Студопедия — Шляхи удосконалення управління грошовими потоками
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Шляхи удосконалення управління грошовими потоками






Управління грошовими потоками є одним з найважливіших напрямів діяльності фінансового менеджера. Воно включає в себе розрахунок часу обороту грошових коштів (фінансовий цикл), аналіз грошового потоку, його прогнозування, визначення оптимального рівня грошових коштів, складання бюджетів грошових коштів і т.п. Значимість такого виду активів, як грошові кошти, визначається трьома основними причинами (Джон Кейнс):

1. Рутинність - грошові кошти використовуються для виконання поточних операцій, оскільки між вхідними та вихідними грошовими потоками завжди є часовий лаг, підприємство змушене постійно тримати вільні грошові кошти на розрахунковому рахунку;

2. Обережність - діяльність підприємства не носить жорстко зумовленого характеру, тому грошові кошти необхідні для виконання непередбачених платежів;

3. Спекулятивність - грошові кошти необхідні за спекулятивними міркувань, оскільки постійно існує ненульова ймовірність того, що несподівано надасться можливість вигідного інвестування.

Разом з тим омертвління фінансових ресурсів у вигляді грошових коштів пов'язане з певними втратами - з деякою часткою умовності їх величину можна оцінити розміром упущеної вигоди від участі в будь-якому доступному інвестиційному проекті. Тому будь-яке підприємство повинно враховувати два взаємно виключають обставини: підтримання поточної платоспроможності й одержання додаткового прибутку від інвестування вільних грошових коштів. Таким чином, одним з основних завдань управління грошовими ресурсами є оптимізація їх середнього поточного залишку.

Грошові кошти є важливою складовою частиною оборотних активів підприємства. Адже, операційний цикл підприємства розпочинається з витрачання грошових коштів і закінчується їх надходженням на поточний рахунок або в касу підприємства. Такий рух грошових коштів формує грошові потоки на підприємстві.

Недоліки які можуть бути здійсненні при контролю за грошовими потоками:

- відсутність системи планування грошових потоків, тобто не здійснюється планування обсягів і строків надходження грошових коштів за реалізовану продукцію та витрачання грошових коштів на закупівлю сировини, матеріалів, товарів, оплати послуг, виплати заробітної плати, сплата податків та інших обов'язкових платежів тощо;

- відсутність системи оперативного обліку і звітності про грошові потоки на підприємстві, наприклад, інформації про поточний стан дебіторської та кредиторської заборгованості;

- відсутність системи контролю за грошовими потоками, яка полягає у оперативному виявлені відхилень фактичного стану розрахунків від запланованого.

Систему контролю за грошовими коштами можна покращити за допомогою фінансового контролінгу, який являє собою контролюючу систему, що забезпечує концентрацію контрольних дій на найбільше пріоритетних напрямках фінансової діяльності підприємства, своєчасне виявлення відхилень фактичних її результатів від передбачених і прийняття оперативних управлінських рішень, що забезпечують її нормалізацію.

Функціями фінансового контролінгу є:

- спостере­ження за ходом реалізації фінансових завдань, установлених системою планових фінансових показників і нормативів;

- вимір ступеня відхи­лення фактичних результатів фінансової діяльності від передбачених;

- діагностування по розмірах відхилень серйозних погіршень у фінан­совому стані підприємства й істотного зниження темпів його фінан­сового розвитку;

- розробка оперативних управлінських рішень по нормалізації фінансової діяльності підприємства відповідно до передбаченими цілями і показниками;

- коригування при необхідності окремих цілей і показників фінансового розвитку в зв'язку зі зміною зовнішнього фінансового середовища, кон'юнктури фінансового ринку і внутрішніх умов здійснення господарської діяльності підприємства.

Фінансовий контролінг не обме­жується здійсненням лише внутрішнього контролю за здійсненням фінансової діяльності і фінансових операцій, але є ефективною координуючою системою забезпечення взаємозв'язку між формуван­ням інформаційної бази, фінансовим аналізом, фінансовим плану­ванням і внутрішнім фінансовим контролем на підприємстві.

