. Назвіть за автором дрібні, симетричні вогнища.

A. Асмана-Редекера

B. Реінфекти Абрикосова

C. Гона

D. Пирогова

E. Симона

ANSWER: E

 

Пацієнт 26 років переніс первинний туберкульоз легень, внаслідок вчасно проведеного лікування прояви первинного туберкульозного комплексу зникли. Який імунітет утворився в даного хворого?

A. Абсолютний

B. Короткотривалий

C. Постійний

D. Нестійкий

E. Відносний

ANSWER: E

 

У пацієнта хворого на фіброзно-кавернозний туберкульоз спостерігаються: біль за грудиною, загальна інтоксикація, кашель з виділенням великої кількості харкотиння, а також кровохаркання. Чим зумовлене кровохаркання у даного хворого?

A. Підвищеною проникністю стінки судин

B. Розривом судини дрібного калібру

C. Легеневою гіпертензією

D. Викидом крові з альвеол в головний бронх і в трахею

E. Арозією судин в стінці каверни

ANSWER: E

 

На секції в правій легені виявлено порожнину розпаду легеневої паренхіми діаметром 1,5см. Порожнина заповнена сирнистою білою масою та оточена легеневою тканиною підвищеної щільності. Поруч сферична каверна з сполучнотканинною стінкою, без сирнистої маси в середені. Назвіть форму tbc.

A. Інфільтративний

B. Гострий осередковий

C. Полікавернозний

D. Казеозна пневмонія

E. Гострий кавернозний

ANSWER: E

 

На секції виявлено: плевральні порожнини облітеровані гіалінізованою сполучною тканиною. Тканина ця настільки щільна, Що ріжеться з значним зусиллям. Легенева тканина зрощена з окістям ребер. Ліву легеню вилучили разом з окістям ребер. Яка форма tbc призводить до таких змін?

A. Фіброзно-кавернозний

B. Полікавернозний tbc

C. tbc плеври

D. Казеозна пневмонія, плеврит

E. Циротичний tbc

ANSWER: E

 

Макроскопічно: в легенях пневмоцироз та пневмосклероз, відзначено склероз легеневих судин, просвіт їх облітерований. В легенях значна кількість порожнин, деякі з них спалися, і заміщені гіаліновою тканиною. Діагностовано: циротичний tbc легень. Які зміни будуть в серці в цій фазі tbc?

A. Гіпертрофія лівих відділів серця

B. Дифузний кардіослероз

C. Хронічна аневризма лівого шлуночка

D. Рівномірна гіпертрофія всіх відділів серця

E. Гіпертрофія всіх відділів серця, переважно за рахунок правих відділів

ANSWER: E

 

На секції виявлено ознаки циротичного туберкульозу: пневмоцироз, пневмосклероз. По ходу судин і бронхів масивні розростання сполучної тканини. Серце значно збільшене, вага 410гр, в основному за рахунок правого шлуночка. Які патологічні зміни спричинили гіпертрофію серця?

A. Застій крові в легеневих судинах

B. Склероз дольових бронхів

C. Хронічна залізодефіцитна анемія

D. Артеріальна гіпертензія

E. Склероз і облітерація легеневих судин

ANSWER: E

 

За результатами гістологічного дослідження некропсії легеневої тканини виявлено: гомогенна, рожевого кольру ділянка, в полі цієї ділянки всі структури зруйновані, легенева тканина відсутня. В прилеглій тканині перетинки між альвеолами потовщені, склерозовані, подекуди розірвані. Встановіть діагноз.

A. Гострий вогнищевий tbc

B. Гостра казеозна пневмонія

C. Гострий кавернозний tbc

D. Фіброзно-вогнищевий tbc

E. Фіброзно-кавернозний tbc та емфізема

ANSWER: E

 

У хворого на циротичний tbc легень на секції. Некропсійне дослідження нирок: в клубочках нирок ділянки з стертим структурним малюнком, забарвлені в інтенсивно рожевий колір. Макроскопчно: нирки збільшені, набряклі, тканина їх інфільтрована білястою речовиною. Назвіть патологію нирок.

