Студопедия — паризьке повстання1356-1358 рр
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

паризьке повстання1356-1358 рр






Викликане різким погіршенням економічного становища парижан, головним чином внаслідок збільшення податків під час Столітньої війни. Невдоволення парижан посилили поразки французів при Пуатьє (1356) і чергова перечеканка (псування) монети, до якої вдався дофін Карл, який намагався таким чином отримати кошти для викупу з полону свого отця Іоанна II Доброго і подальшого ведення Столітньої війни

Генеральні штати, скликані після битви при Пуатьє, пред'явили дофінові ряд вимог, що обмежували його владу. Дофін відмовився їх виконати і розпустив штати. У відповідь в Парижі почалися хвилювання. На чолі парижан став купець Етьєн Марсель. На скликаних в 1357 Генеральних штатах було вироблено проект реформ - Великий березневий ордонанс, який обмежував виконавчу владу дофіна. Основну роль у появі Великого березневого ордонанса зіграла багата частина паризького купецтва на чолі з Е. Марселем. У лютому 1358 р останній, щоб зламати опір дофіна намітився реформам, підняв на виступ ремісничі шари Парижа. Ок. 3 тисяч повсталих на чолі з Е. Марселем увірвалися в королівський палац, де у присутності Карла вбили двох його радників - маршалів Шампані і Нормандії, самого Карла врятував Е. Марсель.

Дофін біг з Парижа і, видавши указ про заборону поставок продовольства Парижу, став готуватися до його облозі.

Марсель спробував використати почалося селянський рух (Жакерию) в своїх інтересах, потім багаті городяни на чолі з ним вирішили піти на зраду і впустити до столиці загони англійських найманців на чолі з Карлом Злим. Велика частина прихильників покинула Марселя, незадоволені городяни відкрили ворота дофінові. У липні 1358 Паризьке повстання було придушене.

«Великий березневий ордонанс» (фр. La Grande Ordonnance de mars) – документ, вершина діяльності Генеральних штатів, який був прийнятий «третім станом» 1357 року в період розмаху народного руху 1356-1358 років у Парижі, очолюваного купецьким старшиною Етьєном Марселем.

«Великий березневий ордонанс» був вираженням глибокого невдоволення городян політикою монархії в умовах Столітньої війни і повинен був здійснити глибокуреформу державного управління. Генеральні штати змусили спадкоємця короля Карла підписати цей документ.[1]

Зміст цих реформ був викладений у 67 статтях і зводився до такого:

· надавав право Генеральним штатам збиратися самостійно без дозволу короля для обговорення державних справ два рази на рік (§5);

· проголошувалася недоторканність депутатів Генеральних штатів;

· Генеральні штати отримували право контролювати податки та витрати державних коштів (§2);

· королівська влада без узгодження з Генеральними штатами не могла запроваджувати нові податки, укладати мир із супротивником, змінювати цінність монети (§39);

· запроваджувалася відповідальність посадовців за доручену їм справу;

· заборонялася незаконна конфіскація майна;

· контролю з боку Генеральних штатів підлягали рада короля, армія та державний апарат;

· змінювати цінність монети (§15).

· передбачалася реформа адміністрації та суду, скорочення кількості посадовців і зменшення витрат на їх утримання[2]

Королівські чиновники тепер не могли займати тільки одну посаду і передавати свої функції іншим особам. Ордонанс забороняв продавати на торгах посади суддів.Король був обмежений у праві помилування. Скасовувалася практика грошового викупу за 8 тяжких злочинів (як правило, представники ««третіх станів» це через відсутність коштів не практикували). Виникла можливість перетворити Генеральні штати на постійно діючий парламент. У країні півтора роки існувало двовладдя: влададофіна і Генеральних штатів.

Скасування ордонансу[ред. код]

Згода Карла підписати ордонанс була вимушена. Після втечі з Парижу Карл став збирати сили для розправи з містом. На допомогу Парижу надійшло велике селянське повстання 1358 року – Жакерія, яка переслідувала антифеодальні цілі. Але паризький патриціат виступив проти повстання. Без підтримки міста селянське повстання було придушено, а слідом за ним надійшла черга Парижу.[3] Березневий ордонанс утратив чинність, а багатьох депутатів Генеральних штатів було страчено. Після закінчення для Франції Столітньої війни роль Генеральних штатів падає і вони збираються епізодично. В 1439 році Генеральні штати дозволили королю Карлу VIIзбирати постійний прямий податок, що звело нанівець рішення «Великого березневого ордонансу». Маючи постійне джерело поповнення королівської скарбниці, Карл VII провів військову реформу, збільшив контингент постійних військ, які стали основою збройної могутності королівської влади. З посиленням влади короля падає рольГенеральних штатів і в 1614 році вони скликаються останній раз аж до 1789 року.