Контролінг може здійснюватися також за операціями з грошовими коштами. У цьому випадку основна задача контролю буде перевірка дотримання чинної о законодавства та співставлення фактичних показників руху грошових коштів за класифікацією, що була розроблена раніше, з показниками плановими, наприклад: дотри­мання платіжного календаря, показників обсягу грошових резервів показників швидкості обігу грошових коштів.

Таким чином, пропонується удосконалити методику контролю грошових потоків шляхом запровадження системи внутрішнього контролінгу підприємства ТОВ «Поліс».

Грошові потоки підприємства є фінансовим вираженням його господарської діяльності, основою самофінансування, важливим об’єктом фінансового менеджменту, забезпечують покриття його потреби в капіталі за рахунок внутрішніх джерел, а отже зменшують потребу в позиковому капіталі, що в підсумку впливає на платоспроможність, фінансову стійкість та ліквідність. В цьому контексті проблема управління грошовими потоками підприємства представляє науковий інтерес та має практичну значимість. Забезпечення ефективного фінансового менеджменту підприємства загалом та управління його грошовими потоками зокрема, передбачають розробку та реалізацію цілісної системи оптимізаційних підходів.
Оптимізація грошових потоків від операційної діяльності передбачає вибір найкращих форм їх організації на підприємстві з врахуванням умов та особливостей здійснення його господарської діяльності, збалансування обсягів вхідних та вихідних потоків, забезпечення їх синхронності в часі та забезпечення позитивного чистого грошового потоку.
До основних завдань, що вирішуються у процесі оптимізації грошових потоків від операційної діяльності слід віднести:
- пошук резервів зменшення дебіторської та кредиторської заборгованості;
- забезпечення синхронізації грошових потоків від операційної діяльності підприємства за часовими інтервалами;
- підвищення ефективності використання операційних активів загалом та грошових коштів зокрема;
- досягнення збалансованості грошових потоків від операційної діяльності підприємства та максимізації позитивного чистого грошового потоку;
- врахування впливу зміни внутрішнього та зовнішнього середовища на обсяги, збалансованість та синхронізацію в часі грошових потоків від операційної діяльності підприємства.
Основою оптимізації грошових потоків підприємства від операційної діяльностіє забезпечення збалансованості за обсягами та часовими інтерваламидодатного і від'ємного потоків. На результати господарської діяльності негативно впливають як дефіцитний, так і профіцитний грошові потоки. Негативні наслідки дефіцитного грошового потоку проявляються у зниженні рівня платоспроможності та ліквідності, зростанні простроченої кредиторської заборгованості і, як наслідок, зниженні рентабельності власного капіталу та активів підприємства. Негативними наслідками профіцитного грошового потоку є можливі втрати від обезцінення реальної вартості коштів, втрата потенційного доходу від використання частини коштів у сфері короткострокового інвестування, що, в наслідку, негативно вплине на рентабельність активів і капіталу підприємства.
Оптимізації грошових потоків від операційної діяльності підприємства передбачає їхню збалансованість в часі, що досягається завдяки використанню методів вирівнювання і синхронізація.
Складовою оптимізації грошових потоків від операційної діяльності підприємства є запровадження на підприємстві контролінгу та моніторингу. Моніторинг грошових потоків від операційної діяльності підприємства передбачає постійний нагляд за кон­трольними показниками їх формування, ви­значення відхилень фактичних ре­зультатів від запланованих, виявлення причин відхилень. Моніторинг як складова си­стеми інформаційного забезпечення об'єднує фінансовий облік, бюджетування, аналіз, контроль та відповідальність для обґрунтування, розробки, прийняття та реалізації управлінських фінансових рішень.
Грошові потоки формують багатофакторну фінансову систему підприємства. Оптимізуються вони за такими чотирма основними напрямками:забезпечення ефективності грошових потоків за видами економічної діяльності;збалансування грошових потоків за обсягом;
- досягнення цільового чистого грошового потоку підприємства;
- синхронізація грошових потоків у часі.
Оптимізація грошових потоків являє собою процес вибору найкращих форм їх організації на підприємстві з урахуванням умов та особливостей здійснення його господарської діяльності.