A. Гломерулонефрит

B. Пієлонефрит

C. Туберкульоз нирок

D. Токсемія

E. Амілоїдний нефроз

ANSWER: E

 

Гістологічно досліджується тканина легень. Забарвлення за Вейгертом – для виявлення еластичних волокон. Видно велику ділянку рожевого кольору, оточену сполучнотканинною капсулою. В прилягаючій легеневій тканині перифокальна продуктивна реакція, гнізда скупчення лімфоцитів. Назвіть фазу tbc процесцу.

A. Казеозна пневмонія

B. Гострий вогнищевий tbc

C. Фіброзно-вогнищевий tbc

D. Циротичний tbc

E. Туберкулема

ANSWER: E

 

У пацієнта після інфільтративного tbc, з‘явились ознаки прогресування процесу. В лівій легені утворився сегментарний казеозно-пневмонійний осередок. Згодом казеозна пневмонія прийняла лобарний характер. Які зміни виникнуть на плеврі в цьому випадку?

A. Осередки казеозного некрозу

B. Осередки петрифікати

C. Осередки септичного розплавлення

D. Склеротичні злуки між легенями і плеврою

E. Фібринозні накладання

ANSWER: E

 

Хворий туберкульозом помер від легеневої кровотечі. На секції в легенях виявлено багато каверн, ділянки ателектазу легень, бронхоектази. Патологічний процес поширюється з верхніх сегментів в нижні за ходом бронхів. Яка форма туберкульозу у хворого?

A. Гострий осередковий туберкульоз

B. Казеозна пневмонія

C. Фіброзно-осередковий туберкульоз

D. Інфільтративний туберкульоз

E. Фіброзно-кавернозний туберкульоз

ANSWER: E

 

У хворого фіброзно-кавернозним туберкульозом з‘явились явища ниркової недостатності. Помер від наростаючої інтоксикації. На розтині ознаки уремії: уремічний плеврит, гастрит та ін. Які зміни з боку нирок спричинили уремію?

A. Наявність tbc-осередків в паренхімі нирок

B. Хронічна інтоксикація, що спричинила декомпенсацію нирок

C. Казеозний некроз канальців

D. Некроз клубочків нирок

E. Засмічення капілярів клубочка продуктами розпаду легеневої тканини

ANSWER: E

 

Пацієнт, хворий на циротичний туберкульоз легень, скаржиться на постійний ниючий біль в попереку, зменшення добового діурезу, набряки обличчя, асцит. Шкіра сіро-землистого кольору, обличчя та пахвові ділянки вкриті білястим порошком. Яке ускладнення розвинулось у хворого?

A. Туберкульоз нирок

B. Гломерулонефрит

C. Пієлонефрит

D. Нефросклероз

E. Амілоїдоз нирок

ANSWER: E

 

У верхівці правої легені чоловіка, що загинув в автоаварії виявлено 4 інкапсульованих ділянки з щільним вмістом. Ріжуться ці ділянки з хрустом. Гістологічне дослідження ділянок: зруйновані альвеоли, легеневий малюнок стертий, петрифікати. Інших змін не виявлено. Про що свідчать дані прояви?

A. Загоєний первинний tbc-комплекс

B. Фіброзно-кавернозний туберкульоз

C. Фіброзно-осередковий туберкульоз

D. Інфільтративний туберкульоз

E. Вогнища Симона, петрифікація туберкульозного процесу

ANSWER: E

 

Під час секціїї макроскопічно: туберкульзний ендо- та мезобронхіт, процес за ходом бронхіол поширюється на легеневу тканину формуючи вогнища ацинозної бронхопневмонії. Навколо пневмонічних осередків зформований вал з лімфоїдних та гігантських клітин Пирогова-Лангханса. Які ще клітини утворюють цей вал?

A. Деформовані альвеолоцити

B. Лецкоцити

C. Клітини сторонніх тіл

D. Фібробласти

E. Епітеліоїдні

ANSWER: E

 

Пацієнт хворий на вторинний туберкульоз помер від набряку мозку внаслідок важкої загальної інтоксикації. В ІІ сегменті лівої легені виявлено порожнину круглої форми діаметром 3см, яка сполучається з сегментарним бронхом – туберкульозну каверну. Який механізм утворення каверни?

