Студопедия — Ситуаційні задачі 10 страница
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Ситуаційні задачі 10 страница






A. Ліпосклерозу.

B. Ліпоїдозу.

C. Атероматозу.

D. Атерокальцинозу.

E. Стадія утворення атероматозної виразки.

ANSWER: A

 

При морфологічному дослідженні видаленої нирки, в проксимальному відділі сечоводу, виявлено конренкремент, який обтурує його просвіт. Нирка різко збільшена, паренхіма атрофована, чашки та миска значно розширені. Мікроскопиічно: дифузний склероз, атрофія клубочків та канальців; збережені канальці кістозно розширені. Яке ускладення нирковокам’яної хвороби виникло в хворого?

A. Гідронефроз

B. Піонефроз

C. Пієлонефрит

D. Гломерулонефрит

E. Хронічний паранефрит

ANSWER: A

 

Смерть семирічного хлопчика наступила внаслідок гострої постгеморагічнї анемії, зумовленою профузною кровотечею із шлунково-кишкового тракту. В ході патологоанатомічного дослідження виявлено: макроскопічно – збільшення різних груп лімфатичних вузлів, тимомегалія, гепато-спленомегалія, яскраво-червоний кістковий мозок; мікроскопічно – гіперцелюлярний кістковий мозок з мономорфним інфільтратом з бластних клітин, дифузно-вогнищеві пухлинні інфільтрати в печінці, селезінці, лімфатичних вузлах, оболонках та речовині головного мозку. Діагностуйте захворювання.

A. Гострий лімфобластний лейкоз

B. Гострий міелобластний лейкоз

C. Гострий недиференційований лейкоз

D. Гострий монобластний лейкоз

E. Гострий плазмобластний лейкоз

ANSWER: A

 

При розтині тіла померлого чоловіка віком 48 років в в ділянці 1-го сегменту правої легені виявлено круглий утвір діаметром 5 см з чіткими контурами, оточений тонким прошарком сполучної тканини, виповнений білими крихкими масами. Діагностуйте форму вторинного туберкульозу.

A. Туберкулома

B. Казеозна пневмонія

C. Гострий кавернозний туберкульоз

D. Гострий вогнищевий туберкульоз

E. Фіброзно-кавернозний туберкульоз

ANSWER: A

 

На розтині тіла чоловіка віком 46 років у прямій і сигмовидній кишці на слизовій оболонці виявили множинні коричнево-зелені нашарування, крововиливи, у просвіті кишки слиз, невелику кількість крові, гістологічно - фібринозний коліт. При бактеріологічному дослідженні вмісту кишки висіяно S. Sonne. Діагностуйте виявлене на секції захворювання.

A. Дизентерія

B. Холера

C. Сальмонельоз

D. Ієрсініоз

E. Хвороба Крона

ANSWER: A

 

При розтині чоловіка, який служив на підводному атомному човні виявили наступні патології: спустошення в кістковому мозку (панмієлофтиз), анемію, лейкопенію, тромбоцитопенію, розпад лімфоцитів у лімфатичних вузлах, селезінці, лімфатичному апараті шлунково-кишкового тракту, крововиливи в наднирники. Яка хвороба розвинулась у даному випадку?

A. Гостра променева хвороба

B. Кесонна хвороба

C. Гострий лейкоз

D. Гостра анемія

E. Вібраційна хвороба

ANSWER: A

 

На розтині чоловіка, що багато років працював на підприємстві з високим рівнем вільного двоокису кремнію в повітрі, знайдені збільшені та ущільнені в об'ємі легені з значною кількістю міліарних та більш великих осередків склерозу округлої та овальної форми сірого або сіро-чорного кольору. Який з перелічених діагнозів найбільш вірогідний?

A. Вузловата форма силікозу

B. Дифузно-склеротична форма силікозу

C. Антракосилікоз

D. Силікоантракоз

E. Азбестоз

ANSWER: A

 

У померлого, що понад 20 років працював на шахті зі здобуття кам(яного вугілля, при розтині знайдені ущільнені легені сіро-чорного кольору зі значними ділянками новоутвореної сполучної тканини. та наявністю великої кількості макрофагів з пігментом чорного кольору у цитоплазмі. Який з перелічених діагнозів найбільш вірогідний?

