Студопедия — Є загальновживаними скороченнями.
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Є загальновживаними скороченнями.






Загальновживаними вважаються такі скорочення,які утворені шляхом відсікання, стягування чи поєднання слів, та застосовуються для всіх фаматичних форм одного й того ж самого слова чи слів неза­лежно від року, числа, відмінка й часу, та які у певних галузях призначені для загального використання всіма і тільки в одному певному значенні.

До таких позначень належать, зокрема, скорочені найменування ор­ганізацій, підприємств, галузей тощо та їх абревіатури, загальноприйняті скорочення, наприклад, сантиметр - см, науково-дослідний інститут -НДІ, український - укр, фивня - грн., науково-технічна інформація - НТІ, загальновживана абревіатура, наприклад: "ВАГ, ТОВ", "АТЗТ", "СПД".


15. Складаються лише з позначень, що є загальновживаними символами і термінами.

Загальновживані символи - це сталі символи, або умовні позна­чення (розпізнавальні знаки), що застосовуються в різних галузях науки і техніки, такі як позначення хімічних елементів, символи з різних систем одиниць, умовні, графічні позначення в принципових схемах, або умовне позначення якогось предмета, поняття, явища, величини, запроваджене певною наукою тощо.

Загальновживаним символом, зокрема, є: окрема літера, цифра, яка не має характерного графічного виконання; позначення, що символізує певну галузь господарства чи сферу діяльності, до якої належать товари чи послуги, зазначені у заявці; умовне позначення, що застосовується в певній сфері людської діяльності, зокрема, позначення хімічного елеме­нта, символ з будь-якої системи одиниць, умовне та графічне позначен­ня в принциповій схемі.

Терміни - це слова або усталені словосполучення, за якими закріп­лено чітко окреслене спеціальне поняття в якій-небудь сфері знань (на­уці, технології, мистецтві, суспільному житті тощо) або слово чи вислів, що вживається в тому чи іншому середовищі, на певній території, людь­ми певного фаху, сукупність яких складає термінологію, або термінологі­чну систему, в якій зосереджено понятійний апарат даної науки чи галу­зі.

Загальновживаним терміном, зокрема, є: лексична одиниця, профе­сійний термін, притаманні певній галузі науки і технології, а також слова або усталені словосполучення, які у певній галузі призначені для зага­льного використання і є засобом професійного спілкування Наприклад; "консоль", "антистрес". "анестетик", "антисептик" тощо;

Загальновживані символи і терміни є перешкодою для реєстрації знака, якщо знак заявлено для товарів і послуг, які відносяться до тієї ж галузі, що і загальновживані символи і терміни.

16. Складаються лише з позначень, що є загальновживаними як позначення товарів і послуг певного виду.

Загальновживаними як позначення товарів і послуг певного виду вважаються такі назви, які використовуються усіма виробниками цих товарів чи особами, що надають ці послуги, в одному, відомому та визнаному усіма ними значенні та не потребують додаткового аналізу і доказів.

До позначень, що є загальновживаними як позначення товарів пев­ного виду, належать також позначення, які використовувались як знак


для певних товарів і які, внаслідок їх тривалого використання для одного й того ж товару різними виробниками (особами), увійшли у повсякденну мову як видова назва цього товару (використовуються як синоніми но­менклатурної назви), тобто стали видовими поняттями, що відобража­ють істотні ознаки певних товарів. Наприклад, ескалатор, лінолеум, це­лулоїд, примус, вазелін, ланолін тощо.

При цьому необхідно враховувати, що позначення, яке внесено до офіційних видань як видова назва товару з позначкою "застаріле слово", тобто яке у минулому було загальновживаним як позначення товару певного виду, проте в подальшому використання цього товару під такою назвою було припинено і забуто та зникло з повсякденної мови, то таке позначення може мати розрізняльну здатність. Наприклад, слово „яхонт" раніше використовувалось як назва певного виду дорогоцінного каменю (рубін). Проте, на сьогодні воно зникло з повсякденної мови як назва товару і є „застарілим словом" і може бути зареєстровано як знак.

Позначення вважається загальновживаним як позначення товару (послуги) певного виду, якщо воно пов'язується лише з видовими озна­ками і/або властивостями товару (послуги) та не пов'язується з ознака­ми і/або властивостями товару (послуги), які додатково надані йому (їй) ініціативною діяльністю певної особи.

