Студопедия — Ситуаційні задачі 4 страница
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Ситуаційні задачі 4 страница






A. первинний інфаркт міокарда

B. рецидивний інфаркт міокарда

C. атеросклеротичний кардіосклероз

D. постінфарктний кардіосклероз

E. повторний інфаркт міокарда

ANSWER: E

 

Хворий, госпіталізований з приводу обширного інфаркту міокарда лівого шлуночка, помер на 2-й день хвороби. На розтині: легені збільшені, на дотик малоповітряні, тістуватої консистенції, з поверхні зрізу стікає багато пінистої світло-рожевої рідини. Яке ускладнення інфаркту міокарда обумовило смерть?

A. пневмонія застійно-бактеріального ґенезу

B. тромбоемболія легеневої артерії

C. баротравма при неадекватних параметрах ШВЛ

D. пневмоніт при синдромі Дреслера

E. гостра лівошлуночкова недостатність і набряк легень

ANSWER: E

 

При огляді ротової порожнини 58-річного пацієнта на нижній поверхні язика було виявлено неболючу тверду виразку з нерівними краями. Після оперативного втручання гістологічний препарат був представлений на дослідження, де було виявлено тяжі поліморфних епітеліальних клітин з гіперхромними ядрами, поодинокі фігури патологічних мітозів. Вкажіть правильне гістологічне заключення:

A. рак на місці

B. епуліс

C. плоскоклітинний ороговіваючий рак

D. хронічний гінгівіт

E. плоскоклітинний неороговіваючий рак

ANSWER: E

 

Під час УЗД серця чоловіка, який 5 місяців назад переніс трансмуральний інфаркт міокарда передньої стінки лівого шлуночка виявлено аневризму. Вкажіть вид аневризми залежно від її перебігу.

A. рецидивуюча

B. підгостра

C. гостра

D. розшаровуюча

E. хронічна

ANSWER: E

 

Мужчина Р., вік 52 роки, помер через 1 год. від початку нападу стенокардії. Під час розтину виявлено нерівномірне кровонаповнення міокарда, гістологічно – венозне повнокрів’я. Який гістохімічний метод дослідження необхідно провести для підтвердження ішемічного ураження міокарда?

A. забарвлення суданом III

B. забарвлення трихромом за Массоном

C. забарвлення альциановим синім

D. забарвлення за Ван Гізоном

E. ШИК - реакція

ANSWER: E

 

Чоловік 35 років з підозрою на ендоміокардіальний фіброз помер від хронічної серцевої недостатності. Під час розтину виявлено різке потовщення ендокарда із тромботичними утвореннями та значним зменшенням порожнин шлуночків, фіброз передсердно-шлуночкових клапанів та сосочкових м’язів. Вкажіть форму кардіоміопатії.

A. гіпертрофічна

B. застійна

C. симетрична

D. дилятаційна

E. рестриктивна

ANSWER: E

 

Під час патологоанатомічного дослідження головного мозку 81-річного пацієнта психіатричної клініки, який за життя страждав на сенільний психоз і помер після ішемічного інсульту, в судинах основи виявлено множинні жовті плями з виразкуванням, ділянки білого кольору та кам’янистої щільності, стенозуючі їхній просвіт, тромби. Вкажіть патологічний процес, який став причиною тромбозу.

A. облітеруючий ендартеріїт

B. вузликовий периартеріїт

C. тромбоемболія

D. аневризма

E. атеросклероз

ANSWER: E

 

У жінки 45 років, яка хворіла на ревматизм і померла від хронічної серцевої недостатності, під час розтину виявлено повну облітерацію порожнини перикарда з відкладанням солей кальцію у фіброзній тканині. Вкажіть назву патологічного процесу.

