Студопедия — Українізація війська
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Українізація війська






 

“В цей самий час солдатом Іваном Ковалем був закладений в полку український осередок під назвою ”Холодний Яр”, метою якого було поширення серед солдат Україно­знавства”. В добу корніловщини до цієї організації вступив й штабс-капітан Григорій Яковенко.

Згодом нелегальна українська організація була виявлена. Всіх її членів — за наказом командира 15 дивізії полк.Мєжковского — було заарештовано. Але внаслідок провалу виступу генерала Корнілова, Яковенко та інші члени організації були звільнені з-під варти.

Оскільки в 418 полку, де служив Яковенко, солдати в масі своїй були українцями, то організація “Холодний Яр” запропонувала замість Виконкому обрати Полкову Раду. Її очолив Григорій Яковенко.

У серпні 1917 р., як голова полкової Ради, він поїхав на Перший З’їзд українських військовиків Південно-Західного фронту, де був обраний членом Ради Південно-Західного фронту.

В полк вже не повернувся, залишився у Бердичеві, де розмістився керівний осідок Фронтової Ради. Тут Яковенко став членом партії есерів. Незабаром його — у якості скарбника — обрали членом Президії Фронтової Ради.

“Метою Фронтової Ради було об’єднати всіх офіцерів і солдат українців у військове об’єднання з метою взяти під охорону залізницю і військове майно”, — згадував Яковенко. Залізницю треба було захистити від руйнації, а майно — від грабунку.

“Всі були переконані, що демобілізація фронту пройде неспокійно, залишить по собі велику руїну, особливо в Україні, де в той час було розформовано п’ять армій”.

Щоб виконати свою місію, Фронтова Рада почала перекидати на вузлові станції українські частини.

Згодом замість Головнокомандуючого ген.Володченка призначено ген.Стогова. Фронтова Рада доручила чотирьом офіцерам офіційно стежити за його роботою. Серед цих “комісарів” був і Яковенко.

Врешті російського генерала Стогова було зміщено. На його місце призначили, за висловом Яковенка, “свою людину” — Кудрю, який наказав будь-що зберегти кінний склад і майно трьох армій, які входили до складу Південно-Західного фронту.

Тим часом з Києва до Житомира перебралася Центральна Рада, яка відступала під натиском Красної армії. Разом з урядом Яковенко відступив на захід. В Сарнах зустрілися з передовими частинами німецької армії, яка прийшла в Україну згідно з Брест-Литовською мирною угодою.

Повернулися до Житомира. Міністр Жуківський призначив Яковенка особливим уповноваженим з демобілізації 7-го району, до якого входило шість повітів Київської губернії.

У зв’язку з цим призначенням в другій половині лютого (чи на початку березня) 1918 р. Яковенко прибув до Черкас і розпочав роботу.

До гетьманського перевороту поставився негативно і вирішив скласти з себе повноваження. Але деякий час — до налагодження гетьманської адміністрації — продовжував числитися уповноваженим з демобілізації. Скориставшись своєю посадою, під час протинімецького повстання на Звенигородщині та Таращанщині передав Шинкарю2)22 вагони зі зброєю та набоями, які стояли на станції Шпола.

Гетьманська адміністрація розпочала слідство стосовно зникнення цих вагонів. Побоюючись арешту, Яковенко змушений був тікати на Полтавщину.

Дістався до рідного села. Після довгої розлуки зустрівся з рідними, товаришами. На його глибоке розчарування чи не всі друзі дитинства виявилися комуністами.

Після перевороту, який вчинила Директорія, Яковенко з’явився на офіцерський мобілізаційний пункт у Прилуках, але оскільки місто зайняв збільшовичений загін Ковтуна, вирішив їхати до Києва.

Від Кудрі отримав призначення в Таврійську губернію уповноваженим з демобілізації. Виїхав з Києва на початку січня 1919 року, але в дорозі (в районі ст.Синельникової) потяг був зупинений махнівцями. З труднощами Яковенко дістався Катеринослава, дав телеграму Кудрі, що виконувати обов’язки в Таврійській губернії неможливо, ос­кільки там немає влади Директорії. Отримав відповідь — теж телеграмою: обійняти посаду уповноваженого в Єлисавет­граді, куди й прибув 2 лютого 1919 року.

 







Дата добавления: 2015-09-07; просмотров: 413. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

Понятие массовых мероприятий, их виды Под массовыми мероприятиями следует понимать совокупность действий или явлений социальной жизни с участием большого количества граждан...

Тактика действий нарядов полиции по предупреждению и пресечению правонарушений при проведении массовых мероприятий К особенностям проведения массовых мероприятий и факторам, влияющим на охрану общественного порядка и обеспечение общественной безопасности, можно отнести значительное количество субъектов, принимающих участие в их подготовке и проведении...

Тактические действия нарядов полиции по предупреждению и пресечению групповых нарушений общественного порядка и массовых беспорядков В целях предупреждения разрастания групповых нарушений общественного порядка (далееГНОП) в массовые беспорядки подразделения (наряды) полиции осуществляют следующие мероприятия...

Оценка качества Анализ документации. Имеющийся рецепт, паспорт письменного контроля и номер лекарственной формы соответствуют друг другу. Ингредиенты совместимы, расчеты сделаны верно, паспорт письменного контроля выписан верно. Правильность упаковки и оформления....

БИОХИМИЯ ТКАНЕЙ ЗУБА В составе зуба выделяют минерализованные и неминерализованные ткани...

Типология суицида. Феномен суицида (самоубийство или попытка самоубийства) чаще всего связывается с представлением о психологическом кризисе личности...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.009 сек.) русская версия | украинская версия