Студопедия — Практичне завдання
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Практичне завдання






Задача № 1. Житлово-експлуатаційна контора подала позов до громадянина Гирича про виселення. Позивач зазначав, що наймач житлового приміщення виїхала для проживання в Одесу, де служить син. Відповідно до Житлового кодексу України вони підлягають виселенню, але в добровільному порядку звільнити помешкання відмовляються.

1. Чи має право ЖЕК подати такий позов і як необхідно розв’язати спір?

2. Хто буде відповідачем цієї справи?

3. Який порядок виселення тимчасових мешканців?

Задача № 2. Молодого спеціаліста за розподілом направлено на роботу із забезпеченням житлом. Оскільки за десять років сумлінної роботи квартиру йому не було надано, він звернувся до суду з позовом про зобов’язання надати йому помешкання.

1. Чи має право працівник подати такий позов?

2. Чи обґрунтовані ці вимоги та чи підлягають вони судовому вирішенню?

3. Як необхідно розв’язати спір?

Задача № 3. Громадянин Кам’яний звернувся до Печерського судум. Києва з позовом до колишньої дружини про визнання її такою, щовтратила право на житло у зв’язку з виїздом на постійне місце проживання до Франції.

Суддя відмовив у прийнятті позовної заяви, зазначивши в ухвалі, що спори відповідно до ст. 109 Цивільно-процесуального кодексу України розглядаються судами за місцем проживання відповідача.

Кам’яний оскаржив ухвалу судді.

1. Назвіть систему та структуру органів, уповноважених розглядати спори в житловій сфері.

2. Яке рішення і в якому порядку має прийняти вищий суд?

3. Який порядок оскарження прийнятих рішень?

 

Задача № 4. Житлово-експлуатаційна контора м. Луганська подала до суду позов до громадянки Борисенко про виселення, посилаючись на те, що після смерті наймача однокімнатної квартири до неї самоправно вселилася відповідачка.

Борисенко у позовній заяві зазначила, що вона вселилася в квартиру за згодою бабусі. Але ЖЕК просив постановити рішення про її виселення на підставі ст. 109 Житлового кодексу України. При цьому ЖЕК вказував, що за життя наймача Борисенко в квартирі не

проживала, а вселилася в неї після смерті наймача, що можуть підтвердити свідки.

1. В якому порядку розглядаються спори про виселення осіб, які самовільно зайняли житло?

2. Чи має право на проживання в квартирі Борисенко, якщо так, то яким чином вона може підтвердити це право?

3. Складіть проект позовної заяви.

Задача № 5. Громадянка Заремба проживала з 2006 по 2010 р. з чоловіком у двокімнатній квартирі свекра. Свекор, інвалід І групи, невдовзі отримав нову квартиру. 2007 р. сім’я Заремби у складі трьох осіб приватизувала займане житло. 2008 р. у них народилася ще одна дитина, яку прописали в цій квартирі. Після розлучення чоловік продав належну йому частку в квартирі батькові, який невдовзі оселився в ній зі своєю дружиною. Заремба звернулася до адвоката за роз’ясненням.

1. На яких суб’єктів поширюється і з якого моменту виникає право на захист?

2. Чи має новонароджений право на захист і яким чином його можна здійснити?

3. Чи правомірно було здійснено продаж частки житла?

4. Якими засобами має Заремба захистити належні їй права?

5. Дайте розгорнуті відповіді на ці запитання. Підготуйте проект позовної заяви з урахуванням проекту зустрічного позову чоловіка Заремби, свекра.

Задача № 6. У травні 2011 р. громадянка Примак подала позов до суду проти Луганської міської ради про виселення з кооперативної квартири № 1.

У позові позивачка зазначила, що їй разом з чоловіком з 2003 р. належать квартири № 1 та № 2 кооперативного будинку. Пай повністю сплачено. Позивачка зазначала, що в постанові Луганського апеляційного суду від 13 листопада 2006 р. і вироку Ленінського районного суду, за яким було засуджено її чоловіка, містилася вказівка про конфіскацію квартири № 1.

У свою чергу Примак вимагала видачі свідоцтва про право власності на квартири, а міська рада вирішила відселити сім’ю Примак з квартири № 1, яку займав засуджений.

При розгляді справи було встановлено, що подружжя перебуває у шлюбі з 2002 р. Але чоловік Примак залишив сім’ю 2005 р. і став проживати окремо. Житло збудовано 1998 р., але зареєстровано на ім’я Примак. У будинку проживає позивачка з двома дітьми. Після припинення шлюбних відносин подружжя не ділило житлову площу.

1. Які обставини необхідно з’ясувати для розв’язання справи?

2. Чи має право на проживання в будинку Примак?