A. Розплавлення легеневої тканини літичними ферментами мікобактерій

B. Казеозний некроз тканини

C. Асептичне розплавлення тканини

D. Організація казеозних мас

E. Гнійне розплавлення і розрідження казеозних мас

ANSWER: E

 

На секції померлого від серцево-легеневої недостатності, виявлено в легенях: масивні розростання сполучної тканини по ходу судин, бронхів. Великі каверни спались, стінки їх гіалінізовані. Бронхи роздуті, циліндричної та мішковидної форми, стінка їх потовщена. Яке ускладнення розвинулося у хворого?

A. Специфічний бронхіолі

B. Специфічний бронхіт

C. Ателектаз легень

D. Карніфікація легень

E. Бронхоектази

ANSWER: E

 

На секції в І таІІ сегменті виявлено 2 осередки специфічного процесу. Спостерігаються туберкульозний ендобронхіт та мезобронхіт внутрішньочасточкового бронха. Має місце ацинозне вогнище сирнистої бронхопневмонії. Гістологічно: скупчення навколо зон запалення епітеліоїдних клітин з домішками лімфоїдних та гігантських клітин Пирогова-Лангханса. Діагностовано: гострий осередковий туберкульоз. Які зміни в лімфовузлах кореня легень?

A. Гнійний лімфаденіт

B. Гіперпластична реакція лімфовузла

C. Туберкульозний лімфангіт

D. На цій стадії tbc зміни в прикореневих лімфовузлах відсутні

E. Реактивний неспецифічний процес

ANSWER: E

 

Пацієнт з специфічним туберкульозним панбронхітом та лобулярною сирнистою бронхопневмонією отримав відповідну і вчасну протитуберкульозну терапію. Відбулось затухання процесу, а згодом повне клінічне одужання пацієнта. Яка гістологічна ознака є свідченням затухання туберкульозного процесу?

A. Зникнення мікобактерій в легеневій тканині

B. Відсутність неспецифічної реакції в регіонарних лімфовузлах

C. Відсутність лімфоїдних клітин навколо зон запалення

D. Сполучнотканинна реакція в осередках запалення

E. Заміна ексудативної тканинної реакції в регіонарних лімфовузлах

ANSWER: E

 

У пацієнта 22 років діагностовано вторинний туберкульоз. Смерть настала внаслідок інтоксикації тому, що пацієнт за лікуванням не звертався. Виявлено в І та ІІ сегментах правої легені 2 осередки Абрикосова. Мікроскопічно: епітеліоїдні, лімфоїдні клітини, поодинокі гігантські клітини Пирогова-Лангханса. Які зміни, крім вищеописаних присутні в легенях?

A. Сегментарна серозна пневмонія

B. Ацинозна гнійна пневмонія

C. Казеозний некроз з серозним перефокальним запаленням

D. Казеозний некроз з перефокальною продуктивною реакцією

E. Лобулярна казеозна пневмонія

ANSWER: E

 

Проведено гістологічне дослідження стінки оперативно видаленої tbc каверни. Стінка каверни щільна, має 3-шари: піогенний – внутрішній, грануляційна тканина – середній, сполучнотканинний – зовнішній. Серед сполучнотканинного шару містяться ділянки ателектазу. Ваше заключення.

A. Казеозна пневмонія

B. Гострий кавернозний туберкульоз

C. Інфільтративний туберкульоз

D. Туберкулема

E. Хронічна легенева сухота

ANSWER: E

 

На розтині померлого від однієї з форм вторинного tbc в грудній порожнині виявлено: листки плеври потовщені, з нашаруванням вапна, значна кількість жовто-зеленого густого гною, подекуди присутні шварти. В стінці грудної клітки свищ. Яке ускладнення розвинулось у хворого?