Основу оптимізації грошових потоків підприємства складає забезпечення збалансованості обсягів позитивного і негативного їх видів.

Негативні наслідки дефіцитного грошового потоку виявляються у зниженні ліквідності і рівня платоспроможності підприємства, зростанні простроченої кредиторської заборгованості постачальникам сировини і матеріалів, підвищення частки простроченої заборгованості за отриманими фінансовими кредитами, затримки виплати заробітної плати, зростання тривалості фінансового циклу, а в кінцевому рахунку – в зниженні рентабельності використання власного капіталу та активів підприємства.

Негативні наслідки надлишкового грошового потоку виявляються у втраті реальної вартості тимчасово невикористовуваних грошових коштів від інфляції, втрати потенційного доходу від невикористаної частини грошових активів у сфері короткострокового їх інвестування.

Наведені вище заходи цілком можуть підвищити рівень фінансово-економічного потенціалу підприємства, поліпшити потік грошових коштів.

Підприємство ТОВ «Поліс» має прагнути отриманню найбільшого прибутку з найменшими витратами. Продажі кожним роком мають зростати, отже, підприємство повинно бути більш прибутковим. Заходи щодо підвищення ефективності покликані захистити підприємство.

Оптимізація грошових потоків підприємства є однією з найважливіших функцій управління грошовими потоками, спрямованої на підвищення їх ефективності в майбутньому періоді. Найважливішими завданнями, які розв’язуються в процесі цього етапу управління грошовими потоками, є:

- виявлення і реалізація резервів, що дозволяють знизити залежність підприємства від зовнішніх джерел залучення грошових коштів;

- забезпечення більш повної збалансованості позитивних і негативних грошових потоків у часі і за обсягами; забезпечення більш тісного взаємозв’язку грошових потоків за видами господарської діяльності підприємства;

-підвищення суми і якості чистого грошового потоку, що генерується господарською діяльністю підприємства.

Оптимізація грошових потоків являє собою процес вибору найкращих форм їх організації на підприємстві з урахуванням умов та особливостей здійснення його господарської діяльності.

Основними цілями оптимізації грошових потоків підприємства є:

- забезпечення збалансованості обсягів грошових потоків;

- забезпечення синхронності формування грошових потоків у часі;

- забезпечення зростання чистого грошового потоку підприємства. Основними об’єктами оптимізації виступають:

- позитивний грошовий потік;

- негативний грошовий потік;

- залишок грошових активів;

- чистий грошовий потік.

Таким чином, важливою складовою управління грошовими потоками від операційної діяльності підприємства є їх оптимізація. Враховуючи мінливість зовнішнього та внутрішнього середовища в сучасній економічній ситуації зростає значимість постійної підтримки рівноваги потоків грошових надходжень та виплат з урахуванням резервів платіжних засобів для забезпечення ефективної діяльності підприємства як у поточному, так і перспективному періодах.

До збалансованості дефіцитного грошового потоку відносяться заходи щодо зростання обсягу позитивного грошового потоку в перспективі (залучення стратегічних інвесторів з метою збільшення обсягу власного капіталу; додаткова емісія акцій, залучення довгострокових фінансових кредиторів; продаж частини або цілого числа фінансових інструментів інвестування; продаж або здача в оренду невикористаних видів основних засобів).

Зниження обсягу негативного грошового потоку сприяє скороченню обсягу і складу реальних інвестиційних програм; відмова від фінансового інвестування, зниження суми постійних витрат підприємства.