A. Антракоз

B. Антракосилікоз

C. Силікоантракоз

D. Талькоз

E. Сидероз

ANSWER: A

 

У померлого внаслідок серцевої недостатності на шкірі відзначаються сліди висипу у вигляді плям і крапок. В області крижи, остистих відростків хребців –пролежні. При мікроскопічному дослідженні ЦНС, шкіри, надниркових залоз в судинах мікрорциркуляторного русла і дрібних артеріях – деструктивно-проліферативний ендотромбоваскуліт з наявністю гранульом Попова, в серці – інтерстиційний міокардит. Який з перелічених діагнозів найбільш вірогідний?

A. Висипний тиф

B. Ку-гарячка

C. Черевний тиф

D. Вузликовий періартеріїт

E. ВІЛ-інфекція

ANSWER: A

 

На розтині 17-ти річної дівчини, померлої внаслідок легеневої недостатності, знайдено: у ніжній долі правої легені дрібна зона казеозного некрозу, в бронхопульмональних, бронхіальних та біфуркаційних лімфатичних вузлах – явища казеозного некрозу. Який з перелічених діагнозів найбільш вірогідний?

A. Первинний туберкульоз

B. Гематогенна форма прогресування первинного туберкульозу

C. Гематогенний туберкульоз з переважним ураженням легень

D. Туберкульома

E. Казеозна пневмонія при вторинному туберкульозі

ANSWER: A

 

На розтині померлого від сепсису в стегновій кістці нижньої кінцівки виявлено флегмонозне запалення, що охоплює кістковий мозок, гаверсові канали та періост, під періостом – множинні абсцеси, в навколишніх м'яких тканинах стегна – також флегмонозне запалення. Вкажіть, який патологічний процес має місце?

A. Гострий гематогенний остеомієліт

B. Остеопороз

C. Хронічний гематогенний остеомієліт

D. Остеопетроз

E. –Мармурова хвороба

ANSWER: A

 

У хворого, який знаходиться у клініці з ознаками отруєння ртуттю, у нирках відмічаються наступні процеси: вогнищеві некротичні зміни канальців головних відділів, набряк, лейкоцитарна інфільтрація та геморагії інтерстицію, венозний застій. Який стан розвився у хворого?

A. Гострий некротичний нефроз

B. Гострий гломерулонефрит

C. Хронічна ниркова недостатність

D. Гострий пієлонефрит

E. Хронічний пієлонефрит

ANSWER: A

 

При мікроскопічному дослідженні нирок померлої від ниркової недостатності жінки 36 років, в клубочках виявлено проліферацію нефротелію капсули, подоцитів та макрофагів з утворенням “півмісяців”, некроз капілярних петель, фібринові тромби в їх просвітах, а також склероз та гіаліноз клубочків, атрофію канальців та фіброз строми нирок. Який з перелічених діагнозів найбільш вірогідний?

A. Підгострий гломерулонефрит

B. Гострий гломерулонефрит

C. Хронічний гломерулонефрит

D. Фокальний сегментарний склероз

E. Мембранозна нефропатія

ANSWER: A

 

На розтині тіла чоловіка віком 58 років, який тривалий час вживав значну кількість алкоголю і помер вдома, було знайдено: макроскопово - права легеня щільна і збільшена в розмірах, тканина на розрізі сіруватого кольору однорідна, плевра вкрита сіруватими плівчастими нашаруваннями; мікроскопово - порожнини альвеол містять нітки фібрину, гемолізовані еритроцити. Діагностуйте захворювання.

A. Крупозна пневмонія

B. Вогнищева пневмонія

C. Інтерстиційна пневмонія

D. Первинний туберкульоз легень

E. Казеозна пневмонія

ANSWER: A

 

На розтині трупа чоловіка 50-ти років виявлено наступні зміни: права легеня помірно у всіх відділах щільна, на розрізі тканина безповітряна, мілко зерниста, сухувата. Вісцеральна плевра з нашаруванням фібрину сіро-коричневого кольору. Визначте діагноз?