A. Туберкульоз плеври

B. Гангрена легень

C. Вологий плеврит

D. Пневмоторакс

E. Емпієма плеври

ANSWER: E

 

На секції в грудній порожнині знайдено: листки плеври потовщені, значна кількість злук та фібринозний ексудат в грудній порожнині. Плевральні порожнини облітеровані, плевра рубцево змінена з відкладанням вапна. Який патологічний процес спричинив такі зміни?

A. Сухий плеврит

B. Емфізема плеври

C. Пневмоторакс

D. Гемоторакс

E. Туберкульозний плеврит

ANSWER: E

 

Гістологічно досліджено легеневу тканину, яка оточує вогнище казеозного некрозу з сполучнотканинною капсулою. Визначається потовщення міжальвеолярних перетинок і склерозування. Деякі альвеоли розірвані. Яке ускладнення виникло в легенях?

A. Бронхоектатична хвороба

B. Пневмосклероз

C. Казеозний лобіт

D. Ателектаз легень

E. Емфізема легень

ANSWER: E

 

Гістологічним дослідженням легеневі тканини виявлено: ущільнені ділянки казеозного некрозу з чіткою сполучнотканинною капсулою. В прилеглій тканині явища емфіземи, в просвіті альвеол серозний ексудат, повнокровні. Що із перерахованих змін свідчить про загострення tbc процесу?

A. Ущільнення казеозного некрозу

B. Повнокровні внутрішньо альвеолярні судини

C. Емфізема

D. поява сполучнотканинної капсули

E. Серозний ексудат в альвеолах

ANSWER: E

 

Досліджено легеневу тканину. Макроскопічно: ділянка ущільнення білого кольору діаметром 3см оточена сполучнотканинною капсулою. Мікроскопічно: еластичні волокна, перифокально, продуктивна реакція, численні туберкульозні горбики, гнізда скупчення лімфоцитів. Виражений пневмосклероз. Ваш діагноз?

A. Гостра туберкульозна каверна

B. Хронічна туберкульозна каверна

C. Казеозна пнепмонія

D. Циротичний туберкульоз

E. Туберкулема

ANSWER: E

 

Макроскопічно досліджують легеню хворого, який помер від легеневої кровотечі. На зрізі легені видно каверну виповнену згустком крові. Знайдено арозивну судину в стінці каверни. Безпосередньою причиною смерті є асфіксія кровю. Поясніть механізм асфіксії?

A. Кров потрапляє в дольовий бронх

B. Кров потрапляє в трахею і перешкоджає вдиху

C. Кров виповнюючи бронхіальне дерево викликає бронхоспазм

D. Кров потрапивши в трахею перешкоджає видиху

E. Кров виповнює бронхи і при диханні потрапляє в альвеоли

ANSWER: E

 

При макроскопічному дослідженні легень виявлено: значні маси сполучної тканини навколо каверн, на місці загоєних каверн утворились лінійні рубці. Присутні плевральні зрощення, легені деформовані, малорухомі, з‘являються багаточисельні бронхоектази. Який процес є визначальним в легеневій тканині при даній формі?

A. Казеозний некроз

B. Пневмосклероз

C. Пневмофіброз

D. Ателектази

E. Пневмоцироз

ANSWER: E

 

У пацієнта у звязку з недостатнім лікуванням розпочалась прогресія гострого осередкового туберкульозу. Ексудативні зміни навколо казеозних осередків виходять за межі легеневої часточки. Виник осередок Асмана-Редекера. Який патологічний процес є провідний в даному осередку?

A. Організація казеозних мас

B. Гнійне розплавлення казеозних мас

C. Утворення грануляційної тканини

D. Асептичне розплавлення казеозних мас

E. Перифокальне запалення

ANSWER: E

 

На секції виявлено порожнина розпаду в ІІ сегменті правої легені та каверна в І сегменті. Має місце гнійне розплавлення і розрідження казеозних мас, які виділяються з мікобактеріями разом з мокротою. Яку небезпеку складає таке явище?

