Студопедия — ІІІ. Задачі
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

ІІІ. Задачі






1. Визначте об’єктивну сторону злочинів проти основ національної безпеки і вкажіть ознаки, які їх характеризують.

Які з цих складів злочинів є матеріальними, які формальними і яке це має практичне значення?

 

2. Назвіть 3-4 злочини, передбачені розділом ІІ Особливої частини КК України, які можуть бути вчинені:

а) лише шляхом дії;

б) лише шляхом бездіяльності;

в) як шляхом дії, так і шляхом бездіяльності.

Дайте поняття і з’ясуйте ознаки кримінально-правової дії і бездіяльності.

Вкажіть за яких умов наступає кримінальна відповідальність за злочинну бездіяльність.

 

3. Капітон визнаний винним у незаконному придбанні і зберіганні трьох фінських ножів.

Чи є дії Капітона злочинними? Ознайомтесь із ст. 263 КК України.

Варіант: Капітон визнаний винним у незаконному придбанні і зберіганні і носінні гладкоствольної мисливської рушниці.

 

4. Харитонов на власній автомашині поїхав разом з Салієм і Лопатою на рибалку, яка закінчилась випивкою. Оскільки Харитонов був дуже п’яний і керувати автомобілем не міг, Салій, що також знаходився в нетверезому стані, посадив його на заднє сидіння, де той зразу ж заснув, а сам сів за кермо. Поруч з ним сів Лопата. Внаслідок перевищення Салієм швидкості автомашина перевернулась, при цьому був тяжко травмований Лопата, який по дорозі в лікарню помер. Салій був засуджений за ч. 2 ст. 286 КК України, а Харитонов – за ст. 287 КК України.

Чи обґрунтовано засуджені Салій і Харитонов?

5. Під час відлиги з даху четвертого поверху зірвався кусок льоду, зломившись об асфальт тротуару, з тріском розлетівся на уламки перед ногами Січкаря. Від несподіванки Січкар відбіг у бік збивши при цьому з ніг Моравську. При падінні Моравська зламала руку і розбила дорогоцінну вазу, яку перед тим купила в магазині.

Чи є дії Січкаря злочинними.

6. Будучи в нетверезому стані, Спиця забув у тролейбусі піджак, в кишені якого знаходилась одержана в цей день заробітна плата і особисті документи. Щоб виправдатись перед дружиною, він заявив в міліцію, що його пограбували. За завідомо неправдиве повідомлення про вчення злочину Спицю було засуджено за ст. 383 КК України. В апеляційній скарзі засудже6ний просив вирок скасувати, мотивуючи це тим, що в результаті його заяви нікому ніяких шкідливих наслідків не заподіяно. Ознайомтесь зі статтею 383 КК України.

Чи підлягає скарга Спиці задоволенню?

Дайте поняття злочинних наслідків, назвіть їх види і вкажіть, яке кримінально-правове значення вони мають.

7. Цап і Клочай зв’язавши сторожа Боровика і, затягнувши йому кляпом рота, викрали з каси підприємства „Водограй” 300грн. Чи може бути Боровик притягнутий до кримінальної відповідальності за ст.186 КК України?

Назвіть ознаки об’єктивної сторони злочину, вчиненого Боровиком.

Варіант: Цап і Клочай, погрожуючи Боровику вбивством, примусили його відкрити касу.

 

8. Завідуюча дитсадку Мухіна в порушення встановлених правил прийому на роботу в дитячі установи зарахувала на посаду виховательки Носову, не зажадавши від неї документів медичного огляду. Невдовзі у Носової був виявлений рецидив небезпечного інфекційного захворювання, Мухіна була засуджена за халатність. Визнаючи її винною у вчиненні цього злочину, суд вказав, що неналежне виконання Мухіною своїх службових обов’язків, в результаті чого на роботу в дитсадок була зарахована особа, хвора на небезпечне інфекційне захворювання, могло призвести до заподіяння істотної шкоди – хвороби дітей.

Ознайомтесь зі статтею 367 КК України.

Чи є у вчиненому Мухіною ознаки об’єктивної сторони злочину, передбаченого ст. 367 КК України?

