Студопедия — Джерела. 1. Плутарх. Сравнительные жизнеописания
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Джерела. 1. Плутарх. Сравнительные жизнеописания






1. Плутарх. Сравнительные жизнеописания

2. Аристотель. Афинская полития

3. Постанова афінських народних зборів про охорону демократичного ладу і переслідування ворогів демократії (кін. V ст. до н. е.).

4. Афінський закон проти тиранії (336 р. до н. е.)

Поняття й терміни: ареопаг, авторитаризм, аристократія, архонт, атимія, базилевс, буле, бу­леват, геліея, геомори, “графе парономон”, гро­мадянин, деми, демос, демократія, демагог, деміурги, дікастерія, докімасія, евпатриди, еклезія, закони Драконта, закон, ісполітія, літургії, метеки, ме­ханізм держави, навкрарії, олігархія, остракізм, періеки, полемарх, поліс, правовий статус, притані, проксенія, прос­тат, псефізми, реформа, реформи Ефіальта, реформи Клісфена, реформи Перікла, реформи Солона, сико­фант, синдики, сінойкізм, сісахвія, стратег, тритії, фесмофети, фети, філа.

 

Завдання

Заповнити таблицю: Апарат держави Афін

 

Назва дер­жавного ор­гану Функції Цілі, зав­дання Джерела фор­мування Спільне, Особливе
         

Заповнити таблицю: Стадії законотворення в Афінах

 

Ініціатор закону Підготовка зако­нопроекту Обгово­рення експертиза прийняття оприлюд­нення
           

 

Питання для самоконтролю

1. Чи були реформи Солона та Клісфена суто адміністративними?

2. Якими аргументами можна обумовити факт відмови від механізму цар­ської влади в Афінах

3. Який орган держави виконував функції виконавчої влади?

4. Які принципи використовували при призначенні осіб на державні по­сади?

5. Назвіть відмітну рису в реалізації принципу колегіальності в роботі дер­жавних органів влади

6. Хто виконував поліцейські функції у державі Афіни?

7. Як отримати афінське громадянство?

8. Хто такі метеки?

9. Яку компетенцію мали народні збори?

10. Які колегії мали місце в системі вищих органів влади?

11. Про які елементи поділу влади в Давніх Афінах можна вести мову?

12. Як формувалося буле і які його повноваження?

13. За яким принципом формувалася система державних посадових осіб?

14. Як формувалася геліея і які її функції?

15. Які елементи сучасних міжнародних правових відносин можна ви­явити в механізмі афінської держави?

 

Семінар 8-9. Закони XII таблиць

(Leges duodecim tabularum)

План

1. Причини формування писаного (формально-визначеного) права в антич­ному Римі й передумови санкціонування (правозакріплення) Законів XII Таблиць

2. Загальна характеристика Законів XII Таблиць: джерела (форма), струк­тура, спосіб викладу (особливості юридичної техніки) норм (правил пове­дінки), систематизація, особливості, принципи

3. Суб’єкти (правовий статус) і об’єкти права за Законами XII Таблиць

4. Відносини власності за Законами XII Таблиць

5. Речі та їх класифікація за Законами XII Таблиць

6. Зобов’язальні відносини за Законами XII Таблиць

7. Судовий процес за Законами XII Таблиць

8. Родинно-сімейні та спадкові відносини за Законами XII Таблиць

9. Злочини за Законами XII Таблиць

10. Покарання за Законами XII Таблиць

 

Джерела

Закони XII таблиць

 

Поняття і терміни: агнати, апеляція, бонітарна власність, вербаль­ний договір, вердикт, вето, віндикація, Гай, декрет, дигести, домінат, едик­ти, едили, емфітевзис, завдаток, заклад, Закони XII таблиць, інституції, ін­терцесія, іпотека, касація, квестор, квірити, квірітське право, кворум, клі­єнт, когнати, колон, комендація, коміція, конкубінат, консе­суальний дого­вір, консул, куріатні коміції, курія, латини, легат, легісакцій­ний процес, літеральний договір, магістрат, манципація, новела, оптимати, оренда, но­білі, позов, нек­сум, пакт, Папіан, патрицій, патрон, пекулій, перегрини, плебей, плебісцит, принципат, понтифік, популяри, право народів, претор, пре­фект, промульгація, принципат, пролетарі, проскрипції, республіка, ре­альний договір, сателіт, сенат, сенатус-консульти, сервітут, сецессія, сти­пуляція, трибуни плебейські, трибутні коміції, трибун, триум­вірат, триба, узуфрукт, Ульпіан, фіск, центуріатні коміції, цензор, центурія.