A. Крупозна пневмонія

B. Туберкульоз

C. Бронхопневмонія

D. Інтерстиціальна пневмонія

E. Пневмофіброз

ANSWER: A

 

У хворого на рентгенограмі легень виявлено затемнення. Під час діагностичної експрес-біопсії лімфатичного вузла бронха виявлено: сирний некроз, навколо якого розташовані епітеліоїдні та лімфоїдні пласти з домішками багатоядерних гігантських клітин. Вкажіть на причину лімфаденіту.

A. Туберкульоз

B. Пневмонія

C. Сифіліс

D. Метастази раку

E. Аденовірусна інфекція

ANSWER: A

 

В операційній біопсії щитовидної залози гістологічно виявлені серед фолікулів, заповнених колоїдом, лімфоїдні структури із центрами росту. Яке захворювання у хворого?

A. Зоб Хашимото

B. Ендемічний зоб

C. Спорадичний зоб

D. Базедов зоб

E. Зоб Риделя

ANSWER: A

 

При розтині трупа хлопця 19 років виявили, що легені дещо вздуті, пухкі, повнокровні, зовні та на розрізі усіяні безліччю просоподібних вогнищ сірого кольору. Гістологічно ці вогнища складались із лімфоїдних, епітеліоїдних, гігантських клітин Пірогова-Ланхганса. Про яке захворювання йде мова?

A. Туберкульоз

B. Крупозна пневмонія

C. Бронхопневмонія

D. Інтерстиціальна пневмонія

E. Бронхоектатична хвороба

ANSWER: A

 

У хворого 58 р. при розтині в правій скроневій частці головного мозку знайдено великий осередок розм’якшеної сірої речовини кашицеподібної консистенції, блідо-сірого кольору. В артеріях основи мозку чисельні білувато-жовті потовщення інтими, які різко звужують просвіт. Ваш діагноз?

A. Ішемічний інсульт

B. Абсцесс мозку

C. Крововилив

D. Геморагічний інфаркт

E. Набряк мозку

ANSWER: A

 

У жінки 22 роки виявлені збільшені лімфатичні вузли. При гістологічному дослідженні в лімфатичному вузлі спостерігаються лімфоцити, гістіоцити, ретикулярні клітини, малі та великі клітини Ходжкіна, багатоядерні клітини Березовського-Штернберга, поодинокі осередки казеозного некрозу. Для якого захворювання характерні такі зміни?

A. Лімфогранулематоз.

B. Лімфосаркома.

C. Хронічний лейкоз.

D. Гострий лейкоз.

E. Метастаз рака легень.

ANSWER: A

 

На розтині тіла жінки віком 49-ти років, що померла від хронічної нирокової недостатності, виявлено: нирки ущільнені, зменшені, строкаті, з ділянками крововиливів. Мікроскопічо: у ядрах епітелію канальців гематоксилінові тільця, потовщення базальних мембран капілярів клубочків, які мають вигляд дротяних петель, подекуди в капілярах - гіалінові тромби та вогнища фібриноїдного некрозу. Який найбільш вірогідний діагноз?

A. Системний червоний вовчак

B. Ревматизм

C. Артеріосклеротичний нефросклероз

D. Амілоїдоз

E. Атеросклеротичний нефросклероз

ANSWER: A

 

На розтині чоловіка 40 років виявлено збільшення об'єму легень, нижня частка правої легені печінкової щільності, поверхня її розрізу сіро-коричневого кольору, плевра тьмяного вигляду з легкими фібринозними накладаннями. Який діагноз найбільш вірогідний?

A. Крупозна пневмонія

B. Бронхопневмонія

C. Гострий венозний застій легень

D. Бура індурація легень

E. Казеозна пневмонія

ANSWER: A

 

Мікроскопічне дослідження біоптата печінки хворого з симптомами нудоти, відсутності апетиту, жовтяницею шкіри, виявлено гідропічну та балонну дистрофію гепатоцитів, некроз окремих клітин та присутність тілець Каунсілмена в часточках печінки з порушенням їх структури, а також лімфоцитарну інфільтрацію. Якому захворюванню все це властиво?