A. панцирне серце

B. волосате серце

C. тигрове серце

D. кам’яне серце

E. фіброзне серце

ANSWER: E

 

На дослідженні в патологоанатомічному бюро знаходиться тіло 43-річного чоловіка. В історії хвороби померлого є дані біохімічного аналізу крові з підвищеним вмістом загального холестерину, тригліцеридів, групи ліпопротеїдів низької щільності, неестерифікованих жирних кислот. Під час секції в коронарних судинах виявлено щільні, овальні або круглі, біло-жовті утворення, що випинаються над поверхнею інтими. Мікроскопічно спостерігаються скупчення ксантомних клітин, склероз та кальциноз інтими та медії. Який патологічний процес став причиною розвитку захворювання?

A. гіпертонічна хвороба

B. облітеруючий ендартерііт та ендокардит

C. діабетичні макроангіопатії з розвитком гіалінозу

D. вузликовий ендартерііт

E. атеросклероз

ANSWER: E

 

В обласне патологоанатомічне бюро направлено тіло 45-літнього чоловіка, який тривалий час перебував на лікуванні в нефрологічному відділення з приводу хронічної ниркової недостатності. Під час секції виявлено дистрофічно-деструктивні зміни крупних судинз кальцинозом, зменшені, щільні нирки з крупногорбистою поверхнею та масивними лінійними вогнищами склерозу. Яке захворювання стало причиною розвитку даної патології?

A. хронічний гломерулонефрит

B. вовчаковий нефрит

C. хронічний пієлонефрит

D. первинно зморщена нирка

E. атеросклероз

ANSWER: E

 

На дослідженні в обласному патологоанатомічному бюро знаходиться тіло 60-річної жінки. З історії хвороби померлої відомо, що жінка тривалий час лікувалася в психоневрологічному диспансері з приводу прогресуючого розвитку розладів пам’яті, старечого слабоумства. При патологоанатомічному дослідженні головного мозку виявлено осередки сірого розм'якшення мозку, атрофія кори півкуль та гіпертрофічне розростання кісток черепа. Яке захворювання є найбільш вірогідною причиною розвитку даної патології?

A. гіпертонічна хвороба, злоякісний варіант

B. облітеруючий ендартерііт

C. хронічний гломерулонефрит

D. системний червоний вовчак

E. атеросклероз, цереброваскулярна хвороба

ANSWER: E

 

54-річний чоловік раптово помер у кардіологічному відділенні лікарні. Відомо, що хворий тривалий час перебував на обліку в кардіологічному диспансері, скаржився на періодичні головні болі, інколи нудоту, запаморочення. На розтині виявлено вогнище крововиливу в області базальних ядер мозку, гіпертрофію лівого шлуночка серця, нирки дещо зменшені з дрібногорбистою поверхнею. Мікроскопічні дослідження виявляють гіпертрофію м’язового шару артеріол, їх еластоз з фіброзом та гіалінозом, гіаліноз ниркових клубочків, гіпертрофію волокон міокарда. Яка патологія є найбільш вірогідною причиною розвитку даних змін та смерті хворого?

A. гіпертонічна хвороба, стадія змін артерій

B. транзиторна гіпертензія

C. тромбоз мозкових артерій

D. цереброваскулярна хвороба, розрив аневризми судин мозку

E. гіпертонічна хвороба, стадія органних змін

ANSWER: E

 

Жінка 42 років померла у кардіологічному відділенні лікарні. Відомо, що жінка тривалий час періодично лікувалася в кардіологічному диспансері, в анамнезі згадувалися часті ангіни в дитячому віці. На розтині виявлено ознаки «легеневого серця», ексцентричну гіпертрофію правого серця, деформацію та склероз лівого передсердно-шлуночкового клапана. Яке захворювання, на Вашу думку, стало причиною розвитку таких змін в організмі?