Казуси

1. Агарій не раз просив Нігерія зрізати гілки чи зрубати дерево, що росте на землі останнього, і своєю кроною затінює сусідню ділянку, зава­жаючи цим повноцінному користуванню нею. Нігерій відмовився задо­воль­нити це прохання, посилаючись на те, що тільки він сам має право розпоряджатися тим, що росте на його землі. Тоді Агарій зрубав дерево. Прокоментуйте ситуацію. Чи правомірні дії Агарія за Законами XII Таблиць?

 

2. Під час продажу партії худоби Павлом Цельзу, угоду засвідчили чо­тири свідки й мірник, а необхідний удар по вагах було зроблено злитком золота. Наступного дня Цельз почав вимагати розірвання договору. Павло відмо­вився. Прокоментуйте ситуацію. Як вирішити цю справу за Законами XII Таблиць?

 

3. Римський громадянин Квінт Сей заволодів нічиєю земельною ді­лянкою, що примикала до його поля. Попередній власник цієї земельної ділянки переселився, як було відомо, в одну з провінцій. Після річного господарю­вання Квінт Сей здав цю земельну ділянку в оренду своєму вільновідпу­щеному рабу за обумовлену плату. Через сім місяців пі­с­ля здачі в оренду земельної ділянки з’явився її попередній власник, який намагався привлас­нити врожай собі, посилаючись на своє право влас­ності. Прокоментуйте ситуацію. Як вирішити справу за Законами XII Таблиць?

 

4. У результаті розливу ріки Тібр підмито ділянку землі, на якій поса­джено сад, що належав Гнею Помпонію. Островок із садом водою прибито до берегової лінії землі Ксаверія Страбона. Коли Помпоній вирі­шив зіб­рати врожай з частини дерев свого саду, що знаходилися на “зем­ляному острові”, то Страбон заборонив йому це робити. Прокоментуйте ситуацію. Як розв’язати цей казус за Зконами XII Таблиць?

 

5. Тацит продав раба Люцію. Через деякий час на Люція було подано по­зов у зв’язку з крадіжкою раба. Він звернувся до Тацита із проханням під­твердити факт купівлі-продажу. Той відмовився. Прокоментуйте ситуацію. Як розв’язати цю справу за Законами XII Таблиць?

 

6. Римський патрицій Тіт Цесоній, син Квінта, із Сергієвої тріби, ветеран П’ятого Галльського легіону посадив дерева на самій межі своєї земельної ділянки. Сусід, плебей Октавій Валерій, звернув увагу, що дерева скоро можуть вирости й закриють вид з вікна його будинку, зажадав від сусіда висадити дерева іншим чином. Тіт Цесоній відмовився. Прокоментуйте ситуацію. Як має бути вирішена справа за Законами XII Таблиць?

 

7. У 328 р. до н.е. римський громадянин Сикст Публій уклав договір «нек­сум» з іншим римським громадянином Діонісом Страбоном. Та сплачувати борг Діоніс Страбон відмовився, посилаючись на неврожай. Прокомен­туйте ситуацію. Як вирішити справу за Законами XII Таблиць?

 

8. 14 жовтня 271 р. до н.е. римський громадянин Гай Тулій продав жителю Афін Есхілу 60 рабів. А 18 жовтня того самого року Гай Тулій звернувся до претора з позовом про повернення рабів у Есхіла, так як останній не до­тримався обряду манципації. Прокоментуйте ситуацію. Як вирішити справу за Законами XII Таблиць?

 

9. Люцій купив двох корів у свого сусіда про що засвідчили три свідки. Виплата грошей і факт передачі корови відбулися в день укладення угоди. Але через рік сусід, який продав корів, зажадав їх повернення на підставі, що саме він є їхнім власником, а договір був укладений без додержання обряду манципації. Прокоментуйте ситуацію. Як потрібно вирішити справу за Законами XII Таблиць?

 

10. У будівництві власного будинку Маріц використав стволи дерев, які належали його сусіду Пунктію. На цій підставі, Пунктій зажадав повер­нення стволів дерев, або він буде себе вважати власником будинку. Про­коментуйте ситуацію. Як вирішити справу за Законами XII Таблиць?

