Студопедия — Дизайн пакувань
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Дизайн пакувань






Слід зазначити, що дані види графічного дизайну мають свою сферу проектування.

Як видно з наведеного вище, видів графічного дизайну є досить багато, при цьому всередині кожного виду можлива також певна класифікація залежно від сфери проектування. Та незважаючи на таке розмаїття, всіх їх об’єднують спільні методи і принципи діяльності.

Термін «книжковий дизайн», або «дизайн книги», був прийнятий у кінці ХХ ст. З цим поняттям тісно стикаються поняття типографіки, процеси набору, верстки і редагування.

Дизайн книги – це один із сучасних видів графічного дизайну завданням якого є підготовка рукопису до видання, а також результат цієї діяльності, який включає: верстання сторінок, проектування стильового вирішення книги, опрацювання фотографій та малюнків, урахування конструкції для майбутнього зшивання книги, врахування формату й технології складання аркушів, застосування кольору та підбір матеріалів для книги.

Дизайн візуальних комунікацій, або комунікаційний дизай н, – функціональна сфера дизайну, яка спрямована на передачу повідомлення за допомогою візуальних об'єктів. Із психологічної точки зору, комунікаційний дизайн – метод свідомого формування образів у думці, який призводить до виникнення позитивних чи негативних відчуттів.

Візуальні об'єкти – це те, на що передусім спрямований погляд одержувача інформації. Можна виокремити характерні особливості візуальних об’єктів: наочність, смислова відповідність, швидкість прочитання інформації, образність.

Візуальні комунікації – система візуально-графічних знаків і вирішень, виокремлена з інших складових середовища частина її зорових впливів (інформаційних пристроїв, графічних символів та ін.), покликана вирішувати завдання забезпечення орієнтації, регулювання поведінки людини в конкретних предметно-просторових ситуаціях [39].

Дизайн візуальних комунікацій включає проектування: візуальних знаків (піктограм), емблем; логотипів, фірмових (товарних) знаків; розробка ідентифікацій (комплексів фірмових стилів).

Розглядаючи даний вид графічного дизайну, слід визначити терміни, які стосуються дизайну візуальних комунікацій.

Засоби візуальної інформації – це сукупність спеціально розроблених конструктивів, знаків, кольорових і знакових систем для орієнтування людини у довкіллі [38, с. 20].

Знакове середовище – сукупність графічних знаків і текстових повідомлень, що визначають інформаційно-образних характер середовища і дають змогу орієнтуватися у ньому [38, с. 20].

Інформація – це відомості, що є об'єктом зберігання, передачі, перетворення. У дизайні – це зміст документів та інших джерел (текстів, фотографій, креслень, статистичних даних тощо), використовуваних у роботі дизайнера, а також результат його діяльності. Інформація, що йде ззовні, зберігається у формах, найбільш зручних для її використання (часто максимально візуалізованими) в конкретних дослідженнях і художньо-конструкторських розробках, і складає необхідний банк інформації. Інформація, що йде від дизайнера, з'являється як результат передпроектних досліджень, дизайнерського аналізу і проміжних етапів проектування та несе особливий зміст творчого плану: нові уявлення і критерії, які фіксуються у проміжних і остаточних проектних документах, статтях і висловленнях дизайнерів, образотворчому матеріалі і в кінцевому рахунку – в здійсненому виробі або комплексному об'єкті проектування [108, с. 19].

Візуальна інформація – це зміст, смисли та образи, що сприймаються людиною візуально. Візуальна інформація має специфічний образний зміст, що передається через форму, розташування і співвіднесення предметів, характер накреслення графічних знаків і символів, форму шрифту, характеристики кольору, освітленості та ін. [108, с. 19].

Елемент візуальної інформації – структурний складник системи візуальної інформації, носій із розміщеним на ньому інформаційним (знаковим) повідомленням [38, с. 20].