A. ішемічна хвороба серця, склероз вінцевих артерій

B. гіпертонічна хвороба, доброякісний варіант

C. бактеріальний ендокардит

D. вроджена вада серця

E. ревматичний ендокардит

ANSWER: E

 

На секції чоловіка, який хворів хронічним бронхітом, при огляді легень виявлено: легені збільшені в розмірах, прикривають своїми краями переднє середостіння, бліді, м’які, не спадаються, розрізаються з хрустом. З бронхів, стінка яких потовщена, виділяється слизово-гнійний ексудат. Слизова оболонка повнокровна, дифузно інфільтрована лейкоцитами, з великою кількістю келихоподібних клітин. Стінки альвеол витоншені і випрямлені, міжальвеолярні пори розширені, капіляри порожні. Якому захворюванню відповідають виявлені зміни?

A. первинна (ідіопатична) панацинарна емфізема

B. хронічна осередкова емфізема

C. вікарна (компенсаторна) емфізема

D. проміжна (інтерстиціальна) емфізема

E. хронічна дифузна обструктивна емфізема

ANSWER: E

 

На секції чоловіка, який хворів крупозною пневмонією при огляді легень виявлено: частка легені збільшена, щільна, важка, на плеврі значні фібринозні плівки. На розрізі легеня сірого кольору, з зернистої поверхні стікає каламутна рідина. Гістологічно: в альвеолах наявний фібрин, нитки якого проникають крізь міжальвеолярні пориз однієї альвеоли в іншу, і нейтрофіли. Незначна кількість еритроцитів. Якій стадії крупозної пневмонії відповідають виявлені зміни?

A. червоної гепатизації

B. блакитної церебралізації

C. припливу

D. розрішення запалення

E. сірої гепатизації

ANSWER: E

 

У жінки К. під час проходження флюрографічного обстеження виявлено утвір неправильної форми з нечіткими променистими контурами з «доріжкою» до кореня. В анамнезі перенесений туберкульоз легень. Скарги відсутні. При гістологічному дослідженні біоптату стінки бронха виявлено залозистоподібні утворення різної величини й форми, які вростають в прилеглу тканину; клітини різної форми і розміру, ядра гіперхромні. Якому захворюванню відповідають виявлені зміни?

A. прикореневий (центральний) рак легень

B. змішаний масивний рак легень

C. хронічний бронхіт

D. бронхопневмонія

E. периферичний рак легень

ANSWER: E

 

В гістологічну лабораторію доставлено біоптат шкіри. При гістологічному дослідженні виявлено: тяжі атиповихклітин епітелію, які вростають в прилеглу тканину, руйнують її та утворюють в ній гніздаі тяжі з атипового епітелію, наявні утворення, які нагадують перлини. Дайте патогістологічне заключення.

A. аденокарцинома (залозистий рак)

B. слизовий (колоїдний) рак

C. дрібноклітинний рак

D. фіброзний рак

E. плоскоклітинний (епідермальний) рак

ANSWER: E

 

В гістологічну лабораторію доставлено макропрепарат видаленої пухлини шкіри обличчя розміром 7-8 мм у діаметрі. Макроскопічно: бурого (коричневого) кольору з чорними вкрапленнями. При гістологічному дослідженні виявлено: веретеноподібні, потворні клітини, в цитоплазмі більшості з них знаходиться меланін жовто-бурого кольору. В пухлині багато мітозів. Дайте патогістологічне заключення.

A. пограничний невус

B. голубий невус

C. плоскоклітинний неороговіваючий рак

D. плоскоклітинний ороговіваючий рак

E. меланома (меланобластома)

ANSWER: E

 

Під час розтину дитини, в котрої прижиттєво були діагностовані множинні вроджені вади розвитку, патологоанатом, окрім інших змін, виявив єдину праву нирку. Яким чином слід охарактеризувати таку ваду сечовидільної системи?

A. ектопія лівої нирки

B. асиметрія нирок

C. атрезія лівої нирки

D. дизрафія лівої нирки

E. агенезія лівої нирки

ANSWER: E

 

При УЗД були знайдені множинні вроджені вади розвитку плоду. За медичними показами здійснено аборт. При патологоанатомічному виявлено, що легені плоду різко зменшені, об’єм кожної з них складає приблизно? об’єму серця. Гістологічно структурні елементи легеневої тканини візуалізуються. Як охарактеризувати таку ваду респіраторної системи?

