Студопедия — Результати
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Результати






№ реченняОцінка речення в балах

З... і т. д.

Сума балів

Другий показник - це сума балів. Він дає сенс для аналізу й інтер­претації результатів тільки тоді, коли порівнюється робота кількох осіб, що можливо при довірливих стосунках у групі. У кого більша сума ба­лів, у того і більша продуктивність творчої діяльності.

Творча уява передбачає створення образу, предмета, ознаки, які не мають аналогів. У даному разі - це створення речень без заданого зразка. Студенти-філологи і студенти природничих факультетів відрізняються досвідом з лінгвістичним матеріалом, і це теж треба враховувати. Окрім того, одержаний показник творчості засвідчує суб'єктивну новизну ре­зультатів, якщо вони нові чи оригінальні для самого досліджуваного.

Методика 2 «Чи багата у вас уява?»

Так Ні

1. Чи цікавитеся ви живописом? 2 1

2. Чи часто ви нудьгуєте? 1 2

3. Розповідаючи яку-небудь історію, чи любите ви

прикрашувати її від себе? 1 0

4. Чи любите ви гуманітарні науки? 2 1

5. Чи багато місця займає на папері ваш почерк? 1 0

6. Чи підбираєте ви свій гардероб за модою? 2 1

7. Чи любите ви під час лекції малювати

одні й ті ж фігурки? 0 1

8. Коли ви слухаєте музику чи бачите ви якісь образи? 2 1

9. Чи любите ви писати довгі листи? 1 1

10. Чи сняться вам кольорові сни? 1 0

11. Чи подорожуєте ви подумки по тих місцях,

які знаєте лише по розповідях і де хотіли б побувати? 1 0

12. Чи з'являються у вас сльози на очах при перегляді

кінофільмів? 1 0

Результати

Тепер підрахуйте очки

14-17 очок. У вас багата уява. Якщо ви зможете застосовувати її у житті, то це принесе вам багато радості.

9-13 очок. Уява середня, таке зустрічається у більшості людей. Від вас і тільки від вас залежить, чи зможете ви розвинути її.

5-8 балів. Ви реаліст у повному смислі цього слова. Але трохи фан­тазії ще нікому не зашкодило.

Методика 3. «Дослідження індивідуальних особливостей уяви»

Мета дослідження:визначення рівня складності уяви, ступеня

фіксованості уявлень, гнучкості або ригідності уяви, ступеня її стереотип­ності чи оригінальності.

Матеріали та обладнання:три аркуші паперу розміром 10 х 16 см без клітинок чи ліній (папір нелінійований), олівець і секундомір. На першому аркуші посередині зображено контур кола діаметром 2,5 см; на другому аркуші, також посередині, зображено контур рівностороннього трикутника з довжиною сторони 2,5 см; на третьому — контур квадрата з довжиною сторони 2,5 см.

Процедура дослідження. Даний дослід проводять як з однією особою, так і з групою. Краще, щоб група була невеликою, до 15 чоловік. У другому разі експеримента­торові треба пильнувати, щоб ніхто до кінця тестування не розмовляв і не показував своїх малюнків іншим.

Тестування проводиться в три етапи. На першому етапі досліджу­ваному дають аркуш із зображеним на ньому контуром кола, на друго­му - трикутника і на третьому - квадрата. Кожному етапу дослідження передує зачитування інструкції.

Інструкція досліджуваному: «Використовуючи зображений на цьому аркуші контур геометричної фігури, зробіть малюнок. Якість ма­лювання значення не має. Спосіб використання контуру застосовуйте на свій розсуд. За сигналом: «Стоп!» малювання припиніть».

Час малювання, який має дорівнювати одній хвилині, на кожному етапі експериментатор визначає за допомогою секундоміра.

Після закінчення тестування досліджуваного просять зробити само­звіт, для чого запитують: «Чи сподобалося Вам завдання? Які почуття виникли у Вас під час його виконання?»

Обробка результатів. Обробка результатів і визначення рівнів розвитку уяви, ступеня фіксованості уявлень, гнучкості чи ригідності, а також оригінальності або стереотипності проводяться шляхом зіставлення змісту й аналізу всіх трьох малюнків.

Методика 4. «Визначення рівня складності уяви»

Складність уяви констатується за найбільш складним із трьох ма­люнків. Можна користуватися шкалою, яка дає можливість встановлю­вати п'ять рівнів складності.

Перший рівень:контур геометричної фігури використовується, як основна деталь малюнка, сам малюнок простий, без доповнень, і є одні­єю фігурою.

Другий рівень: контур використано як основну деталь, але сам ма­люнок має додаткові частини.

Третій рівень: контур використано як основну деталь, а малюнок має певний сюжет, при цьому може бути введено додаткові деталі.

Четвертий рівень: контур геометричної фігури залишається і далі основною деталлю, проте малюнок — це вже складний сюжет з допов­ненням фігурок та деталей.

П'ятий рівень:малюнок має складний сюжет, в якому контур гео­метричної фігури використано як одну з деталей.

Методика 5. «Визначення гнучкості уяви і ступеня фіксованості образів уявлень»

Гнучкість уяви залежить від фіксованості уявлень. Ступінь фік­сованості образів визначають за кількістю малюнків, які мають один і той же сюжет.

Уява буде гнучкою, коли фіксованість образів в уявленні не від­бивається в малюнках, тобто всі малюнки виконано на різні сюжети і вони охоплюють як внутрішню, так і зовнішню частини контуру геомет­ричної фігури.

Фіксованість уявлень слабка і гнучкість уяви середня, якщо два малюнки мають один і той самий сюжет.

Сильна фіксованість образів в уявленні та негнучкість чи ригід­ність уяви характеризуються за малюнками з одним і тим самим сюже­том. Якщо всі малюнки мають однаковий сюжет, незалежно від рівня їхньої складності, — це ригідна уява.

Ригідність уяви може спостерігатися і тоді, коли немає або є слаб­кою фіксація образів в уявленні, але малюнки виконано виключно все­редині контурів геометричних фігур. У цьому разі увага досліджуваного фіксується на внутрішньому просторі контуру.







Дата добавления: 2015-10-01; просмотров: 565. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Ученые, внесшие большой вклад в развитие науки биологии Краткая история развития биологии. Чарльз Дарвин (1809 -1882)- основной труд « О происхождении видов путем естественного отбора или Сохранение благоприятствующих пород в борьбе за жизнь»...

Этапы трансляции и их характеристика Трансляция (от лат. translatio — перевод) — процесс синтеза белка из аминокислот на матрице информационной (матричной) РНК (иРНК...

Условия, необходимые для появления жизни История жизни и история Земли неотделимы друг от друга, так как именно в процессах развития нашей планеты как космического тела закладывались определенные физические и химические условия, необходимые для появления и развития жизни...

Понятие метода в психологии. Классификация методов психологии и их характеристика Метод – это путь, способ познания, посредством которого познается предмет науки (С...

ЛЕКАРСТВЕННЫЕ ФОРМЫ ДЛЯ ИНЪЕКЦИЙ К лекарственным формам для инъекций относятся водные, спиртовые и масляные растворы, суспензии, эмульсии, ново­галеновые препараты, жидкие органопрепараты и жидкие экс­тракты, а также порошки и таблетки для имплантации...

Тема 5. Организационная структура управления гостиницей 1. Виды организационно – управленческих структур. 2. Организационно – управленческая структура современного ТГК...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.008 сек.) русская версия | украинская версия