Студопедия — Джерела. Поняття й терміни:Артхашастра, балі, брахман, вайші, варна, веди, власність, делікт, докази, дхарма
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Джерела. Поняття й терміни:Артхашастра, балі, брахман, вайші, варна, веди, власність, делікт, докази, дхарма






Закони Ману

 

Поняття й терміни:Артхашастра, балі, брахман, вайші, варна, веди, власність, делікт, докази, дхарма, дхармашастри, Закони Ману, каста, ко­дифікація, композиція, кшатрії, об’єкт права, паришад, пурохіта, раджа, сенапаті, система права, синкретизм, суб’єкт права, теократія, чандали, шудри.

 

Казуси

1. Одружений Матхурі, привів до своєї оселі іншу жін­ку, представивши своїй дружині Рохель її як свою нову дружину. Рохель зауважила, що чо­ловік не може так учинити з нею після більше ніж десяти років спільного проживання. Проаналізуйте ситуацію з точки зору норм Законів Ману.

 

2. За договором найму Шуту мав збирати виноград на плантації Кушнану. Шуту зібрав майже весь урожай і коли ніс останній кошик, спіткнувшись зламав собі руку. Кушнану заявив, що Шуту не виконав умови договору, а тому він йому не зможе заплатити обі­цяне. Шуту зауважив, що було зіб­рано весь виноград, а травму отримав уже після виконаної роботи. Проко­ментуйте ситуацію. Як вирішити суперечку за Законами Ману?

 

3. На пропозицію Таксіла, який був на військовій службі в раджі, продати йому весь урожай винограду восени, за ціну нище ринкової, Матхурі, не вагаючись, погодився. Адже тепер не потрібно було везти товар на базар. Про договір дізнався брат Матхурі Уджаїн від його дружини й був здиво­ваний, що Таксіл купує майбутній урожай винограду майже за безцінь. Дружина Матхурі припус­тила, що чоловік діяв не свідомо. Уджаїн доче­кавшись збору врожаю по­дав до суду скаргу на визнання угоди недійсною. Прокоментуйте ситуацію. Які аргументи навів Уджаїн у позові згідно За­конів Ману?

 

4. Таксіл, що належав до касти воїнів, вирішив на ділянці землі, що діс­талася йому за борги від Матхурі, висадити виноград. Тим більше, що по­пит на виноград зростає й можна заробити додаткові гроші. Але йому не­обхідно подумати, щоб про цю справу ніхто не дізнався. Прокоментуйте ситуацію. Чого боявся Так­сіл і чому за Законами Ману?

 

5. У будинку після смерті Уджаїна проживали його сини Варанісі (неодру­жений) та Адхарі з дружиною та їх неповнолітнім сином, який вважав, що в нього двоє батьків, називаючи батьком і Адхарі й Варанісі. Прокомен­туйте ситуацію. Яку особливість родинно-сімейних відносин можна ви­явити на цьому прикладі та її нормативне визначення в Законах Ману?

 

6. Матхурі привів іншу жінку, і сповістив своїй дружині, що вона буде та­кож проживати в їхньому загальному будинку в статусі дружини. Пояс­нити свій учинок Матхурі не вважав за потрібне, лише зазначив, що за свя­тими дхармами його вчинок виправданий. Що таке дхарми? Прокомен­туйте ситуацію за Законами Ману.

 

7. Декхан уклав із Раджмоном договір про надання останнім позики для будів­ництва будинку, а забезпечувала угоду заставна плантація з виногра­дом. Будівництво бу­динку в силу об’єктивних причин виявилося набагато дорожчим. Декхан змушений був узяти нову позику. Хоча Раджмон і пого­дився відтермінувати повернення двох позик, вирішив усе таки продати заставну виноградну плантацію, вважаючи її своєю власністю, згідно зі ст. 147, гл. VIII Законів Ману. Прокоментуйте ситуацію за Законами Ману

 

8. Шаші після досягнення угоди про ціну плуга для обробки землі, передав Раші потрібну суму грошей. Але з’ясувалося, що Раші не є власником плуга, а користувався за згоди іншого власника, який, дізнавшись про угоду, звернувся до суду з позовом про повернення йому його речі – плуга на правах його власності. Прокоментуйте ситуацію за Законами Ману. Як ви­рішити цю справу за законником?

