Студопедия — Загальні положення. 1.1. Це Положення встановлює порядок проведення Державною комісією з цінних паперів та фондового ринку (далі - Комісія) сертифікації осіб
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Загальні положення. 1.1. Це Положення встановлює порядок проведення Державною комісією з цінних паперів та фондового ринку (далі - Комісія) сертифікації осіб






1.1. Це Положення встановлює порядок проведення Державною комісією з цінних паперів та фондового ринку (далі - Комісія) сертифікації осіб, що здійснюють професійну діяльність з цінними паперами в Україні.

Сертифікація - взяття на облік осіб, які здійснюють або мають намір здійснювати професійну діяльність з цінними паперами в Україні і відповідають вимогам цього Положення.

1.2. Сертифікації підлягають особи, які безпосередньо здійснюють або мають намір безпосередньо здійснювати операції на ринку цінних паперів, а також керівні посадові особи юридичних осіб, що здійснюють професійну діяльність на ринку цінних паперів і мають відповідний дозвіл Комісії.

Умови проходження сертифікації

2.1. Для сертифікації особа повинна відповідати таким вимогам:

б) не бути за вироком суду позбавленою права посідати певні посади та займатися певною діяльністю;

в) не мати непогашеної судимості за господарські та посадові злочини.

2.2. Підставою для відмови особі в сертифікації можуть бути:

а) невідповідність поданих документів вимогам цього Положення;

б) невідповідність вимогам, установленим у пункті 2.1 цього Положення;

Про судову практику в справах про обман покупців: постанова Пленуму Верховного Суду України від 2 березня 1973р. № 2 із змінами від 25 січня 1974р., 11 липня 1975р., 26 грудня 1983р., 4 червня 1993р., 3 грудня 1997р. //Збірник постанов Пленуму Верховного Суду України в кримінальних справах. – Львів, 1998 (далі – Збірник....). – С. 155 - 156.

(витяг)

11. Обман покупців визнається вчиненим при такій обтяжуючій обставині, як минула судимість винної особи за такий же злочин, чи злочин, передбачений ст. 1551 КК*, за умови, якщо ця судимість не знята або не погашена в установленому законом порядку.

Про практику розгляду судами України клопотань про погашення і дострокове зняття судимості: постанова Пленуму Верховного Суду України від 16 травня 1975р. № 4 із змінами від 30 грудня 1977р., 4 червня 1993р., 3 грудня 1997р. //Збірник.... – С. 64 - 66.

(витяг)

Важливим стимулом до повного і найшвидшого виправлення осіб, які мають судимість, є передбачена законом можливість... дострокового зняття судимості. Тому правильне застосування судами... ч. 5 ст. 55 КК* (дострокове зняття судимості) має велике виховне і запобіжне значення.

.... Проте встановлено непоодинокі факти порушення судами вимог матеріального і процесуального законодавства, яке регулює умови і порядок... дострокового зняття судимості.

Окремі суди помилково знімають судимість... до відбуття засудженими додаткової міри покарання.

До неправильного вирішення питання про... дострокове зняття судимості нерідко призводить помилкове обчислення строків її погашення. Внаслідок цього суди в одних випадках розглядають і задовольняють клопотання про... дострокове зняття судимості з осіб, у яких вона була вже погашена..., а в інших безпідставно відмовляють у задоволенні клопотань.

....

....

По різному вирішують суди деякі питання, пов'язані з порядком розгляду клопотань про... дострокове зняття судимості.

З метою усунення вказаних недоліків Пленум Верховного Суду України постановляє:

1. Звернути увагу судів на те, що правильне застосування правових норм при розгляді судами клопотань... дострокове зняття судимості має важливе значення для запобігання рецидивній злочинності.

При розгляді справ про... дострокове зняття судимості суди мають суворо керуватись вимогами..., які регламентують умови і порядок розгляду таких справ.

3. За змістом ст. 55 КК* судимість може бути знята достроково тільки після відбуття засудженим основного і додаткового покарання,....

4. Звернути увагу судів на необхідність при обчисленні строків погашення судимості суворо виконувати вимоги частин 2-4 ст. 55 КК**.

….

….

Особі, умовно-достроково звільненій від покарання на підставі статей 52 і 53 КК***, строк погашення судимості обчислюється, виходячи з фактично відбутого покарання, з моменту звільнення від відбування покарання (основного і додаткового).

7. З метою забезпечення правильного вирішення клопотання про... дострокове зняття судимості судам відповідно до ч. 2 ст. 414 КПК слід витребувати необхідні документи. Такими документами, зокрема, можуть бути: характеристики з місця проживання і місця роботи; копії вироків, судимість за якими не знята і не погашена; документи, що свідчать про підстави і час фактичного звільнення від покарання; дані про відшкодування матеріальних збитків, заподіяних злочином; дані органів адміністративного нагляду і спостережних комісій про особу, яка має судимість, та ін.

8.....