Концентратор візуальної інформації – елемент системи візуальної інформації, що вміщує інформаційне (знакове) повідомлення про просторову структуру, що складається з кількох функціональних зон [38, с. 20].

Носій візуальної інформації – об’єкт, який слугує для розміщення інформаційного (знакового) повідомлення [38, с. 20].

Покажчик візуальної інформації – елемент системи візуальної інформації, що вміщує інформаційне (знакове) повідомлення про одну функціональну зону довкілля [38, с. 20].

Система візуальної інформації – структурово та просторово організована сукупність елементів візуальної інформації, яка призначена для орієнтування людини у довкіллі та припису певних правил поведінку у ньому [38, с. 20].

Дизайн візуальних комунікацій має ряд значень: по-перше, візуальні об'єкти активізують роботу мислення одержувача інформації (суб'єкта інформації) через збудження інтересу (інтелектуальної емоції); по-друге, довільну увагу до інформації привертають графічні елементи, збуджуючи емоції – не тільки інтерес, але і цікавість, здивування, подив тощо. При цьому візуальні об'єкти виконують рекламну функцію. Вони формують психологічний настрій особистості, завдяки чому активізується увага, що змушує споживача цілеспрямовано звернутися до об'єкта, що містить інформацію. Таким чином, рекламна функція завжди поєднується з експресивно-оцінною. При цьому можливе виникнення ефектів обманутого і посиленого очікування. Слід також мати на увазі, що візуальні об'єкти активізують і мимовільну увагу споживача, не вимагаючи вольових зусиль. У газетному дизайні і дизайні веб-сторінок комунікаційний дизайн здатний полегшити читання, і тоді він виконує композиційну функцію, розділення тексту на частини, а також створюючи ефект цілісності смуги. Залежно від задуму автора, особливостей змісту візуалізація може супроводжувати текст, розкривати його, відокремлювати певні частини.

Під поняттям «дизайн реклами» ми маємо на увазі синтез маркетингу, психології, креативу та дизайну – невід'ємних частин у розробці візуальних рекламних засобів. Якщо дизайн – це проектування будь-якого предмета або середовища, то рекламний дизайн – це один із видів графічного дизайну, метою якого є залучення споживачів, створення попиту, популяризації товарів, послуг або ідей. До сфери його проектування входять: друкована, зовнішня, комп’ютеризована, аудіовізуальна реклама, рекламні сувеніри та рекламні заходи.

Водночас у держстандарті зазначено: «Дизайн реклами – це дизайнерське проектування, спрямоване на створення рекламної продукції, формування рекламних стратегій» [38, с. 20].

Якщо розглядати дизайн як синтетичну дисципліну, то рекламний дизайн (або комунікативний, що частіше використовується в Європі, США, Росії) як різновид графічного дизайну є ще більш синтетичною та специфічною діяльністю, де більшою мірою задіяні маркетинг, соціологія, психологія реклами і культурологія [3, с. 228].

Для повної зрозумілості варто детально розглянути кожен із засобів реклами, дати короткі визначення, опис і характеристики перелічених видів рекламних матеріалів та заходів.

Друкована реклама – один з основних засобів реклами, розрахований виключно на зорове сприйняття. Всю гаму друкованих рекламних матеріалів можна розділити на такі основні групи:

– реклама в періодичних виданнях (рекламні оголошення, статті, публікації оглядово-рекламного характеру);

– рекламно-каталогові видання (комерційні пропозиції, каталоги, проспекти, брошури, буклети, візитки, календарі);

– рекламно-подарункові видання (поздоровчі листівки, календарі, записники, щоденники);

– пряма поштова реклама – це розсилання рекламних повідомлень, друкованих рекламних матеріалів (у тому числі і персоналізованих) за адресами певної групи осіб-споживачів або можливих ділових партнерів.

Друковані рекламні матеріали широко використовуються у ділових зустрічах і комерційних переговорах, розповсюджуються на різних ярмарках і виставках, розсилаються поштою потенційним споживачам.

