Студопедия — Поділля у двох революціях.
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Поділля у двох революціях.






Після повалення самодержав ства в лютому 1917 року в містах і селах краю відбулися мі­тинги і демонстрації. Під гаслом встановлення демократич­ної республіки, запровадження восьмигодинного робочого дня, припинення війни відбулись демонстрації трудящих — 11 березня в Проскурові, 17 березня в Староконстянтинові.

Зауважуємо, що гречанські і проскурівські залізнични­ки створюють в Проскурові ініціативну групу, а потім орга­нізаційний комітет по підготовці до виборів Рад.

З початку Лютневої революції в краї майже не було Рад, які б повністю задовольняли інтереси і прагнення ро­бітників і селян. В боротьбі з угодовськими організаціями більшовики Проскурівської Ради відстояли рішення про під­вищення зарплати робітникам, скорочення робочого дня і введення нормованого споживання продовольчих товарів для всіх верств населення міста. На вимогу Ради і солдат­ського комітету міська дума прийняла рішення про видачу сім'ям солдатів, що перебували на фронті «грошового пай ка в розмірі 20 карбованців на місяць за рахунок коштів, які надійшли від оподаткування міської буржуазії», фракція бі­льшовиків добилася також винесення Радою ухвали про за­судження імперіалістичної політики Тимчасового уряду.

У ході боротьби з контрреволюцією, говорить учитель, росла і міцніла більшовицька організація Проскурова. В липні вона остаточно розмежувалася з меншовиками.

Після розгрому корніловщини вплив біль­шовиків у Проскурівській Раді значно зріс. Навіть депутати, які займали до цього нейтральну позицію, переходять на бік більшовиків. У вересні Проскурівський комітет РСДРП(б) ви­пустив листівку, в якій викривав імперіалістичну політику ка­піталістів, поміщиків та угодовців. В кінці жовтня відбулись перевибори Ради. Робітники і революційно настроєні солдати проголосували за більшовиків. 7 листопада 1917 року газета «Пролетарская мнель» писала: «Проскурів. Після перевибо­рів Рада стала більшовицькою... Рада має радіотелеграф, по якому регулярно одержує відомості з Петрограда».

Зазнавши поразки на виборах, угодов­ці домовились з представниками місцевих органів Тимчасо­вого уряду і Нейтральної Ради по захопленню в Проскурові влади до своїх рук. Тоді Проскурівський комітет РСДРП(б) і виконком Ради звертається за допомогою до 6-го Фінлянд­ського полку, який розташувався в районі Чорного Острова. Ранком 20-го листопада революційний полк увійшов до міста. На мітингу, який зібрав велику кількість робітників і революційних солдат, у Проскурові проголошено Радянську владу.

26 жовт­ня 1917 року радіостанція 3-го Кавказького корпусу, який розташувався в місті, прийняла повідомлення з Петрограда про перемогу пролетарської революції. Більшовицька органі­зація корпусу через два дні скликала корпусний з'їзд. Його відкрив А. С. Макаркін, який від імені партії вітав делега­тів з великою перемогою.

З'їзд обрав Військово-революційний комітет як орган Радянської влади в корпусі: головою — А. С. Макаркіна, помічником комісара — П. С. Селіванова-Лоладзе, секрета­рем — Могілевського. Першим актом практичної роботи комітету було звільнення з місцевої тюрми політичних в'яз­нів.

Наголошуємо, що в перші дні після встановлення Ра­дянської влади в корпусі влада в місті перебувала в руках комісарів уже неіснуючого Тимчасового уряду, міської думи та угодницької міської Ради робітничих і солдатських депу хітів, яка складалася здебільшого з есерів, меншовиків, каде­тів і представників інших буржуазних партій. На 1 листопа­да Рада призначила своє засідання для обговорення питання про ставлення до пролетарської революції. Антибільшови­цькі сили сподівались провести своє рішення про засуджен­ня Жовтневої революції. Однак після проведеної роз'ясню­вальної роботи серед делегатів і виступів більшовиків на за­сіданні Ради при голосуванні більшістю голосів була прий­нята постанова про приєднання до пролетарської револю­ції і встановлення Влади Рад в Кам'янці-Подільському. Го­ловою Ради обирається М. М. Кушелев. Так 1 листопада 1917 рок у в місті було встановлено Радянську владу.

В кінці листопада 1917 року з допомогою солдатів, на­строєних по-більшовицькому трудящі встановили Радянсь­ку владу у Волочиську. Земельний комітет приступив до роз­поділу поміщицької землі. Однак 9 грудня 1917 року місто захопили війська Центральної Ради і почали відновлювати старі порядки. Через кілька днів сюди прибули Ізмайловсь-кий, Преобреженський та інші полки, які відновили Радя­нську владу.

На початку грудня 1917 року, трудя щі Деражні, спираючись на допомогу революційних солдатів 2-ої Фінляндської дивізії, розігнали волосний виконком гро­мадських організацій і встановили Радянську владу.

Наприкінці листопада 1917 року до Ради робітничих, селянських і солдатських депутатів перейшла вся повнота влади в Летичеві.