A. Набряк легень

B. Сепсис

C. Гангрена легень

D. Бронхоектатична хвороба

E. Бронхогенне обсіменіння легень - поширення процесу

ANSWER: E

 

Пацієнт помер від серцево-легеневої недостатності. Під час секції в легенях виявлено: в ІІ сегменті лівої легені порожнина 1,5см в діаметрі. Краї порожнини чіткі завдяки сполучнотканинній капсулі. В правій та в лівій легені спостерігаються щільні, білясті осередки сирнистого вигляду розміром 0,5-0,7см. Назвіть патологічний процес в легеневій тканині.

A. Гострий осередковий туберкульоз

B. Метастатичний рак легень

C. Циротичний туберкульоз

D. Інфільтративний туберкульоз

E. Гострий кавернозний туберкульоз

ANSWER: E

 

У пацієнта хворого на туберкульоз, шляхом оперативного втручання видалено І сегмент лівої легені. Гістологічно в легеневій тканині виявлено осередок продуктивного запалення: центрально розташований сирнистий некроз. На периферії осередку обідок епітеліоїдних клітин з вкрапленнями макрофагів та плазматичних клітин. Виявляються аргірофільні волокна між клітин осередку. Назвіть клітини специфічні для даного запалення.

A. Клітини Абрикосова

B. Гігантські клітини сторонніх тіл

C. Лімфоцити

D. Штенберга

E. Клітини Пирогова-Лангханса

ANSWER: E

 

Пацієнт помер від серцевої недостатності, причиною якої стало хронічне легеневе серце. Морфологічно: легені цілком зруйновані, суцільні поля сполучної тканини на місці легеневої, сполучна тканина по ходу судин та бронхів. Каверни спалися стінки їх гіалінізовані. Яке явище має місце в легенях?

A. Казеозна пневмонія

B. Бронхоектатична хвороба

C. Емфізема легень

D. Гангрена легень

E. Пневмосклероз, пневмоцироз

ANSWER: E

 

Хворий 38 років загинув від туберкульозного менінгіту. Під час секції в гортані виявлено: слизова оболонка стоншена подекуди відсутня. Поверхня підслизового шару з множинними виразками та ерозіями, шорстка на дотик. Діагноз: туберкульоз гортані. В зв‘язку з чим розвинулось таке ускладнення?

A. Повторне аліментарне зараження

B. Гематогенне поширення tbc-процесу

C. Повторне аерогенне зараження

D. Лімфогенне поширення

E. Постійне подразнення слизової оболонки харкотинням

ANSWER: E

 

Пацієнт хворий на гострий кавернозний туберкульоз скаржиться: на постійний сильний біль в міжлопатковій ділянці, головний ьіль, вологий кашель з виділенням значної кількості харкотиння. Тиждень тому відзначив появу в харкотинні прожилок крові. З яким патологічним явищем пов‘язана поява крові?

A. Викидом крові з альвеоли в дольовий бронх

B. Розривом дрібної легеневої тканини

C. Підвищеною проникністю судин

D. tbc трахеї

E. Ерозією судин в стінці каверни

ANSWER: E

 

Для гістологічного процесу представлено шматочок легеневої тканини. Макроскопічно: ділянка казеозного некрозу діаметром 3,3см, відмежовану від легеневої тканини товстою сполучнотканинною каймою. Мікроскопічно: інкапсульований казеозний некроз, в прилеглій легеневій тканині ознаки перифокальної продуктивної реакції. Виражений пневмосклероз. Назвіть фазу туберкульозного процесу.

A. Хронічна легенева сухота

B. Гостра легенева сухота

C. Казеозна пневмонія

D. Інфільтративний туберкульоз

E. Туберкулема

ANSWER: E

 

Лікар направив на обстеження пацієнта з підозрою на периферичний рак легень. Клінічно: ознаки загальної інтоксикації, t до 37 – 37,8 градусів. Рентгенологічно: в ІІ сегменті лівої легені овальна тінь діаметром 2,5см з чіткими межами. Туберкулінова проба позитивна. Яке захворювання в дійсності має місце?