3. Як вирішити справу? Підготуйте проект ухвали суду.

Задача № 7. Через рік після фактичного припинення спільного життя з дружиною та три роки після розірвання шлюбу громадянин Коваленко дізнався, що дружина продала будинок, який вони приватизували під час спільного проживання.

1. На підставі яких правових норм Коваленко захистити порушені права?

2. Чи має право Коваленко на захист своїх прав, посилаючись на норми Житлового кодексу?

3. З якого моменту у Коваленка виникає право на захист? Які терміни діють у житловому праві?

4. Складіть проект позовної заяви.

Задача № 8. Громадянин Сірко придбав у громадянина Терешка трикімнатну квартиру, але через місяць звернувся із заявою про розірвання договору, зауваживши, що продавець приховав від нього, що в квартирі прописані мати Терешка, яка проживає в селі, син, який перебуває на заробітках, а також те, що квартира потребує ремонту.

Терешко проти позову заперечував, посилаючись на те, що Сірко рік квартирував, а тому знав про всі права інших осіб на цю квартиру.

1. Які обов’язки має громадянин Терешко?

2. Які права на житло мають тимчасово відсутні мешканці квартири?

3. Який позов має скласти Сірко і чи повинен суд розірвати договір?

 

Задача № 9. Громадянин Новак мешкав в однокімнатній приватизованій квартирі у м. Самборі. За вироком суду від 16 січня 2010 р. він був засуджений до п’яти років позбавлення волі та конфіскації майна.

Адвокат у зверненні до суду зазначив, що постановою від 20 квітня 2011 р. Апеляційний суд Львівської області змінив вирок, призначивши міру покарання у вигляді трьох років виправних робіт без позбавлення волі, і з вироку місцевого суду м. Львова, за яким було засуджено Новака, виключено вказівку про конфіскацію квартири.

За час перебування під вартою на квартиру було звернуто стягнення, і після її реалізації з прилюдних торгів видано ордер сім’ї громадянки Баранової.

Новак подав до суду позов про визнання ордера недійсним і виселення сім’ї Баранової.

1. Упродовж якого строку зберігається право на житло в разі тимчасової відсутності громадян?

2. Чи підлягають задоволенню вимоги Новака, чи йому має бути виділене нове житло?

3. Спираючись на які норми права Новак може захистити свої права?

4. Складіть проект позовної заяви та підготуйте проект рішення суду.

 

Задача № 10. Подружжя Самсонових після приватизації двокімнатної квартири здали її в найм Антонову строком на 5 років, а самі виїхали за направленням на роботу за кордон. Після їх від'їзду Антонов здав одну кімнату Єфремову в піднайм, а оскільки ця кімната була прохідною, Єфремов самовільно заклав двері в кімнату, що знаходиться за прохідною, прорубав стіну і встановив у ній двері, влаштувавши собі окремий вихід в коридор.

Повернувшись через чотири роки із закордонного відрядження, Самсонов пред'явив позов до Антонова і Єфремова про їх виселення і про відшкодування збитків, завданих у зв'язку з переплануванням квартири.

1. Які порушення допущені відповідачами? Хто повинен відповідати за самовільне перепланування квартири?

2. Вирішити спір.

 







Дата добавления: 2015-09-07; просмотров: 877. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Тема 2: Анатомо-топографическое строение полостей зубов верхней и нижней челюстей. Полость зуба — это сложная система разветвлений, имеющая разнообразную конфигурацию...

Виды и жанры театрализованных представлений   Проживание бронируется и оплачивается слушателями самостоятельно...

Что происходит при встрече с близнецовым пламенем   Если встреча с родственной душой может произойти достаточно спокойно – то встреча с близнецовым пламенем всегда подобна вспышке...

Типовые ситуационные задачи. Задача 1.У больного А., 20 лет, с детства отмечается повышенное АД, уровень которого в настоящее время составляет 180-200/110-120 мм рт Задача 1.У больного А., 20 лет, с детства отмечается повышенное АД, уровень которого в настоящее время составляет 180-200/110-120 мм рт. ст. Влияние психоэмоциональных факторов отсутствует. Колебаний АД практически нет. Головной боли нет. Нормализовать...

Эндоскопическая диагностика язвенной болезни желудка, гастрита, опухоли Хронический гастрит - понятие клинико-анатомическое, характеризующееся определенными патоморфологическими изменениями слизистой оболочки желудка - неспецифическим воспалительным процессом...

Признаки классификации безопасности Можно выделить следующие признаки классификации безопасности. 1. По признаку масштабности принято различать следующие относительно самостоятельные геополитические уровни и виды безопасности. 1.1. Международная безопасность (глобальная и...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.008 сек.) русская версия | украинская версия