Зовнішньою рекламою називають усю рекламу на вулицях і площах міст, у населених пунктах. Часто таку рекламу ще називають вуличною, міською. До зовнішньої реклами належить: неон, бігборд, брандмауер, реклама на міському транспорті, призмавіжен, ротафіші, електронні табло, рухомий рядок, сендвічмени. Суть зовнішньої реклами – в нагадуванні. Усі вони розглянуті нижче.

Неон – реклама, що світиться на вулицях і площах міста. Бігборд – це щитова реклама, яка монтується на огорожах будівельних майданчиків, стоянок автомашин, або спеціальна будівельна конструкція, на якій і кріпиться щит із рекламою. Брандмауер – це глуха стіна будівлі, на якій кріпиться щитова реклама, викладається чи наноситься зображення на штукатурку (реклама на брандмауері дуже великих розмірів). Реклама на транспорті використовує всі види міського транспорту: автобуси, тролейбуси, трамваї, таксі, електропоїзди, фунікулери і т.д. Призмавіжен – це рухома реклама, що світиться зсередини. Під словом «рухома» розуміють рух призми, куба чи предмета іншої геометричної форми навколо власної осі або рух окремих елементів реклами при загальній статичності установки. Ротафіші – стаціонарні, освітлені зсередини коробки, кулі, трикутники з нанесеною рекламою. Електронні табло встановлюють на найбільш насичених площах і вулицях, на стінах або дахах будинків чи монтують на спеціальних конструкціях. На електронному табло можна не тільки подати рекламний кольоровий текст, а й показати рекламний кіно-, відео- чи комп'ютерний ролик. Рухомий рядок – це електронний пристрій, на якому можна розмістити рекламне послання в текстовому вигляді. Сендвічмени – це спеціально підготовлені рекламні агенти, одягнуті у «сендвіч» – щит із двостороннім рекламним надписом чи зображенням. Зазвичай до зовнішньої реклами відносять усі види вантажного транспорту та спеціально виготовлені рекламні установки на автошинах і автопоїздах.

Рекламні сувеніри широко застосовуються для рекламних цілей, оскільки це хороший засіб популяризації організацій, які використовують їх у своїй рекламній роботі. Умовно рекламні сувеніри можна класифікувати таким чином:

1. Фірмові сувенірні вироби – це, як правило, утилітарні предмети, оформлені з широким використанням фірмової символіки організації-замовника. Такими предметами можуть бути найрізноманітніші фірмові брелки, значки, запальнички, авторучки, попільнички, шапочки, майки, сумки і т.д.

2. Фірмові пакувальні матеріали – важливий чинник, що визначає оцінку рекламних сувенірів клієнтами і діловими партнерами. До фірмових пакувальних матеріалів відносять фірмові поліетиленові сумки, фірмовий пакувальний папір і коробки для подарунків, а також різні фірмові папки, кишені для ділових паперів, фірмову клейку стрічку для пакування посилок і бандеролей.

До рекламних заходів належать: виставки та ярмарки (міжнародні, національні та виставки від виробника, стаціонарні та пересувні ярмарки, оптові ярморки, виставки-продажі, постійно діючі експозиції); заходи паблік рилейшнз (презентації, прес-конференції, симпозіуми, спонсорство, публічна пропаганда свого ставлення до різних загальнодержавних і загальноосвітніх проблем).

Структура дизайну реклами представлена на рис. 1.2.2.

 

 

 


Рис. 1.2.2. Структура дизайну реклами

Аудіовізуальна реклама – це телереклама (рекламні телеролики, рекламно-технічні, рекламно-престижні фільми, відеоекспрес-інформація, слайд-фільми, телезаставки, телеоголошення, телерепортажі та інші телепередачі) та радіореклама (радіооголошення, радіоролики, радіожурнали, репортажі тощо).