A. Первинний туберкульоз, туберкульозний афект

B. Казеозна пневмонія

C. Гострий кавернозний туберкульоз

D. Абсцес легень

E. Туберкулема

ANSWER: E

 

Пацієнт 28 років, який 3 роки тому перехворів на легеневу форму первинного туберкульозу, звернувся до фтизіатра з такими скаргами: кашель з великою кількістю харкотиння, біль в грудній клітці, кровохаркання. Рентгенологічно: в верхівках обох легень кільцевидні тіні, ознаки пневмофіброзу та ателектази легень. Який Ваш діагноз?

A. Гострий осередковий туберкульоз

B. Гострий кавернозний туберкульоз

C. Туберкулема

D. Казеозна пневмонія

E. Фіброзно-кавернозний туберкульоз

ANSWER: E

 

В легеневій тканині пацієнта, що загинув внаслідок дихальної недостатності, гістологічно виявлено: багаточисленні туберкульозні горби, навколо них виражена проліферативна реакція. Міжальвеолярні перетинки з ознаками склерозу. В просвіті альвеол серозний ексудат, судини розширені, наповнені еритроцитами. Про що свідчить така морфологічна картина?

A. Організація туберкульозних осередків

B. Петрифікація туберкульозних осередків

C. Затухання туберкульозного прцесу

D. Гнійне розплавлення легеневої тканини

E. Загострення туберкульозу

ANSWER: E

 

На секції хворого вторинним туберкульозом, який помер нагло, перебуваючи вдома, виявлено: велика каверна з товстою сполучнотканинною стінкою, порожнина виповнена кров‘ю. В легеневій тканині бронхоектази мішковидної форми, ознаки емфіземи. Заключення лікаря: причина смерті: хронічна постгеморагічна пневмонія. Яка причина смерті хворого?

A. Набряк легень

B. Септичний процес

C. Бронхоспазм

D. Гостра постгеморагічна анемія

E. Асфіксія кров‘ю

ANSWER: E

 

Під час розтину в верхівці правої легені виявлено 3 осередки з щільним вмістом, оточені капсулою. Ріжуться осередки з хрустом. Мікроскопічно: численні зруйновані альвеоли, стертість легеневих структур, тканина петрифікована. Інших змін не визначається. Дайте характеристику даному процесу.

A. Фіброзно-кавернозний tbc

B. Загострення первинного tbc-осередку

C. Гострий вогнищевий tbc

D. Інфільтративний tbc

E. Заживлені вогнища Абрикосова

ANSWER: E

 

Після розтину раптово померлого чоловіка, в легенях виявлено: в ІІ сегменті правої легені 2 осередки казеозного некрозу діаметром 1,2см та1см. Осередки оточені сполучнотканинною капсулою, яка відокремлює їх від здорової тканини. При розрізі відчувається хрускіт. В І сегменті обох легень виявляються симетрично розташовані петрифіковані осередки. Назвіть морфологічні компоненти.

A. Вогнища Гона

B. Вогнища Асмана-Редекера

C. Вогнища Симона і Гона

D. Вогнища Ашоф-Пуля

E. Вогнища Абрикосова і Симона

ANSWER: E

 

У хворого розвинулась дихальна недостатність, легенева гіпертензія. Рецидивуюче кровохаркання, хронічна постгеморагічна анемія легкого ступеню. Рентгенологічно: пневмофіброз, фіброз плеври, присутня бронхогенна дисемінація. Значні мішковидні бронхоектази, емфізематозні булли. Діагностовано фіброзно-кавернозний туберкульоз, прогресуюча форма. Яке найбільш небезпечне ускладнення розвивається в цьому випадку?

A. Гангрена легень

B. Емпієма плеври

C. Сепсис

D. Пневмоцироз

E. Казеозна пневмонія

ANSWER: E

 

Морфологічно досліджено нирки померлого від уремії, що виникла на фоні фіброзно-кавернозного туберкульозу. Нирки значно збільшені, білого кольору, на розрізі сального вигляду. Межа між шарами відсутня, неозброєним оком мозковий і кірковий шари не визначаються, на дотик нирка щільна. Який механізм утворення амілоїдозу вданому випадку?