A. Вірусний гепатит

B. Гнійний гепатит

C. Цироз печінки

D. Токсична дистрофія печінки

E. Малярія

ANSWER: A

 

Аутопсією головного мозку виявлено набряк, повнокрів’я, дрібні крововиливи в довгастому мозку. Мікроскопічно: спостерігається хроматоліз, гідропія та некроз нервових клітин; у цитоплазмі нервових клітинах гіпокампу виявлено еозинофільні утворення (тільця Бабеша-Негрі). Який діагноз відповідає описаним морфологічним проявам?

A. Сказ

B. Менінгококовий менінгіт

C. Енцефаліт

D. Енцефаломієліт

E. Бруцельоз.

ANSWER: A

 

Хворий 34 р. помер в комі. Зі слів родичів відомо, що після закордонного відрядження в одній з країн Африки періодично розвивалися жовтяниці. На розтині: селезінка щільна, збільшена у розмірах, з чорною пульпою, печінка збільшена, повнокровна, сіро-чорна на розтині, сіра речовина головного мозку коричнево-сірого кольору, в білій речовині - множинні дрібні крововиливи. Яке інфекційне захворювання слід запідозрити?

A. Малярія

B. Менінгококцемія

C. Пріонова інфекція

D. Генералізована герпетична інфекція

E. Генералізований криптококоз

ANSWER: A

 

Хлопчик 10 р., раніше не хворів, до лікарні поступив з ознаками сильної задухи. Під час операції в правій легені виявлено субплевральну порожнину діаметром 2,4 см, неправильної форми з залишками казеозних мас, яка сполучалася із плевральною порожниною. Такі ж казеозні маси знайдені при розрізі збільшених прикореневих лімфатичних вузлів. При гістологічному дослідженні стінки порожнини виявлені лімфоцити, епітеліоїдні клітини, багатоядерні гігантські клітини. Як правильно назвати порожнину?

A. Первинна легенева каверна при туберкульозі

B. Абсцес легені

C. Емпієма плеври

D. Каверна при гострому кавернозному туберкульозі

E. Каверна при фіброзно-кавернозному туберкульозі

ANSWER: A

 

В лікарню поступила дівчинка з клінікою "гострого" живота. Відомо, що вживала непастерізоване молоко від корови. На операції – в сліпій кишці циркулярна виразка з перфорацією. При гістологічному дослідженні у краях виразки – некротичні маси, лімфоцити, епітеліоїдні клітини, поодинокі гігантські багатоядерні клітини. Діагноз?

A. Первинний кишковий афект при туберкульозі

B. Неспецифічний виразковий коліт

C. Амебіаз

D. Рак сліпої кишки

E. Дизентерія

ANSWER: A

 

Чоловік 45 років звернувся до лікаря з приводу бляшкоподібного утвору на шиї. Гістологічно в біоптаті шкіри виявлено пухлинні клітини розташовані гніздами, мають круглу і овальну форму з вузьким ободком базофільної цитоплазми та схожі на клітини базального шару епідермісу. Вкажіть назву пухлини у пацієнта?

A. Базаліома

B. Епідермальний рак

C. Гідраденома

D. Трихоепітеліома

E. Сірінгоаденома

ANSWER: A

 

У робітника 37 р., який працював у кесоні, після підйому на поверхню раптово з’явились ознаки гострого порушення мозкового кровообігу, втрата свідомості. Через декілька дныв він помер. На розтині в лівій півкулі головного мозку виявлено осередок сірого кольору м"якої консистенції, неправильної форми, розмірами 5х6х3,5см. Який процесс мав місце в головному мозку?:

A. Ішемічний інфаркт

B. Геморагічний інфаркт

C. Абсцес

D. Кіста

E. Пухлина

ANSWER: A

 