Комп'ютеризовано реклама – це принципово новий засіб розповсюдження реклами. Можна виділити чотири основні види мережевої реклами, а саме: банерна; текстова реклама; посилання на сайт виробника (розповсюджувача) товарів і послуг та розсилання рекламної інформації за допомогою електронної пошти.

Веб-дизайн – галузь веб-розробки і різновид дизайну, до завдання якого входить проектування призначених для користувача веб-інтерфейсів для сайтів або веб-застосунків.

Завданнями веб-дизайну є проектування логічної структури веб-сторінок, продумання найзручніших вирішень подачі інформації, а також художнє оздоблення веб-проекту.

Веб-дизайн, за визначенням Д. Бородаєва, вид графічного дизайну, який спрямований на розробку й оформлення об'єктів інформаційного середовища інтернету, покликаний забезпечити їм високі споживчі властивості та естетичні якості [95].

Подібне трактування відокремлює веб-дизайн від веб-програмування, підкреслює специфіку наочної діяльності веб-дизайнера, позиціонує веб-дизайн як вид графічного дизайну.

У результаті перетину двох галузей людської діяльності веб-дизайнер повинен бути знайомий з останніми веб-технологіями і володіти відповідними художніми якостями.

Комп'ютерна графіка – це графіка, тобто двовимірні зображення, які створюються, перетворюються, оцифровуються, обробляються і відображаються засобами обчислювальної техніки, включаючи апаратні і програмні засоби.

Рухома комп'ютерна графіка називається комп’ютерним відео або комп’ютерною анімацією. Для відображення графіки використовують монітор, принтер, плотер тощо. Робота з комп’ютерною графікою один із найпопулярніших напрямків використання персонального комп’ютера, до того ж займаються цією роботою не тільки професійні художники і дизайнери. Без комп’ютерної графіки не обходиться жодна сучасна мультимедійна програма. Незважаючи на те, що для роботи з комп’ютерною графікою існує маса класів програмного забезпечення, розрізняють усього три види комп’ютерної графіки. Це растрова графіка, векторна графіка і фрактальна графіка. Вони відрізняються принципами формування зображення при відображенні на екрані монітора або при друці на папері.

Дизайн пакувань – один з основних інструментів мотивації здійснення покупки. Упаковка – це предмети, матеріали і пристрої, що використовуються для забезпечення збереження товарів та сировини до переміщення та зберігання (тара). Дизайн упаковки відіграє дуже важливу роль для кінцевого споживача – саме за рахунок зовнішньої обгортки товару в більшості випадків покупець віддає перевагу товару серед інших рівних. Функції упаковки: призначається для збереження властивостей предметів після їх виготовлення, а також для надання їм компактності для зручності транспортування; у більшості випадків є одним із носіїв реклами товару; оформлення упаковки є однією з необхідних умов успішного продажу майже будь-якої продукції; обов'язково несе на собі інформацію про вміст.

Важливо зазначити, що графічний дизайн не стоїть на місці, а інтенсивно розвивається, у зв’язку з чим з’являються нові види графічно-дизайнерської діяльності. Так, дуже стрімко розвивається і вже практично перетворився на окрему індустрію такий вид діяльності, як ком’ютерний дизайн.

Сьогодні комп’ютер не тільки увійшов у роботу дизайнера, не тільки став його незамінним помічником у роботі, полегшивши рутинну працю графічного оформлення, підготовки необхідної документації, тим самим звільнивши час дизайнеру для творчого пошуку нових ідей, а й сам став об’єктом професійної діяльності дизайнера. Комп’ютерний дизайн стрімко розвивається і з допоміжного перетворюється на самостійний вид дизайнерської діяльності. Однією з форм його прояву став телевізійний комп’ютерний дизайн із різноманітними заставками передач, рекламними роликами та музичними відеокліпами. Другим напрямком комп’ютерного дизайну, що стрімко розвивається, став так званий дизайн «веб-сайтів» (Web-site) у глобальній мережі Інтернет, де вся система інформації, графічні зображення проектуються відповідно до своїх, специфічних, правил та законів [110, с. 124].

