Студопедия — Джерела
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Джерела






Французький цивільний кодекс

 

Поняття й терміни: абсолютна власність; адміністративна юстиція; активне виборче право; активні громадяни; антикрез; бонапартизм; грома­дянська смерть; давність володіння; договір; кутюми; майно нерухоме; майно рухоме; призначене нерухоме майно; нерухоме майно стосовно предмета до якого воно належить; нерухоме майно за природою; нотаріат; нотаріус; пасивне виборче право; плебісцит; приватна власність; рецепція; адвокатура; призначене рухоме майно; рухоме майно за природою; серві­тути; суб’єкти права; узуфрукт; фізичні особи; цивільний кодекс.

Казуси

1. 19-річний Анрі успадкував 100 тис. франків, вирішив здійснити довготривалу подорож до Африки. Вважаючи подорож небезпечною, пе­ред від’їздом склав заповіт, передавши право на управління майном на суму в 50 тис. франків своєму другові. Родичі Анрі звернулися до суду з вимогою визнати заповіт недійсним. Прокоментуйте ситуацію. Яким буде рішення суду щодо цієї справи?

 

2. Престарілий батько подарував власне майно своїм дітям. Через рік дарувальник звернувся до суду з проханням скасувати договір-дарування, мотивуючи це тим, що діти, одержавши майно, відмовили батькові в опі­кунстві. Прокоментуйте ситуацію. Чи правомірні вимоги батька?

 

3. Французький громадянин Жупен, багато років прожив в Алжирі, вирішив продати успадкований ним будинок у Франції. За 30 тис. франків будинок був проданий своєму давньому знайомому. Однак незабаром з’ясувалося, що ринкова ціна будинку удвічі вища. Жупен звернувся до суду з проханням визнати договір недійсним, як явно збитковий. Прокоментуйте ситуацію. Чи має право суд прийняти цю справу? Яке рішення може бути?

 

4. Їдучи за кордон, Віанжо передав Сендерею на зберігання рояль. По­вернувшись до Франції після 10-річної відсутності, зажадав від Сендерея повернення рояля. Останній відмовився виконати вимогу, моти­вуючи це тим, що став власником рояля за давністю володіння. Хто правий у цій суперечці?

 

5. У шлюбному договорі подружжя Дуарантьє, оформленому в належ­ній формі перед одруженням, установлено подільність майна. Керую­чись цим, дружина подарувала будинок, який належав їй, своїй далекій ро­дичці. Чоловік звернувся до суду з вимогою визнати договір-дарування не­право­мірним. Прокоментуйте ситуацію. Яке буде рішення суду?

 

6. Власник земельної ділянки Ліон найняв Нантеля скопати сад. Об­копуючи дерева, Нантель знайшов скарб. Кому має належати скарб: влас­нику земельної ділянки чи тому, хто його знайшов? Прокоментуйте ситуацію.

 

7. Альфред, 23 роки, одружився з Етені. Вінчання відбулося в церкві св. Терези 14 березня 1818 р., а потім шлюб було зареєстровано в мерії. 17 березня 1818 р. батько Альфреда Рожер подав позов про визнання цього шлюбу недійсним, оскільки він був проти вибору сина. У свою чергу, Аль­фред послався на те, що він одружився за згодою своєї матері Марі. Прокоментуйте ситуацію. Яким буде рішення суду?

 

8. Анрі 17 жовтня 1817 р. продав ділянку землі у 80 акрів, що є части­ною посагу його дружини Марі. Батьки Марі звернулися до суду з позовом про заперечення права Анрі продавати ділянку землі без згоди дружини Марі. Прокоментуйте ситуацію. Яким має бути рішення суду?

 

9. Марі стала свідком злочину, у зв’язку із чим її викликали до суду для свідчення. Але чоловік заборонив їй виступати в суді. Прокоментуйте ситуацію. Чи правомірні дії чоло­віка Марі?

 

10. 19-річний П’єр систематично грав у карти й програвав надто великі суми грошей. Батько звернувся за допомогою до поліції. Прокоментуйте ситуацію. Про що міг про­сити батько в поліційному відділку?

 

11. 22-річна Ізабель і 24-річний Моріс бажали укласти шлюб. Однак батьки були проти. Прокоментуйте ситуацію. Чи можуть Моріс та Ізабель укласти шлюб без згоди батьків?

 

12. У середині XIX ст. у Франції вдова купця взяла новий шлюб, обу­мовивши подільність майна. У новому шлюбі, вдова змушена відповідати за збитки, пов’язані з її торговою діяльністю на пари­зькому овочевому ринку. Хто має бути відповідачем у цій ситуації? Прокоментуйте ситуацію. Хто нестиме відповідальність за позовом, якщо він буде визнаний судом об­ґрун­тованим?