У хворого, 72 р., на атеросклероз та гіпертонічну хворобу виникла гостра ішемія в басейні правої середньо-мозкової артерії. Через 3 доби хворий помер. На розтині в головному мозку виявлені набряк та набрякання, в ділянці підкоркових вузлів правої півкулі - ділянка розм’якшення мозку сіро-червоного кольору, неправильної форми, розмірами 4х4х3 см. Патологічний процес у головному мозку, що обумовив смерть:

A. Змішаний інфаркт

B. Гематома

C. Червоний (геморагічний) інфаркт

D. Абсцес

E. Білий (ішемічний) інфаркт

ANSWER: A

 

У хлопчика 7 р., із дрібнокрапчастим яскраво-рожевим висипом на гіперемованому фоні шкіри лоба, шиї, внизу живота, підколінних ямках, носо-губний трикутник блідий. В ротоглотці — відмежована яскраво-червона гіперемія, мигдалики набряклі, рихлі, в лакунах є гній, малиновий язик. Шийні лімфовузли збільшені, щільні, болючі. Поставити діагноз:

A. Скарлатина

B. Краснуха

C. Коклюш

D. Дифтерія

E. Інфекційний мононуклеоз

ANSWER: A

 

При гінекологічному огляді жінки 30-ти років на шийці матки виявлено яскраво-червоні блискучі плями, які при дотику легко кровоточать. Біопсійне дослідження: шматочок шийки матки вкритий циліндричним епітелієм із сосочковими виростами, в товщині тканини розростання залоз. Яка патологія шийки матки виявлена?

A. Псевдоерозія

B. Справжня ерозія

C. Ендоцервіцит

D. Залозиста гіперплазія

E. Лейкоплакія

ANSWER: A

 

Чоловік 68 років відчув сильний біль у ділянці серця, прийом нітрогліцерину не дав ефекту, через 5 днів помер у лікарні. На розтині: значне випинання передньої стінки лівого шлуночка серця, яка потоншена, в'яла, гомогенно-жовтувата, з наскрізним дефектом до 1 см, гемоперикард. При мікроскопічному дослідженні виявлено значний осередок каріолізису та цитолізу кардіоміоцитів з демаркаційним запаленням. Яке захворювання спричинило смерть?

A. Інфаркт міокарду

B. Міокардит

C. Хронічна аневризма серця

D. Післяінфарктний кардіосклероз

E. Панкардит

ANSWER: A

 

У хворого через 2 тижні після гострого респіраторного захворювання з'явився постійний тупий біль в області серця та задишка. Біль не змінював інтенсивності при фізичному навантаженні. Смерть настала від серцевої недостатності. На розтині виявлена значна ділятація камер серця; при гістологічному дослідженні в міокарді паралітична гіперемія капілярів, дістрофічні зміни та міоліз міокардіоцитів, значна лімфогістіоцитарна інфільтрація міжм'язової строми. Який найбільш вірогідний діагноз?

A. Міокардит

B. Кардіоміопатія

C. Стенокардія

D. Інфаркт міокарду

E. Гостра коронарна недостатність

ANSWER: A

 

У хворого видалили щитоподібну залозу, яка була значно збільшена в розмірах, щільно-еластичної консистенції, з бугристою поверхнею. При гістологічному дослідженні в паренхимі залози визначається дифузна лімфо-плазмоцитарна інфільтрація з формуванням лімфоїдних фоллікулів з гермінативними центрами, атипія та метаплазія фоллікулярного епітелію, вогнища склеротичних змін паренхіми. Який найбільш вірогідний діагноз?

A. Аутоімунний тиреоїдит

B. Дифузний тиреотоксичний зоб

C. Дифузний еутиреоїдний зоб

D. Вузловий зоб

E. Тиреоїдит де-Кервена

ANSWER: A

 

У хворого з кровотечею розвинулась гостра ниркова недостатність, що спричинила смерть. На аутопсії макроскопічно: нирки збільшені з широким блідо-рожевим корковим шаром, різко відмежованим від темно-червоних пірамід. Мікроскопічно: відсутність ядер епітелію звитих канальців, тубулорексіс, венозний застій, ядра клітин судинних клубочків та прямих канальців збережені. Яка патологія нирок розвилась у хворого?