 

9. Раші домовився із Шаші про купівлю плуга для обробки землі. Шаші звернув увагу, що плуг новий, а тому ціна буде значно вищою за ринкову. У перший же день роботи в плуга відпав лемех. Шаші після звернення Раші про повернення назад плуга, заперечив. Як розв’язати суперечку між покупцем і продавцем за Законами Ману?

 

10. Раджів (шудр) на звернення Малатха (кшатрій) про надання 100 кг рису для посіву, погодився з пропозицією повернути йому після збору врожаю не 100, а 150 кг. Після збору врожаю, Малатха зауважив, що за по­годних умов той не зміг зібрати достатньо рису, щоб повернути весь борг за угодою. Раджів запропонував йому відпрацювати борг. Прокоментуйте ситуацію. Як вирішити справу за Законами Ману?

 

11. Малатха (кшатрій) звернувся до Раджіва (вайші) з проханням прий­няти на зберігання цінну річ на один рік, так як вимушений вийти у вій­ськовий поход. Повернувшись через два роки, на запит про повернення речі, отримав відмову від Раджіва. Останній аргументував, що він є влас­ником речі: по-перше, угода передбачала рік зберігання, по-друге, домов­леності про зберігання на другий рік не було, по-третє, цілий рік річ вва­жалася нічия, а тому він має всі права на неї на основі давності володіння. Прокоментуйте ситуацію. Як вирішити казус за Законами Ману?

 

12. Неру домовився з Васітхою про передачу йому на зберігання сільсько­господарського інвентарю з правом користування, терміном на пів року. Але трапилася негода, сильні дощі призвели до розливу місцевої річ­ки, у результаті чого частину інвентаря було змито водою. Неру зажадав повернення всього інвентаря, як домовлялися. Васітха аргументував, що він не винний у розливі річки, до того ж стихія нанесла шкоду і його ре­чам. Прокоментуйте ситуацію. Як розв’язати суперечку за Законами Ману?

 

13. Махатха пред’явив претензії до Караджа у зв’язку з тим, що його ху­доба забрила на його поле й нанесла шкоду посівам. Караджа зауважив, що худоба не розбирається, де чуже, а де своє. Прокоментуйте ситуацію. Яке рішення може прийняти суд, якщо Махатха подасть позов за Законами Ману?

14. Магараджа найнявся до Амбаріше перевозити овочі на базар. За дого­вором найму Амбаріше надав йому повозку, збрую, коней. У місті Ма­гараджа допустив такий маневр повозкою в результаті чого скоєно наїзд на іншого торговця, який дістав тілесні ушкодження, а товар зіпсовано. Про­коментуйте ситуацію. Як вирішити цю справу за Законами Ману?

 

15. Після смерті Шивачандра його спадкова маса оцінювалася в сумі 5000 рупій. На спадок претендували три його сини, дві доньки. При цьому, перші два сини були від дружини яка належала до касти вайшів, а менший син – від дружини-кшатріянки. Старша донька наполягала, що до спадко­ємців мав бути допущений і її син на рівні з її старшими братами, посила­ючись на звичай, згідно якого її батько зажадав від неї народження сина. Прокоментуйте ситуацію. Як вирішити справу за спадком згідно законика Ману?

 

16. Кшуту, затримано в підозрі вбивства Кушнана, який перебував на військовій службі. Приводом сварки, як пояснив Кшута, стала неадекватна поведінка Кушнани на базарній площі, який безсоромно розглядав його дружину. Кшута зробив зауваження Кушнана, але той грубо його штов­хнув, діставши ножа, промовив, що він йому не рівня. Кшута перехопив руку Кушнани з ножем і в запалі спрямував у живіт останнього. Прокомен­туйте ситуацію. Якщо має місце злочин, то на яке покарання може очіку­вати Кшуту за законником Ману?

 

17. Кшута (шудр) на базарній площі висловився вголос, що поведінка Кушнана, який служить у вій­ську раджі не відповідає святим дхармам. Приводом стала словесна образа з боку Кушнана до торговця який не пос­тупився ціною. Кушнана розцінив, як образу його честі, витягнув ножа, наблизився до Кшути, але не зміг нічого зробити, бо Кшута схопив його руку з ножем і міцно тримав своїми руками. Прокоментуйте ситуацію. Хто буде покараний за нормами Законів Ману, за що і як?