 

11. Валері продав Клавдію партію пшениці. Клавдій не зміг одночасно виплати всю суму грошей за договором і пообіцяв решту суми виплати не пізніше чим через 10 діб. На цей час пшениця мала залишатися в коморі Валері до повного розрахунку. Для забезпечення виконання договору за­лишив у заставу цінну річ – каблучку із золота. Але через три дні під час пожежі пшениця згоріла. Клавдій зажадав повернення грошей й каблучки назад. Валері зажадав повного розрахунку, або золота каблучка зали­шиться в нього. Прокоментуйте ситуацію. Як вирішити справу за Законами XII Таблиць?

 

12. У заповіті Стил побажав, щоб після його смерті, раби, якими він во­лодів, мали бути відпущені на волю. Але спадкоємець Антоній усе майно разом з рабами продав Флавію. Прокоментуйте ситуацію. Як Закони XII Таблиць регулюють зазначену сферу суспільних відносин?

 

13. Через необережність раба, який належав римському землевласнику Куріону, загинув чужий кінь, який був частиною одномасної вороної зап­ряжки. Власник коня вимагає відшкодувати втрату. Прокоментуйте ситуа­цію. Як вирішити цю справу за Законами XII Таблиць.

 

14. Римський громадянин Авл Агарій, який знаходився на імператор­ській службі, не маючи прямих спадкоємців, заповів усе своє майно близь­кому товаришу. Але після його смерті із запо­вітом не погодився далекий родич, який подав позов до суду. На суді з’ясувалося, що заповіт було під­писано не сімома, а п’ятьма свідками, як того вимагає закон. Прокомен­туйте ситуацію. Як вирішити цю справу за римським правом?

 

15. У заповіті, залишеному Сципіоном, зазначалося, що він позбавляє спадщини свою дочку Пульхерію, яка взяла шлюб проти його волі. Остання оскаржує заповіт позовом до суду. Прокоментуйте цю ситуацію. Яке рішення буде прийнято за Законами XII Таблиць?

 

16. Памфіл вимагає відшкодувати Тацитом, вкрадені його всиновленим сином Павлом дорогоцінних прикрас. Відомо, що крадіжку Павло скоїв до всиновлення Тацитом. Прокоментуйте ситуацію. Як вирішити справу за Законами XII Таблиць?

 

17. Після смерті римського громадянина Клавдія Альби, спадкоємцями були сини Публій, Сикст і Тіберій. У спадкову масу окрім решти речей входив дорогоцінний камінь – сапфір у 18 каратів, що мав велику сімейну цінність. Окрім сапфіру, інше майно було розді­лено без клопоту. Проко­ментуйте ситуацію. Як розв’язати можливу суперечку за Законами XII Таблиць?

 

18. Декілька римських громадян створили товариство для сумісної тор­гівлі з римськими провінціями. Через деякий час один із засновників това­риства помер, а його спадкоємці від участі в товаристві відмовилися. Тим часом, кредитори подали позов і до спадкоємців, тому що майна для забез­печення позову не вистачало. Прокоментуйте ситуацію. Чи можна викорис­тати майно спадко­ємців, що не брали участі в товаристві, для ви­плати кредиторам за борги? Як вирішити цю справу за Законами XII Таб­лиць?

 

19. Тицій, який зупинився на постоялому дворі, випадково дізнався, що господар двору Памфіл продає дорогоцінний камінь. Тицій домовився про його купівлю й передав гроші, але камінь залишив у господаря до ранку в сейфі. Але вночі камінь було викрадено з кімнати Памфіла. Памфіл відмо­вився відати гроші за камінь. Прокоментуйте ситуацію. Як розв’язати справу за Законами XII Таблиць?

 

20. Будинок, наданий у якості узуфрукту, був проданий його власником іншій третій особі. Після завершення угоди, новий власник зажадав висе­лення узуфруктарія. Прокоментуйте ситуацію. Як вирішити справу за рим­ським цивільним правовм?

 

21. Негідій продав сад (40 фруктових дерев) Агарію. Домовилися, що половина вартості буде передана Агарієм після підписання договору, а друга частина – восени після збору врожаю. Але через день після укла­дення договору сильним буревієм були зламані 20 дерев. Агарій повідомив про це Негідія й зауважив, що він не буде сплачувати решту грошей. Про­коментуйте ситуацію. Як вирішити справу за римським цивільним правом?

 

22. Дерево, яке росло на присадибній ділянці Негідія під впливом силь­ного вітру впало на сусідню присадибну ділянку. Негідій відмовився його прибирати, пославшись на те, що впале дерево знаходиться на чужій зе­мельній ділянці. Прокоментуйте ситуацію. Яким має бути рішення за спра­вою на основі Законів XII Таблиць?