A. ектопія легень

B. агенезія легень

C. пневмопатія

D. аплазія легень

E. гіпоплазія легень

ANSWER: E

 

При патологоанатомічному дослідженні померлого новонародженого виявлено, що стравохід представлений двома ізольованими фрагментами, які з’єднані тонким сполучнотканинним тяжем. При цьому проксимальний фрагмент стравоходу сполучається з трахеєю в ділянці її біфуркації. Яка вроджена вада розвитку має місце?

A. агенезія стравоходу

B. хвороба Гіршпрунга

C. гіпоплазія стравоходу

D. ектопія стравоходу

E. атрезія стравоходу

ANSWER: E

 

При патологоанатомічному дослідженні померлого новонародженого виявлено, що стравохід представлений двома ізольованими фрагментами, які з’єднані тонким сполучнотканинним тяжем. При цьому проксимальний фрагмент стравоходу сполучається з трахеєю в ділянці її біфуркації. Яке ускладнення характерне для такої вродженої вади?

A. арозивна кровотеча

B. плоскоклітинний рак стравоходу

C. така вада не впливає на стан здоров'я

D. пневмопатія

E. аспіраційна пневмонія

ANSWER: E

 

Під час УЗД в 20 т. вагітності лікар запідозрив вроджену ваду серця плода. За медичними показами проведено аборт. Досліджуючи тіло плоду патологоанатом виявив, що аорта відходить від правого шлуночка серця, а легеневий стовбур – від лівого шлуночка. Означте ваду:

A. тріада Фало

B. хвороба Ензейменгера

C. коарктація аорти

D. така топографія судин є варіантом норми

E. повна транспозиція магістральних судин серця

ANSWER: E

 

Дитина з діагнозом "тетрада Фало" померла на 4 місяці життя. Патологоанатомічний діагноз – "пентада Фало". Який компонент комбінованої вади серця не був діагностований прижиттєво?

A. гіпертрофія правого шлуночка

B. стеноз легеневої артерії

C. декстрапозиція аорти

D. дефект міжлуночкової перегородки

E. дефект міжпередсердної перегородки

ANSWER: E

 

Під час УЗД в 18 т. вагітності лікар запідозрив вроджену ваду серця плода. За медичними показами проведено аборт. Досліджуючи тіло плоду патологоанатом виявив, що від обох шлуночків серця відходить єдина судина, котра несе кров у велике коло; легеневі артерії відходять від цієї судини на 1,5 см вище клапанів. Означте ваду:

A. хвороба Аерза

B. коарктація аорти

C. повна транспозиція магістральних судин серця

D. така топографія судин є варіантом норми

E. спільний артеріальний стовбур

ANSWER: E

 

Під час апендектомії у дитини хірург знайшов пальцеподібне випинання стінки клубової кишки на відстані 20 см від баугінієвої заслінки. При гістологічному дослідженні видаленого утвору виявлено, що його слизова оболонка нагадує шлункову. Встановіть діагноз:

A. хвороба Гіршпрунга

B. хвороба Уіпла

C. хвороба Крона

D. муковісцидоз, кишкова форма

E. дивертикул Меккеля

ANSWER: E

 

Під час апендектомії у дитини хірург знайшов пальцеподібне випинання стінки клубової кишки на відстані 20 см від баугінієвої заслінки. При гістологічному дослідженні видаленого утвору виявлено, що його слизова оболонка нагадує шлункову. Яке ускладнення часто спостерігається при такій ваді розвитку кишківника?