 

9. Завідуючий складом райспоживспілки Шабанов продав 500 мішків, а одержані гроші в сумі 440 грн. привласнив. З метою приховати вчинене розкрадання він підробив накладну про відпуск цих мішків комбінатові побутового обслуговування населення і передав її в бухгалтерію райспоживспілки, а сам через тиждень з роботи звільнився. Фіктивність накладної була виявлена головним бухгалтером райспоживспілки Теслюком при звіренні взаємних рахунків між райспоживспілкою і комбінатом, яке однак, в порушення встановлених правил було проведеним не на протязі трьох днів з дня надходження накладної в бухгалтерію, а лише через 15 днів. Шабанов був засуджений за ч. 1 ст. 191 КК України, а Теслюк – за ст. 367 КК України. Теслюк визнаний винним у тому, що в результаті несумлінного ставлення до своїх службових обов’язків не провів своєчасно звірення взаємних розрахунків з іншими організаціями, що дозволило завідуючому складом Шабанову викрасти колективне майно на суму 440 грн.

Чи обґрунтовано засуджений Теслюк?

 

10. Водій Шульга на автомобілі „Швидка допомога” з несправними гальмами виїхав за викликом до хворого. Рухаючись дорогою він побачив велосипедиста і подав звуковий сигнал і став об’їжджати його з лівого боку по ходу руху з дотриманням правил обгону. В цей момент велосипедист раптово повернув ліворуч, вдарився в передню частину автомобіля і від отриманої травми помер. Шульга був засуджений за ч.2 ст.286 КК України.

Ознайомтесь зі статтею286 КК України.

Чи обґрунтований вирок суду?

Варіант: Автомобіль наїхав на велосипедиста, коли той переїжджав вулицю.

 

11. Підібравши ключі, Струк пробрався в квартиру Лисянської і викрав звідти найбільш цінні речі. Лисянська проживала, в будинку одна і в цей час, як і розрахував Струк, була на роботі.

Варіант: В зв’язку з хворобою Лисянська в цей день була в дома. Зайшовши в будинок і побачивши Лисянську, Струк порадив їй не здіймати галасу, бо, по-перше, її все одно ніхто не почує-оскільки нікого з сусідів не має в дома, а по-друге, в противному разі він знищить все майно, яке є в будинку. Злякавшись, Лисянська мовчала. Струк забрав найбільш цінні речі і пішов.

Що таке спосіб вчинення злочину і яке він має кримінально-правове значення?

Охарактеризуйте способи вчинення злочинів, передбачених главою V Особливої частини КК України.

Яким способом, вчинив викрадення Струк і як кваліфікувати його дії в першому і другому випадках?

 

12. Кравця визнано винним у тому, що він підробив посвідчення механіка по обслуговуванні і експлуатації ліфтів на ім’я своєї дружини. будучи викритим у вчиненні цього злочину за ст. 358 КК України, Кравець запропонував слідчому, у провадженні якого була дана справа хабар і поклав на стіл конверт з грошима. Слідчий конверт не взяв, а запросив до кабінету свого співробітника та склав протокол огляду конверта, в якому виявилось 500грв.

Дайте оцінку вчиненого. Вкажіть об’єктивну сторону злочинів передбачених ст.ст. 368, 369 КК України.

 

13. Кунтий визнаний винним у вчиненні злочину, передбаченого ч.2 ст.121 КК за таких обставин. Біля 19 години, управляючи кіньми, запряженими в сані, в яких знаходилась, крім нього його дружина та Зарічна, рухався в напрямку моста через річку. Ідучи серединою дороги він допустив зіткнення з зустрічною автомашиною. Сані попали під передню частину автомашини і Зарічній були спричиненні тяжкі тілесні ушкодження, внаслідок яких сталася смерть потерпілої. В ході розслідування встановлено, що коні бігли швидко і на перехресті доріг їх осліпило світло фар зустрічної автомашини. Коні злякались і понесли галопом. Кунтий намагався утримати їх, але безуспішно. На мосту сані розпались і боком пішли до центру дороги, ближче до полоси зустрічного руху, вдарившись в зустрічну автомашину сані попали під її передню частину, в результаті чого була смертельно травмована Третина.

Чи є в діях Кунтого об’єктивні ознаки складу злочину, передбаченого ч.2 ст. 121 КК України?

Дайте правову оцінку події.