A. Некронефроз

B. Інфаркт

C. Гломерулонефрит

D. Пієлонефрит

E. Нефроз

ANSWER: A

 

Об’єктивно у жінки 39 років відмічається мокнуття у ділянці соска молочної залози, наявність неглибокої виразки з запальною гіперемією та набряком шкіри. При гістологічному дослідженні біоптату цієї ділянки в ростковому шару потовщеного епідермісу виявлені атипові великі клітини зі світлою та оптично пустою цитоплазмою, з відсутністю міжклітинних містків. Такі клітини знайдені і в усті великих проток залози. Встановити діагноз:

A. Хвороба Педжета

B. Внутрішньопротоковий рак

C. Базально-клітинний рак

D. Плоскоклітинний рак

E. Меланома

ANSWER: A

 

У хворого з підвищеним вмістом глюкози в крові, наявністю цукру в сечі, при пункционній біопсії нирки виявлено: розширення мезангія з осередковим накопиченням мембраноподібної речовини з перигломерулярним склерозом деяких клубочків, гіаліноз і плазматичне просякання артеріол, лімфо-гістіоцитарна інфільтрація строми з наявністю поліморфно-ядерних лейкоцитів, глікогенна інфільтрація нефроцитів вузького сегмента. Встановіть діагноз.

A. Діабетичний гломерулосклероз

B. Хронічний гломерулонефрит

C. Пієлонефрит

D. Гострий гломерулонефрит

E. Підгострий гломерулонефрит

ANSWER: A

 

До патогістологічої лабораторії доставлено червоподібний відросток товщиною до 2,0 см. Серозна оболонка його тьмяна, потовщена, вкрита жовто-зеленими плівковими нашаруваннями. Стінка в’яла, сіро-червона. Просвіт відростка розширено, заповнено жовто-зеленими масами. При гістологічному дослідженні виявлено, що: стінку інфільтровано нейтрофілами. Визначте захворювання апендикса, його форму:

A. Гострий флегмонозний апендицит

B. Гострий гангренозний апендицит

C. Гострий поверхневий апендицит

D. Гострий простий апендицит

E. Хронічний апендицит

ANSWER: A

 

Хворий 46-ти років, що страждав на туберкульоз протягом 6 років, помер від масивної легеневої кровотечі. При розтині: в легенях визначаються осередки склерозу і казеозного некрозу різних розмірів, у верхній частині правої легені – порожнина розміром 5,0 см в діаметрі зі щільними стінками сірого кольору, у порожнині міститься рідка кров та згустки крові. Який різновид туберкульозу?

A. Фіброзно-кавернозний

B. Гострий кавернозний

C. Інфільтративний

D. Фіброзно-осередковий

E. Гострий осередковий

ANSWER: A

 

Хворий помер від наростаючої легенево-серцевої недостатності. При гістологічному дослідженні виявлено дифузне ураження легенів з інтерстиціальним набряком, інфільтрацією інтерстиціальної тканини лімфоцитами, макрофагами, плазмоцидами; пневмофіброз, панацинарна емфізема. Ваш діагноз.

A. Фіброзуючий альвеоліт

B. Хронічний бронхіт

C. Бронхопневмонія

D. Ателектаз легенів

E. Бронхіальная астма

ANSWER: A

 

Хвора 50-ти років, за короткий період часу (6 міс.) тричі лікувалась з приводу переломів отриманих побутово. При мікроскопічному дослідженні кісткової тканини – осередки лакунарного розсмоктування, гігантоклітинні гранульоми в пухлино подібних утворах, кісти, кісткова тканина заміщується фіброзною сполучною. При обстеженні: аденома паращитовидної залози, гіперкальційемія. Ваш діагноз?

A. Паратиреоїдна остеодистрофія

B. Мієломна хвороба

C. Остеомієліт

D. Остеопетроз

E. Хвороба Педжета

ANSWER: A

 

У хворого з важким перебігом респіраторної вірусної інфекції з'явилися клінічні ознаки прогресуючої серцевої недостатності, яка призвела до смерті хворого на 2-му тижні захворювання. На розтині серце зі значним розширенням порожнин, в'яле. Гістологічно в міокарді виявляється повнокрів'я мікросудин і дифузна інфільтрація строми лімфоцитами і гістіоцитами. Вкажіть найбільш вірогідний діагноз.