Підставою для розгляду судом справи про дострокове зняття судимості може бути клопотання... трудового колективу, прийняте на загальних зборах. Представник для участі в судовому засіданні також виділяється на загальних зборах цієї... трудового колективу. Тому суд повинен перевірити правильність оформлення клопотання і повноважень представника... трудового колективу.

9. При надходженні до суду клопотання про... дострокове зняття судимості суддя повинен перевірити повноту одержаних матеріалів і підстави до розгляду їх у судовому засіданні. За наявності достатніх підстав суддя своєю постановою призначає справу про... дострокове зняття судимості до розгляду, вказує, які документи слід витребувати додатково і кого викликати в судове засідання.

Якщо подані матеріали не містять достатніх даних і підстав для розгляду справи про... дострокове зняття судимості і в ході судового засідання одержати їх немає можливості, суддя своєю постановою повертає матеріали без розгляду, вказавши мотиви прийнятого рішення.

10. Вказати судам на недопустимість формального ставлення до розгляду клопотань про... дострокове зняття судимості.

При розгляді таких клопотань суди мають з'ясувати, чи дійсно особа, щодо якої порушено клопотання, своєю зразковою поведінкою і чесним ставленням до праці довела своє виправлення і тому нема потреби вважати її такою, що має судимість.

11. Судам слід суворо виконувати вимоги ч. 6 ст. 414 КПК, якою встановлено, що в разі відмови судом у... достроковому знятті судимості повторне клопотання може бути порушено не раніше як через рік з дня відмови.

12. У постанові у справах про... дострокове зняття судимості суддя має послатися на відповідну частину (пункт) ст. 55 КК*, на підставі якої прийнято те чи інше рішення, а також на ст. 414 КПК.

Відповідно до ч. 5 ст. 414 КПК у резолютивній частині постанови суддя повинен вказати, що постанова є остаточною і оскарженню не підлягає.

Про практику застосування судами України законодавства про повторні злочини: постанова Пленуму Верховного Суду України від 29 червня 1984р. № 5 із змінами від 4 червня 1993р., 3 грудня 1997р. // Збірник.... – С. 43 - 45.

(витяг)

2....

Відповідно до вимог ст. 22 КПК судам належить всебічно, повно і об'єктивно досліджувати дані про особу підсудного, зокрема, про його попередні судимості,....

3. Суди повинні мати на увазі, що відповідно до п. 1 ст. 41 КК* вчинення злочину особою, яка раніше вчинила будь-який злочин, є обставиною, що обтяжує відповідальність. У зв'язку з цим необхідно враховувати її при призначенні підсудному покарання. Проте, коли, залежно від характеру першого злочину, суд не визнає дану обставину обтяжуючою, то він має зазначити про це у вироку, навівши відповідні мотиви.

Для визнання злочину повторним не має значення, чи було особу раніше засуджено за вчинення злочину. Вчинення злочину особою, яка раніше вчинила будь-який злочин, може відповідно до закону розглядатися як кваліфікуюча обставина або обставина, що обтяжує відповідальність, лише за умови, коли винність у раніше вчиненому злочині встановлена вироком і судимість за нього не знята або не погашена, або коли судом встановлено, що раніше вчинений злочин обгрунтовано поставлено особі за вину в даній справі.

Про виконання судами України законодавства в справах про повторні злочини і виконання постанов Пленуму Верховного Суду України з цього питання: постанова Пленуму Верховного Суду України від 12 жовтня 1989р. № 7 із змінами від 4 червня 1993р., 13 січня 1995р., 3 грудня 1997р. //Збірник.... – С. 47.

(витяг)

3. Додержуючись вимог закону про індивідуалізацію покарання, суди зобов'язані призначати, як правило, передбачені законом суворі міри покарання особам, які раніше засуджувалися і вперто не бажають залучатися до чесного трудового життя, враховуючи, що необгрунтоване призначення м'яких мір покарання рецидивістам не сприяє меті їх перевиховання і виправлення, а також запобіганню вчинення нових злочинів як засудженими, так й іншими особами.

Судам слід мати на увазі, що однією з необхідних умов для правильного призначення покарання за сукупністю вироків є суворе додержання загальних начал призначення покарання і вимог ст. 43 КК. Призначаючи остаточне покарання за кількома вироками, суд повинен враховувати тяжкість раніше і знову вчиненого злочину, дані про особу винного, а також обставини справи, що пом'якшують і обтяжують відповідальність.

Про виконання судами України законодавства і постанов Пленуму Верховного Суду України з питань судового розгляду кримінальних справ і постанов­лення вироку: постанова Пленуму Верховного Суду України від 29 червня 1990р. № 5 із змінами від 4 червня 1993р., 3 грудня 1997р. //Збірник.... – С. 264.

(витяг)

14.....

До відомостей про особу підсудного, які мають значення для справи і які належить зазначати у вступній частині вироку, крім тих, що прямо передбачені у ст. 333 КПК, належать, зокрема, й такі:... дані про непогашену і незняту судимість. Дані про зняту чи погашену судимість не повинні заноситись до вступної частини вироку.