До методів збалансованості надлишкового грошового потоку підприємства відносяться методи росту його інвестиційної активності (збільшення масштабів розширеного відтворення операційних позаоборотних активів; прискорення розробки та реалізації реальних інвестиційних проектів, здійснення регіональної диверсифікації, наприклад, розширення сфери операційної діяльності підприємства, активне формування портфеля фінансових інвестицій, погашення довгострокових фінансових кредитів).

Методи оптимізації дефіцитного грошового потоку залежать від характеру цієї дефіцитності – короткостроковій або довгостроковій.

Збалансованість дефіцитного грошового потоку в короткостроковому періоді досягається шляхом використання «Системи прискорення – уповільнення платіжного обороту», суть якої полягає в розробці на підприємстві організаційних заходів щодо прискорення залучення грошових коштів та уповільнення їх виплат.

Прискорення залучення грошових коштів у короткостроковому періоді може бути досягнуто за рахунок наступних заходів:

- збільшення розміру цінових знижок за готівку по реалізованій покупцям продукції;

- забезпечення часткової або повної передоплати за вироблену продукцію, що користується високим попитом на ринку;

- скорочення строків надання товарного (комерційного) кредиту покупцям;

- прискорення інкасації простроченої дебіторської заборгованості;

- прискорення інкасації платіжних документів покупців продукції (часу перебування їх в дорозі, в процесі реєстрації, в процесі зарахування грошей на розрахунковий рахунок тощо).

«Система прискорення – уповільнення платіжного обороту», вирішуючи проблему збалансованості обсягів дефіцитного грошового потоку в короткостроковому періоді (і відповідно підвищуючи рівень абсолютної платоспроможності підприємства), створює певні проблеми зростання дефіцитності цього потоку в наступних періодах. Тому паралельно з використанням механізму цієї системи повинні бути розроблені заходи щодо забезпечення збалансованості дефіцитного грошового потоку в довгостроковому періоді.

Зростання обсягу позитивного грошового потоку в довгостроковому періоді може бути досягнуто за рахунок наступних заходів:

- залучення стратегічних інвесторів з метою збільшення обсягу власного капіталу;

- додаткової емісії акцій;

- залучення довгострокових фінансових кредитів;

- продажу частини (чи всього обсягу) фінансових інструментів інвестування;

- продажу (або здачі в оренду) тих видів основних засобів, що не використовуються.

Зниження обсягу негативного грошового потоку в довгостроковому періоді може бути досягнуто за рахунок наступних заходів:

- скорочення обсягу і складу реальних інвестиційних програм;

- відмови від фінансового інвестування;

- зниження суми постійних витрат підприємства.

Вирівнювання грошових потоків спрямовано на згладжування їхніх обсягів у розрізі окремих інтервалів розглянутого періоду часу. Цей метод оптимізації дозволяє усунути в певній мірі сезонні і циклічні розходження у формуванні грошових потоків (як позитивних, так і негативних), оптимізуючи паралельно середні залишки грошових коштів та підвищуючи рівень абсолютної ліквідності.

Результати цього методу оптимізації грошових потоків у часі оцінюються за допомогою середньоквадратичного відхилення або коефіцієнта варіації, які в процесі оптимізації повинні знижуватися, а також за допомогою коефіцієнта кореляції, який у процесі оптимізації повинен прагнути до значення «+1».

Синхронізація грошового потоку в часі – це забезпечення необхідного рівня платоспроможності підприємства, в кожному з інтервалів перспективного періоду при одночасному зниженні розміру страхових резервів грошових активів.

Розглянемо як на аналізовану підприємстві в рамках політики управління грошовими потоками потрібно здійснювати синхронізацію грошових потоків.

Стратегічний розвиток і фінансова стійкість підприємства значною мірою визначається тим, наскільки притоки і відтоки грошових коштів синхронізовані між собою в часі і за обсягами.

Основна мета управління грошовими потоками – забезпечення фінансової рівноваги організації в процесі її розвитку шляхом балансування обсягів надходження і витрачання грошових коштів та їх синхронізації в часі.

