Студопедия — Методи історіографії
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Методи історіографії






Серед методів історіографії розрізня­ють: 1) засоби конкретного історіографічного аналізу та 2) методи історіографічного синтезу.

Принципи історіографічного аналізу знайшли узагальнен­ня у так званій «історіографічній моделі», що була запропоно­вана у 1960 - 1970-х роках А. Сахаровим, який у свою чергу спирався на здобутки своїх попередників Л. Черепніна, М.В. Нечкіноїтаін.11 дана модель - це «ідеальний тип», розу­мова конструкція, що оперує низкою «факторів історії науки» (термін належить А. Сахарову).

Перший чинник чи складову «моделі» історіографічного ви­вчення становить аналіз соціокультурних передумов стану та розвитку історичної науки певної доби, окремих наукових на­прямів, шкіл, діяльності конкретного історика. Йдеться про рівень соціально-економічного розвитку, політичну систему суспільства, стан духовного життя, культури, науки, урядову політику щодо історичної науки, історичну освіту, шкільницт­во, організацію науки, наукові установи, засоби популяризації історичних знань, впровадження їх у масову свідомість.

Наступний чинник історіографічного аналізу - це характер проблематики історичних досліджень. Тематика історичних досліджень має певний зв'язок із соціокультурними умовами стану історичної науки. Відомо, що з другої половини XIX ст., коли Росія та решта європейських країн вступили у смугу еко­номічного піднесення, на зміну політико-династичній пробле­матиці приходить соціальна та економічна історія суспільства, історія господарства, історія техніки тощо. Після Жовтневої ре­волюції, за часів соціалістичного будівництва чільне місце се­ред історичних досліджень радянських істориків посідала істо­рія класової боротьби, селянських воєн та повстань, національ­но-визвольних та революційних рухів, історія партії, робітни­чого класу, історія економіки. З другої половини XX ст. в епоху «малих альтернатив» та пріоритету «загальнолюдських варто­стей», цінності життя, людської особистості провідним напря-

мом в історичних дослідженнях стає антропологічно орієнтова­на соціальна історія, предметом якої є не стільки великі со­ціальні групи (класи, нації, страти), скільки звичайна людина, «мовчазна більшість» в історії.

Проблематика історичних досліджень у свою чергу зумовлює обсяг та рівні джерельної бази дослідження, методику та прин­ципи джерелознавчого аналізу. Процес інтенсивного накопичен­ня джерел з соціальної та економічної історії у другій половиш XIX ст. мав своїм наслідком застосування в історичних до­слідженнях методики обробки масових документальних джерел, наприклад, методики статистичного аналізу. У 1960-х роках в умовах певного технічного забезпечення виникає і набирає сили така спеціальна галузь джерелознавства, як «усна історія». В 1967 р. навіть була заснована «Асоціація усної історії СІЛА». Цікаво, що «усна історія» має аналоги і в радянській історіографії. Істпарти на початку свого існування здійснювали цілеспрямо­вану програму широкого анкетування ветеранів та учасників революційного і робітничого руху. М. Горькому належить ідея створення шляхом використання спогадів та опитування бага­тотомної «Історії фабрик і заводів». Зараз відбувається пошук нетрадиційних джерел у зв'язку із розвитком таких напрямів в історичному дослідженні, як локальна, сімейна історія, істо­рія повсякденності, мікроісторія. Поширюється практика зби­рання родинних архівів, запису свідчень учасників політичних та військових подій першої половини та середини XX ст.

Найважливішим чинником історіографічного аналізу є хи рактеристика методологічних принципів історичного дослі­дження. Методологічні принципи реалізуються через стиль історичного мислення. Зміна стилів історичного мислення є рушійною силою процесу історичного пізнання.

Нарешті, кінцевою метою історіографічного аналізу є дослід­ження історичних концепцій, схем та теорій. Наукова схема, історична концепція є одночасно метою і доробком пізнаваль­ної діяльності певного напрямку, конкретного історика. Зміст концепції, як у краплі води, відображає стан науки свого часу з усіма властивими їй ознаками і суперечностями. Для усвідом­лення змісту концепції необхідне вивчення зовнішніх і внутрішніх передумов її виникнення та існування.