Зокрема, загальновживаним позначенням як позначення товару (послуги) певного виду є:

  • номенклатурна (загальна, родова, видова) назва товару (послуги), наприклад, автомобіль, олія соняшникова, по­шив одягу;
  • назва певного живого організму (сорту рослин, породи тварин, штаму мікроорганізму тощо), наприклад, пшениця "Миронівська", корова "Українська чорно-ряба";
  • штам мікроорганізму Staphylococcus aureus "ATCC 6538";
  • назва певного іншого товару (послуги), яка добросовісно застосовується кількома незалежними одна від одної осо­бами, наприклад, хліб "Український", вода "Лимонад", ма­газин "Дитячий світ", лікарські засобі "Аскорбінова кисло­та".

17. Складаються лише з позначень чи даних, що є описовими

при використанні щодо зазначених у заявці товарів і послуг або у зв'язку з ними, зокрема вказують на вид, якість, склад, кількість, властивості, призначення, цінність товарів і послуг, місце і час виготовлення чи збуту товарів або надання послуг.


Описовими вважаються позначення,які прямо вказують (опису­ють) на товар чи послугу, тобто є назвами товарів або послуг, або опи­сують його складові чи інші характеристики, властивості тощо; можли­вий результат або ціль використання цього товару чи послуги тощо.

До таких позначень належать, зокрема прості назви товарів; прямі зазначення категорії якості товарів або такі, що їх описують; властивості товарів, в тому числі такі, що носять хвалебний характер; матеріал, або склад сировини; вагу; об'єм; ціну товарів: дату виробництва товарів; іс­торичні дані щодо заснування виробництва; зображення нагород, що присуджені товарам; найменування підприємств, адреси виробників то­варів або посередників; цілі або результат використання певних товарів і послуг; географічні терміни (топоніми), які певним чином описують гео­графічне походження товару чи послуги.

Стосовно лікарських засобів такими позначеннями є позначення, що:

мають описовий характер щодо певного виду лікарських засобів, наприклад, "знеболювальний засіб", "таблетки від кашлю", "анестетик" тощо;

мають хвалебний характер, або містять відповідні елемен­ти, «екстра», «люкс», «супер», «чудовий» «екологічно чис­тий», "панацея" тощо;

використовуються для позначення характеристик препара­тів, у тому числі виду, якості, ефективності, властивостей, призначення, цінності, а також місця чи способу виробниц­тва ("протизапальний засіб", "знеболювальний засіб", "від головного болю");

є вказівкою на склад препарату ("левоміцетину - 2,5 г, кис­лоти борної - 1 г, спирту етилового - 50 г");

Позначення, що має у своєму складі тільки описові елементи, в ці­лому вважається таким, що не має розрізняльної здатності.

Розрізняльна здатність може бути властива позначенню знака з моменту його створення або набута ним внаслідок використання.

Розрізняльна здатність в цілому може умовно розподілятися за ка­тегоріями знаків, що розміщені вдовж діапазону розрізняльної здатності за ступенем її зменшення.


 

 

 

 

 

 

До таких категорій відносяться        
фантазійний знак (Fanafull)   Довільний знак (Arbitrary)   Ассоціативний знак (Suggestive)   Описовий знак (Descriptive)   видовий знак (Generic)
       

"Фантазійні" знаки - штучно створені позначення (неологізми), які призначені виключно для цілей використання як знаки для товарів і по­слуг. Фантазійні знаки характеризуються найбільшим рівнем розрізняль­ної здатності. Приклади фантазійних знаків: "Kodak", "XEROX";.

Проте, існує небезпека перетворення фантазійних знаків у видові знаки. Наприклад, зареєстровані у свій час як знаки, позначення "bikini", "ESKALATOR";,з часом перетворилися у видові назви товарів і втратили розрізняльну здатність.

"Довільні" знаки - позначення, в яких звичайно відомі слова або терміни використовуються у незвичайному застосуванні, і, які не опису­ють товари або послуги. Наприклад, позначення "Apple";для комп'ютерів. "ЛОТОС";для програмного забезпечення.

Довільні знаки визнаються такими, що мають розрізняльну здат­ність.

"Асоціативні" знаки - позначення, які викликають асоціації про особливості товарів і послуг, пробуджують ідею або образ позначувано-го об'єкта і потребують певної уяви споживачів, проте не описують їх прямо.

Незважаючи на те, що асоціативні знаки за ступенем розрізняльної здатності є менш "сильними", ніж фантазійні або довільні знаки, вони частіше використовуються завдяки наявності у свідомості споживачів асоціативного зв'язку знака з товаром або послугою, тобто певним чи­ном виконують інформативну функцію. Асоціативні знаки визнаються такими, що мають розрізняльну здатність.

Наприклад, позначення "MICROSOFT1,що містить у складі частину "soft", яка асоціюється з програмним забезпеченням для комп'ютерів. "КАРАПУЗ";- для дитячого харчування, "BABY DRY";- для дитячих під-гузників.