A. гнійний ентерит

B. обтураційна кишкова непрохідність

C. ферментопатія

D. всі перераховані

E. арозивна кровотеча

ANSWER: E

 

Під час секції померлого новонародженого прозектор виявив отвір у лівому куполі діафрагми, крізь який ліва частка печінки і петлі тонкого кишківника змістилися у грудну порожнину, стиснувши ліву легеню. Права легеня стиснута органами середостіння, розміри обох легень зменшені. Встановіть діагноз:

A. situs inversus

B. вроджена міотонія Опенгейма

C. пологова травма – розрив діафрагми

D. гастрошиз

E. несправжня діафрагмальна кила

ANSWER: E

 

Під час секції померлого новонародженого прозектор виявив отвір у лівому куполі діафрагми, крізь який ліва частка печінки і петлі тонкого кишківника змістилися у грудну порожнину, стиснувши ліву легеню. Права легеня стиснута органами середостіння, розміри обох легень зменшені. Що найбільш ймовірно стало безпосередньою причиною смерті?

A. печінкова кома

B. гостра інтранатальна асфіксія

C. травматичний шок

D. тромбоемболія дрібних гілок легеневої артерії

E. гостра легенева недостатність

ANSWER: E

 

Під час дослідження головного мозку мертвонародженого прозектор звернув увагу, що кількість мозкових звивин значно збільшена, однак при цьому спостерігається зменшення їх величини. Як називається така вроджена вада розвитку?

A. аненцефалія

B. гідроцефалія

C. поренцефалія

D. голопрозенцефалія

E. мікрополігірія

ANSWER: E

 

При ультразвуковому обстеженні вагітної виявлено порушення розвитку плоду: відсутність кісток склепіння черепа, великих півкуль головного мозку, середнього мозку. Як називається така вроджена вада розвитку?

A. синдром Дауна

B. мікроцефалія

C. циклопія

D. мікрополігірія

E. аненцефалія

ANSWER: E

 

При ультразвуковому обстеженні вагітної виявлено порушення розвитку плоду: відсутність кісток склепіння черепа, великих півкуль головного мозку, середнього мозку. Який прогноз при такій вродженій ваді розвитку?

A. вагітність завжди закінчується самовільним викиднем в І триместрі вагітності

B. вагітність завжди закінчується самовільним викиднем в ІІ триместрі вагітності

C. діти найчастіше помирають наприкінці першого року життя

D. діти найчастіше помирають наприкінці першого місяця життя

E. можливе живонародження, тривалість життя – до кількох діб

ANSWER: E

 

У жінки, котра зловживає алкоголем, народилася дитина. При зовнішньому огляді новонародженого привертає увагу зменшення розмірів голівки. При нейросонографії визначається зменшення об’єму головного мозку. Дайте визначення вродженої вади нервової системи:

A. зовнішня гідроцефалія

B. поренцефалія

C. голопрозенцефалія

D. аненцефалія

E. мікроцефалія

ANSWER: E

 

При антропометрії новонародженої дитини визначається зменшення окружності голівки. При нейросонографії спостерігається зменшення об’єму головного мозку. Діагностовано мікроцефалію. Який патогенний чинник найбільш ймовірно міг зумовити таку ваду центральної нервової системи?

A. резус-несумісність крові матері і плода

B. пологова травма

C. УЗД, проведене в перші 4 тижні вагітності

D. вік матері більше 40 років

E. вживання алкоголю під час вагітності

ANSWER: E

 

При огляді тіла померлого немовляти спостерігається диспропорція лицевого і мозкового відділів черепа за рахунок збільшення останнього, великі розміри голівки, розходження швів черепа. На секції виявлено накопичення великої кількості ліквору в шлуночках мозку. Яка вроджена вада розвитку має місце у дитини?

A. зовнішня гідроцефалія

B. поренцефалія

C. голопрозенцефалія

D. менінгоенцефалоцеле

E. внутрішня гідроцефалія

ANSWER: E

 

При огляді тіла померлого немовляти спостерігається диспропорція лицевого і мозкового відділів черепа за рахунок збільшення останнього, великі розміри голівки, розходження швів черепа. На секції виявлено накопичення великої кількості ліквору в шлуночках мозку. Яких змін слід очікувати з боку тканини великих півкуль головного мозку?