Серед методів «історіографічного синтезу» можна назвати класовий, культурологічний та сцієнтистський. У структу­рах радянської історичної свідомості найбільш поширеним був класовий підхід, згідно з яким історія науки сприймалась як боротьба ідей та течій в науці, що віддзеркалювала класові відносини та зацікавлення у суспільстві. Сенс історіографічнего процесу становила боротьба ідей у напрямку до матеріаліс­тичного розуміння історії. Під таким кутом зору історія історич­ної науки часто ототожнювалась з історією суспільної думки. До речі, Дмитро Дорошенко також, оцінюючи роль ідеології у процесі розвитку української історіографії, ототожнював її з ходом «української національно-історичної науки».

Культурологічний підхід до історіографії означає сприйнят­тя її як складової історії культури. Звідси все те, що у будь-якому вигляді відображає історичне минуле (література, фольклор, живопис) залучається до предмета історіографії. Культурологіч­ний підхід зосереджується здебільшого на зовнішніх аспектах історії науки, як-от: вплив освіти, філософії, літератури, мистец­тва, культурно-громадського життя, наукової політики уряду на стан та розвиток історичної науки. Нині культурологічний підхід набуває нового змісту. Справа в тому, що зараз на порядку ден­ному науки антропологічні проблеми - особистості, суб'єкта пізнавальної діяльності, психології та естетики творчості істори­ка. Постать історика, дослідника минулого - це головний пред­мет і мета сучасного історіографічного дослідження.

Разом з тим процес історичного пізнання функціонує за свої­ми внутрішніми законами. На усвідомлення внутрішньої логі­ки науки, механізмів виникнення та зміни історичних ідей і концепцій спрямований сцієнтистський (науковий) принцип вивчення минулого науки. Абсолютизація того чи іншого підхо­ду - класово-націоналістичного, культурологічного чи сцієнти-стського - це глухий кут. Щоправда, сучасний рівень історико-наукового пізнання не виключає домінанти одного з цих ме­тодів у поєднанні з іншими. Здебільшого перевага віддається використанню цих методів або їхніх елементів у всіляких ком­бінаціях. З огляду на це, українська історіографія постає як до­робок духовності, східнослов'янської культурної традиції, націо­нальної освіти та науки, як науковий феномен, національні ознаки якого набували дедалі більшої виразності у процесі вход­ження до світової історичної науки.

Сферою, де збігаються різні методи історіографічного дослі­дження, є вивчення ментальних структур свідомості та діяль­ності історика. Мають рацію спостереження сучасного дослід­ника Павла Магочия про два типи національної свідомості на-родів, що належали до поліетнічних державних утворень. Йдеться про національну свідомість української еліти, історич­не буття якої обмежувалося кордонами Російської та Австрійсь­кої імперій.

Подвійний, амбівалентний характер свідомості культурних верств традиційного українського суспільства канадський дослідник характеризує за допомогою таких понять, як ієрархія численних лояльностей та принцип взаємовиключних свідомо стей. Перший тип свідомості українця кінця ХУІП-ХІХ ст. пе­редбачає цілком природне для нього відчуття себе водночас І українцем-«малоросом», і росіянином. Саме так усвідомлюва­ли себе нащадки козацької старшини, які шукали прав та при­вілеїв російського дворянства. Носіями ієрархії численних ло­яльностей були високі посадові особи, відомі культурно-гро­мадські діячі українського походження, що перебували на службі Російській імперії - Олександр Безбородько, Василь Ру-бан, Федір Туманський, Михайло Антоновський, Яків Галін-ковський, Дмитро Трощинський, Микола Гоголь. Тих українців, які вірили в існування гармонійної сполуки між відданістю Україні та лояльністю до Росії, на думку П. Магочия, слід вва­жати частиною «природної ієрархії численних лояльностей, яко присутнє у багатьох національних відродженнях включно з ук­раїнським».

