Студопедия — Джерела. Поняття й терміни:алод, архікапелан, бенефіціарій, “Березневі поля”, “варварські правди”, вергельд, домен
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Джерела. Поняття й терміни:алод, архікапелан, бенефіціарій, “Березневі поля”, “варварські правди”, вергельд, домен






Салічна правда

 

Поняття й терміни:алод, архікапелан, бенефіціарій, “Березневі поля”, “варварські правди”, вергельд, домен, імунітет, інвеститура, капіту­лярій, комендація, композиція, літи, майордом, маршал, міністеріали, пре­карій, рахінбурги, Салічна правда, сеньйор, співприсяжництво, судовий поєдинок.

 

Казуси

1. Піпін не виключає подачі позову до суду про відшкодування саце-баро­ном Гільденбрантом збитків, які завдав його раб Альберт, викравши бочку вина з підвалу, або видати раба-злодія для покарання. Однак саце-барон відмовляється й від відшкодування й видачі свого раба. Прокоментуйте ситуацію. Як повинен учинити суддя за судебником Салічна правда?

 

2. Хлодвіг викрав жінку, яка мешкала на віллі Суансоне. Утікаючи, Хлод­віг поранив одного з переслідувачів. Прокоментуйте ситуацію. На яке пока­рання заслуговує викрадач за Салічною правдою?

 

3. Під час святкового застілля між кількома чоловіками виникла супе­речка, яка переросла в бійку, у результаті якої вбитим був римлянин, що перебував на службі в короля. Прокоментуйте ситуацію. Чи мав місце факт злочину за судебником? Як має вирішити справу суддя?

 

4. Між Хлодвіг і Лотарем виникла суперечка за право власності на корову. Хлодвіг привів свідків, які підтвердили правдивість його слів, а Лотар про­демонстрував тавро, яким було помічено корову. Прокоментуйте ситуацію. Як вирішити спір за Салічною правдою?

 

5. Пошуки зниклої корови, привели Лотаря на подвір’я Хільпе­рика, який заперечував, що в його загоні можуть бути чужі корови. Хоча, два дні на­зад на базарі ним була куплена корова. Лотар навів прикмети корови яка у нього зникла. Прокоментуйте ситуацію. Якщо зникла корова виявиться в загоні Хільперика, як розв’язати цю суперечку за судебником Салічна правда?

 

6. Скошене сіно на загальнообщинному лузі, яке за жеребкуванням у цьому році належить Лотарю, Хільперик склав на своєму подвір’ї. Прокоментуйте ситуацію. Чи можна вважати дії Хіль­перика правопорушенням? Як має суддя вирішити справу за судебником Салічна правда?

 

7. Гундобада звернувся до громади села про дозвіл на проживання. На сільському сході Хільдеберт висловив незадоволення проживанням чужинця, адже право на проживання передбачає й право на користування землею, а він проти цього. Решта представників сходу висловилися за дозвіл на проживання. Прокоментуйте ситуацію. Яке рішення буде правильним згідно Салічної правди?

 

8. Гундобада звернувся до громади села про дозвіл на проживання. Але на сільському сході Хільдеберт висловив незадоволення проживанням чужинця. Староста общини зауважив, що Гундобада вже другий рік користується земельною ділянкою, на яку ніхто з общини не претендує у зв’язку з її невигідним розташуванням та складним рельєфом. Інші члени сільського сходу не були проти проживання. За рішенням сходу дозволу на проживання Гундобада не отримав. Прокоментуйте ситуацію за нормами Салічної правди?

 

9. Фредегар оголосив, що він упізнав на конях Сакса свою збрую, яка в нього зникла більше місяця тому. Сакс зауважив, що збруя була ним куплена тиждень тому на ярмарку. Прокоментуйте ситуацію. Як має поступити староста сільської громади для вирішення цієї суперечки за Салічною Правдою?

 

10. Карл заявив, що Лютер не повернув йому борг. Лютер у свою чергу зауважив, що борг він повернув вчасно, але Карл не визнає повернуту суму боргу за угодою й наполягає на значно більшому розмірі. Прокоментуйте ситуацію. Як має вирішити спір суддя за Салічною правдою?