A. гнійне запалення

B. численні ішемічні некрози

C. масивні інтрацеребральні крововиливи

D. всі відповіді вірні

E. атрофія

ANSWER: E

 

При огляді тіла померлого немовляти спостерігається диспропорція лицевого і мозкового відділів черепа за рахунок збільшення останнього, великі розміри голівки, розходження швів черепа. На секції виявлено накопичення великої кількості ліквору в шлуночках мозку. Які зміни могли спричинити формування такої вади розвитку?

A. стеноз сільвієвого водопроводу

B. атрезія отвору Мажанді

C. атрезія отвору Люшка

D. атрезія сільвієвого водопроводу

E. всі відповіді вірні

ANSWER: E

 

При огляді тіла померлого немовляти спостерігається диспропорція лицевого і мозкового відділів черепа за рахунок збільшення останнього, великі розміри голівки, розходження швів черепа. На секції виявлено накопичення великої кількості ліквору в субарахноїдальний просторах. Яка вроджена вада розвитку має місце у дитини?

A. поренцефалія

B. голопрозенцефалія

C. менінгоенцефалоцеле

D. внутрішня гідроцефалія

E. зовнішня гідроцефалія

ANSWER: E

 

У мертвонародженого мають місце вади розвитку – єдина очниця, у якій розміщені обидва очні яблука, дефекти розвитку носа і нюхових часток головного мозку. Яка вроджена вада розвитку має місце в даному випадку?

A. situs inversus

B. енцефалоцеле

C. анопсія

D. поренцефалія

E. циклопія

ANSWER: E

 

У мертвонародженого мають місце вади розвитку – єдина очниця, у якій розміщені обидва очні яблука, дефекти розвитку носа і нюхових часток головного мозку. Термін, яким означають таку ваду, пов'язаний з назвою міфічної істоти. Що це за істота?

A. Асклепій

B. Котигорошко

C. Венера

D. гоблін

E. циклоп

ANSWER: E

 

При мікроскопічному дослідженні тканин померлого новонародженого патологоанатом виявив численні ділянки гігантоклітинного метаморфозу. Трансформовані клітини нагадують око сови: ядра їх збільшені і містять включення, оточені вузьким обідком цитоплазми. Про що свідчать такі зміни?

A. токсоплазмоз

B. лістеріоз

C. вроджений сифіліс

D. неінфекційна фетопатія

E. цитомегаловірусна інфекція

ANSWER: E

 

Під час секції померлого новонародженого прозектор виявив розрив намету мозочка та масивний субдуральний крововилив. Для якого патологічного процесу найбільш характерними є такі зміни?

A. вроджена вада розвитку мозкових судин

B. геморагічна хвороба новонародженого

C. вроджений лейкоз

D. важка інтранатальна асфіксія плоду

E. пологова травма

ANSWER: E

 

Під час секції померлого новонародженого прозектор виявив розрив намету мозочка та масивний субдуральний крововилив. Які фактори могли сприяти виникненню таких патологічних змін?

A. слабкість пологової діяльності

B. клінічно вузький таз у породіллі

C. переношеність

D. маловоддя

E. все перераховане

ANSWER: E

 

Під час секції померлого новонародженого прозектор виявив розрив намету мозочка та масивний субдуральний крововилив. Коли виникли описані патологічні зміни?

A. в антенатальному періоді

B. в ранньому неонатальному періоді

C. в пізньому неонатальному періоді

D. під час бластогенезу

E. в інтранатальному періоді

ANSWER: E

 

Провівши розтин померлого немовляти масою 3300 г патологоанатом діагностував пологову травму – розрив намету мозочку. З історії пологів відомо, що вони відбулися при ІІ вагітності в 39 т. і тривали 3 години. Вік жінки – 30 років, у неї резус-від'ємна кров без ознак ізосенсибілізації. Який фактор відіграв провідну роль у патогенезі пологової травми?