Досить активно велась робота проти Тимчасового уря­ду і Центральної ради трудящими Старокостянтинова, Ду-наевець, Городка, Славути, Шепетівки та інших населених пунктів краю.

Боротьба робітничо-Селянських мас за Владу Рад на Україні зустріла шалений опір з боку Центральної ради, яка діяла у тісному контакті з залишками чиновницького апарату Тимчасового уряду.

До середини листопада контреволюціонери захопили владу V східних повітах краю. У повітах західного Поділля, зок­рема у Кам'янецькому та Проскурівському, де разташували-ся частини 7-ї армії Південно-Західного і 8-ї армії Румун­ського фронтів, що перейшли на бік трудящих, українській буржуазно-націопалістичній конрреволюції не вдалося вста­новити своєї диктатури.

Трудящі маси краю з великим політичним піднесенням зустріли звістку про створення пер­шого Радянського уряду України. На багатолюдних мітин­гах V Гречанах, Кам'янці-Подільському, Летичеві, Проскуро­ві, Старокоєтянтинові трудящі висловлювали глибоке дові­р'я ЦВК Рад України і Народному Секретаріатові, схвалю­вали прийняті ними закони і постанови. Керуючись рішення­ми з'їзду Рад, більшовики нашого краю розгорнули енергійну роботу в містах і селах, військових частинах по підготовці до збройного повстання проти Центральної ради. Проскурів-ська організація РСДРН (б) привела в бойову готовність гречанський загін Червоної гвардії, у якому наприкінці гру дня нараховувалось понад 700і бійців.

Більшовики Кам'янця-Подільського орга­нізували в грудні загін Червоної гвардії, в якому було понад 300 бійців. Основне ядро загону, командиром якого призна чили комуніста-фронтовика М. Н. Франка, становили біль­шовики. Вони очолювали червоні загони також у Староко­стянтинові, Шатаві, Шепетівці.

Велику допомогу трудящим краю у боротьбі з ворогом надавали військові частини. В другій половині грудня 1917 року революційні війська 8-ї армії пере­йшли в наступ проти Центральної ради. Щоб нанести удар в спип\- наступаючим військам 2-го гвардійського корпусу, петлюрівці намагалися будь-що захопити Кам'янець-Поділь-ськпіі і Проскурів. Але їх спроби не увінчалися успіхом. Частини 19-го армійського корпусу 7-ї армії на чолі з М. Г. Кропив'янським і головою ВРК Ф. В. Поповим відкинули від Кам'янця-Подільського буржуазно-націоиалістичні форму­вання. Відступаючи під ударами радянських військ, петлю­рівці почали загрожувати Проскурову і Гречапському заліз­ничному вузлу. Червоногвардійці спільно з робітниками, які були послані Проскурівським комітетом РСДРП(б), відбили атаки ворога і змусили його відступити. Гречанський черво ногвардійський загін разом з революційними частинами 7-ї армії звільнили від військ Центральної Ради Староко-стянтинів, Шепетівку та інші міста краю. До кінця січня 1918 року на всій території сучасної Хмельниччини була встановлена Радянська влада.

Після звільнення краю від петлюрівців революційними частинами 7-ї. 8-ї, і 11-ї армій та місцевими загонами Червоної гвардії почало здійснюватись радянське будівництво. Зміцнювались органи Радянської влади на міс­цях, втілювався в життя ленінський Декрет про землю, про­водилися заходи по встановленню робітничого контролю на підприємствах, здійсненню націоналізації банків, промисло­вості і транспорту, роз'язанню продовольчого питання. Ради, профспілки та інші громадські організації боролися за зміц­нення трудової дисципліни, активізацію господарської дія­льності підприємств, турбувалися про поліпшення матеріа­льно-побутового становища трудящих мас населення.

 







Дата добавления: 2015-09-07; просмотров: 438. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Устройство рабочих органов мясорубки Независимо от марки мясорубки и её технических характеристик, все они имеют принципиально одинаковые устройства...

Ведение учета результатов боевой подготовки в роте и во взводе Содержание журнала учета боевой подготовки во взводе. Учет результатов боевой подготовки - есть отражение количественных и качественных показателей выполнения планов подготовки соединений...

Сравнительно-исторический метод в языкознании сравнительно-исторический метод в языкознании является одним из основных и представляет собой совокупность приёмов...

Этапы творческого процесса в изобразительной деятельности По мнению многих авторов, возникновение творческого начала в детской художественной практике носит такой же поэтапный характер, как и процесс творчества у мастеров искусства...

Тема 5. Анализ количественного и качественного состава персонала Персонал является одним из важнейших факторов в организации. Его состояние и эффективное использование прямо влияет на конечные результаты хозяйственной деятельности организации.

Билет №7 (1 вопрос) Язык как средство общения и форма существования национальной культуры. Русский литературный язык как нормированная и обработанная форма общенародного языка Важнейшая функция языка - коммуникативная функция, т.е. функция общения Язык представлен в двух своих разновидностях...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.009 сек.) русская версия | украинская версия