A. Міокардит

B. Стенокардія

C. Гостра коронарна недостатність

D. Інфаркт міокарду

E. Кардіоміопатія

ANSWER: A

 

У хворого з високим титром антинуклеарних антитіл смерть наступила від наростаючої ниркової недостатності. При патологоанатомічному дослідженні виявлений мезангіопроліферативний гломерулонефрит, абактеріальний бородавчастий ендокардит, в селезінці периартериальный цибулинний склероз, в шкірі – продуктивно-проліферативний васкуліт. Ваш діагноз.

A. Системний червоний вовчак

B. Нефротичний синдром

C. Ревматизм

D. Дерматоміозіт

E. Вузликовий периартеріїт

ANSWER: A

 

Проведена пункційна біопсія печінки хворому 38 р. з виразною жовтухою, дрібними крововиливами у шкірі, загальною слабкістю, втратою апетиту. Гістологічне дослідження виявило поширену дистрофію, некроз гепатоцитів, наявність тілець Каунсілмена. По периферії часточок значна інфільтрація лімфоцитами, зустрічаються окремі багатоядерні гепатоцити. Діагностуйте захворювання.

A. Вірусний гепатит гострий

B. Алкогольний гепатит гострий

C. Міліарний цироз печінки

D. Токсична дистрофія печінки

E. Хронічний гепатит

ANSWER: A

 

Хвора 20 років померла від інтоксикації через 8 днів після штучного позалікарняного аборту при терміні вагітності 14 – 15 тижнів. На розтині тіла померлої жовтувата окраска склери очей, шкіри, гнійно-некротичний ендометрит, багаточисельні гнійники в легенях, гіперплазія селезінки з великою кількістю нейтрофілів в її синусах. Яке ускладненя після аборту розвинулось у хворої?

A. Септикопіемія

B. Септицемія

C. Геморрагічний шок

D. Хроніосепсис

E. Вірусний гепатит А

ANSWER: A

 

У хворого на шиї виявлено пакет спаяних між собою лімфовузлів щільної консистенції. При гістологічному обстеженні видаленого лімфовузла відмічається проліферація ретикулярних клітин, наявність клітин Березовського-Штернберга. Про яке захворювання йде мова?

A. Лімфогранулематоз

B. Лімфобластний лейкоз

C. Мієлобластний лейкоз

D. Мієлоцитарний лейкоз

E. Лімфоцитарний лейкоз

ANSWER: A

 

Хворий 70-ти років помер від гострої коронарної недостатності. За життя відзначалась припухлість, деформація і біль колінних суглобів. При патоморфологічному дослідженні деформованих суглобів і синовиальних оболонок виявлено: гіперемія оболонок з множинними периваскулярними запальними інфильтратами з лімфоцитів, плазмоцитів, макрофагів. Скупчення фібрину, який організується, покривають ділянки синовиальної оболонки і визначаються в суглобовій рідині у вигляді рисових зерен. Ваш діагноз.

A. Ревматоїдний артрит

B. Вузликовий периартеріїт

C. Анкилозируючий спондилоартрит

D. Туберкульозний артрит

E. Деформуючий артроз

ANSWER: A

 

У хворого протягом двох днів відмічалась профузна діарея, блювота, смерть наступила від різкого обезводнення. На розтині стінка кишки набрякла, гіперемована з множинними крововиливами в слизовій оболонці. В просвіті кишки міститься біляста рідина, що нагадує рисовий відвар. Вкажіть захворювання яке розвилось у хворого.