A. надмірна маса плоду

B. гемолітична хвороба плоду

C. вік породіллі

D. поєднання всіх перелічених чинників

E. стрімкі пологи

ANSWER: E

 

Провівши розтин померлого немовляти патологоанатом виявив розрив намету мозочку та масивну субдуральну гематому. З історії пологів відомо, що вони відбулися при ІІ вагітності в 39 т. і тривали 3 години. Вік жінки – 30 років, у неї резус-від'ємна кров без ознак ізосенсибілізації. Що спричинило смерть дитини?

A. гемолітична хвороба

B. геморагічна хвороба

C. внутрішньочерепний крововилив гіпоксичного ґенезу

D. судинна мальформація головного мозку

E. пологова травма

ANSWER: E

 

Провівши розтин померлого немовляти патологоанатом виявив розрив намету мозочку та масивну субдуральну гематому. З історії пологів відомо, що вони відбулися при ІІ вагітності в 39 т. і тривали 3 години. Вік жінки – 30 років, у неї резус-від'ємна кров без ознак ізосенсибілізації. Як слід трактувати патологію, що мала місце у дитини?

A. гаметопатія

B. ембріопатія

C. патологія антенатального періоду

D. бластопатія

E. патологія інтранатального періоду

ANSWER: E

 

Під час автопсії померлого новонародженого патологоанатом виявив під окістям лівої тім'яної кістки крововилив, обмежений проекцією цієї кістки. З історії пологів відомо, що вони відбулися при ІІІ вагітності в 40-41 т. і тривали 16 години. Вік жінки – 38 років, у неї, як і у батька дитини, кров резус-від'ємна. Що в найбільшій мірі могло сприяти виникненню крововиливу в дитини?

A. надмірна тривалість вагітності

B. гемолітична хвороба плоду

C. вік породіллі

D. правильна відповідь не вказана

E. затяжні пологи

ANSWER: E

 

Під час автопсії померлого новонародженого патологоанатом виявив під окістям лівої тім'яної кістки крововилив, обмежений проекцією цієї кістки. З історії пологів відомо, що вони відбулися при ІІІ вагітності в 40-41 т. і тривали 16 години. Вік жінки – 38 років, у неї, як і у батька дитини, кров резус-від'ємна. Яка патологія мала місце у дитини?

A. гемолітична хвороба плоду

B. пологова травма – субдуральний крововилив

C. пологова травма – лептоменінгеальний крововилив

D. судинна мальформація головного мозку

E. пологова травма – кефалогематома

ANSWER: E

 

Під час автопсії померлого новонародженого патологоанатом виявив під окістям лівої тім'яної кістки крововилив, обмежений проекцією цієї кістки. З історії пологів відомо, що вони відбулися при ІІІ вагітності в 40-41 т. і тривали 16 години. Вік жінки – 38 років, у неї, як і у батька дитини, кров резус-від'ємна. Як слід трактувати патологію, що мала місце у дитини?

A. гаметопатія

B. ембріопатія

C. патологія антенатального періоду

D. бластопатія

E. патологія інтранатального періоду

ANSWER: E

 

Дитина народилася в 30 т. вагітності і померла на другу добу життя. З анамнезу відомо, що у вагітної мало місце маловоддя, передчасний розрив навколоплідної мембрани, стрімкі пологи. На секції в області стовбуру головного мозку виявлено масивний крововилив між павутинною і судинною оболонками. Про що свідчать такі зміни?

A. гемолітична хвороба плоду

B. пологова травма – внутрішня кефалогематома

C. судинна мальформація головного мозку

D. пологова травма – зовнішні кефалогематома

E. пологова травма – лептоменінгеальний крововилив

ANSWER: E

 

Дитина народилася в 30 т. вагітності і померла на другу добу життя. З анамнезу відомо, що у вагітної мало місце маловоддя, передчасний розрив навколоплідної мембрани, стрімкі пологи. На секції в області стовбуру головного мозку виявлено масивний крововилив між павутинною і судинною оболонками. Що сприяло виникненню летального захворювання?