A. Токсемія

B. Дисметаболічний

C. Запальний

D. Некротичний

E. Імуногенний

ANSWER: E

 

При гістологічному дослідженні біопсії нирки хворого 70 років з явищами уремії, який тривалий час хворів на фіброзно-кавернозний туберкульоз. Виявлено відкладання гомогенних еозинофільних мас у мезангіумі клубочків і стінках судин, які дають позитивну реакцію метахромазії при забарвленні йод-грюм. Вкажіть вірогідний вид дистрофії.

A. Старечий амілоїдоз

B. Генетичний амілоїдоз

C. Первинний амілоїдоз

D. Нефротичний спадковий амілоїдоз

E. Вторинний амілоїдоз

ANSWER: E

 

У видаленому лімфовузлі гістологічно виявлено такі зміни: навколо некротичних епітеліоїдні клітини, які утворюють вал. А також поодинокі гігантські багатоядерні клітини, периферично вал з лімфоцитів. Для якого захворювання характерні такі зміни?

A. Люесу

B. Лепри

C. Лімфогранулематозу

D. Склерoми

E. Туберкульозу

ANSWER: E

 

Морфологічне дослідження легень пацієнта, що помер від приєднання вторинної вірусної інфекції, яка зумовила геморагічну двобічну пневмонію і набряк легень. Макроскопічно: вогнища сирнистого некрозу до 0,5 – 1см в діаметрі. Кілька казеозних вогнищ в межах сегменту зливаються між собою. Мікроскопічно: навколо казеозних вогнищ ексудативне запалення, яке виходить за межі сегменту. Казеозні зміни значно слабше виражені, ніж периферична ексудативна реакція. На фоні якої форми туберкульозу розвинулась вторинна інфекція?

A. Фіброзно-вогнищевий

B. Гострий вогнищевий

C. Гостра легенева сухота

D. Туберкулема

E. Інфільтративний

ANSWER: E

 

Під час секції в грудній клітці виявлено в плевральних порожнинах близько 800мл жовто-зеленої в‘язкої речовини. Листки плеври потовщені з наявними відкладаннями на них, присутні сполучнотканинні злуки. Діагноз: фіброзно-кавернозний tbc, емпієма плеври. Який процес зумовив виникнення емпієми плеври?

A. Бактеріємія

B. Септицемія

C. Туберкульоз на плеврі

D. Приєднання вторинної інфекції на фоні зниженого імунітету

E. Прорив туберкульозної каверни в плевральну порожнину

ANSWER: E

 

В чоловіка 65 років з значно зниженим завдяки алкоголізму імунітетом виникли наступні прояви: сирниста ацинозно лівобічна бронхопневмонія. Ознаки специфічного панбронхіту. Рентгенологічно в І та ІІ сегментах виявлено осередки, що визначені як вогнища Абрикосова. Чим зумовлене виникнення гострого вогнищевого туберкульозу, враховуючи що 2 роки тому пацієнт лікувався від первинного туберкульозу?

A. Прогресування первинного туберкульозу

B. Недостатнє лікування первинного туберкульозу

C. Екзогенна суперінфекція

D. Поширення мікобактерії з ураженого лімфовузла

E. Ендогенна інфекція мікобактерії з первинного вогнища

ANSWER: E

 

Чоловік скаржиться на профузні нічні поти, температуру тіла до 38 градусів, кашель з виділенням мокротиння. Рентгенологічно фіброзно-вогнищевий туберкульоз, наявність хронізації процесу. Якими ознаками характеризуються хронічні туберкульозні вогнища?

A. Казеозний некроз, склероз

B. Склероз, фіброз

C. Туберкульозні горбики, пневмосклероз

D. Фіброз, туберкульозні горбики

E. Туберкульозні горбики, казеозний некроз, фіброз

ANSWER: E

 

В мікропрепараті легеневої тканини, хворого на одну з форм вторинного туберкульозу: ущільнення легеневої тканини, казеозний некроз з чіткою сполучнотканинною капсулою. Яке ускладнення можливе у пацієнта при прориві каверни в плевральну порожнину?