 

13. Філіп де Норбон, батько двох дітей Валентини й Валері, власник цінного зібрання гравюр, що оцінюється у 60 тис. франків, 20 серпня 1850 р. подарував Марселю де Труа декілька рідкісних гравюр з колекції вар­тістю 30 тис. франків. Свій учинок Філіп де Норбон мотивував тим, що в усьому світі цінність цих гравюр знає лише Марсель де Труа. Валері та Ва­лентина де Норбон звернулися до суду з позовом про скасування цього да­рування, мотивуючи це тим, що гравюри є власністю їх сім’ї. Прокоментуйте ситуацію. Як вирі­шити цей казус за ФЦК?

 

14. Після смерті Люсі Клеман 3 вересня 1828 р. залишив­ся заповіт, в якому вона, всупереч волі свого чоловіка Шарля Клемана, за­лишила своєму позашлюбному сину П’єру Базе в спадок своє майно. Прокоментуйте ситуацію. Чи правомір­ний цей заповіт?

 

15. Рене Монтуа в жовтні 1879 р. взяв шлюб з Кларетою Омфі. Але ба­тько Рене Монтуа подав позов до суду про визнання шлюбу недійсним. Прокоментуйте ситуацію. Які аргументи навів батько для обґрунтування своїх претензій?

 

16. П’єр Леру в 1880 р. одружився з Регіною Міллер. Після декількох років шлюбного життя, які характеризувалися непристойною поведінкою чоловіка, Регіна Міллер стала вимагати розлучення й виплати моральної та матеріальної шкоди за роки шлюбного життя. Вимоги дружини П’єр Леру відхилив. Прокоментуйте ситуацію. Як вирішити спір за ФЦК?

 

17. Жан Лур’є залишив заповіт, за яким його сини Максим і Анрі отримували по 50 тис. франків, а П’єр – 80 тис. франків. Обґрунтовувалося це тим, що: П’єр – старший син, улюблений, одружений і має дітей. П’єр не зміг перенести смерть батька й помер від серцевого нападу в той самий день. Ознайомившись із заповітом, Максим та Анрі відмовилися визнавати будь-які спадкові права за онуками Жана Лур’є. Прокоментуйте ситуацію. Як вирішити спір?

 

18. Дені Русель опинився в складних фінансових обставинах. Він тер­міново продав Франсуа Лану ділянку землі за 1 тис. франків, у той час як реальна ціна – 2,1 тис. франків. Прокоментуйте ситуацію. Чи може Русель вимагати визнання до­говору недійсним?

 

19. 5 лютого 1893 р. Превер купив у Верне яблуневий сад. У серпні, коли почалося збирання врожаю, Верне почав вимагати від Преве пере­дати йому врожай, або компенсувати його вартість. Верне мотивував це тим, що договір купівлі-продажу передбачав відчуження лише коріння фруктових дерев, а не плодів. Преве відмовився передавати врожай чи компенсувати його вартість, посилаючись на те, що він купив сад разом із плодами. Прокоментуйте ситуацію. Яке рішення ухвалить суд?

 

20. Марі Лебран, дізнавшись про зв’язки чоловіка з актрисою, виїхала з будинку й оселилася тимчасово у своєї подруги Софі Сезан. На знак подяки за підтримку її в складні часи, подарувала подрузі коштовну каблучку, яку вона отримала від своєї бабусі ще в дитинстві. А згодом, Марі Лебран стала наполягати на розлученні. Чоловік відмовився від розлучення й звернувся до суду. У позові він вимагає від дружини: а) негайно повернутися до будинку, в якому він проживає, б) повернути коштовну каблучку, подаровану Софі Сезан; в) анулювати заповіт, складений дружиною. Прокоментуйте ситуацію. Прокоментуйте ситуацію. Як вирішити справу за Французьким цивільним кодексом 1804 р.?

 

21. Маючи неприязні стосунки зі своїми дорослими синами Т’єром і Луї, вдова купця Франсуаза Шерпантьє склала новий заповіт, в якому оголосила єдиним спадкоємцем свого позашлюбного сина Жака. Після смерті матері, оголошений заповіт, Т’єр і Луї оскаржили в суді. Прокоментуйте ситуацію. Яке рішення прийме суд за Французьким цивільним кодексом 1804р.?

 

22. Густав Плісоньє вирішив прикрасити свій маєток цінним зібранням картин. Улітку 1804 р. у антиквара Вато було придбано колекцію картин. З часом, за оцінкою спеціалістів, з’ясувалося, що цінність картин у тричі менше. Прокоментуйте ситуацію. Яке рішення прийме суд за Французьким цивільним кодексом 1804 р.?

 

23. У 1807 р. мешканець Ліона Рамон надав Мілу в пожиттєвий узуфрукт житлову кімнату у своєму будинку, яка мала окремий вихід. Після смерті Рамона, його син, успадкувавши будинок, мав наміри зробити з цієї кімнати прохідну, запропонував Мілу звільнити її. Міл не погодився і звернувся до суду з позовом. Прокоментуйте ситуацію. Яке рішення має прийняти суд за Французьким цивільним кодексом 1804 р.?