23. Раб, куплений Гаєм без манципації в Манілія, здійснив покупки необ­хідних речей. Манілій дізнавшись про це, заявив у судовому порядку претензію на майно, куплене цим рабом, аргументуючи вимогою збере­ження права власності на раба за квірітським правом. Прокоментуйте си­туацію. Як вирішити справу за Законами XII Таблиць?

 

24. Марк, вважаючи заблукавшого до його двору віслюка нічийним, че­рез півроку продав сусіду Лівію. З часом виявився господар віслюка, який зажадав його повернення в Лівія. Прокоментуйте ситуацію. Як вирішити справу за Законами XII Таблиць?

 

25. Ворен отримав згоду від Терція використати його коня для переве­зення майна до іншої місцевості. По дорозі на коня напали вовки й загри­зли. Терцій подав позов до Ворена, вимагаючи повернення коня, або спла­тити його вартість. Прокоментуйте ситуацію. Як вирішити справу за Зако­нами XII Таблиць?

 

Питання для самоконтролю

1. За яких обставин було складено Закони XII Таблиць?

2. Яка внутрішня структура, характерна для Законів XII Таблиць?

3. Чим відрізняються агнати від кагнатів? Чи може одна особа бути водно­час і агнатом, і кагнатом?

4. Чи містили Закони XII Таблиць відомості про інститут юридичної особи?

5. Назвіть види спадкування за Законами XII Таблиць.

6. Що таке сервітут?

7. Що таке манципація?

8. Які речі зараховували до манципованих?

9. Чим було обумовлено процедуру манципації?

10. Якими засобами забезпечувалися договори за Законами XII Таблиць?

11. Назвіть деліктові зобов’язання за Законами XII Таблиць.

12. Які види і форми договорів мали місце у Законах XII Таблиць?

 

МОДУЛЬ 3. СЕРЕДНЬОВІЧНЕ ПРАВО І ДЕРЖАВА

 

Семінар 10-11. Салічна правда

(Lex Salica)

План

1. Причини й передумови підготовки й санкціонування (правозакріплення) Салічної правди як писаного (формально-визначеного) права Франкської держави

2. Загальна характеристика Салічної Правди: джерела (форма), структура, спосіб викладу (особливості юридичної техніки) норм (правил поведінки), систематизація, особливості, принципи

3. Суб’єкти (правовий статус) і об’єкти права за Салічною правдою. Фео­дальна ієрархія

4. Відносини власності за Салічною правдою

5. Зобов’язальні відносини за Салічною правдою

6. Злочини за Салічною правдою

7. Покарання за Салічною правдою. Система судових штрафів

8. Суд і судовий процес за Салічною правдою







Дата добавления: 2015-10-01; просмотров: 758. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Шрифт зодчего Шрифт зодчего состоит из прописных (заглавных), строчных букв и цифр...

Картограммы и картодиаграммы Картограммы и картодиаграммы применяются для изображения географической характеристики изучаемых явлений...

Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Плейотропное действие генов. Примеры. Плейотропное действие генов - это зависимость нескольких признаков от одного гена, то есть множественное действие одного гена...

Методика обучения письму и письменной речи на иностранном языке в средней школе. Различают письмо и письменную речь. Письмо – объект овладения графической и орфографической системами иностранного языка для фиксации языкового и речевого материала...

Классификация холодных блюд и закусок. Урок №2 Тема: Холодные блюда и закуски. Значение холодных блюд и закусок. Классификация холодных блюд и закусок. Кулинарная обработка продуктов...

ФАКТОРЫ, ВЛИЯЮЩИЕ НА ИЗНОС ДЕТАЛЕЙ, И МЕТОДЫ СНИЖЕНИИ СКОРОСТИ ИЗНАШИВАНИЯ Кроме названных причин разрушений и износов, знание которых можно использовать в системе технического обслуживания и ремонта машин для повышения их долговечности, немаловажное значение имеют знания о причинах разрушения деталей в результате старения...

Различие эмпиризма и рационализма Родоначальником эмпиризма стал английский философ Ф. Бэкон. Основной тезис эмпиризма гласит: в разуме нет ничего такого...

Индекс гингивита (PMA) (Schour, Massler, 1948) Для оценки тяжести гингивита (а в последующем и ре­гистрации динамики процесса) используют папиллярно-маргинально-альвеолярный индекс (РМА)...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.009 сек.) русская версия | украинская версия