A. Холера

B. Дізентерія

C. Сальмонельоз

D. Черевний тиф

E. Ентероколіт

ANSWER: A

 

У хворого 66-ти років в локусі патологічного перелому ребра виявлена літичного характеру пухлина. Гістологічно пухлина складається з атипових плазмобластів. Подальше дослідження виявило остеопороз в кістках хребта та тазу. Вказані зміни характерні для:

A. Мієломної хвороби

B. Туберкульозного остеомієліту

C. Остеосаркоми Юінга

D. Нейробластоми

E. Метастатичного раку легень

ANSWER: A

 

У померлого хворого від гострої серцевої недостатності, клінічно спостерігалась шлунково-кишкова кровотеча, при дослідженні слизової оболонки шлунка виявлено декілька дефектів, які сягають м’язового шару; краї і дно їх переважно рівні та рихлі, в деяких виявлена темно-червона кров. який патологічний процес виявлено у шлунку?

A. Гострі виразки

B. Хронічні виразки

C. Ерозії

D. Тромбоз

E. Запалення

ANSWER: A

 

Хворий, що страждав на туберкульоз помер від прогресуючої легенево-серцевої недостатності. На розтині в області верхівки правої легені визначається порожнина діаметром 5 см, яка сполучається з просвітом сегментарного бронха. Стінки порожнини зсередини покриті сирнистими масами, під якими знаходяться епітеліоїдні клітини і клітини Пірогова-Лангханса. Вкажіть морфологічну форму туберкульозу.

A. Гострий кавернозний туберкульоз

B. Туберкульома

C. Казеозна пневмонія

D. Інфільтративний туберкульоз

E. Гострий осередковій туберкульоз

ANSWER: A

 

У чоловіка 23-х років виникла перфорація твердого піднебіння, в ділянці якого знайдено щільне утворення з чіткими межами. Після операції при мікроскопічному дослідженні цього утворення було виявлено: значний осередок казеозного некрозу, який оточений грануляційною тканиною з ендоваскулітом, клітинним інфільтратом, що складається з лімфоцитів, епітеліоїдних клітин, з перевагою плазмоцитів. Яке найбільш вірогідне захворювання у хворого?

A. Сифіліс

B. Туберкульоз

C. Склерома

D. Саркома

E. Лепра

ANSWER: A

 

При пункційній біопсії печінки хворого з клінікою печінково-клітинною недостатністю виявлена вакуольна, балонна дистрофія гепатоцитів, некроз окремих клітин, тільця Каунсільмена, інфільтрація портальної та долькової строми переважно лімфоцитами, макрофагами з незначною кількістю поліморфноядерних лейкоцитів. Який найбільш вірогідний діагноз?

A. Гострий вірусний гепатит

B. Хронічний персистуючий гепатит

C. Хронічний активний гепатит

D. Аутоімунний гепатит

E. Алкогольний гепатит

ANSWER: A

 

У хворого з клінічними симптомами гіпотиреозу, щитоподібна залоза збільшена удвічі, при пальпації щільна, з горбистою поверхнею. При гістологічному дослідженні — поряд з атрофією фолікулів залози відмічається дифузна інфільтрація паренхіми лімфоцитами, плазматичними клітинами з утворенням фолікулів і посилене розростання сполучної тканини. Вкажіть найбільш вірогідний діагноз.







Дата добавления: 2015-09-07; просмотров: 2084. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Вопрос 1. Коллективные средства защиты: вентиляция, освещение, защита от шума и вибрации Коллективные средства защиты: вентиляция, освещение, защита от шума и вибрации К коллективным средствам защиты относятся: вентиляция, отопление, освещение, защита от шума и вибрации...

Задержки и неисправности пистолета Макарова 1.Что может произойти при стрельбе из пистолета, если загрязнятся пазы на рамке...

Вопрос. Отличие деятельности человека от поведения животных главные отличия деятельности человека от активности животных сводятся к следующему: 1...

Классификация холодных блюд и закусок. Урок №2 Тема: Холодные блюда и закуски. Значение холодных блюд и закусок. Классификация холодных блюд и закусок. Кулинарная обработка продуктов...

ТЕРМОДИНАМИКА БИОЛОГИЧЕСКИХ СИСТЕМ. 1. Особенности термодинамического метода изучения биологических систем. Основные понятия термодинамики. Термодинамикой называется раздел физики...

Травматическая окклюзия и ее клинические признаки При пародонтите и парадонтозе резистентность тканей пародонта падает...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.012 сек.) русская версия | украинская версия