Загальна класифікація основних видів графічного дизайну представлена на рисунку 1.2.3.

Рис. 1.2.3. Основні види графічного дизайну

 

Єдність технологічних засобів, що використовувалися дизайнерами, сприяла уніфікації графічного дизайну XX ст. Розвиток нових технологій значною мірою вплинув на суспільне життя, у тому числі й на характер візуальної комунікації. Так, поява телебачення змінила природу спілкування в суспільстві, перетворивши його зі спільноти самостійних одиниць на однорідну масу споживачів. Одночасно з'явилася потреба у проектуванні заставок для телебачення, що поєднували графічний дизайн із особливостями відеомистецтва. Графіка для телебачення протягом десятиліть визначалася здобутками статистичного проектування, натомість, останнє зазнавало значних змін під виливом відеотехнологій. Ці зміни особливо яскраво проявилися з появою і розвитком персональної комп'ютерної техніки і прикладних програм, засобами яких у двовимірній графіці відтворювалася ілюзія тривимірності та динаміки. З'являються графічні твори, у яких застосовуються накладання зображень, їхня мультиплікація зі зміною тону і кольорової гами, винесення елементів зображення за формат і активна композиційна роль їхніх фрагментів. Прозорість, розмиття створюють ілюзію глибини, руху, – таким чином до графічного дизайну активно проникають ефекти відео і телебачення [135, с. 52].

Слід додати, що графічний дизайн, який завжди виконував функції представлення, розповсюдження інформації та спілкування між людьми, дуже швидко почав використовуватися в мережі для комунікації з розширеною аудиторією. Тут дизайнери проектували для неоднорідної та до деякої міри непрогнозованої аудиторії споживачів. Світова павутина Інтернету, котра була лише віддзеркаленням суспільства, для багатьох користувачів стала повноцінним паралельним світом, з його внутрішніми законами та образами, який не поступається реальністю перед світом реальним. Як зазначають В. К. Сидоренко, І. В. Савченко, «графічний дизайн наприкінці XX ст. – на початку XXI ст. отримав можливість не лише уніфікувати, але й поширювати свої ідеї завдяки мережі «світової павутини».







Дата добавления: 2015-10-01; просмотров: 1700. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Виды сухожильных швов После выделения культи сухожилия и эвакуации гематомы приступают к восстановлению целостности сухожилия...

КОНСТРУКЦИЯ КОЛЕСНОЙ ПАРЫ ВАГОНА Тип колёсной пары определяется типом оси и диаметром колес. Согласно ГОСТ 4835-2006* устанавливаются типы колесных пар для грузовых вагонов с осями РУ1Ш и РВ2Ш и колесами диаметром по кругу катания 957 мм. Номинальный диаметр колеса – 950 мм...

Философские школы эпохи эллинизма (неоплатонизм, эпикуреизм, стоицизм, скептицизм). Эпоха эллинизма со времени походов Александра Македонского, в результате которых была образована гигантская империя от Индии на востоке до Греции и Македонии на западе...

Метод архитекторов Этот метод является наиболее часто используемым и может применяться в трех модификациях: способ с двумя точками схода, способ с одной точкой схода, способ вертикальной плоскости и опущенного плана...

Примеры задач для самостоятельного решения. 1.Спрос и предложение на обеды в студенческой столовой описываются уравнениями: QD = 2400 – 100P; QS = 1000 + 250P   1.Спрос и предложение на обеды в студенческой столовой описываются уравнениями: QD = 2400 – 100P; QS = 1000 + 250P...

Дизартрии у детей Выделение клинических форм дизартрии у детей является в большой степени условным, так как у них крайне редко бывают локальные поражения мозга, с которыми связаны четко определенные синдромы двигательных нарушений...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.015 сек.) русская версия | украинская версия