Студопедия — Теоретична частина контрольної роботи
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Теоретична частина контрольної роботи






1. Ризик як економічна категорія

2.Складові ризику в будівельній галузі. Функції та джерела ризику.

3. Класифікація ризиків. Особливості ризику будівельного підприємства в сучасних умовах господарювання.

4. Аналіз та методи оцінювання ризику. Види аналізу та його складові. Якісний та кількісний аналіз. Зони та рівні ризику.

5. Методи оцінювання ризику: статистичні, аналізу доцільних витрат, інтегрального оцінювання, комплексного оцінювання.

6. Мінімізація ризиків в будівництві

7. Засоби впливу на ризик. Прийоми зниження ступеня ризику. Реалізація прийомів зниження ступеня ризику.

8. Ризик – менеджмент

9. Сутність і зміст управління ризиками. Формування стратегії управління ризиками.

10. Принципи управління ризиками. Розробка програм управління ризиками. Інформаційне забезпечення розробки програм управління ризиками.

11. Інвестиційні ризики. Види ризиків при оцінюванні проектів. Особливості оцінки ризиків інвестиційних проектів.

12. Методи аналізу, оцінки та обліку ризиків проектів. Оцінювання ефективності заходів зі зниження ризиків інвестиційних проектів.

13. Підприємницькі ризики як функція ринкової невизначеності. Класифікація підприємницьких ризиків.

14. Особливості підприємницьких ризиків. Характеристика підприємницького ризику залежно від місця його виникнення.

15. Вимірювання ризиків. Необхідність врахування ризиків у підприємницькій діяльності.

16. Оцінка ризиків підприємницької діяльності

17. Комплексна оцінка ризиків у будівництві. Аналіз обсягу відносних ризиків при здійсненні підприємницької діяльності.

18. Характеристика фінансових ризиків. Сутність фінансових ризиків та їх класифікація. Співвідношення ризику та доходу.

19. Характеристика ризиків у комерційній діяльності підприємств.

20. Сутність комерційних ризиків та їх класифікація. Необхідність врахування фактору невизначеності в комерційній діяльності.

21. Маркетингові ризики: недостатня сегментація ринку збуту, помилковий вибір цільового сегмента ринку, помилковий вибір стратегії продаж продукції. Ризик неефективної реклами.

22. Регулювання діяльності підприємства у випадку виникнення комерційних ризиків.

23. Загальна характеристика системи управління ризиком: властивості та основні принципи.

24. Управління ризиком як частина загального менеджменту.

25. Мета та задачі системи управління ризиком. Зовнішні та внутрішні обмеження системи управління ризиком. Етапи управління ризиком. Методи управління ризиком: трансформація ризиків, фінансування ризиків.

 

ЗадачІ

Перш ніж розпочинати розв`язувати задачу, студенту треба ідентифікувати, тобто виявити вид ризику, про який йдеться у задачі, а також причини виникнення цього ризику.

При вирішуванні задач контрольної роботи слід знати такі основні положення теорії економічних ризиків:

ЕКОНОМІЧНИЙ РИЗИК підприємства - це загроза того, що підприємство понесе втрати у вигляді додаткових витрат або отримає доходи нижче тих, на які воно розраховувало.

В абсолютному вираженні ризик може визначатися величиною можливих втрат, а у відносному - величиною цих втрат, віднесеною до деякої бази (очікуваний прибуток, виручка, майно підприємства):

R = У * Р(У), (1)

де R – ступінь ризику;

У – очікувана втрата (шкода);

Р(У) – імовірність втрати.

У теорії ризиків втратою називають відхилення фактичного результату діяльності від очікуваного, тобто різницю фактичного і очікуваного прибутку.

Ризик – імовірна категорія, тому його вимірюють не тільки втратами, а й імовірністю виникнення втрат. Тому головними показниками ризику вважають зони ризику і криву імовірностей втрат - криву ризику.

У задачі №1 контрольної роботи треба саме визначити величину можливих втрат підприємства при виникненні кожної з ризикових подій окремо і загальну їх величину при виникненні одночасно (для спрощення розрахунків) усіх ризикових подій, про які йдеться в задачі.

Для розрахунку втрат підприємства треба розрахувати очікуваний прибуток та фактичний, що отримає підприємство при здійсненні ризикової події. Різниця між ними – це і є величина втрати. Загальна величина втрати прибутку підприємства при виникненні одночасно всіх ризикових подій не може визначатися складанням окремих втрат. Треба аналізувати наслідки від кожної ризикової події.

Побудова зон ризику підприємства та нанесення на графік величини втрат дозволяє відповісти на питання, в якій зоні може опинитися діяльність підприємства, якщо здійсняться ризикові події.

Величина окремих ризиків у задачі визначається за формулою (1).

У діяльності підприємств виникають різні ризики. У контрольній роботі оцінюються виробничі й фінансові ризики, а саме інвестиційні й валютні операційні ризики.

Існують декілька методів оцінки економічних ризиків [5].