 

24. Ногаре у 1807 р. уклав шлюб з Катрін. Через три роки сумісного проживання Ногаре подав на розлучення й відмовою про подальше утримання Катрін і їх дитини, народженої у 1809 р. Прокоментуйте ситуацію. Яке рішення має прийняти суд за Французьким цивільним кодексом 1804р.?

 

25. У 1830 р. Гранде випадковим пострілом з пістолету знищив цінну вазу з китайського фарфору в будинку Дебре, який звернувся з позовом до суду. Прокоментуйте ситуацію. Яке рішення має прийняти суд за Французьким цивільним кодексом 1804 р.?

 

26. Французькі громадяни Шарль Потьє й Жак Арно уклали договір, предметом – купівля Арном за 150 тисяч франків будинку, парку, винограднику, господарських будівель у Потьє. За угодою Потьє мав 10 діб, для звільнення будинку. Після 10 діб Арно прибув до нового помешкання й виявив, що Потьє вивіз з будинку всі меблі, з парку скульптури, які його прикрашали, внутрішні двері з цінних порід дерева, два коня, 12 корів молочної породи, а також урожай винограду. Арно звернувся до суду з позовом про крадіжку його майна. Чи правомірні дії Потьє? Прокоментуйте ситуацію. Як вирішити справу за цивільним кодексом Франції?

Питання для самоконтролю

1. Які джерела використовували автори Цивільного кодексу Франції?

2. Яку систему задіяна у викладі норм Цивільного кодексу?

3. Чому в Кодексі відсутня юридична особа як суб’єкт права?

4. Які умови одруження містить Цивільний кодекс?

5. Думку кого з батьків брали до уваги, якщо вони не дійшли згоди відно­сно одруження сина чи доньки?

6. Які адміністративні заходи впливу міг застосувати батько до своїх ді­тей?

7. Чому власник нерухомості має особливий привілей з боку закону?

8. Які підстави набуття права власності зафіксовано в Кодексі?

9. Які умови дійсності заповіту передбачає Кодекс?

10. Чому Кодекс установлює практично необмежене коло нащадків?

 

Семінар 20-22. Германське цивільне уложення 1896 р.

(Bürgerliches Gesetzbuch)

План

1. Причини й передумови кодифікації правових норм у сфері цивільних відносин у Німеччині в другій половині XIX ст. і санкціонування Германського цивільного уложення (ГЦУ)

2. Загальна характеристика ГЦУ 1896 р.: джерела (форма), структура, особливості юридичної техніки в порівнянні з Французьким цивільним кодексом (ФЦК) у редакції 1804 р., систематизація, особливості

3. Суб’єкти цивільно-правових відносин (правовий статус) за ГЦУ 1896 р. у порівнянні з ФЦК у редакції 1804 р.

4. Відносини власності за ГЦУ 1896 р. у порівнянні з ФЦК у редакції 1804 р.

5. Речове право, класифікація речей за ГЦУ 1896 р. у порівнянні з ФЦК у редакції 1804 р.

6. Зобов’язальні відносини за ГЦУ 1896 р. у порівнянні з ФЦК у редакції 1804 р.

7. Родинно-сімейні відносини за ГЦУ 1896 р. у порівнянні з ФЦК у редакції 1804 р.

8. Спадкові відносини за ГЦУ 1896 р. у порівнянні з ФЦК у редакції 1804 р.







Дата добавления: 2015-10-01; просмотров: 742. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Роль органов чувств в ориентировке слепых Процесс ориентации протекает на основе совместной, интегративной деятельности сохранных анализаторов, каждый из которых при определенных объективных условиях может выступать как ведущий...

Лечебно-охранительный режим, его элементы и значение.   Терапевтическое воздействие на пациента подразумевает не только использование всех видов лечения, но и применение лечебно-охранительного режима – соблюдение условий поведения, способствующих выздоровлению...

Тема: Кинематика поступательного и вращательного движения. 1. Твердое тело начинает вращаться вокруг оси Z с угловой скоростью, проекция которой изменяется со временем 1. Твердое тело начинает вращаться вокруг оси Z с угловой скоростью...

Задержки и неисправности пистолета Макарова 1.Что может произойти при стрельбе из пистолета, если загрязнятся пазы на рамке...

Вопрос. Отличие деятельности человека от поведения животных главные отличия деятельности человека от активности животных сводятся к следующему: 1...

Расчет концентрации титрованных растворов с помощью поправочного коэффициента При выполнении серийных анализов ГОСТ или ведомственная инструкция обычно предусматривают применение раствора заданной концентрации или заданного титра...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.008 сек.) русская версия | украинская версия