Головними джерелами з політичної історії Франції XIII - XIV ст. є хроніки, особливо численні починаючи з XIV ст.

У зв'язку з поступовим об'єднанням країни навколо Іль-де-Франса з його столицею - Парижем, виростає значення королівських хронік, що складалися в Сен-Дені. провінційні місцеві хроніки відсуваються на задній план; хоча в період Столітньої війни спостерігається деяке їх відродження.

Про повстання Жакерии згадуються в "Великих хроніках" за період з 1350 - 1380гг. Вони складалися вже не в Сен-Дені, а безпосередньо при королівському дворі і під керівництвом Карла V. Автором цієї частини був канцлер і найближчий радник короля П'єро Д'Ормемон, який переглянув і заново відредагував колишній текстової французький звід. Характер зроблених ним змін повністю відповідає тій політичній обстановці, яка склалася у Франції на першому етапі Столітньої війни. Він виступає як ворог повсталих парижан і селян, як ревний захисники панівного класу і феодальної держави. Його докладна розповідь про повстання Етьєна Марселя і коротке повідомлення про Жакерии не тільки тенденційні і сповнені почуття класової ненависті до народу, а й дають у цілому спотворене уявлення про ці повстаннях.

Події бурхливих 50-х років XIV ст. найкраще викладені в "Хроніках Жана де Венет" (близько 1307 - близько 1370). Це чудовий твір, що стоїть осібно не тільки серед французьких, а й європейських хронік XIV ст. Автор народився у селянській родині в селі Венет, потім став ченцем і пріором королівського монастиря в Парижі. У своїх творах він залишився одним селянства і записав багато народних легенди й перекази.

Його латинська хроніка була розпочата в 1345г. Вона охоплює 1340 - 1368гг. і вся пронизана ненавистю до жадібному і розбійного дворянства. Дуже цінні в цієї хроніки сторінки, присвячені мужню боротьбу французького народу проти іноземних загарбників і особливо Етьєна Марселя і Жакерії. Автор майже у всьому виправдовує повсталих (осуджуючи лише жорстокість) і з гнівом обрушується на панівний клас. Завдяки його яскраво вираженим симпатіями до народу ми маємо багато цінні відомості, які малюють найважчі становища селянства напередодні Жакерии і жорстоку розправу над жакамі після придушення повстання.

Дуже цінний матеріал з історії Жакерии міститься в "Нормандської хроніці" і в "Хроніці перших чотирьох Валуа".

Перша з них була складена близько 1372г. невідомим по імені нормандським лицарем, учасником військових дій в Нормандії; вона охоплює період з 1337 - 1372гг. і містить точні і детальні відомості з історії війни про Жакерии і паризькому повстанні. Автор писав за чутками, але, оскільки Жакерія вибухнула в прикордонній з Нормандської області і зачепила почасти й саму Нормандію, дані, наводяться в хроніці, в цілому точні. У "Хроніці перших чотирьох Валуа" описані події за 1327 - 1393гг. Вона складена, ймовірно, в кінці XIV ст., Також в Нормандії лицарським кліриком, наближеним архієпископа, і являє собою, по суті, історію Нормандії, але автор був добре обізнаний про військові дії, паризькому повстання і особливо про Жакерии. Його розповідь про це селянське повстання є найбільш детальним з усіх дійшли до нас звісток. Автор вказує на зв'язку Жаков з Етьєном Марселем і на царську ідеологію селян. Він не чорнить повсталих і не зводить наклеп на них, як інші хронікери.

Особливий інтерес представляють документи, пов'язані з Жакерии і повстання тюшенов в Лангедоку. Головна їх частина складається із грамот помилування, виданих урядом, амністованим учасників повстань. У цих грамотах, що складалися на основі підданих в королівські суди прохань, роль амністованих прохачів завжди виставлена ​​в сприятливому світлі і тому до тексту грамот слід підходити суто критично. Але разом з тим вони повідомляють безліч важливих подробиць про дати і місця подій, про учасників, окремих епізодах, промовах, виступах.

Тільки за цими джерелами можна простежити територіальне поширення повстань, їх тривалість, місцеві особливості, характер вимог селян. Намело відомостей про ці та інші, селянських і міських повстаннях міститься в міських регістрах і в адміністративний листуванні королівських чиновників.