 

14. Сорока купляв вино в магазині. Продавець магазина, вважаючи, що Сорока вкрав одну із 3 пляшок вина, заявила про це працівнику міліції Кілю. Хоч Сорока стверджував, що за всі три пляшки вина він заплатив гроші. Кіль не розібравшись, затримав Сороку і доставив його до відділення міліції. Там Сорока нецензурно лаявся, погрожував розправою Кілю, бив ногами в двері камери для тимчасового затриманих чергової частини відділення міліції, вдарив чергового Маслова, заподіявши йому легкі тілесні ушкодження з короткочасним розкладом здоров’я, за що був засуджений за ст.342 КК України.

Ознайомтесь зі ст. 342 КК України.

Визначте об’єктивну сторону цього злочину і дайте відповідь чи є підстави для притягнення до кримінальної відповідальності Сороки? (Відповідальність за опір працівнику міліції настає у випадку, коли працівник міліції діє законно і обґрунтовано).

 

15. Вироком місцевого суду Маслов і Петров засуджені за ч. 3 ст.189 КК України за те, що вони вимагали у Дмитрієва 15тис. грн. погрожуючи застосувати насильство до нього і членів його сім’ї. Суд встановив, що Дмитрів на вимогу Маслова і Петрова поклав в обумовленому місці грошову „куклу”, в якій фактично було 100 грн. Коли Маслов і Петров забирали пакунок, вони були затримані.

Визначте об’єктивну сторону ч. 3 ст. 189 КК України і дайте відповідь чи є підстави для притягнення Маслова і Петрова до кримінальної відповідальності саме за ч. 3 ст. 189 КК України.

 

16. Павлов працюючи в нічну зміну, зайшов до комори рибзаводу і став викрадати в’ялену рибу. Коли вже склав у мішок біля 40 кг. риби, то побачив, що одні з дверей почали повільно відчинятись. В коморі світло було слабке і Павлову здалось, що хтось заходить. Щоб не бути затриманим, Павлов схопив мішок з рибою і втік. По справі було доведено, що в той час коли Павлов викрадав рибу, до комори ніхто не заходив і його там ніхто не бачив. Дайте правову оцінку діянь, які, які вчинив Павлов.

Чи є у вчиненому Павловим ознаки об’єктивної сторони злочину, передбаченого ст. 183 КК України?

17. Андрієва, працюючи завідуючою продуктової бази райспоживспілки, халатно відносилась до виконання своїх обов’язків. Вона невчасно виписувала розхідні документи на цінності, що відпускалися, неправильно вказувала в них кількість товарів і ціну, не контролювала відпуск товарів. В результаті не виконання покладених на неї обов’язків Андрієва допустила недостачу на 1500 грн. Вироком місцевого суду Андрієва була засуджена за ст. 367 КК України на основі тлумачення диспозиції ст. 367 КК України.

Назвіть ознаки об’єктивної сторони злочину, вчиненого Андрієвою.







Дата добавления: 2015-10-01; просмотров: 825. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Измерение следующих дефектов: ползун, выщербина, неравномерный прокат, равномерный прокат, кольцевая выработка, откол обода колеса, тонкий гребень, протёртость средней части оси Величину проката определяют с помощью вертикального движка 2 сухаря 3 шаблона 1 по кругу катания...

Неисправности автосцепки, с которыми запрещается постановка вагонов в поезд. Причины саморасцепов ЗАПРЕЩАЕТСЯ: постановка в поезда и следование в них вагонов, у которых автосцепное устройство имеет хотя бы одну из следующих неисправностей: - трещину в корпусе автосцепки, излом деталей механизма...

Понятие метода в психологии. Классификация методов психологии и их характеристика Метод – это путь, способ познания, посредством которого познается предмет науки (С...

Гидравлический расчёт трубопроводов Пример 3.4. Вентиляционная труба d=0,1м (100 мм) имеет длину l=100 м. Определить давление, которое должен развивать вентилятор, если расход воздуха, подаваемый по трубе, . Давление на выходе . Местных сопротивлений по пути не имеется. Температура...

Огоньки» в основной период В основной период смены могут проводиться три вида «огоньков»: «огонек-анализ», тематический «огонек» и «конфликтный» огонек...

Упражнение Джеффа. Это список вопросов или утверждений, отвечая на которые участник может раскрыть свой внутренний мир перед другими участниками и узнать о других участниках больше...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.012 сек.) русская версия | украинская версия