Основним завданням тут є синхронізація грошових потоків, тобто регулювання припливів і відтоків з метою підтримки оптимального залишку «живих грошей».

Але основі отриманих результатів проводиться вибір найкращих форм формування грошових потоків з урахуванням умов і особливостей господарської діяльності організації, а потім розробляються плани надходження і витрачання грошових коштів на перспективу з метою забезпечення постійної платоспроможності.

Високий рівень такої синхронізації забезпечує прискорену реалізацію обраних підприємством цілей.

Раціональне формування та синхронізація грошових потоків сприяють ритмічності операційного циклу підприємства і забезпечують зростання обсягів виробництва і реалізації продукції.

При цьому будь-яке порушення платіжної дисципліни негативно позначається на формуванні виробничих запасів сировини і матеріалів, рівні продуктивності праці, реалізації готової продукції, становище підприємства на ринку і т.п. Навіть у підприємств, які успішно працюють на ринку і генеруючих достатню суму прибутку, неплатоспроможність може виникати як наслідок незбалансованості різних видів грошових потоків у часі.

Високий рівень синхронізації надходжень і витрачання грошових коштів за обсягом і в часі дозволяє знизити реальну потребу підприємства в поточному та страховому залишках грошових активів, які обслуговують основну діяльність, а також резерв інвестиційних ресурсів для здійснення реального інвестування.

Оскільки управління грошовим потоком являється важливою складовою ланкою для підприємств в тому числі підприємства ТОВ «Поліс»,то в першу чергу для виявлення недоліків потрібно провести повний аналіз підприємства.

Важливим фактором для підприємства є правильний підхід до управління грошовими потоками та здійснення контролю за ними. Контролінг здійснюється з метою недопущення або зменшення помилок.

Контролінґ (англ. Controlling) - міжфункціональний напрям управлінської діяльності, який завдяки цілеспрямованим збору, обробці та альтернативному інтерпретуванню отриманої інформації допомагає у процесі прийняття управлінських рішень, головною метою котрих є досягнення оптимальної узгодженості рівня розвитку та прибутковості підприємства.

Оптимізація грошових потоків підприємства є також однією з найважливіших функцій управління грошовими потоками, спрямованої на підвищення їх ефективності в майбутньому періоді. Оптимізація грошових потоків являє собою процес вибору найкращих форм їх організації на підприємстві з урахуванням умов та особливостей здійснення його господарської діяльності.

Також ефективне управління грошовими потоками неможливе без прогнозування.

Якщо підприємство ТОВ «Поліс» буде все це враховувати і виконувати то воно буде розвиватись,працювати ефективніше,а отже і отримувати більші прибутки.


 







Дата добавления: 2015-09-07; просмотров: 3778. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Огоньки» в основной период В основной период смены могут проводиться три вида «огоньков»: «огонек-анализ», тематический «огонек» и «конфликтный» огонек...

Упражнение Джеффа. Это список вопросов или утверждений, отвечая на которые участник может раскрыть свой внутренний мир перед другими участниками и узнать о других участниках больше...

Влияние первой русской революции 1905-1907 гг. на Казахстан. Революция в России (1905-1907 гг.), дала первый толчок политическому пробуждению трудящихся Казахстана, развитию национально-освободительного рабочего движения против гнета. В Казахстане, находившемся далеко от политических центров Российской империи...

ИГРЫ НА ТАКТИЛЬНОЕ ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ Методические рекомендации по проведению игр на тактильное взаимодействие...

Реформы П.А.Столыпина Сегодня уже никто не сомневается в том, что экономическая политика П...

Виды нарушений опорно-двигательного аппарата у детей В общеупотребительном значении нарушение опорно-двигательного аппарата (ОДА) идентифицируется с нарушениями двигательных функций и определенными органическими поражениями (дефектами)...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.009 сек.) русская версия | украинская версия