Другий тип свідомості української культурної еліти XIX ст. орієнтований на визнання будь-якого одного з національних пріоритетів, системи культурно-національних цінностей. Прин­цип взаємовиключних свідомостей означає, що «неможливо бути росіянином з Малоросії або поляком з України», варто ли­шатися або українцем, або росіянином, або поляком.

Втім, специфіка української національної свідомості, особ­ливо процесу культурного відродження в Україні, полягає у співіснуванні цих двох типів свідомості. Увесь хід українського національного відродження, а в ширшому контексті - станови­ще до недавнього часу українців в Радянській Україні, П. Ма-гочий характеризує «як історію конфлікту між структурою чис­ленних культурних і національних лояльностей, з одного боку, і структурою взаємовиключних свідомостей - з другого, і як істо­рію того, як цей конфлікт іноді травматичне, а іноді творчо впли­вав на осіб, які опинялися в ньому».

Українська історіографія - це також історія співіснування, конфронтації та еволюції різних типів свідомості діячів україн­ської історичної науки. Отже, у структурах численних лояль­ностей формувалися історичні погляди Д. Бантиш-Каменсько-го, грузинського князя, збирача українських народних пісень М. Цертелєва, М. Маркевича, І. Срезневського. Історико-публі-цистичні твори відомих громадських діячів Г. та В. Полетик, так само, як «Історія Русів», були написані з позицій виключної ідентичності. Щодо типу історичної свідомості Т. Шевченка, то, як вважає П. Магочий, «на відміну від більшості своїх сучас­ників, які приймали ієрархію численних лояльностей, Шевченко мислив тільки термінами взаємовиключної російської або ук­раїнської свідомості»*.

Українська історіографія дає чимало прикладів еволюції типів національної ідеології знакових постатей української історичної науки. Так, В. Антонович, І. Франко в ході своєї ідейної еволюції згодом прийшли до поняття взаємовиключних свідомостей. М. Костомаров, П. Куліш, Я. Головацький, І. Вагилевич пройш­ли складний шлях від принципу взаємовиключних свідомостей до ієрархії численних національних і культурних лояльностей.

Таким чином, впровадження в сферу історії історичної на­уки понять численних лояльностей та взаємовиключних свідо­мостей доцільне при розв'язанні передусім суперечливих пи­тань української історіографії, спростуванні історіографічних штампів та ідеологічних упереджень. Широке використання цих понять у навчальному та науковому процесах сприятиме збагаченню понятійного апарату сучасної історіографії.

 

15.







Дата добавления: 2015-10-01; просмотров: 1171. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Объект, субъект, предмет, цели и задачи управления персоналом Социальная система организации делится на две основные подсистемы: управляющую и управляемую...

Законы Генри, Дальтона, Сеченова. Применение этих законов при лечении кессонной болезни, лечении в барокамере и исследовании электролитного состава крови Закон Генри: Количество газа, растворенного при данной температуре в определенном объеме жидкости, при равновесии прямо пропорциональны давлению газа...

Ганглиоблокаторы. Классификация. Механизм действия. Фармакодинамика. Применение.Побочные эфффекты Никотинчувствительные холинорецепторы (н-холинорецепторы) в основном локализованы на постсинаптических мембранах в синапсах скелетной мускулатуры...

ФАКТОРЫ, ВЛИЯЮЩИЕ НА ИЗНОС ДЕТАЛЕЙ, И МЕТОДЫ СНИЖЕНИИ СКОРОСТИ ИЗНАШИВАНИЯ Кроме названных причин разрушений и износов, знание которых можно использовать в системе технического обслуживания и ремонта машин для повышения их долговечности, немаловажное значение имеют знания о причинах разрушения деталей в результате старения...

Различие эмпиризма и рационализма Родоначальником эмпиризма стал английский философ Ф. Бэкон. Основной тезис эмпиризма гласит: в разуме нет ничего такого...

Индекс гингивита (PMA) (Schour, Massler, 1948) Для оценки тяжести гингивита (а в последующем и ре­гистрации динамики процесса) используют папиллярно-маргинально-альвеолярный индекс (РМА)...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.011 сек.) русская версия | украинская версия