 

18. Мумрат, побудувавши новий будинок, переїхав до нього зі своєю сім’єю. Вирішивши не продавати старий будинок, дозволив проживати в ньому своєму давньому знайомому Рамі. Скориставшись цією можли­вістю, Рама запропонував свої послуги в ремонті старого будинку. Через 12 років цієї угоди, Мамрат помирає, а його дорослі сини зажадали від Рами виселення з їхньго будинку. Рама відмовився, аргументуючи це тим, що є власником будинку вже 12 років. Прокоментуйте ситуацію. Як вирі­шити цю справу за Законами Ману?

 

19. Патанджали взяв у борг до наступного врожаю 10 мішків пшениці, але повернути борг вчасно не зміг. Зачекавши деякий час кредитор у су­проводі свідків з’явився в будинку Патанджали й силою забрав майно, вар­тість якого компенсувала борг. Патанджали звернувся до суду. Прокомен­туйте ситуацію. Що саме він міг зазначити в позові? Яке рішення може прийняти суд за Законами Ману?

Питання для самоконтролю

1. Чи можна Закони Ману назвати кодифікацією?

2. Дайте характеристику системи права Давньої Індії

3. Якими релігійними засобами забезпечувалося дотримання Законів Ману?

4. Чи потрібна згода нареченого і нареченої, щоб укласти шлюб?

5. Які категорії осіб не належали до власників майна і чому?

6. Що таке давність володіння?

7. Чи відомі випадки набуття права власності за давністю володіння?

8. Які умови дійсності договорів зафіксовано в Законах Ману?

9. Які засоби забезпечували дотримання норм-заборон за Законами Ману, окрім залякування жорстокими методами покарання?

 

МОДУЛЬ 2. АНТИЧНЕ ПРАВО І ДЕРЖАВА

 

Семінар 6-7. Механізм демократії Античних Афін

План

1. Полісна (державна) організація та її особливості

2. Місце реформ Солона й Клісфена в полісній організації античних Афін та їх значення

3. Місце реформи Ефіальта і Перікла у полісній організації античних Афін та їх значення

4. Народні збори: формування, структура, компетенція

5. Рада п’ятисот та її місце у механізмі публічної влади полісу

6. Колегія стратегів, колегія архонтів та їх місце у механізмі публічної влади полісу

7. Геліея та ареопаг та їх місце у механізмі публічної влади полісу

8. Законодавство античних Афін: стадії законотворення, функціональна значимість

9. Правовий статус громадян античних Афін. Проксенія, ісполітія

 







Дата добавления: 2015-10-01; просмотров: 609. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Теория усилителей. Схема Основная масса современных аналоговых и аналого-цифровых электронных устройств выполняется на специализированных микросхемах...

Логические цифровые микросхемы Более сложные элементы цифровой схемотехники (триггеры, мультиплексоры, декодеры и т.д.) не имеют...

Понятие и структура педагогической техники Педагогическая техника представляет собой важнейший инструмент педагогической технологии, поскольку обеспечивает учителю и воспитателю возможность добиться гармонии между содержанием профессиональной деятельности и ее внешним проявлением...

Репродуктивное здоровье, как составляющая часть здоровья человека и общества   Репродуктивное здоровье – это состояние полного физического, умственного и социального благополучия при отсутствии заболеваний репродуктивной системы на всех этапах жизни человека...

Случайной величины Плотностью распределения вероятностей непрерывной случайной величины Х называют функцию f(x) – первую производную от функции распределения F(x): Понятие плотность распределения вероятностей случайной величины Х для дискретной величины неприменима...

Йодометрия. Характеристика метода Метод йодометрии основан на ОВ-реакциях, связанных с превращением I2 в ионы I- и обратно...

Броматометрия и бромометрия Броматометрический метод основан на окислении вос­становителей броматом калия в кислой среде...

Метод Фольгарда (роданометрия или тиоцианатометрия) Метод Фольгарда основан на применении в качестве осадителя титрованного раствора, содержащего роданид-ионы SCN...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.012 сек.) русская версия | украинская версия