Про судову практику в справах про хуліганство: постанова Пленуму Верховного Суду України від 28 червня 1991р. № 3 із змінами від 4 червня 1993р., 3 грудня 1997р. //Збірник.... – С. 195.

(витяг)

7. Кваліфікуючи дії винного за ч. 2 ст. 206 КК* за ознаками, що особа раніше судима за хуліганство, суди повинні мати на увазі, що минула судимість враховується лише в тих випадках, коли вона не знята або не погашена у встановленому законом порядку. При цьому кваліфікуючою ознакою хуліганства є минула судимість за однією з частин ст. 206 КК*.

Про судову практику у справах про згвалтування та інші статеві злочини: постанова Пленуму Верховного Суду України від 27 березня 1992р. № 4 із змінами від 4 червня 1993р., 3 грудня 1997р. (п. 11) //Збірник.... – С. 108 - 109.

(витяг)

11.....

Згвалтування не може кваліфікуватися як повторне, якщо судимість за раніше вчинений такий злочин знята чи погашена у встановленому законом порядку...

Про судову практику в справах про корисливі злочини проти приватної власності: постанова Пленуму Верховного Суду України від 25 грудня 1992р. № 12 із змінами від 4 червня 1993р., 13 січня 1995р., 3 грудня 1997р. (п. 23) //Збірник.... – С. 132.

(витяг)

23.....

Викрадення приватного майна не може кваліфікуватися як повторне, коли судимість за раніше вчинений злочин знята з винного в порядку амністії чи помилування, погашена чи знята згідно зі ст. 55 КК*;....

Про пiдсумки роботи судiв за 1992р. та завдання судiв, що випливають з Постанови Верховної Ради України вiд 26 сiчня 1993р. “Про стан виконання законiв i постанов Верховної Ради України з питань право­порядку i заходи щодо посилення боротьби iз злочиннiстю”: постанова Пленуму Верховного Суду України від 12 лютого 1993р. № 1 із змінами від 3 грудня 1997р. (п. 6) //Збірник.... – С. 13.

(витяг)

6. Враховуючи, що лише законний i справедливий вирок може сприяти запобiганню вчинення нових злочинiв як засудженими, так й iншими особами, судам необхiдно послiдовно виконувати вимоги закону про iндивiдуалiзацiю покарання. Виконуючи вимоги закону про призначення покарання, як правило, в межах санкцiї закону, суди повиннi застосовувати суворi мiри покарання до осiб, якi ранiше судились i вперто не бажають залучатись до чесного трудового життя, вчинили умиснi вбивства, тяжкi тiлеснi ушкодження, згвалтування, розбiйнi напади, грабежi, крадiжки, дачу та одержання хабарiв, злiсне хулiганство та iншi тяжкi злочини. Щодо осiб, якi вперше вчинили менш небезпечнi злочини, i здатнi виправитись без iзоляцiї вiд суспiльства, необхiдно в кожному випадку обговорювати питання про можливiсть призначення їм покарання, не пов'язаного з позбавленням волi.

....

Про практику призначення судами кримінального покарання: постанова Пленуму Верховного Суду України від 22 грудня 1995р. № 22 із змінами від 3 грудня 1997р., 26 травня 1999р. //Збірник.... – С. 49 - 51, 54 – 56; Вісник Верховного Суду України. – 1999. – № 4. – С. 10.

(витяг)

2.....

З'ясовуючи дані про особу підсудного, суд повинен досліджувати його вік, стан здоров'я, поведінку до вчинення злочину в побуті та за місцем роботи чи навчання, його минуле (судимості, адміністративні стягнення, якщо вони мали місце), дані про сім'ю (наявність на утриманні дітей та осіб похилого віку, стан їх здоров'я, матеріальний стан сім'ї) тощо.







Дата добавления: 2015-10-01; просмотров: 305. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Мотивационная сфера личности, ее структура. Потребности и мотивы. Потребности и мотивы, их роль в организации деятельности...

Классификация ИС по признаку структурированности задач Так как основное назначение ИС – автоматизировать информационные процессы для решения определенных задач, то одна из основных классификаций – это классификация ИС по степени структурированности задач...

Внешняя политика России 1894- 1917 гг. Внешнюю политику Николая II и первый период его царствования определяли, по меньшей мере три важных фактора...

Признаки классификации безопасности Можно выделить следующие признаки классификации безопасности. 1. По признаку масштабности принято различать следующие относительно самостоятельные геополитические уровни и виды безопасности. 1.1. Международная безопасность (глобальная и...

Прием и регистрация больных Пути госпитализации больных в стационар могут быть различны. В цен­тральное приемное отделение больные могут быть доставлены: 1) машиной скорой медицинской помощи в случае возникновения остро­го или обострения хронического заболевания...

ПУНКЦИЯ И КАТЕТЕРИЗАЦИЯ ПОДКЛЮЧИЧНОЙ ВЕНЫ   Пункцию и катетеризацию подключичной вены обычно производит хирург или анестезиолог, иногда — специально обученный терапевт...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.009 сек.) русская версия | украинская версия