Жакерія (фр. Jacquerie) — назва селянського повстання, що спалахнуло у Франції в 1358 році й охопило 1/6 частину держави. Назва походить від зневажливого фр. Jacques bon homme — Жак-добродій, як феодали називали селян. Сучасники називали повстання «війною недворян проти дворян», назва «Жакерія» з'явилася пізніше.

Причини повстання[ред. • ред. код]

· Феодальні утиски селян, посилення їхньої експлуатації.

· Розорення країни Столітньою війною.

· Великі податки і повинності, які постійно зростали,

· Грошові побори на викуп рицарів, які потрапляли в полон.

· Грабежі, голод, епідемії. У 1348—1349 роках Західною Європою прокотилася чума — «чорна смерть»).

· Тяжке становище і велике бідування французького народу в умовах затяжної війни і поразок французьких феодалів[1].

« У цьому [1358] році виноградники — джерела цілющої вологи, що веселить серце людини, — не оброблялися; поля не засівалися й не оралися; бики й вівці не ходили по пасовищах; церкви й будинки <„.> усюди були охоплені всепоглинаючим полум'ям або становили купи руїн, які ще диміли... Найрозпачливіша бідність панувала всюди, особливо між селянами, оскільки сеньйори сповнювали їх страждань, відбираючи в них майно та їхнє вбоге життя. Хоча кількість худоби, що залишилася, — великої та дрібної — була мізерною, сеньйори все-таки вимагали платежів за кожну голову, по десять солідів за бика, по чотири або п'ять — за вівцю. І все-таки вони майже не обтяжували себе турботами про захист своїх васалів від набігів і нападів ворогів.[2].

Причини поразки повстання[ред. • ред. код]

1. Стихійний характер повстання, що означало відсутність: підготовки повстання; організації і дисципліни серед повсталих; єдиного керівництва; плану дій.

2. Віра селян у те, що король не знає про їхні бідування.

3. Довірливість селян до ворогів. Г. Каль довірливо пішов у табір противника для переговорів, де його було схоплено і страчено. У відносинах з селянами феодали не дотримувалися ні правил рицарській честі, ні християнської моралі.

4. Розрізненість загонів.

5. Погане озброєння повсталих.

6. Місцевий характер повстання, коли селяни не хотіли надовго відриватися від свого господарства й обмежувались боротьбою проти свого пана[1].

Наслідки повстань[ред. • ред. код]

Жакерія була одним з найвизначніших селянських повстань у середні віки. Вона виникла як стихійний протест гноблених селян Франції проти феодальної експлуатації. У селян не було програми дій. Усі їх прагнення зводились до того, щоб винищити всіх сеньйорів. Прагнучи поліпшити своє становище, селяни не знали, якими способами домагатися цього. Проте, феодали були налякані повстаннями і не наважувались збільшувати повинності. Повстання прискорили звільнення селян від особистої залежності

 







Дата добавления: 2015-09-07; просмотров: 1676. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

СИНТАКСИЧЕСКАЯ РАБОТА В СИСТЕМЕ РАЗВИТИЯ РЕЧИ УЧАЩИХСЯ В языке различаются уровни — уровень слова (лексический), уровень словосочетания и предложения (синтаксический) и уровень Словосочетание в этом смысле может рассматриваться как переходное звено от лексического уровня к синтаксическому...

Плейотропное действие генов. Примеры. Плейотропное действие генов - это зависимость нескольких признаков от одного гена, то есть множественное действие одного гена...

Методика обучения письму и письменной речи на иностранном языке в средней школе. Различают письмо и письменную речь. Письмо – объект овладения графической и орфографической системами иностранного языка для фиксации языкового и речевого материала...

Ученые, внесшие большой вклад в развитие науки биологии Краткая история развития биологии. Чарльз Дарвин (1809 -1882)- основной труд « О происхождении видов путем естественного отбора или Сохранение благоприятствующих пород в борьбе за жизнь»...

Этапы трансляции и их характеристика Трансляция (от лат. translatio — перевод) — процесс синтеза белка из аминокислот на матрице информационной (матричной) РНК (иРНК...

Условия, необходимые для появления жизни История жизни и история Земли неотделимы друг от друга, так как именно в процессах развития нашей планеты как космического тела закладывались определенные физические и химические условия, необходимые для появления и развития жизни...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.009 сек.) русская версия | украинская версия