При статистичному методі абсолютним показником ризику виступає середньоквадратичне відхилення (s), яке показує відхилення очікуваного значення (Сі) від середньої величини (`С):

s = Ö D; (2)

; (3) `С = , (4)

де Рі – імовірність одержання і-го результату.

Відносною мірою ризику є коефіцієнт варіації (n):

. (5)

Статистичний метод оцінки економічних ризиків у контрольній роботі треба використати при вирішенні задачі №2.

У задачі №3 мова йде про ризик фінансових інвестицій. Співвідношення максимально можливих збитків та обсягу власних фінансових ресурсів інвестора являє собою ступінь ризику (Кр):

. (6)

Тут Зmax - максимально можлива сума збитків;

Р – обсяг власних фінансових ресурсів.

При вирішенні задачі № 4 треба застосувати метод чутливості проекту [5 ]. Бажано перед розв’язанням цієї задачі розібрати приклад, наведений у розділі 3.6 [5].

Розрахунки до кожного з проектів складаються з послідовного визначення таких показників:

- точки беззбитковості проекту;

- мінімальної ціни продукції, за якої проект буде беззбитковим;

- максимальних змінних витрат на одиницю продукції, за яких проект буде ще беззбитковим;

- максимальних постійних витрат загального обсягу виробництва, за яких проект буде беззбитковим;

- коефіцієнтів безпечності проекту з обсягу виробництва, з ціни, постійних та змінних витрат.

Аналізуючи одержані розрахункові показники-коефіцієнти, можна визначитися щодо ризику кожного з проектів.

Зміст коефіцієнтів безпечності проектів такий:

- коефіцієнт безпечності проекту з обсягу виробництва свідчить про те, що коли при незмінних (тобто запланованих) цінах і витратах обсяг виробництва зменшиться більше ніж на величину, що дорівнює коефіцієнту безпечності проекту з обсягу виробництва (у відсотковому вимірюванні), то проект буде збитковим;

- коефіцієнт безпечності проекту з ціни показує, що коли при незмінних витратах та обсягу виробництва ціна зменшиться більше ніж на величину, що дорівнює коефіцієнту безпечності проекту з ціни продукції (у відсотках), то проект буде вже збитковим;

- коефіцієнт безпечності проекту з витрат свідчить, що коли при незмінних показниках обсягу виробництва та ціни продукції витрати збільшуються на величину, що перевищує відповідні коефіцієнти безпечності проекту із змінних та постійних витрат (у відсотках), то проект стане вже збитковим.

Той з проектів, що має більші за значенням коефіцієнти безпечності, є менш ризикованим.

Вирішуючи задачу № 5, треба розібратися у змісті аналітичного методу оцінки економічних ризиків та самого ризику ліквідності [5]. Класифікацію активів підприємства за два звітних періоди треба зобразити у вигляді таблиці, в якій структура наведена у відсотковому співвідношенні кожної з груп активів до їх загальної величини (валюти балансу). Активи групують на чотири або п`ять груп (див. рис.3.5 або табл. 3.22 у [5]) за власним бажанням студента.

При вирішенні задачі №6 треба розуміти, чому в діяльності одного з партнерів зовнішньоекономічної угоди виникає валютний ризик, в чому він виявиться.

Варіантів застосування методу експертних оцінок в оцінці економічних ризиків існує декілька. Так, при розв'язанні задачі №7 контрольної роботи величина ризику (R) оцінюється множенням балу (Ві) на відповідну вагу (Wі):

R = (7)

Чим ближче R до 0, тим менший ризик, а чим він ближче до 10, тим він більший.

Виявлення причин ризику, ідентифікація ризику, оцінка його значення - це складова системи управління ризиком. Тут є ще одна важлива складова – зниження ступеня ризику. Прийоми зниження існують різні залежно від умов, виду ризику. Тому доцільно при розв`язуванні задач контрольної роботи відповідати на питання про способи управління ризиком.

Докладніше про теоретичний матеріал з теорії економічних ризиків можна прочитати у рекомендованій літературі.

 

2. Завдання на контрольну роботу







Дата добавления: 2015-10-01; просмотров: 458. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Типология суицида. Феномен суицида (самоубийство или попытка самоубийства) чаще всего связывается с представлением о психологическом кризисе личности...

ОСНОВНЫЕ ТИПЫ МОЗГА ПОЗВОНОЧНЫХ Ихтиопсидный тип мозга характерен для низших позвоночных - рыб и амфибий...

Принципы, критерии и методы оценки и аттестации персонала   Аттестация персонала является одной их важнейших функций управления персоналом...

Травматическая окклюзия и ее клинические признаки При пародонтите и парадонтозе резистентность тканей пародонта падает...

Подкожное введение сывороток по методу Безредки. С целью предупреждения развития анафилактического шока и других аллергических реак­ций при введении иммунных сывороток используют метод Безредки для определения реакции больного на введение сыворотки...

Принципы и методы управления в таможенных органах Под принципами управления понимаются идеи, правила, основные положения и нормы поведения, которыми руководствуются общие, частные и организационно-технологические принципы...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.011 сек.) русская версия | украинская версия