"Описові" знаки - позначення, що описують товар або послугу, тобто вказують на вид, якість, склад, кількість, властивості, призначення, цінність товарів і послуг і час виготовлення чи збуту товарів або надання послуг.


 


і 6



На відміну від асоціативних знаків, описовість знака встановлюється одразу при першому зоровому або фонетичному сприйнятті знака і не потребує певної гри уяви. Позначення, що в цілому є лише описовим, не має розрізняльної здатності.

Приклади описових позначень: "104 KEY";- для комп'ютерних кла­віатур (описує число ключів на клавіатурі), "FAST BAUD";- для модемів (описує швидкодію модему), "ЧОРНЕ";- для пива (вказує на сорт пива).

Проте, описовим позначенням може бути надана правова охорона, якщо вони набули вторинного значення (secondary meaning), тобто на­були розрізняльної здатності внаслідок тривалого використання або че­рез широку рекламу до дати подання заявки. Набуття вторинного зна­чення часто доказується через використання результатів опитування споживачів, які вказують, що позначення, яке може бути визнане описо­вим, вже сприймається споживачами як знак.

Приклади знаків, які можуть вважатися описовими, але які набули розрізняльної здатності через використання (вторинного значення): "DIGITAL";- для комп'ютерів, "WINDOWS";- для програмного забезпе­чення windowing.

"Видові" знаки - позначення, що є прозивною назвою товару або послуги або родовою (видовою) категорією товарів або послуг (загаль­новживані як позначення товарів і послуг певного виду), а також позна­чення, які використовувались як знак для певних товарів і які, внаслідок їх тривалого використання для одного й того ж товару різними виробни­ками (особами), увійшли у повсякденну мову як назва цього товару

Наприклад, позначення "РУБЕРОІД";- для дахових покриттів.

На відміну від описових знаків, видовим позначенням не може бути надана правова охорона, навіть якщо вони рсіоіамуються настільки ак­тивно, що вторинне значення може бути усвідомлено споживачем.

18. Оманливі або такі, що можуть ввести в оману

Не можуть одержати правову охорону також позначення, які є ома­нливими або такими, що можуть ввести в оману щодо товару, послу­ги або особи, яка виробляє товар або надає послугу.

З метою роз'яснення змісту терміну "оманливий або такий, що може ввести в оману";з'ясуємо тлумачення цих термінів Звернемося до відповідних тлумачних словників.

Философский словарь под ред. И Т. Фролова. - 4-е изд.-М.: Полити­здат, 1981:


Ложь

Ложь - высказывание, искажающее действительное положение вещей. Гносеологически Л. определил еще Аристотель, считая лож­ным то, что находится в противоречии с действительностью: если суждение соединяет то, что разъединено в действительности, или разъединяет то, что в действительности соединено, то оно ложно. От л. следует отличать бессмыслицу, или абсурд. С психологической и этической т. Эр. следует различать Л. сознательную и ненаме­ренную (Заблуждение)







Дата добавления: 2015-10-01; просмотров: 672. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

В эволюции растений и животных. Цель: выявить ароморфозы и идиоадаптации у растений Цель: выявить ароморфозы и идиоадаптации у растений. Оборудование: гербарные растения, чучела хордовых (рыб, земноводных, птиц, пресмыкающихся, млекопитающих), коллекции насекомых, влажные препараты паразитических червей, мох, хвощ, папоротник...

Типовые примеры и методы их решения. Пример 2.5.1. На вклад начисляются сложные проценты: а) ежегодно; б) ежеквартально; в) ежемесячно Пример 2.5.1. На вклад начисляются сложные проценты: а) ежегодно; б) ежеквартально; в) ежемесячно. Какова должна быть годовая номинальная процентная ставка...

Выработка навыка зеркального письма (динамический стереотип) Цель работы: Проследить особенности образования любого навыка (динамического стереотипа) на примере выработки навыка зеркального письма...

Основные структурные физиотерапевтические подразделения Физиотерапевтическое подразделение является одним из структурных подразделений лечебно-профилактического учреждения, которое предназначено для оказания физиотерапевтической помощи...

Почему важны муниципальные выборы? Туристическая фирма оставляет за собой право, в случае причин непреодолимого характера, вносить некоторые изменения в программу тура без уменьшения общего объема и качества услуг, в том числе предоставлять замену отеля на равнозначный...

Тема 2: Анатомо-топографическое строение полостей зубов верхней и нижней челюстей. Полость зуба — это сложная система разветвлений, имеющая разнообразную конфигурацию...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.01 сек.) русская версия | украинская версия