 

11. Бурже перед судом заявив, що він передає своє майно Люцію, який не відносився до рідні Бурже. Люцій на другий день у присутності свідків, з’явися до Бурже з тим, щоб отримати у своє володіння те майно, яке перед судом, Бурже обіцяв передати у власність Люція. Люцій користується майном 12 місяців, потім приходить до порогу будинку Варніке й у приступності свідків оголошує, що він передає йому майно, яке ним було отримано від Бурже 12 місяців тому. Яке явище, описане згідно Салічної Правди? Прокоментуйте ситуацію.

 

12. Після смерті Тунже, його дружина Марі успадкувала все його майно. Через рік Марі одружилася із Серхо. Брат померлого Тунже звернувся до Серхо із заявою про необхідність сплатити йому 10 % від вартості всього майна Марі. Прокоментуйте ситуацію. Про яке явище йде мова на прикладі цього казусу? Як вирішити справу за Салічною правдою?

 

13. Колен зобов’язаний був опустити свою руку в котел з окропом і тримати її доти поки виголошувалася сакральна формула. Після закінчення проголошення Колен виймав руку, її змазували спеціальним розчином, загортали в тканеві нарізки. Через три дні рану оглядав лікар, якщо рана виявляла тенденцію до заживлення, то ……….., а якщо ні, то…………... Продовжіть речення. Про яке явище йде мова за Салічною правдою? Прокоментуйте ситуацію.

 

14. Талун заявив, що в нього зі стада зникли 5 однорічних свиней. Підозра впала на чередника, який намагався довести, що на стадо напали вовки, а він усіма силами захищав стадо. Але Талун зауважив, що на місці, де було здійснено напад, жодних слідів нападу не знайдено, а тому він підозрює, що чередник учинив крадіжку свиней. Суд розглянув справу й прийняв рішення, що чередник є винним і присудив йому сплату штрафу у 2500 ден. Прокоментуйте ситуацію. На Ваш погляд правомірним є рішення за Салічною правдою?

 

15. Парен привіз на підвоводі до свого подвір’я зібране зерно в снопах, але враховуючи пізній час, не став його розвантажувати, а залишив на підводі. Біля підводи прив’язав собаку, яка мала охороняти збіжжя. Ранком з’ясувалося, що пшеницю разом з підводою було вкрадено, куди подівся пес не відомо. Крадія підводи незабаром було встановлено, покарано до сплати 200 солідів. Прокоментуйте ситуацію. Як би Ви вирішили цю справу за Салічною правдою?

 

16. Карнге на полюванні випадково застрелив собаку Норбена, який висунув претензії. Карне був звинувачений у пошкоджені майна Норбена шляхом нападу. Прокоментуйте ситуацію. Як би вирішили випадок за нормами Салічної Правди?

 

17. Кранде й Нортком стали свідками гучної розмови незнайомих їм осіб про можливість викрадення якоїсь речі. Зрозумівши, що вчиняється підготовка до злочину, вирішили не втручатися в цю справу. Після скоєного злочину – крадіжки партії борошна з млину, було встановлено осіб, які скоїли злочин, а також стало відомо, що Кранде й Нортком напевне знали про підготовку злочину, але не попередили. Суд визнав, Кранде й Норткома як співучасниками й засудив до такої самої міри покарання як крадіїв борошна. Прокоментуйте ситуацію. Чи правильне рішення суду за Салічною правдою?

 

18. Вагурне, під час похорону, примітив, що на покійному залишилася обручка й вирішив пізніше викопати труп померлого й зняти коштовність. Прокоментуйте ситуацію. Яке покарання очікує Вагурне за Салічною Правдою?

 

19. Бездомний франкський селянин Ларус оселився на території общини. Побудував житло, використав ділянку землі для засіву, якою ніхто не користувався. Через шість місяців на сході общини постало питання про виселення прибульця з їх території. Ларус вимушений був піти зі свого обжитого місця, запропонувавши іншим членам сільської общини купити в нього побудоване ним житло й ділянку землі яку він засіяв. Прокоментуйте ситуацію. Як вирішити її за Салічною правдою?