A. Туберкульоз плеври

B. Сепсис

C. Сухий плеврит

D. Гідроторакс

E. Емпієма плеври

ANSWER: E

 

Хворий, що тривалий час хворіє на вторинний туберкульоз звернувся в кардіологічне відділення з скаргами: на біль серця, задишку при ходьбі, почащення серцебиття. На ЕКГ ознаки серцевої недостатності. Діагноз: хронічна легенева сухота. Яка форма серцевої недостатності розвинулась у хворого?

A. Лівошлуночкова недостатність

B. Недостатність мі трального клапана

C. Недостатність аортального клапана

D. Недостатність тристулкового клапана

E. Правошлуночкова недостатність

ANSWER: E

 

Хворий помер від полі органної недостатності на фоні інтенсивної інтоксикації невиясненої етіології. Попередньо за медичною допомогою не звертався. На розтині: ціла частка легені представлена однорідною масою. Мікроскопічно: малюнок легеневої тканини стертий, всі структури зруйновані. Що стало причиною смертельного ускладнення?

A. Геморагічна пневмонія

B. Гангрена легеневої тканини

C. Осередки септичного запалення

D. Інфаркт легені

E. Казеозна пневмонія

ANSWER: E

 

Під час розтину в легеневій тканині видно порожнини великих розмірів, стінки яких представлені товстою сполучнотканинною капсулою. Навколо порожнини легенева тканина безповітряна, щільна. В нижніх відділах легень порожнини більш свіжі, в верхній щільні, петрифіковані. Діагноз: хронічна легенева сухота. Яка сучасна назва цього процесу?

A. Фіброзно-осередковий туберкульоз

B. Циротичний туберкульоз

C. Осередкова рубцева емфізема

D. Туберкулема

E. Фіброзно-кавернозний туберкульоз

ANSWER: E

 

Хворий скаржиться на осиплість, втрату голосу, виснажливий кашель з виділенням значної кількості харкотиння. Об‘єктивно: слизова гортані шорстка, з виразкуванням та ерозіями, подекуди слизова оболонка відсутня. В анамнезі: фіброзно-кавернозний туберкульоз в стадії загострення. Яка супутня патологія розвинулась у хворого?

A. Хронічний специфічний бронхіт

B. Туберкульозний трахеїт

C. Приєднання вторинної інфекція – ангіна

D. Бронхопневмонія туберкульозного ґенезу

E. Туберкульоз гортані

ANSWER: E

 

На гістологічне дослідження доставлено фрагмент легеневої тканини. В ній: численні мікро каверни, скупчення лімфоцитів, ознаки пневмосклерозу, широкі фрагменти суцільної сполучної тканини. Виявлено порожнину з тришаровою стінкою, навколо каверни дрібні казеозні осередки, подекуди з розпадом. Зробіть заключення препарату.

A. Гострий фіброзний туберкульоз

B. Хронічний кавернозний туберкульоз







Дата добавления: 2015-09-07; просмотров: 1410. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Пункты решения командира взвода на организацию боя. уяснение полученной задачи; оценка обстановки; принятие решения; проведение рекогносцировки; отдача боевого приказа; организация взаимодействия...

Что такое пропорции? Это соотношение частей целого между собой. Что может являться частями в образе или в луке...

Растягивание костей и хрящей. Данные способы применимы в случае закрытых зон роста. Врачи-хирурги выяснили...

Постинъекционные осложнения, оказать необходимую помощь пациенту I.ОСЛОЖНЕНИЕ: Инфильтрат (уплотнение). II.ПРИЗНАКИ ОСЛОЖНЕНИЯ: Уплотнение...

Приготовление дезинфицирующего рабочего раствора хлорамина Задача: рассчитать необходимое количество порошка хлорамина для приготовления 5-ти литров 3% раствора...

Дезинфекция предметов ухода, инструментов однократного и многократного использования   Дезинфекция изделий медицинского назначения проводится с целью уничтожения патогенных и условно-патогенных микроорганизмов - вирусов (в т...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.013 сек.) русская версия | украинская версия