A. недоношеність плоду

B. маловоддя

C. передчасний розрив навколоплідної мембрани

D. стрімкі пологи

E. все перераховане

ANSWER: E

 

Дитина народилася в 30 т. вагітності і померла на другу добу життя. З анамнезу відомо, що у вагітної мало місце маловоддя, передчасний розрив навколоплідної мембрани, стрімкі пологи. На секції в області стовбуру головного мозку виявлено масивний крововилив між павутинною і судинною оболонками. Як класифікувати описані патологічні зміни?

A. гаметопатія

B. ембріопатія

C. патологія антенатального періоду

D. патологія пізнього неонатального періоду

E. патологія інтранатального періоду

ANSWER: E

 

При гістологічному дослідженні легеневої тканини померлого новонародженого патологоанатом виявив ущільнені білкові маси інтенсивно еозинофільного забарвлення, які у вигляді кілець щільно прилягають до стінок альвеол і бронхіол. Який патологічний процес має місце?

A. вроджені вада розвитку – кістозна дисплазія легень

B. цитомегаловірусна пневмонія

C. геморагічна хвороба новонародженого

D. це фізіологічні особливості легеневої тканини новонародженого

E. хвороба гіалінових мембран

ANSWER: E

 

Проводячи гістологічне дослідження легеневої тканини померлого новонародженого патологоанатом виявив ущільнені білкові маси інтенсивно еозинофільного забарвлення, які у вигляді кілець щільно прилягають до стінок альвеол і бронхіол. Який з перелічених факторів відіграє провідну роль у розвитку таких змін?

A. маса тіла новонародженого більше 4500 г

B. резус-від'ємна кров у новонародженого

C. пологова травма плечового нервового сплетення

D. стрімкі пологи

E. недоношеність

ANSWER: E

 

Проводячи гістологічне дослідження легеневої тканини померлого новонародженого патологоанатом виявив ущільнені білкові маси інтенсивно еозинофільного забарвлення, які у вигляді кілець щільно прилягають до стінок альвеол і бронхіол. Дефіцит якої речовини відіграв провідну роль у розвитку таких змін в легеневій тканині?







Дата добавления: 2015-09-07; просмотров: 1882. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Теория усилителей. Схема Основная масса современных аналоговых и аналого-цифровых электронных устройств выполняется на специализированных микросхемах...

Логические цифровые микросхемы Более сложные элементы цифровой схемотехники (триггеры, мультиплексоры, декодеры и т.д.) не имеют...

ФАКТОРЫ, ВЛИЯЮЩИЕ НА ИЗНОС ДЕТАЛЕЙ, И МЕТОДЫ СНИЖЕНИИ СКОРОСТИ ИЗНАШИВАНИЯ Кроме названных причин разрушений и износов, знание которых можно использовать в системе технического обслуживания и ремонта машин для повышения их долговечности, немаловажное значение имеют знания о причинах разрушения деталей в результате старения...

Различие эмпиризма и рационализма Родоначальником эмпиризма стал английский философ Ф. Бэкон. Основной тезис эмпиризма гласит: в разуме нет ничего такого...

Индекс гингивита (PMA) (Schour, Massler, 1948) Для оценки тяжести гингивита (а в последующем и ре­гистрации динамики процесса) используют папиллярно-маргинально-альвеолярный индекс (РМА)...

Закон Гука при растяжении и сжатии   Напряжения и деформации при растяжении и сжатии связаны между собой зависимостью, которая называется законом Гука, по имени установившего этот закон английского физика Роберта Гука в 1678 году...

Характерные черты официально-делового стиля Наиболее характерными чертами официально-делового стиля являются: • лаконичность...

Этапы и алгоритм решения педагогической задачи Технология решения педагогической задачи, так же как и любая другая педагогическая технология должна соответствовать критериям концептуальности, системности, эффективности и воспроизводимости...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.01 сек.) русская версия | украинская версия