20. Заможний франкський общинник Лотар із суворим характером, розірвав зв’язки зі своїми рідними. Завдав тілесної шкоди королівському чиновнику під час суперечки. Санкцію суду рахінбургів про негайну явку до суду не виконав. Прокоментуйте ситуацію. Як буде вирішена справа за Салічною правдою?

 

21. Вільний франк Сігіберт образив свого сусіда Атаульфа, ухопивши його дружину за руку, назвав її повією. До суду рахінбургів не з’явився. Прокоментуйте ситуацію. Яке рішення може прийняти суд за Салічною правдою?

 

22. У 632 р. вільний франк Клотільд вступив на службу до дружини короля. Через три роки йому були жалувані землі. У зв’язку з цим Клотільд вирішив відділитися від рідні-общинників. Прокоментуйте ситуацію. Як вирішити цю справу за Салічною правдою?

 

23. Сігібер (літ) узяв позику в Дагобера в сумі 20 солідів, але не зміг своєчасно повернути. Дагобер пообіцяв пробачити борг Сігіберу, якщо той для нього викраде з господарства Вульфальда коня. Сігебер разом з рабом Дагобера проникли на подвір’я Вульфальда й зламавши двері, забрали коня. Вульфальд на базарі впізнав свого коня, намагався силоміць його забрати в продавця. Між продавцем коня й рабами Вульфальда почалася бійка, у результаті якої був поранений сам Вульфальд. Прокоментуйте ситуацію. Як розв’язати справу за Салічною правдою?

 

24. Боржником Дагобера був Хильперик, який узяв у борг 10 солідів, але передчасно помер. Майно покійного успадкував рідний брат. Знаючи про борг, не поспішав його віддавати. Дагобер не дочекавшись сплати боргу братом покійного, захопив його землю, засіяв своїм зерном. Вважав, що користування земельною ділянкою компенсує понесені ним збитки. Прокоментуйте ситуацію. Як вирішити справу за Салічною правдою?

Питання для самоконтролю

1. Які норми Салічної правди свідчать про перехідний характер франк­сь­кого суспільства?

2. Чому Салічна правда не містить норм, що регламентують зобов’язальне право?

3. Назвіть види договорів за Салічною правдою.

4. Назвіть види покарань за Салічною правдою.

5. Від чого залежало покарання за нормами Салічної правди?

6. Чим було зумовлено надто великий розмір штрафу за Салічною прав­дою?

7. Які види доказів використовувалися на судовому процесі?

8. Який тип судового процесу домінував у франкському суспільстві?

 

Семінар 12. Саксонське зерцало

(Sachsen spiegel)

План

1. Система права Німеччини IX – XIII ст.

2. Загальна характеристика Саксонського зерцала: дже­рела (форма), структура, спосіб викладу (особливості юридичної техніки) норм (правил поведінки), систематизація, особливості, принципи

3. Нормативне відображення організації держави в Саксонському зерцалі

4. Ленне право: суб’єкти та їх правовий статус, порядок здобуття ленних прав, права й обов’язки ленника, підстави втрат лену

5. Земське право: суб’єкти та їх правовий статус, інші правовідносини

6. Суд і судовий процес за Саксонським зерцалом

 







Дата добавления: 2015-10-01; просмотров: 1265. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Понятие о синдроме нарушения бронхиальной проходимости и его клинические проявления Синдром нарушения бронхиальной проходимости (бронхообструктивный синдром) – это патологическое состояние...

Опухоли яичников в детском и подростковом возрасте Опухоли яичников занимают первое место в структуре опухолей половой системы у девочек и встречаются в возрасте 10 – 16 лет и в период полового созревания...

Способы тактических действий при проведении специальных операций Специальные операции проводятся с применением следующих основных тактических способов действий: охрана...

Этические проблемы проведения экспериментов на человеке и животных В настоящее время четко определены новые подходы и требования к биомедицинским исследованиям...

Классификация потерь населения в очагах поражения в военное время Ядерное, химическое и бактериологическое (биологическое) оружие является оружием массового поражения...

Факторы, влияющие на степень электролитической диссоциации Степень диссоциации зависит от природы электролита и растворителя, концентрации раствора, температуры, присутствия одноименного иона и других факторов...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.009 сек.) русская версия | украинская версия